Ankieta: Jak oceniasz 1. sezon?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Witcher (Netflix, 2019-)
Baby dragon z polskiej wersji to chyba jeden z najzabawniejszych rekwizytów w historii przynajmniej polskiego kina :)

Odpowiedz
Krótkie opisy wszsytkich odcinków:
Cytat:1. A monster slain, a butcher named "The End's Beginning"
2. We look at a sorceress’s earlier days "Four Marks"
3. A picky eater, a family shamed "Betrayer Moon"
4. The Law of Surprise is how one repays "Of banquets, bastards and burials"
5. A fateful meeting, a bard is maimed "Bottled appetites"
6. The hunt for a dragon is underway "Rare species"
7. A return to before a kingdom is flamed "Before a fall"
8. The Witcher Family, as you all like to say "Much more"

Odpowiedz
Okej, większość opowiadań jest łatwa do zidentyfikowania (Mniejsze Zło, Kwestia Ceny, przypuszczalnie Ostatnie Życzenie (5), Granica Możliwości, Coś Więcej wręcz zachowało nazwę)... Numer 3 to zakładam oryginalny Wiedźmin ze strzygą?

Odpowiedz
http://filmozercy.com/wpis/w-jakiej-jakosci-obejrzymy-wiedzmina-znamy-pelna-specyfikacje

Screeny z trailera w 4K, wrzucam najlepszy :P

[Obrazek: kImS37t.jpg]

Odpowiedz

Odpowiedz
[Obrazek: glox7b9ooi041.jpg]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Takiego twitta to ja mógłbym napisać pięć minut po ogłoszeniu planu na serial, ba, w ciemno można to napisać o każdej adaptacji czegokolwiek.

Odpowiedz
Ja ogólnie nie rozumiem tej manii wklejania pierwszej lepszej pierdoły znalezionej w sieci, a w tym głównie specjalizuje się marsgrey. Sorry, ale to że ktoś gdzieś napisał kompletnie nic niewnoszącego i niemówiącego nic co nie byłoby wiadome o, jak napisał simek, każdej innej adaptacji everrr tweeta nie jest powodem, by robić z tej wypowiedzi newsa.

Odpowiedz
Komu dziękować za ten serial? Sapkowskiemu czy CD Projekt RED? Ciekawe ile Sapkowski dostanie za ten serial z tytuły royalty fee, a ile CDP. ;) Podchodzę do tego dość ostrożnie, bo Wiedźmin sam w sobie jest super, ale gdyby nie "REDzi" nie poszła by fama w świata.

Odpowiedz
CDP nie ma z tym serialem nic wspólnego, jest coś o czym nie wiemy? :)

Odpowiedz
(24-11-2019, 15:15)Super8 napisał(a): Komu dziękować za ten serial?

Mało znanej platformie streamingowej o egzotycznie brzmiącej nazwie - Netflix.

Odpowiedz
Czemu CDP miałoby cokolwiek dostać? Sapkowski sprzedał im prawo do robienia gier, ale nie dysponowaniem całą marką. Prawa do serialu Netflix kupił od Sapka.

Odpowiedz
(24-11-2019, 17:07)Capt. Nascimento napisał(a): Czemu CDP miałoby cokolwiek dostać? Sapkowski sprzedał im prawo do robienia gier, ale nie dysponowaniem całą marką. Prawa do serialu Netflix kupił od Sapka.

Jasne, pytanie tylko czy powstałby serial gdyby nie było Witchera od CDP. Mnie zawsze latał koło 4 liter Wiedźmin, ale jak tylko zagrałem w W1, W2 i W3 na pececie to z wypiekami na twarzy wysłuchałem w podróżach służbowych wszystkie opowiadania Sapkowskiego. Nigdy bym nie zrobił tego bez gry. Ciekawi mnie po prostu jaki wpływ na popularność Wiedzmina miała gra.

Odpowiedz
(24-11-2019, 17:23)Super8 napisał(a): Ciekawi mnie po prostu jaki wpływ na popularność Wiedzmina miała gra.

Ogromny. Zapewne procentowo byłoby to jakieś 99%.
Bez gier nie byłoby tego światowego fenomenu a Sapek pierdzialby dalej w stołek
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Tak, CDP wydatnie zwiększył rozpoznawalność marki wśród stanowiących zdecydowaną większość społeczeństwa wtórnych analfabetów. To nie znaczy, że należy im się w jakimkolwiek stopniu zasługa za serial, do którego aktywnie nie przyłożyli ręki.

Odpowiedz
(24-11-2019, 18:25)shamar napisał(a):
(24-11-2019, 17:23)Super8 napisał(a): Ciekawi mnie po prostu jaki wpływ na popularność Wiedzmina miała gra.

Ogromny. Zapewne procentowo byłoby to jakieś 99%.

Jak to wyliczyłeś?

Oczywiście gry Redów znacznie wpłynęły na popularność marki za oceanem przede wszystkim. Ale myślę, że serial i tak by powstał, jesteśmy w momencie kiedy każda stacja szuka swojej Gry o tron a Wiedźmin jest idealny do takiej produkcji.

Odpowiedz
(24-11-2019, 18:38)Kuba napisał(a): Ale myślę, że serial i tak by powstał, jesteśmy w momencie kiedy każda stacja szuka swojej Gry o tron a Wiedźmin jest idealny do takiej produkcji.
I żeby mieć swoją alternatywę dla światowego fenomenu sięgnęliby po serię książek o których mało kto słyszał? Jasne :)

Oczywiście że serial nie miałby szans na powstanie gdyby nie gry. To dzięki nim Wiedźmin jest rozpoznawalną marką, a co za tym idzie z miejsca budził zainteresowanie już samym faktem jego zapowiedzenia. Gry CDPR można nawet rozpatrywać jako darmową reklamę dla serialu :)

Odpowiedz
Jesus. What is this - 2018? Dyskusja o wpływie CDPR na powstanie tej adaptacji, nadal ma jakikolwiek sens?
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Czy książki Martina były jakoś szczególnie rozpoznawalne przed serialem? Pytam serio, nie wiem. Obecnie liczne stacje biorą się za naprawdę dziwne serie i tak, zabranie się za Wieśka który do ekranizacji jest zdecydowanie łatwiejszy od takiej Pieśni kompletnie by mnie nie zdziwiło. Tylko pewnie byłaby to mniej rozpoznawalna ekipa i trailery nie miałyby milionowych wyświetleń.

Tylko Proteus ma racje, ta dyskusja nie ma sensu. Wszyscy wiemy, że CDPR pomogło marce i Sapkowskiemu :)

Odpowiedz
Nie ma wątpliwości, że gdyby nie gry i w szczególności W3, to tego serialu by nie było by nie było.

Przy czym na razie po zwiastunach to wizualnie wygląda to niezwykle blado w stosunku do gier, brak jakiegoś wyrazistego stylu.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon