Captain Skullet
Liczba postów: 20,402
Liczba wątków: 128
Cytat:I nadal nie mogę odżałować Foltesta. To jak pokazali go w drugiej grze było do dupy, ale tutejsza wersja jest chyba jeszcze gorsza.
Foltest nie mógł by mnie bardziej nie obchodzić (przecież to postać, która może sobie być jaka chce, nie ma to żadnego znaczenia), kiedy zakończenie leży i mamy mocno problematycznych Fringillę, Cahira i Vilgefortza. I w drugiej grze był do dupy? Toż to jedyne jego wcielenie o którym w ogóle warto pamiętać.
Co ciekawe - ostatnia scena znacznie zyskuje gdy się utnie ostatnią kwestię dialogową, nawet mimo braku książkowego dialogu nagle robi się z tego faktycznie scena należąca tylko i wyłącznie do Geralta i Ciri.
10-01-2020, 21:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020, 00:23 przez Gieferg.)
Ej, Gief, ale w czym Ci Cahir nie leży?
10-01-2020, 22:06
Captain Skullet
W czym?
SPOILERY KSIĄŻKOWE
a) w ksiązkach nigdy nie był villainem i psycholem, tylko gościem, który dostał konkretne zadanie i spieprzył sprawę, ale
SPOILER KSIĄŻKOWY Z III TOMU SAGI zdążył się zakochać w swojej ofierze b) tym bardziej nie był głównodowodzącym armii Nilfgaardu
c) Vilgefortz by go zabił w dwie sekundy, no chyba, że się podłożył bo już współpracuje z Emhyrem co tak czy siak wygląda dziwnie (specjalnie wali głową w pieniek?)
Aktor jest spoko, ale dziwne rzeczy robią z tą postacią. Ta sama sytuacja z Vilgiem. A co mnie martwi najbardziej to fakt, że oddali firmowy cytat Vilgiego Fringilli :/
11-01-2020, 00:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020, 00:25 przez Gieferg.)
Red Crow
Liczba postów: 12,724
Liczba wątków: 50
Wg mnie oni po prostu go, hmm, ufilmawiają? :)
Spoilery z Sapkowskiego.
Byc może wyszli z założenia, że kreując go z początku na fanatyka i złolca widzowie bardziej odczują jego pozniejsza przemiane i ciężar tego, że dolaczył do eki Geralta? Nie wspominajac o tym, że wiekszosć widzów wprost uwielbia tanie rozwiazania typu "bad guy zakochuje sie w tej dobrej i dzieki temu mieknie" :)
11-01-2020, 00:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020, 00:20 przez nawrocki.)
Captain Skullet
Owszem, tak może być, ale z tym, że wpierdolił Vilgiemu, który powinien tam odegrać decydującą rolę, a dostał z buta od Cahira i walnął głową w pieniek trochę jednak przesadzili.
W sumie to bardziej mnie bolą Vilgefortz i Fringilla niż ten Cahir.
11-01-2020, 00:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020, 00:28 przez Gieferg.)
Red Crow
Liczba postów: 12,724
Liczba wątków: 50
Zobaczymy, jak z tego wybrmą w kolejnym sezonie. Muszą mieć na Vilgefortza jakiś plan, nie wierze, że nie. Ta scena była zbyt ostentacyjna, zeby nie krylo sie w niej jakies drugie dno. Jezeli rzeczywiscie, pewnie przekonamy sie jakie i czy w ogóle warto było to przedstawiać w ten sposób.
A jeśli faktycznie była tym, na co wygladała, no to cóż, troche słabo. :)
11-01-2020, 00:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020, 00:34 przez nawrocki.)
Agent Putina
Liczba postów: 4,409
Liczba wątków: 21
Ja bym się nie zdziwił, gdyby faktycznie oddali właściwą rolę Vilgefortza Fringilli. Skoro już w pierwszym sezonie najwyraźniej ważniejsza od Geralta jest Yennefer, to mogą iść w stronę budowania rywalizacji czarodziejek jako jednego z głównych wątków dramatycznych.
11-01-2020, 04:24
Captain Skullet
Sądzisz, że zdecydują się zrobić z czarnej (tylko w serialu co prawda) postaci kobiecej , która w książkach jest w zasadzie postacią pozytywną, niereformowalną popieprzoną psychopatkę? To się nie godzi :P
Co mnie martwi w kwestii Yennefer to bardzo realna szansa, że w kolejnych sezonów nawymyślają jej z dupy wyjętych wątków, żeby była równorzędną postacią z Ciri i Geraltem (którą w książkach nigdy nie była), przykładowo <spoiler książkowy> 1/3 Czasu pogardy i większość Chrztu Ognia spędza zamieniona w figurkę, potem ma ten swój wątek na Skellige i kończy w niewoli gdzie już zostaje do finału - przez większość sagi nie ma nic do roboty, już widzę, że tak zrobią w serialu, for siur.
11-01-2020, 11:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020, 11:58 przez Gieferg.)
Stały bywalec
Liczba postów: 8,490
Liczba wątków: 40
Cahir jest ok, będzie fajny twist w kolejnym sezonie dla tych co nie czytali książek (ani spojlerów z książek).
Vilgefortza da się jeszcze odratować, jeśli mają na niego pomysł. Byle tylko nie zastąpili go Fringilla Vigo, bo ani ta postać, ani aktorka się do tego nie nadają.
11-01-2020, 11:56
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Chciałem wierzyć showrunnerce po tym jak otwarcie odpowiadała na krytykę serialu, ale ostatnie AMA Lauren i reżysera któregoś z ostatnich odcinków tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że nie ma co liczyć na istotniejsze zmiany, a ja też im więcej myślę o pierwszym sezonie tym mniej mi się podoba.
11-01-2020, 12:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020, 12:10 przez marsgrey21.)
Uzurpator
Liczba postów: 1,511
Liczba wątków: 7
szanuje gimnastykę umysłowa jaka trzeba uprawiać, żeby wmówić sobie, ze ten serial jest dobry :D sam jestem fanem Wiedzmina, tak książkowego jak i growego, wiec sam przez jakiś czas starałem sie przekonać, ze możne tak zle nie bylo i moze to ze mną jest coś nie tak, a serial jest tak naprawde super, no bo toss a coin to your witcher o valley of plenty. bardziej Wiedzmina znetflixowac sie nie dało, wszystko tam jest emocjonalnie tanie i ogólnie skopane na poziomie scenariusza.
+Geralt jest spoko, Cavill czuje postac
+Jaskier
+Ciri, wizualnie i aktorsko, choc jej wątek ssie niesamowicie
+scena z brodatym wiedzminem z początku 3 odc.
+1 odc jest całkiem w porząsiu
-caly wątek Yennefer (włącznie z sama aktorka i jej nieskażonym żadna mądrą myślą spojrzeniem), śmiać mi sie chciało jak Chalotra udawała, ze jest charyzmatyczna i twarda. w Wiedzminie jest cala masa swietnych watkow feministycznych wartych zaakcentowania, ale nie, trzeba bylo stworzyc od podstaw niesamowicie nudne backstory dla tej postaci
-to niesamowite jak showrunnerka nie czuje materialu ksiazkowego, opowiadania mozna bylo wrecz przelozyc 1:1, tutaj zdecydowano sie poucinac najlepsze dialogi, zignorowac/poskracac/pozmieniac najlepsze wątki
-wątki Ciri, Myszowora i Calathe to scenariuszowa biegunka
- sceny w Brokilonie z murzynskimi dziwożonami przewijalem, cringe
- czarne elfiki i murzyny w zbroi xD
- Vilgefortz, japierdziele
serial odniósł sukces, wiec showrunnerka zachłyśnie się potęga własnej wyobraźni i uzna, ze wszystko idzie w dobrym kierunku, a zatem obstawiam, ze z czasem całość odjedzie jeszcze bardziej w stronę fanficka, co i tak z krwawiącym sercem obejrzę, bo jestem ciekawe jak pokażą Kaer Mohren i wiedzminow tam rezydujących
to śmieszne, ze na dobra sprawę netflixowa wersja jest lepsza od polskiego serialu tylko w kwestii efektow specjalnych.
wszystkim zainteresowanym poczuc naprawde czym jest Wiedźmin i czemu tak wielu ludzi czekało na serial, odsyłam do gry Wiedzmin 3: Dziki Gon
11-01-2020, 18:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2020, 22:29 przez Bartholomew.)
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Cytat:showrunnerka nie czuje materialu ksiazkowego
Nie wiedziałem, że kobieta odpowiada za kształt tego serialu. TERAZ JUŻ WSZYSTKO JASNE, czemu mi się nie podobało.
11-01-2020, 22:25
Stały bywalec
Bartholomew napisał(a):serial odniósł sukces, wiec showrunnerka zachłyśnie się potęga własnej wyobraźni i uzna, ze wszystko idzie w dobrym kierunku, a zatem obstawiam, ze z czasem całość odjedzie jeszcze bardziej w stronę fanficka, co i tak z krwawiącym sercem obejrzę, bo jestem ciekawe jak pokażą Kaer Mohren i wiedzminow tam rezydujących
No nie wiem, średnia ocen jakie się przewijają to 6-7/10, raczej masowo pojawia się sporo uwag co do serialu. Taka Gra o Tron to w momencie 4 sezonu było 10/10, masowo leciały nagrody (zasłużone)... no i był to 4 sezon.
Myślę że Lauren jeszcze jest daleko do tego etapu, zarówno żeby się zachłysnąć, jak i żeby dostać wolną rękę od Netflixa. A przynajmniej mam taką nadzieję.
11-01-2020, 23:41
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
(11-01-2020, 12:08)marsgrey21 napisał(a): ja też im więcej myślę o pierwszym sezonie tym mniej mi się podoba.
Ja również, zresztą już obniżyłem ocenę na 5 i mam problem ze wskazaniem plusów tego serialu bez używania nazwisk aktorów.
Nie do końca kupuję to usprawiedliwianie twórców na podstawie tego, że inne seriale też rozwijały skrzydła dopiero w kolejnych sezonach. A co z serialami które już w pierwszej serii byly genialne, dlaczego to nie one miałyby być punktem odniesienia? Po Witcherze obejrzałem Watchmen i jest to kosmos w porównaniu z tym, co nakręcił Netflix pod dokładnie każdym względem, no ale twórcy Strażników mieli wizję i pomysł na swoją opowieść i nie traktowali jej jak jazdy próbnej, a widzę że tak się traktuje Witchera. Z jednej strony to rozumiem, ale z drugiej nie jest to dla mnie powód, by stosować jakąkolwiek taryfę ulgową. Jak drugi sezon nie wypali, to rozumiem że trzeci już na pewno? I tak do skutku?
11-01-2020, 23:49
Captain Skullet
Cytat:bo jestem ciekawe jak pokażą Kaer Mohren i wiedzminow tam rezydujących
Mam nadzieję, że czarny będzie najwyżej jeden...
12-01-2020, 00:59
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
A jak będzie dwóch to przestaniesz oglądać? Dostaniesz krwotoku wewnętrznego? Gospodarka upadnie? Czarna (ha!) dziura pochłonie Ziemię?
12-01-2020, 01:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2020, 01:56 przez Mierzwiak.)
Captain Skullet
Na dobrą sprawę wolę już jak przerabiają na czarnego jakąś postać z książki, niż gdy dodają takiego bezcelowego Darę, który nie dość, że nic nie wnosi do fabuły, to jeszcze jego daremny wątek zastępuje sceny ważne i potrzebne bez których scenariusz się sypie.
12-01-2020, 03:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2020, 03:16 przez Gieferg.)
Uzurpator
Liczba postów: 1,511
Liczba wątków: 7
(12-01-2020, 00:59)Gieferg napisał(a): Mam nadzieję, że czarny będzie najwyżej jeden...
ja obstawiam, że Lambert i Eskel będą parą :)
12-01-2020, 12:09
Stały bywalec
Stały bywalec
Liczba postów: 18,749
Liczba wątków: 150
(13-01-2020, 17:16)simek napisał(a): "no i co z tego? Co w tej recenzji jest ciekawego że ją wrzuciłeś?".
:)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
13-01-2020, 17:36
|