Tree Of Life
barabasz napisał(a):No cóż, są to jakby nie patrzeć nieestońskie filmy i założyłem, że będą lecieć w kinach. Prawdopodobnie w większej ilości kopii, niż ostatni Malick.
Akurat to jak Malick jest postrzegany za granicą, a co dystrybutor robi z nim w Polsce to dwie różne rzeczy. Jeśli uważa, że wypuszczenie filmu takiego reżysera straight-to-DVD jest słuszną decyzją to jego problem, za Oceanem jest inaczej.

barabasz napisał(a):Trudno mi coś więcej powiedzieć, cóż, patrząc np. na ilość głosów na Filmwebie to filmy takiego Kima są popularniejsze niż "The New World", tak więc Malick jest dla "przeciętnego widza" chyba mniej znany. Często gadam z ludźmi, którzy na nazwisko Malick reagują "nie wiem, kto to jest". Mówię "Cienka czerwona linia", oni "a widziałem kiedyś". Jeden film i nie aż tak znany, żeby po tylu latach kojarzyć. Z tych powodów byłem raczej wrażenia, że przez ostatnią dekadę koleś stał się w mainstreamie absolutnym anonimem.
No ale bez jaj, Malick swoimi pierwszymi filmami wywarł wpływ na całe kino, w tym to mainstreamowe, jego nazwisko znają tam wszyscy, podobnie jak wymienionego przez Ciebie Almodovara czy von Triera. Ale dla mnie Malick to zupełnie inna liga. Zresztą sam fakt, że newsy o jego nowym filmie pojawiają się na zachodnich portalach typu Entertainment Weekly mówi sam za siebie.
I właśnie, ciągnąc to dalej, dzisiaj w sieci pojawił się minutowy fragment Tree Of Life. Jak dla mnie bajka:
http://insidemovies.ew.com/2011/05/04/tree-life-brad-pitt-clip/

Odpowiedz
Szczególnie, że w tytule newsa jest nazwisko Pitta, nie Malicka. Nie oszukujmy się - kasowo i medialnie to on będzie ciągnął ten film.

Odpowiedz
Creven napisał(a):Kasowo i medialnie to on będzie ciągnął ten film.

A Penn nie będzie ciągnął? Kasowo i medialnie? ;)

[Obrazek: Tree%2Bof%2BLife%2BPromo%2BPoster.jpg]

Odpowiedz
Mental napisał(a):Kasowo i medialnie? ;)
Kasowo?

- Ostatnie 3 filmy Penna zarobiły w USA 41 milionów.
- Ostatnie 3 filmy Pitta zarobiły w USA 307 milionów.

Medialnie? Też nie, bo to Brad Pitt jest mega gwiazdą i mężem innej mega gwiazdy, Sean Penn nikogo nie interesuje.

Odpowiedz
Od czasu, gdy zapłodnił Scarlett Johansson, Pennem się bardzo interesują :twisted:

Odpowiedz
Nie interesuję się, ale właśnie zacząłem zazdrościć :)

Odpowiedz
http://motion.kodak.com/US/en/motion/Publications/In_Camera/Web_Exclusives/index.htm

Polecam wywiad z Lubetzkim dotyczący szczegółów technicznych filmu. Jak zwykle w przypadku Malicka sam "making of" jest pasjonujący. Prawdopodobnie najciekawsze info to fakt, że pierwsze zdjęcia do "Drzewa życia" Malick nakręcił... 25 lat temu.

Odpowiedz
Hm, niedługo ukażą się pierwsze recenzje i jestem ich naprawdę bardzo ciekawy. Gdyż ten film to rzeczywiście "cienka czerwona linia" pomiędzy wielkim kinem, a przerostem formy nad treścią. I w sumie sam nie wiem czego się spodziewać :???: Liczę na bardzo dobry film, ale ryzyko przy takim projekcie moim zdaniem jest bardzo duże. Szczególnie intryguje mnie co mają te wszystkie kosmiczne scenerie i ten dinozaur do reszty fabuły jaka nam się powoli w trailerze i pierwszych klipach nakreśla. :???:
Na pewno wyczekiwany projekt, ale co do efektu końcowego mam swe obawy.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
wygląda to co najmniej intrygująco - z jednej strony gwizdy, z drugiej wstrzemięźliwość przed zachwytem (jak na filmwebie - brak słabych stron, a jednak trudno chwycić metafizykę), a z trzeciej nieskrępowany zachwyt.

Odpowiedz
Poprzedni film Malicka też nie miał różowo z krytykami, więc właściwie to o niczym nie świadczy :)

Odpowiedz
Mallic ma ciężko przez to, że jego filmy są 'filozofujące', jeżeli można tak to ująć. Nie wszystkim to podchodzi, nie wszyscy to lubią. Przeczytałem wczoraj kilka recenzji z Cannes i były raczej ambiwalentne. Jedni się zachwycają, drudzy czują niedosyt. Ja czekam z niecierpliwością.

Odpowiedz
Przypominam, że nie tylko poprzedni, ale też "Cienka czerwona linia" też nie miała jakichś super mega dobrych recek.

Odpowiedz
Oprócz Badlands, to ŻADEN z jego filmów nie miał dobrej prasy :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
@nawrocki
Bo "Thin Red Line" nie jest super mega dobra :P.

Ogółem na RT i Metacritic wysokie wyniki:

http://www.rottentomatoes.com/m/the_tree_of_life_2011/
http://www.metacritic.com/movie/the-tree-of-life

Odpowiedz
Nie mówię że jest. Ale krytycy nie byli nią jakoś specjalnie zachwyceni, a jednak parę nagród dostała i kilka nominacji do Oscara też.

Odpowiedz
No! Bogu dzięki! Jestem bardzo kontent z decyzji Roberta de Niro i teraz pozostaje mi tylko odliczać dni do polskiej premiery...
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow

"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin

Odpowiedz
... która na razie nie jest planowana. Chyba, że na DVD. No, ale skoro jest Palma to dystrybutor pewnie jednak zdecyduje się Drzewko u nas pokazać. Pewnie jakoś w grudniu.

Odpowiedz
a wiesz to bo? zwycięzcy Palmy zazwyczaj byli pokazywani w październiku, taka mini tradycja (czasem wcześniej jak film z potencjałem komercyjnym). Tylko rok temu dystrybucja "Wujka Boonmee" była mocno okrojona i opóźniona, ale nic dziwnego, bo podobno i tak nie było chętnych do oglądania.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon