Those Who Wish Me Dead (2021) reż. Taylor Sheridan
Scenarzysta "Sicario", "Wind River" i (zwłaszcza) "Aż do piekła" napisał i nakręcił nowy film. Oparty na książce niejakiego Michaela Koryty "Those Who Wish Me Dead" opowiada o 14-latku, świadku morderstwa, który staje się celem rodzeństwa zabójców. Akcja ma się rozgrywać w lasach Montany, a jedyną osobą, na którą chłopiec może liczyć w ucieczce przed mordercami (i szalejącym pożarem) będzie... Angelina Jolie.

Nie jestem fanem sensacji z dzieckiem w roli głównej, a już jeden taki film akcji w dziczy z dzieciakiem mieliśmy - niewypał "Polowanie na prezydenta" z Samem L. Jacksonem. Angelina to też hit or miss, więc nie ona jest tu główną przyczyną mojego zainteresowania. Daję jednak kredyt zaufania Sheridanowi po "Aż do piekła", genialnie napisanym kawałku współczesnego westernu. Dodatkowo w filmie grają również Nicholas Hoult, Tyler Perry, ale przede wszystkim Jon Bernthal, Aidan Gillen i Jake Weber. Podejrzewam, że dwóch z tej trójki będzie grało braci zabójców. Chyba, że będą to trojaczki:D

Nie ma jeszcze konkretnej daty premiery, ale coś czuję, że w tym roku filmu nie zobaczymy (mimo że od dawna w postprodukcji). A temat zakładam, żeby mieć na co czekać i może zainteresować kilka osób z forum.

[Obrazek: PRC_72142812.jpg]

Odpowiedz
Tematyka ograna, ale nośna i można z niej wycisnąć porządną, emocjonującą historię. W tym zresztą specjalizuje się Sheridan. Dobrze, że wraca do kina, bo "Yellowstone" po mnie spłyneło.

Obsada spoko, chociaż za Jolie nie przepadam. Wrzucam na górną połówkę listy oczekiwanych.

Odpowiedz
Sheridan zachwycił mnie skryptem do "Hell or High Water" oraz wszystkim w "Wind River" - proste, ale dobitne, rewelacyjne filmy. Mam jednak gdzieś tam w głowie te nieszczęsne Sicario i Soldado więc podchodzę mimo wszystko do filmu ostrożnie. Mam jednak nadzieje, że Sheridan rozwieje wszelkie wątpliwości i dostarczy dobre kino.

Obsada w ogóle mnie nie rusza. Jolie i Houlta lubie, ale cała reszta to taki standardzik drugiego planu i nic czym mógłbym się jarać.

Odpowiedz
Sheridan nie zawiódł mnie żadnym filmem do którego pisał scenariusz czy reżyserował, wszystkie mi się podobały. Co innego w serialach, bo "Yellowstone" to moje guilty pleasure, oglądam tylko dla Costnera i Sheridana, a powinienem dawno dać sobie spokój z tą dynastią dla facetów, jak ktoś kiedyś idealnie podsumował ten jeden z najchętniej oglądanych seriali na Paramount.

W najnowszym sezonie jest jeszcze mniej fabuły jak w poprzednich seriach. Po prostu przestali udawać, że to nie jest telenowela, bo jest , jedyne co liczy się, to nie walka o władzę, ale dramat rodzinny i romanse. Dziwię się tylko tym, którzy dopiero teraz to odkryli, bo od początku było widać, co w serialu dla Sheridana jest w serialu najważniejsze (i po wynikach oglądalności wygląda że dla widzów też).

Odpowiedz
michax napisał(a):dynastią dla facetów

Normalnie bym powiedział, że szanuję twoje zdanie (ci, co mnie znają, wiedzą, że to jedna z moich najgorszych inwektyw), ale skończyłem oglądać 4 odcinek 3 sezonu i bez kitu - to jest dynastia. 80% fabuły skupia się teraz na romansowaniu, podrywaniu kowbojek, wyznawaniu miłości i płaczliwych spojrzeniach. Trudno to znieść, biorąc pod uwagę, że sezon drugi skończył się krwawą strzelaniną i od połowy bazował na zemście. Oby Sheridan miał w tym jakiś głębszy cel, bo jak na razie oczom i uszom nie wierzę.

Odpowiedz
michax napisał(a):dynastią dla facetów, jak ktoś kiedyś idealnie podsumował
To akurat chyba moje określenie, które przyszło mi do głowy już w połowie drugiego sezonu. Czuć, że to już nie jest 100% Sheridan, że chłop zajął się innymi projektami. 3 sezon jeszcze przede mną, ale nawet jeśli skupia się na romansowaniu to obrazki Montany i country klimat sprawiają, że wybaczam i będę tłukł ten serial do końca.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Corn napisał(a):nawet jeśli skupia się na romansowaniu to obrazki Montany i country klimat sprawiają, że wybaczam

9 odcinek 3 sezonu pokazał, czemu kocham ten serial. Dobrze, że Sheridan postanowił zrezygnować z aktorstwa i zostać full time reżyserem/scenarzystą. Jedyny człowiek w Hollywood, który kręci kino zemsty dla białych.

Odpowiedz
Premiera 14 maja, jednocześnie w kinach i na HBO Max.

Odpowiedz
Nie mogę się doczekać. Najbardziej oczekiwana premiera roku 2021 - zaraz obok 4 sezonu "Yellowstone".

Odpowiedz
Angelina na tych zdjęciach wygląda strasznie, brzydko i wogole bleah

Odpowiedz
I bardzo dobrze, że wygląda nieapetycznie. W takim "Kolekcjonerze kości" odciągała uwagę swoją urodą od wszystkiego i wszystkich (pomijam tu fakt, że sam film był tak kuriozalny, że często w sposób niezamierzony przeistaczał się w komedię absurdu).

Odpowiedz
Ogólnie może pasować do filmu ale zbrzydła straszliwie :)

Odpowiedz
Jest trajla

Wygląda bardzo znośnie, Angelina dalej ładna, młody nie wkurza, a Littlefinger z gunem wygląda obiecująco.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
W porównaniu do "Wind River" wygląda to jak bombastyczne kino akcji. Średnio mi się podoba ten trailer, ale wierze, że sam film będzie dobry.

Odpowiedz
Jest Bernthal więc może być dobrze ;-) Długi ten trailer..nawet za długi.

Odpowiedz
Plakat też jest.

[Obrazek: xxjU8Zk.jpg]

Odpowiedz
Angelina Jolie mi tu nie pasuje. Jest kilka znacznie lepszych aktorsko i wizualnie kobiet, które mogłyby dostać tę rolę. Czemu wybrano akurat ją?

Poza tym oczywiście wyczuwam mistrzostwo świata.

Aidan Gillen zagrał już psychopatę w "Blitz" i wypadł tam 10/10.

Odpowiedz
(03-02-2021, 15:38)yacajackowski napisał(a): Ogólnie może pasować do filmu ale zbrzydła straszliwie :)

Angelina tutaj pasuje tutaj jak... No nie pasuje.

Odpowiedz
Ten trajla jest tak CGI i tak przeciętny, że aż boli. I nawet można sobie złożyć do kupy kiepską fabułę instant. Zieeeew. Obejrzę jak wyjdzie na VHS... oh wait.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Odszczekasz to, niewierny Judaszu (czy jakoś tak).

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon