バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
29-12-2021, 12:44
|
Don't Look Up (Netflix, 2021) - reż. Adam McKay
|
|
Błąd statystyczny. ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 29-12-2021, 12:44
Byłaby dobra beka, jakby ostatecznie kometa przeleciała ~100 kilometrów od powierzchni Ziemi :) Wszyscy już przygotowują się na śmierć, mordują, gwałcą, palą wsie, popełniają masowe samobójstwa (albo siedzą przy stole w domu z rodziną, modląc się i żegnając), a tu niespodzianka. Źle obliczyli trajektorię lotu. Debile. Coś w tym klimacie :)
[
30-12-2021, 02:24
Solidne to było. Satyra podana raczej ciężką ręką, ale ma sporo fajnych momentów rozsianych w przydługim metrażu (taki South Park ogarnął by temat w 20 minut). Generalnie takie filmidło na 6/10 o którym zapomnę za kilka dni, ale jedyne słuszne, szczęśliwe zakończenie trochę to wywindowało wyżej.
Szamalele udowodnił że nie jest aktorem jednej miny. Tutaj użył co najmniej dwóch, więc chyba rola życia. Lawrence jakoś nigdy mnie nie kręciła, ale w tej fatalnej grzywce i obrzydliwych swetrach... I dunno... kinda hot. 30-12-2021, 05:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2021, 05:13 przez Grievous.)
Wasze posty + niektóre sceny w trailerze wywołały moje obawy, że rzeczywiście wszyscy w tym filmie poza Leo i Jen będą przerysowani na maksa, ale tak naprawdę tylko Hill zachowywał się od początku do końca niepoważnie, wobec czego jest najsłabszą postacią w filmie.
A poza tym nie było tak źle. 7/10. Mnie dla odmiany mniej porwała satyra, za to jestem wielkim fanem filmów o obiektach kosmicznych zmierzających w stronę Ziemi:) Dlatego większe wrażenie robiły na mnie sceny jak np. bohaterowie po raz pierwszy widzą kometę gołym okiem, czy scena kolacji. Zdecydowanie bardziej odpowiadały mi momenty, w których film był poważny. Pierwsza scena po napisach rzeczywiście jakby z innego filmu, ale mnie akurat rozbawiła:) Tuż po seansie, zamiast zastanowić się nad stanem społeczeństwa, od razu przypomniałem sobie o Apophis i przeczytałem dwa artykuły. W piątek, 13. kwietnia 2029 roku znajdzie się tak blisko Ziemi, że będzie widoczna gołym okiem. Nie wiem jak wy, ale ja spojrzę wtedy w górę:) 31-12-2021, 09:48
Pinokia film też nie pozostawił obojętnym ;)
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,27963325,mateusz-morawiecki-mowi-o-nie-patrz-w-gore-i-sklada-noworoczne.html 31-12-2021, 23:19
Szkoda, że nie może zagłosować w ankiecie :(
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
31-12-2021, 23:27
Komedia taka sobie, ale film ma w sobie coś - to co łączy go z Idiokracją, to że każdy uważa, że to nie o nim
Oraz to, że orędownicy filmu uważają, że jest jakąś wyrocznią i nawet gdyby był o kimś, to jest to wyznacznikiem czegokolwiek Mocne 5/10, pierwszą połowę można przewijać, druga robi się niezła - nie znoszę tej prosytytuki od WEinsteina, więc i ona wpływa na mój odbiór Podobała mi się zwłaszcza ostatnia scena, gdy wylądowali gdzie mieli wylądować 09-01-2022, 04:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2022, 04:17 przez Pixie.)
Dobry film, celnie punktujący kondycję obecnego świata. Zamieńmy kometę na covid i mamy wypisz-wymaluj sytuację zza okna. Polityka, polityka, polityka... Owszem, tu i ówdzie może ciut za bardzo to przerysowane (Hill, Rylance), a całość jest za długa i zbyt rozwodniona (generał, podwójne zakończenie; ogółem za dużo grzybów w barszczu), ale mechanizmy, które napędzają akcję są wręcz aż nazbyt znajome (nie tylko z amerykańskiej ziemi - patrz: Niedzielski czy Horban) i przerażająco dobrze odwzorowane. Na plus także fakt, że twórcom nie zmiękła pała pod koniec. No i bawiłem się całkiem nieźle.
7/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 23-01-2022, 06:25 (23-01-2022, 06:25)Mefisto napisał(a): Zamieńmy kometę na covid i mamy wypisz-wymaluj sytuację zza okna.Czyli realne zagrożenie jest ignorowane przez idiotów, polityków i ich wyznawców? (Don't look up = MAGA?). Ani to specjalnie trafne a subtelne na tyle, że największych idiotów McKay robi chyba z widzów. Do tego aktirsko przeciętny. Szkoda, że jak DiCaprio zagrał poerwszy raz od dawna zwykłego gościa, nie miał prawie nic do zagrania. Na lekki plus Lawrence i Chalamet za to, że irytują mniej niż mają to ostatnio w zwyczaju. Takie może 3-4/10, bo pomimo metrażu i tego rozwleczenia fabularnego, ogląda się w miarę bezboleśnie. 23-01-2022, 11:06 (23-01-2022, 11:06)PropJoe napisał(a):(23-01-2022, 06:25)Mefisto napisał(a): Zamieńmy kometę na covid i mamy wypisz-wymaluj sytuację zza okna.Czyli realne zagrożenie jest ignorowane przez idiotów, polityków i ich wyznawców? Nie, tylko właśnie upolityczniane, robiony cyrk pseudomedyczny, media zerują na sensacji, oraz inni biznesmeni wykorzystują epidemie do swych celów, by się wzbogacic (handlarz respiratorów ;) Jak wspomnieli, że przewodnicząca NASA ma specjalność anestezjolog, to od razu Fialek reumatolog "epidemiolog" mi się przypomniał. Parsknąłem w pierwszym odruchu śmiechem i stwierdziłem: "kurde.. Tak przecież jest. I to kurde, nie jest śmieszne, lecz straszne". Ja bym był tym aktorem, granym przez sympatycznego Chrisa Evansa, który miał plakietke z dwiema strzałkami "patrz/nie patrz w górę" - postępować poważnie, nie olewać zagrożenie, ale bez skrajnej paranoi 23-01-2022, 11:28 (23-01-2022, 11:28)Dude2021 napisał(a): Nie, tylko właśnie upolityczniane, robiony cyrk pseudomedyczny, media zerują na sensacji, oraz inni biznesmeni wykorzystują epidemie do swych celów, by się wzbogacic (handlarz respiratorów ;) Dokładnie. Tutaj od początku masz sterowanie samą informacją o nadlatującej komecie i wykorzystywanie jej do swoich celów, jak wygodnie (wybory, etc. - dokładnie tak samo było z wprowadzeniem szczepionki w USA). Ten film to idealne double feature z Wag the Dog, gdzie z kolei mamy kreowanie fikcyjnego zagrożenia dla przykrycia politycznych brudów i skierowania uwagi ludzi na co innego. Tutaj mamy z kolei realne zagrożenie, którym się manipuluje zamiast je w "prosty" sposób rozwiązać - w obu przypadkach prawda zdaje się nie mieć znaczenia.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 23-01-2022, 17:08
Niby spoko i trafna satyra, ale jakieś bez pazura i zbyt rozwleczone. Nie mówiąca też niczego nowego ani w żaden naprawdę ciekawy sposób a postaciom można kibicować w zasadzie w drugiej połowie filmu . Zwróciłem uwagę ze względu na "gwiazdozbiór" i chyba w sumie też tylko z tego względu będę pamiętać.
No, może jeszcze ze względu na na Meryl Streep grającą Trumpa i Jonaha Hilla grającego Ivankę Trump. To był niezły i odważny pomysł :p Jest przyzwoity poziom aktorski, są dobre a nawet świetne sceny.. ale film mówi w sumie tylko że "ludzie są głupi" No.. są. W 1998 w "Armageddonie" sprawnie ratowaliśmy Ziemię :p. A dzisiaj... Kiedyś to było ^^ Takie 6/10. 27-01-2022, 03:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2022, 03:51 przez Rozgdz.) (27-01-2022, 03:35)Rozgdz napisał(a): Meryl Streep grającą Trumpa i Jonaha Hilla grającego Ivankę Trump. To był niezły i odważny pomysł :pNiezły być może był, ale wyśmiewanie Trumpa pod koniec 2021 roku to właściwie najbezpieczniejszy pomysł świata. Ciekawy jestem kto jako pierwszy odważy się obśmiać, sparodiować Bidena i jego nieogar, oprócz twórców South Park, bo oni na pewno będą pierwszymi :) 27-01-2022, 08:05
Bardzo fajny film. Miałem obawy, że będzie wyjątkowo lewoskrętny a nie jest. Elegancko.
7/10. Może nawet 8
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 02-04-2022, 20:26
Prawdziwy powód, dla którego Chandler Bing nie pojawił się jednak w filmie.
https://variety.com/2022/tv/news/matthew-perry-exited-dont-look-up-heart-stopped-5-minutes-broke-ribs-1235413780/ 26-10-2022, 07:51 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |