Tokyo Vice (HBO Max, 2022)
(19-04-2022, 15:08)yacajackowski napisał(a): Pozostaje tylko kwestia jak w 1999 roku używało się komórek

Do gry w węża :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Obejrzałem dwa pierwsze odcinki. Skłamałbym mówiąc, że jestem zachwycony. Rozkręci się czy nadal będzie lekko pół średnio?

Jedyne co naprawdę fajne to muzyka - pasuje idealnie do tego smęcenia :)

Odpowiedz
No właśnie miałem pytać, czy ktoś to w ogóle ogląda. Bo ja podchodzę do tego jak pies do jeża szczerze mówiąc.

Odpowiedz
Petarda żadna to to nie jest. Oglądam z żoną, bo jej bardzo siadło. Bardziej melodramat niż thriller policyjny. Dla mnie robotę robią głównie świetne zdjęcia Tokio i jego egzotyka. No i specyficzne zasady rządzące światkiem przestępczym.

Odpowiedz
Tak, zdjęcia Tokyo i muzyka robią robotę ale cała reszta... No takie solidne 5/10. Ale zaznaczam, że jestem po dwóch epizodach, może potem się rozkręca :)

Odpowiedz
W połowie trzeciego odcinka zapsuł mi się internet i od tego czasu straciłem wenę do oglądania, ale raczej dokończę, może w weekend.

Odpowiedz
Dowklekliśmy się do końca, u mnie też bardziej z powodu mojej połówki, bo mnie nawet mimo japonofilii to męczyło strasznie.

Odpowiedz
Szczelajo sie chociaż? Bo jak nie, to nie odpalam nawet pilota.

Odpowiedz
eee nie przypominam sobie. Jest dźganie nożem. Nie ma pościgów i strzelanin chyba też. Największa scena akcji to jest jak Oyabuna atakują jacyś niepełnosprawni ninja i zabijają jego niepełnosprawnych yakuzów po czym przez pięć minut emeryt broni się sam. Nawet jak przychodzi ten yakuza-protagonista, to i tak koniec końców stary sam musi wszystko robić. Było to gdzieś w połowie sezonu.

Odpowiedz
Serial dostał zamówienie na drugi sezon. Dziwne, no ale niech kręcą, czemu nie?

Obejrzałem kolejne dwa odcinki i w temacie gangsterki nie dzieje się właściwie nic ciekawego, bardziej mnie jara wątek tej dziwki chcącej otworzyć własny biznes i praca Żyda w gazecie. Dziwny to serial, trudno, żebym go komukolwiek polecił, ale w sumie to przyjemnie się ogląda, gdy kończy się odcinek, to jednak mam ochotę odpalić następny.

Odpowiedz
(16-04-2022, 08:17)Crov napisał(a): A w rzeczywistosci Yakuza w Japonii jest jakas bardzo niebezpieczna? Bo wydawalo mi sie, ze oni wlasnie nie sa super hardkorowi.
Yamaguchi-gumi to największa i najbardziej silna ekonomicznie organizacja przestępcza na świecie. Swego czasu jedna z 5 rodzin w USA nie mogła dać sobie rady z bardzo agresywnymi gangami jamajskimi na ich terytorium. Sprzedali kontrakt na ich odj#banie właśnie Yakuzie. Ceną była możliwość finansowej eksploatacji określonego terytorium czy kanału przerzutowego. Wiadomo kogo odj#bano.

Sent from my RMX3363 by Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Ale swego czasu, czyli dwa lata temu, czy swego czasu, czyli w 1988?

Odpowiedz
(12-06-2022, 12:26)simek napisał(a): Dziwny to serial, trudno, żebym go komukolwiek polecił, ale w sumie to przyjemnie się ogląda, gdy kończy się odcinek, to jednak mam ochotę odpalić następny.

Lepiej bym tego nie ujął

Odpowiedz
Skończyłem całość. Pod koniec się trochę rozkręca, ale nie jakoś wybitnie. Ogólnie jest to rozczarowanie, ale nie na tyle żebym nazwał Tokyo Vice złym serialem. Ocena w okolicach 6/10. Sam nie wiem czy będę się brał za drugi sezon, poczekam na więcej informacji, jakiś trailer.

Jeśli w książce jest tylko tyle co w pierwszym sezonie, to nie wiem jaki potencjał widział tutaj Mann, zwłaszcza, że kilka jego potencjalnych filmów brzmiało o wiele lepiej. Niby jest szansa, że to tylko wstęp, a cały kilkusezonowy serial będzie całościowo lepszy, ale nie wiem, trzeba być sporym optymistą, żeby na to liczyć.

Odpowiedz
Dobra recenzja jest w magazynie Kino, autorstwa Katarzyny Kebernik. Narzeka między innymi na schemat białego zbawcy, zbytnią orientalizację serialu, twierdzi też, że książki Adelsteina były krytykowane za przecenianie swojej roli w ujawnianiu działań Yakuzy, wiele sytuacji podobno zostało przez niego zmyślonych, krótko mówiąc: Adelstein zrobił sobie tymi książkami loda, co trochę widać w serialu, bo rzeczywiście mu tutaj zbyt łatwo idzie. Zresztą trochę się tego obawiałem już gdy zaczęto kręcić: jeśli piszesz książkę o swoich własnych przygodach to w większości przypadków trochę idealizujesz samego siebie.

Odpowiedz
Mnie kompletnie znudził, cukierkowa, leszczowata i nie prezentująca żadnego zagrożenia Yakuza, całość to jakieś feel good teenage drama, ani to mroczne, ani zabawne, ani nie trzyma w napięciu. Główny bohater irytujący, reszta postaci nudna.

Wizualnie solidne, jakoś tam 1-2 odcinek jeszcze budował nadzieje, reszta to już nie dla mnie.
4+/10

Odpowiedz
U mnie nadal licznik się nie zmienił - zawiesiłem się na drugim odcinku. Chyba nigdy nie skończę...

Odpowiedz
hehe

Odpowiedz

Trzeba w końcu ten 1 sezon nadrobić.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon