Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
(13-09-2018, 15:48)Gieferg napisał(a): A w artykule:
Cytat:"Na reżysera Riana Johnsona spadła masa krytyki, często kompletnie nieuzasadnionej"
Yeah, right.
Ale o tym, że on sam prowokował i szukał zaczepki obrażając fanów to już nie ma.
Ale w Forbes się pojawił podobny artykuł, gdzie autor ubolewa, że aktorka która zagra Ciri może spotkać to co Kelly Marie Tran itd.
13-09-2018, 16:31
Stały bywalec
Liczba postów: 12,640
Liczba wątków: 29
(13-09-2018, 15:46)simek napisał(a): Przecież napisała, że robi sobie przerwę, a nie odchodzi.
Brzmi dramatyczniej :P.
@Lawrence
Już pojawia się narracja, że fandom Wiedźmina jest toksyczny (a niektórzy mówią, że toksyczności nie różni się od tego SW). A to, że w każdym fandomie znajdą się i śmiecie i znajdą fani konstruktywnie krytykujący nie-białą Ciri (tak jak ci konstruktywnie popierający ten casting), to już nikogo nie obchodzi. Np. toksyczna część fandomu Stevena Universe nieomal doprowadziła do samobójstwa dziewczyny z tumblr.com za jakiś fanart. A potem scenarzystka tego serialu też odeszła z twittera po kłótni z fanami, którzy wiedzieli lepiej:
https://www.dailydot.com/parsec/steven-universe-fanartist-bullied-controversy/
https://io9.gizmodo.com/steven-universe-artist-quits-twitter-over-fan-harassmen-1785242762
Ale tylko prawica w necie zieją jadem i nienawiścią :P.
13-09-2018, 17:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2018, 17:30 przez OGPUEE.)
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
Chmilelarz, idealnie w punkt.
Szkoda, że nie mogę skomentować, bo bym zapropsował.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
13-09-2018, 18:30
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Ano w punkt tylko co z tego? Nawet najlepsze argumenty nie zmienią obowiązującej narracji i klimatu politycznego który już na dobre wtargnął do świata rozrywki. Niepokoi mnie raczej że i na naszym podwórku jak grzyby po deszczu zaczynają wyrastać opinie osób które najwyraźniej przeszły pranie mozgu na ktorymś z amerykańskich uniwerków...
13-09-2018, 20:14
Krzyżowiec
Liczba postów: 7,256
Liczba wątków: 19
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
Sugeruje po prostu ignorować zaraz po nagłówku, po co się denerwować :)
Ja jak pisałem wielkich problemów z inną Ciri nie mam (chciałbym zobaczyć Ciri Azjatkę), ale faktycznie bokiem już mi wychodzą ludzie którzy wzieli sobie za punkt honoru bronienie tej plotki w długich, nudnych i wypełnionych truizmem tekstach wrzucając na rzekomych rasistów. Dlatego zwyczajnie już przestaje wchodzić w tego typu linki i posty, po co tu się męczyć?
13-09-2018, 22:26
Stały bywalec
Liczba postów: 10,400
Liczba wątków: 5
Cóż, zupełnie mnie to nie dziwi - była szansa na SŁOWIAŃSKĄ historię, która mogłaby komercyjnie zaistnieć i pokazać nasz rodzimy folklor, nasi też zaangażowani, więc można było liczyć, że jednak obejdzie się bez multi-kulti. Czekam aż ktoś nakręci Chrzest Polski: Mieszka I zagrałby Ken Watanabe, zaś rola szarccharakteru przypadłaby niezmordowanemu Idrisowi Elbie.
14-09-2018, 00:14
Western Enterpreneur
Liczba postów: 1,108
Liczba wątków: 1
Cytat:nasz rodzimy folklor
Jaki nasz rodzimy folklor?
Z takimi argumentami bym uważał, bo one tylko dają amunicje drugiej stronie. Wiedzmin jest "słowiański" i polski w wymiarze stylistycznym, w języku jaki został napisany, w odniesieniach do współczesności i ogólnym klimacie (co jest oczywiście wystarczającym powodem by nie zmieniać rzeczy z powodów politycznych), ale sam świat przestawiony ma tyle wspólnego z słowiańszczyzą czy "naszym folklorem", co kot napłakał.
Odniesienia do słowiańskiej mitologii czy folkloru, w Wiedzminie są, ale jest ich dużo mniej niż odniesiej do zachodnich bajek, mitu arturiańskiego i wszelakich rzeczy z zachodniej fantastyki. Język i stylistyka są wyraźnie "przaśne", ale sam świat przedstawiony to tygiel różnych elementów kulturowych, w którym elementy stricte "słowiańskie", powiedziałbym są raczej w mniejszości.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon
14-09-2018, 01:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2018, 01:30 przez Cator.)
Banned
Nawet zakładając że saga Sapkowskiego jest w 100% słowiańska, to czy dałoby się to oddać w serialu anglojęzycznym? Niektórzy chyba zapominają że to nie jest polska produkcja.
14-09-2018, 01:49
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 19,084
Liczba wątków: 5
No i nie zapominajmy, że jakkolwiek w "Wiedźminie" są elementy słowiańskie, to sam Sapkowski do naszej słowiańskiej fantasy miał stosunek mocno szyderczy.
Zresztą Sapek ze swoim ego, to temat na odrębną dyskusję.
Może teraz zmienił zdanie, ale jakaś petycja do Sapkowskiego "Ratuj pan polskość Geralta" mogła by się skończyć srogim wpierdolem od Sapka :)
Zaiste, Przy zagaju, przy ruczaju, jechał Piróg na buhaju. Jam, pry,
jest Piróg. Ale nie ruski. Nie celtycki. Jestem nasz, swojski, słowiański
Piróg, przyszłość i nadzieja fantastyki. I jeno kwestą czasu jest, by
narodziła się nowa, kultowa saga, epicka fantasy, Wielka Pirogiada, Słowo
o Wyprawie Wieszczego Piroga na Strzygajów. O Łado, Łado, Kupało! Przewróć
się w grobie, Tolkienie! Płacz, Le Guin! Gryź bezsilnie wargi z zazdrości,
Eddingsie! Drżyj z zawiści, Zelazny!
https://sapkowskipl.wordpress.com/2017/03/17/pirog-albo-nie-ma-zlota-w-szarych-gorach/
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
14-09-2018, 09:13
Captain Skullet
Liczba postów: 20,398
Liczba wątków: 128
Cytat:Odniesienia do słowiańskiej mitologii czy folkloru, w Wiedzminie są, ale jest ich dużo mniej niż odniesiej do zachodnich bajek, mitu arturiańskiego i wszelakich rzeczy z zachodniej fantastyki. Język i stylistyka są wyraźnie "przaśne", ale sam świat przedstawiony to tygiel różnych elementów kulturowych, w którym elementy stricte "słowiańskie", powiedziałbym są raczej w mniejszości.
Dokładnie. Wiedźmin nie jest słowiański tylko słowiańszczyzną przyprawiony.
14-09-2018, 09:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2018, 09:33 przez Gieferg.)
Stały bywalec
Liczba postów: 1,377
Liczba wątków: 0
Jakoś tendencyjnie te newsy wyciągacie. Ja już trafiłem w kilku miejscach na info, że BAME w przypadku Ciri oznacza prawdopodobnie właśnie słowiankę i że casting trwa już w Polsce.
Gównoburza rozdmuchana o ch wie co.
14-09-2018, 09:43
Stały bywalec
Liczba postów: 2,723
A to nie jest definicja gównoburzy?
14-09-2018, 11:34
Stały bywalec
Zmień sobie na "Ostra, kontrowersyjna dyskusja". ;)
14-09-2018, 16:01
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
A tymczasem castingi w Warszawie oficjalnie się odbyły ;) tyle było z tego marudzenia
15-09-2018, 12:29
Stały bywalec
Liczba postów: 12,640
Liczba wątków: 29
To widocznie niejasna informacja o BAME była testem wiary fanów w twórców :).
15-09-2018, 23:20
Stały bywalec
To ja napiszę jeszcze raz, bo najwyraźniej ktoś tu nie zakumał.
BAME to również mniejszość etniczna. Słowianie w netflixowie to mniejszość etniczna.
BAME nie było żadnym testem, a poprawnym opisem.
A, że ktoś sobie dorobił interpretację pod powód do robienia bajzlu to już inna bajka.
16-09-2018, 17:39
Banned
Skoro szukają słowiańskiej (czytaj: białej) aktorki to nie można było ogłosić że szukają, niech się zastanowię, słowiańskiej aktorki? Po cholerę jakiś wydumany skrót zawierający określenia Black i Asian?
16-09-2018, 17:57
Captain Skullet
Liczba postów: 20,398
Liczba wątków: 128
Igzakli. To było głupie zagranie, no chyba, że chcieli rozpętać ten shitstorm.
16-09-2018, 18:00
Banned
Albo polecieć asekuracyjnym, politpoprawnym PRem.
16-09-2018, 18:02
|