20-07-2019, 00:16
|
The Witcher (Netflix, 2019-)
|
|
Cavill faktycznie nie wypada tu nadzwyczajnie. Poza tym ciekawe ile czasu zmarn... poświęcą na origin Yennefer.
Gra aktorów i kolorystyka tworzą ten efekt o którym pisał Badus, plus ten zwiastun nie ma żadnego "oddechu", więc brakuje mu kinowego budowania napięcia i rozmachu. Namnożenie scen, postaci i wątków ma służyć tempu i efektowności, a gdzieś z tyłu głowy ma się wrażenie, że ma odwrócić uwagę od rzeczywistego budżetu. A moim zdaniem z tego samego materiału, ale w mniej napchanej wszystkim wersji można byłoby zbudować coś sprawiającego droższe i szlachetniejsze wrażenie.
20-07-2019, 00:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2019, 00:19 przez Szaman.)
Wrażenia na szybko.
- Cavill z twarzy wygląda i brzmi lepiej niż kiedykolwiek się spodziewałem. W krótkich ujęciach, nawet bez mutagnów wygląda drapieżnie a nie jak "Handsome Kansas Boy w peruce" (chociaż zaznaczę, że wygląd przypakowanego w cholerę, sterydowego behemota, osobiście słabiej pasuje mi do Geralta, niż sylwetka umięśnionego, ale smukłego i nieco wychodzonego od podróży przybłędy). - Odrobinkę martwi mnie to, że już teraz dość otwarcie pokazali Yen jako garbatą brzydulę i dosłownie pokażą jej transformacje i backstory, zamiast zostawić to bardziej subtelnym, jak w powieściach. Oczywiście można to zrobić dobrze, ale jednak myślę, że większe są tu szanse na narracyjną łopatologię. - Cała reszta wygląda Netflixowo-telewizyjnie. Czyli ani nie grzeje, anie nie ziebi. Jakbym nie wiedział o czym to i nie znał marki, to w zalewie Comic Conowych zapowiedzi, olałbym to totalnie. A, no i od razu mam już totalną zjebę na nadchodzące kontrowersje wokół kolorowej obsady i memy o czarnych elfach. Swego czasu wylałem w internecie całe morze tekstu, broniąc CDPR wobec wiadomej kontrowersji wokół reprezentacji, ale od tego czasu, przyznam Wam, że tak jak irytują mnie zmiany w światach przedstawionych napędzane czymkolwiek innym niż scenariuszem, tak dzisiaj już bardziej irytują mnie ludzie, którzy nieustannie robią z tego mega problem i ciągłe gównoburze. Wszystkie rodzaje mediów wypełnione są piedyrliardem adaptacji, które zlewały pewne aspekty oryginałów i były dobre na własnych warunkach, więc i ten serial będę oceniać podobnie, mając na względzie to, że stworzenie adaptacji Wiedzmina po angielsku, która naprawdę oddawałaby ducha i niuanse prozy Sapkowskiego, jest niemożliwością, nawet gdyby wszyscy aktorzy byli biali jak śnieg.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
20-07-2019, 00:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2019, 00:23 przez Proteus.) (20-07-2019, 00:22)Proteus napisał(a): A, no i od razu mam już totalną zjebę na nadchodzące kontrowersje wokół kolorowej obsady i memy o czarnych elfach. Swego czasu wylałem w internecie całe morze tekstu, broniąc CDPR wobec wiadomej kontrowersji wokół reprezentacji, ale od tego czasu, przyznam Wam, że tak jak irytują mnie zmiany w światach przedstawionych napędzane czymkolwiek innym niż scenariuszem, tak dzisiaj już bardziej irytują mnie ludzie, którzy nieustannie robią z tego mega problem i ciągłe gównoburze. Wszystkie rodzaje mediów wypełnione są piedyrliardem adaptacji, które zlewały pewne aspekty oryginałów i były dobre na własnych warunkach, więc i ten serial będę oceniać podobnie, mając na względzie to, że stworzenie adaptacji Wiedzmina po angielsku, która naprawdę oddawałaby ducha i niuanse prozy Sapkowskiego, jest niemożliwością, nawet gdyby wszyscy aktorzy byli biali jak śnieg.+1 Ciri prezentuje się bardzo fajnie, ciekawi mnie jak wypadnie kiedy pokaże swoją bardziej wojowniczą stronę. Przemiana Yen - może jej historia będzie bardziej rozbudowana? Plus wydaje mi się, że Netflix może mieć podejście "nie każdy czytał te książki z Dzikiego Wschodu, więc pokażemy to i owo". Też wolę subtelności, ale biorę poprawkę, że seriale rządzą się swoimi prawami. 20-07-2019, 00:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2019, 00:47 przez Badus.)
Obejrzałem jeszcze raz. Cavill wygląda i rusza się w scenach MEEEEGA. Wszystko inne jest tanie w chuj i do zapomnienia.
Ogólnie to chyba zacytuję Popkulturowego Zwierza, która dała tu niezle w punkt: "Mam poczucie że niezależnie od tego czy będzie to serial średni czy dobry czy zły czy wybitny jest tak oddalony od świata który stworzyłam sobie w mojej głowie że nie będzie mi to przeszkadzać. "
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
20-07-2019, 00:49
Oczywiście również popieram to zdanie. Jest mi skrajnie obojętne, że będą tu czarne elfy. Taka kreacja i koniec. A że stoją za tym jakieś decyzje podjęte w wyniku takiego, a nie innego klimatu społecznego? No obojętne.
Sam zwiastun jest cienki jako zwiastun. Przepakowany, chce być efektowny aż za bardzo, a wychodzi tanio i efekciarsko. Natomiast gorsze jest to, że zapowiada raczej nieciekawy serial. Nic tutaj mnie nie przyciąga. Witcher? Po tej zajawce ciężko nawet zauważyć, że to główny bohater. Bardziej w oczy się rzuca origin story czarodziejki. Wszystko oczywiście skąpane w takim netfliksowym sosie przeciętności. Szczerze mówiąc nie czekam w ogóle. GoT skończyło jak skończyło, ale porywać się na serial fantasy w roku, gdy absolutny wzorzec realizacyjny gatunku miał swój finał, to trochę samobójstwo.
.
20-07-2019, 00:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2019, 00:53 przez srebrnik.)
Jako kompletny laik, który nie czytał książek ani nie grał w gry przyznam, że jestem zaintrygowany. Wygląda to zacnie no i ma fajny klimacik.
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood Najlepszy film 2019: Parasite Najlepszy film 2018: Suspiria 20-07-2019, 01:18
Moim zdaniem to jest średni trailer, ale zaznaczam, że nie rozczarowałem się, bo nie mam żadnych oczekiwań do tej produkcji przez to że to Netflix robi. Uwielbiam fantasy w każdej formie, czyli seriale, filmy, książki, cenię opowiadania i powieści Sapkowskiego, więc obejrzę, ale moim zdaniem ten trailer dupy nie urywa. Ok, efekty specjalne są spoko i tyle, ale szczerze, to o wiele lepiej wypadł trailer innego serialu fantasy jaki dzisiaj widziałem, czyli His Dark Materials od HBO i BBC, z Wilson i McAvoyem. Aktorstwa nie oceniam, bo na to przyjdzie pora jak obejrzy się serial.
Zaznaczam że lubię Cavilla, nie mam nic przeciwko wyborowi do roli Geralta. A chyba najbardziej lubię go za rolę w ostatnim Mission Impossible i filmie Guya Ritchiego "Man from UNCLE", oraz za Supcia, choć wolę go z czasów jak był mniej przypakowany, czyli jak grał w Dynastii Tudorów. Ale pomimo mojej sympatii do Anglika, to uważam go za średniego aktora, więc liczę, że zaskoczy mnie pozytywnie i pokaże świetną grę aktorską. Problem jaki mam z tym zwiastunem jest taki, że jest bardzo sterylny, teatralny, czysty, przez co nie czuję klimatu, tylko jakbym oglądał jakąś inscenizację. No i wygląda bardzo telewizyjnie, ale nie w dobrym tego słowa znaczeniu, bo dzisiaj wiele seriali wygląda realizacyjnie jak filmy, tylko w tym złym znaczeniu, że wygląda sztucznie i biednie. Miałem skojarzenia też z produkcjami CW i takim bieda fantasy serialem jak Kroniki Shannary. Choć dokładnie tego się spodziewałem, bo nie licząc np Stranger Things, seriali Davida Finchera, Baza Luhrmanna czy innych znanych reżyserów, którzy nakręcili seriale dla Netflixa i wyglądają bogato, dobrze, to większość ich oryginalnych produkcji wygląda średnio i dość biednie (np. seriale Marvelowo netflixowe jak Jessica Jones, Luke Cage). Przed obejrzeniem trailera spodziewałem się realizacyjnie średniaka, góra przyzwoitej produkcji od Netflixa, czyli na poziomie na jakim jest większość nowych seriali Netflixa, a trailer mnie w tym utwierdził, że na bardzo dobre dzieło nie ma się co nastawiać, najwyżej się miło rozczaruje. Bardziej mi się podobała zajawka tego fanowskiego Wieśka co niedawno wyszła, gdzie nie było tak sterylne wszystko jak tutaj. 20-07-2019, 02:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2019, 16:06 przez michax.)
Co do strony wizualnej: Sabrina Netfliksa wygląda jakieś miliard razy lepiej od tego, ma świetne kadry, oświetlenie i wyrazisty styl. Ma KLIMAT.
To tutaj jest tak brzydkie i biedne że przykro patrzeć. 20-07-2019, 02:27
Ciężko przebić to:
Dlatego dali byle co.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
20-07-2019, 02:36
Słaby zwiastun, czyli tak jak się spodziewałem. Obraz jest zbyt czysty, nie ma żadnej faktury, chropowatości ani pomysłu na kadry i oświetlenie. Czarne elfy mi przeszkadzają, tak samo jak 100% netfliksowy vibe, którym zajeżdża na kilometr. Zamiast energii włożonej na selekcję pod pryzmat politpo, powinni przyłożyć się do nadania produkcji własnej tożsamości. Prognozuje takie Altered Carbon w wydaniu fantasy, czyli naciągane 6/10.
Ps. Po obejrzeniu wywiadu z trójcą "główniaków", utwierdziłem się w przekonaniu, że obsada jest daremna, toż to nie ma za grosz ikry. Cavill coś tam jeszcze duka, ale część żeńska to randomowe placeholdery. 20-07-2019, 07:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2019, 07:21 przez Kluski.) ![]() Naprawdę nie wygląda to dobrze pod względem technicznym, ale też trudno patrzeć na całość inaczej jeśli teaser jest zmontowany tak flegmatycznie, jak w filmach fantasy klasy b.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 20-07-2019, 07:37
Trochę jak Yennefer: The Series mi to wygląda... a gdyby Cavilla na łyso ogolić, to byłby z niego dobry Letho :)
20-07-2019, 08:30
Ja wciąż uważam, że Zach McGowan byłby fajnym Geraltem, przynajmniej pod względem wyglądu, ale Cavill mi nie przeszkadza, raczej całe reszta która prezentuje się jak fanfilm.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 20-07-2019, 08:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2019, 08:41 przez marsgrey21.)
Powiem szczerze że obawiam się że będzie powtórka z "naszego" wiedźmin gdzie jedynym pozytywem był Żebrowski jako wiedźmin i tutaj też to widzę, Cavill jako wiedźmin pasuje idealnie. Reszta będzie bułą z lepszymi efektami
20-07-2019, 09:03 (20-07-2019, 09:03)yacajackowski napisał(a): Powiem szczerze że obawiam się że będzie powtórka z "naszego" wiedźmin gdzie jedynym pozytywem był Żebrowski jako wiedźmin i tutaj też to widzę, Cavill jako wiedźmin pasuje idealnie. Reszta będzie bułą z lepszymi efektami I muzyka, i plenery, i cici. #serialniebyłtakizły 20-07-2019, 09:23 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| The Boys (Amazon, 2019 -) | Mierzwiak | 418 | 69,383 |
05-07-2026, 17:13 Ostatni post: Krismeister |
|
| 1670 (Netflix) | Capt. Nascimento | 165 | 26,861 |
23-06-2026, 12:29 Ostatni post: slepy51 |
|
| Euphoria / Euforia (HBO, 2019- ) | Kuba | 64 | 9,977 |
11-06-2026, 14:33 Ostatni post: Gieferg |
|
| For All Mankind (Apple, 2019) | Pelivaron | 103 | 18,418 |
07-06-2026, 13:24 Ostatni post: raven.second |
|
| The Big Bang Theory (CBS, 2007-2019) | Negrin | 45 | 14,228 |
14-05-2026, 01:07 Ostatni post: Pelivaron |
|
| Daredevil [Marvel/Netflix] | Mickey | 758 | 142,098 |
10-05-2026, 00:07 Ostatni post: slepy51 |
|
| Adolescence (2025) - Netflix | slepy51 | 147 | 12,224 |
27-04-2026, 19:19 Ostatni post: Bucho |
|
| Harry Hole (2026) Netflix | slepy51 | 7 | 650 |
17-04-2026, 16:52 Ostatni post: Bibliomisiek |
|
| Punisher [Marvel/Netflix] | SonnyCrockett | 233 | 44,708 |
09-04-2026, 18:39 Ostatni post: slepy51 |
|
| Stranger Things (Netflix, 2016-) | Pelivaron | 978 | 158,762 |
26-03-2026, 17:07 Ostatni post: slepy51 |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |

![[Obrazek: comment_VCVArICActWuOKjSpOOWk8F465ZgnyAc.jpg]](https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_VCVArICActWuOKjSpOOWk8F465ZgnyAc.jpg)