Total Recall 2012 - najbardziej niepotrzebny remake świata
Te nawiązania nie są fajnie, no bo jak komputerowa ręka, urwana przez windę ma się do tego:

No jak?

Denerwujące jest dla mnie to, że nowej wersji TR jest bliżej do Tożsamości Bourne'a Limana (z której zrzyna garściami) niż do filmu Verhoevena. :P

Odpowiedz
Nie wspominam tego filmu zbyt dobrze, nie wspominam tego filmu źle, właściwie w ogóle tego filmu nie wspominam, za jakiś czas w ogóle nie będę pamiętał że coś takiego powstało.

Odpowiedz
W końcu ruszyłem remake jednego z moich ulubionych filmów. Oczywiście, że był niepotrzebny. Czy najbardziej niepotrzebny? Nie wiem, ale w jest czołówce.

Dzieło Verhoevena jest już klasykiem uwielbianym przez pokolenia i już trwale zapisał się w annałach kina. A wersja z końca świata praktycznie już odeszła w zapomnienie i mało kto przypomni to panu hurtowo.

Pierwszy napis jest "Original Films" - aha ;). Odejmij tytuł, a mamy typowy sajfaj akcyjniak z tamtych lat z tą samą scenerią, ogranymi patentami i zachowawczością. Oryginał miał zajebistą czołówkę z równie zajebistym soundtrackiem Goldsmitha, a tu nudne napisy. I już od początku Wiseman chce być za wszelką cenę akcyjny. Sen Quaida to zwykły spacer po Marsie pozostając widza w domysłach, co to oznacza. A tu już PG-13 intensywna akcja, gdzie giną roboty i już wiem, że Colin to Jason Bourne 2.0. Gdy oryginał nawet po wizycie w Rekall zachował tą ambiwalencję realności dalszych przygód Quaida.

Krew zdawkowa i większość trupów w tym filmie to roboty. Dalej - Rekall był się normalną firmą i pracownicy (randomowi ludzie) byli szczerze zszokowani, że Quaid faktycznie jest agentem. A tu... to jakaś cząstka ruchu oporu (nie sprecyzowali dokładnie). Po czym następują efekciarska, że cringe'owa scena odstrzeliwania gliniarzy na jednym ujęciu. I Colin odstawia Johna Wicka, by w finale mieć problem z pokonaniem Cohaagena. W ogóle Cohaagen jako końcowy boss do bitki, walczący na pięści z Quiadem i dający mu radę - XD.

Już po akcji z policyjnymi wozami Quaid powinien się ogarnąć, że jego czarny kolega (czyli Benny się jednak pojawia :)) z pracy robi go w bambuko, a ten stoi jak głąb, mimo że Jessica Biel (padło jej imię w ogóle), będąca godna zuafania za wszelką cenę chce go przekonać. Analogicznie scena z 1990 roku była lepsza, bo Quaid - mimo że był sam - to od początku czuł blef i fajnie obrazowano to kroplą potu grubasa. I widz mógł uwierzyć w słowa grubasa.

Aha, ciężko mi uwierzyć, że jakaś cycata lala z żurnala jest uberwymiatającym głównym agentem bad guya. Także płaczliwszy odpowiednik Meliny  wygląda jak z przypadku, gdy Rachel Ticotin sprzedawała iluzję twardej agentki ruchu oporu. Melina była twardsza i woke niż jej odpowiednik z rimejku i miała solówę z Lori, którą nieomal pokonała, a tu musi ją wspomagać Colin.

Nie muszę, że czarne charaktery u Verhoevena były lepsze i śmierć każdego z nich była bardzo satysfakcjonująca.

Co pochwalić. Fajny wygląd azjatyckiego Rekalla. I przyznam się, że scena z grubą damą wziął mnie z zaskoczenia i ładnie to uaktualnili holograficznymi obrożami.

Daremne to. Łaskawie 3/10

PS. Mógłby moderator przenieść posty dot. remake'u z tematu o oryginale - https://forumkmf.pl/Thread-Total-Recall--246?highlight=total+recall

Odpowiedz
Jest jeszcze wersją reżyserska, gdzie pojawia się E. Hawke jako... SPOILER. Ale już nie pamiętam czy ją oglądałem, czy tylko dodane sceny.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon