The Seasoning House - 2012
[Obrazek: the-seasoning-house1.jpg]

Cytat:Angel (Rosie Day), osierocona głucha niemowa zostaje zniewolona by służyć jako opiekunka prostytutek uwiezionych w domu publicznym. Dziewczyny są regularnie bite i gwałcone przez żołnierzy. Pewnego dnia los sprowadza tam człowieka, który wymordował całą rodzinę Angel, w wyniku czego dziewczyna trafiła w ręce Viktora (Kevin Howarth), właściciela domu. Łańcuch wydarzeń sprawia, że głuchoniema postanawia zakończyć swoją niewolę, uwolnić jeszcze żyjące dziewczyny i z ukrycia zemścić się na żołnierzu, który zrujnował jej życie.

Brytyjskie kino zemsty w najlepszym wydaniu. Brud, smród i ubóstwo pokazane tak dosadnie, jak to tylko możliwe. Przez 3/4 seansu miejscem "akcji" jest obskurny burdel - niby kilka pokoi, a debiutujący reżyser Paul Hyett (twórca charakteryzacji i efektów choćby do "The Descent", "Doomsday" i kilku innych brytyjskich filmów) świetnie i bardzo pomysłowo wykorzystał ten teren w swoim filmie. Budżet raczej duży nie był, jednak praktycznie wcale nie widać tego na ekranie - zdjęcia super, aktorstwo jeszcze lepsze - największe brawa dla Rosie Day, która główną rolę zagrała naprawdę kapitalnie i to bez wypowiedzenia na ekranie choćby jednego słowa.

Całość jest do bólu wręcz realistyczna, gore robi momentami naprawdę piorunujące wrażenie (scena z łysym koksem wymiata a jednocześnie odrzuca), Hyett nie cacka się z widzem, choć nie jest to w żadnym wypadku prymitywne epatowanie brutalnością - przede wszystkim udało mu się zbudować kapitalny klimat, ważną rolę odgrywają też postaci - nie jest to absolutnie rżnięcie i cięcie papierowych bohaterów. Nie sposób nie kibicować głównej bohaterce w jej nierównej walce, tym bardziej, że rola, jak już pisałem, zagrana super.

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, byłaby to pewnie końcówka i ciut nielogiczne zachowanie głównego oprawcy (świetny Sean Pertwee), ale w sumie byłoby to wszystko. Wiadomo, kino zemsty to kino zemsty, pewne schematy i nielogiczności scenariusza są niejako wpisane w ten podgatunek, także nie ma się co za bardzo czepiać.

Całość, pomimo tych kilku drobnych wad, to brutalny kop prosto w ryj i na pewno jeden z najlepszych filmów zemsty ostatnich lat. Fanom tego typu kina zdecydowanie polecam, inni powinni zobaczyć choćby dla kapitalnej roli 18-sto letniej Rosie Day.

8/10
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Jeszcze nikt nie widział? Miałem o nim pisać w krótkich reckach, ale dobrze że dałem se siana, bo film zasługuje na pełnometrażowy wstępniak.

Cytat:Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, byłaby to pewnie końcówka i ciut nielogiczne zachowanie głównego oprawcy (świetny Sean Pertwee), ale w sumie byłoby to wszystko. Wiadomo, kino zemsty to kino zemsty, pewne schematy i nielogiczności scenariusza są niejako wpisane w ten podgatunek, także nie ma się co za bardzo czepiać.

Ślepy51 ma rację i dlatego zamiast 10/10 daję 9/10.
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.

Odpowiedz
Cytat:Jeszcze nikt nie widział?

Ja dzisiaj zobaczę.

Odpowiedz
Obejrzane. Główna bohaterka wspaniała, nie da się jej nie lubić po prostu, cały czas jej kibicowałem. Tym większe brawa, bo zyskała sympatię widza bez mówienia, tylko za pomocą gestów, mimiki i zachowania. Brutalna i mocna rzecz, acz nie do końca wykorzystana, można było to lepiej poprowadzić i znacznie lepiej zakończyć, ale nie jest źle. Na wielki minus końcówka - z początków myślałem, że pójdzie w kierunku
8/10, bo końcówka ssie.

Odpowiedz
No nie wiem, nie wiem. Finał mocno "pływa", bo...
... więc nie stawiałbym tak konkretnego minusa.
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.

Odpowiedz

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon