True Detective [HBO]
(12-03-2014, 11:52)Crov napisał(a): To zabawne, że zakończenie jest złe, jak bohaterowie przeżywają.

Jest złe, bo mordercę znajdują, przypominając sobie TEN JEDEN ŚLAD SPRZED LAT, który daje odpowiedź na wszystko. Cała detektywistyczna 17-letnia robota w pizdu - skoro można było skojarzyć jedno z drugim już dawno temu i dojść do mordercy, a stamtąd dowiedzieć się wszystkiego o kulcie.

To jest tak kurewsko tani zabieg scenariuszowy... Miałem nadzieję, że z tego gościa na łodzi wyduszą kluczowe zeznanie - to by było satysfakcjonujące, bo musieli pokojarzyć fakty, poszukać, a na końcu cała praca dałaby jakiś efekt - ale nie. Lepiej pójść w niemalże deus ex machina: NAGŁE OLŚNIENIE, które wyjaśnia wszystko. Co za kurwa taniość.

Odpowiedz

Marty zobaczył na tablicy fotkę domu, zrobioną dużo później, niż toczyło się śledztwo w 95' - bo wyblakł kolor farby. Prawdopodobnie było to zdjęcie wykonane przez Rusta, po jego powrocie z Alaski. Nie dysponował wtedy materiałami ze śledztwa, czyli zdjęciem domku świeżo pomalowanego na zielono. Dopiero Marty skojarzył te dwa zdjęcia i zobaczył kontrast kolorystyczny między zdjęciami. W 95r. widzieli po prostu zielony dom, nie zastanawiali się kiedy był malowany.

Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz
(12-03-2014, 16:46)Crov napisał(a): Wypunktowałeś jakieś pierdoły, część, których po prostu nie zrozumiałeś, spoko, łotewa. Ale piszesz w tonie "Jakie to złe. Wam to się podoba, lol, JESTESCIE CUDOWNI :D". Więc mowie - nie dziw się, że ludzie reagują jak reagują na takie posty.

To akurat podtrzymuję, gdyż abstrahując od wpadek/nie wpadek trudno mi ogarnąć czym ta podnieta, szastanie arcydziełami i dychami oraz wypowiadanie się o odcinku jak o absolucie ostatecznym, podczas gdy w innych filmach/serialach jeszcze gorsze pierdoły rujnują Wam całą satysfakcję - stąd moja ironia. Ale jeśli kogoś to uraziło, to... może dalej czuć się urażony :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Usunięta scena! Rust zrywa z Lori.

http://www.extratv.com/videos/0_0349q0tp

Btw. czytałem scenariusze dwóch pierwszych odcinków i sporo rzeczy różni się od tego, co widzieliśmy na ekranie. Polecam wszystkim fanom zapoznać się z pierwotną wersją. Czekam na scenariusz odcinka czwartego z tracking shotem.

Odpowiedz
Rust pomywa naczynia po kolacji. To dopiero metafizyka.

Odpowiedz
Laska Rusta miała rację co do jednego - umykało mu wiele oczywistości, w końcu to
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.

Odpowiedz
(12-03-2014, 22:04)leszek samo zuo napisał(a): Btw. czytałem scenariusze dwóch pierwszych odcinków i sporo rzeczy różni się od tego, co widzieliśmy na ekranie. Polecam wszystkim fanom zapoznać się z pierwotną wersją. Czekam na scenariusz odcinka czwartego z tracking shotem.

Te dwa scenariusze, które czytałeś, to pierwsze, które Pizzolatto napisał i które podchwyciło HBO, potem napisał 6 pozostałych odcinków i poprawił pierwsze, stąd różnice. Ja chętnie przeczytam te finalne:)
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
(12-03-2014, 22:04)leszek samo zuo napisał(a): Usunięta scena! Rust zrywa z Lori.

http://www.extratv.com/videos/0_0349q0tp

Teraz to już usunięta-usunięta, HBO usunęło ją zw wszystkich serwisów, zanim zdążyłam obejrzeć :(. Ten link kieruje teraz do jakiegoś wywiadu ze Skarletą.

Przeczytałam jednak opis i stwierdzam, że bardzo dobrze, że ta scena nie znalazła się w serialu. Przedstawia kobietę jako niepewną własnej wartości, słabą jednostkę, szukająca oparcia w mężczyźnie i z własnej woli pragnącą wtłoczyć się w sztywnej ramy tradycyjnego modelu rodziny. Rust, jako feminista (zmywa naczynia), próbuje jej to wyperswadować, powołując się argumenty filozoficzne, jednak przedstawiono to w taki sposób, jakby to jego postawa była czymś niewłaściwym. Bardzo dobrze, że to wywalili, ten serial i tak był wystarczająco mizoginistyczny.

Odpowiedz
Ty tak serio?

Bo naprawdę nie mam ochoty znowu wywalać postów przez offtopy.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Wujo, jaki offtop?!
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Bez kitu, też się nad tym zastanawiałem:)
Aktualnie rządzi: ja

Odpowiedz
No właśnie.

Wkurza mnie to feministyczne gadanie, ale to przecież wpisuje się w dyskusję o serialu:D

Odpowiedz
(14-03-2014, 10:10)Quay napisał(a): ...Przedstawia kobietę jako niepewną własnej wartości, słabą jednostkę, szukająca oparcia w mężczyźnie i z własnej woli pragnącą wtłoczyć się w sztywnej ramy tradycyjnego modelu rodziny. ...

Szukanie przez kobietę oparcia w mężczyźnie (i odwrotnie - przez mężczyznę w kobiecie) nie musi wcale oznaczać słabości i własnej, niskiej samooceny. Może być zwykłym oczekiwaniem wzajemnego partnerstwa. Poleganie na kimś, nie oznacza braku własnej siły, bo może być jej wzmocnieniem.
Chęć bycia w tzw "tradycyjnej" rodzinie, dopóki jest świadomym wyborem, a nie bezkrytycznym stosowaniem się do nakazu kulturowego, nie jest niczym zdrożnym.
Scenki wyciętej nie miałam okazji oglądać, znam tylko krótki opis, więc nie będę się na jej temat mądrzyć.
Może ktoś widział i w spoilerze dałby jakiś dokładniejszy opis, poza tym, że ona chce dziecka, a on nie (temu, znając przeszlośc Rusta, się nie dziwię).
Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz
Proszę bardzo:

http://www.mirror.co.uk/tv/tv-news/video-true-detective-deleted-scene-3236951
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(14-03-2014, 10:51)wujo444 napisał(a): Ty tak serio?

Serio to wygląda serio? Jeez, może dlatego, że ":)" ani ";)" nie dałam.

Porzucając jednak tę poważną kwestię - obejrzałam jeszcze raz na spokojnie niektóre sceny z finału i jednak są co najmniej dwie rzeczy, co do których ludzie narzekający na finał mają rację.

1. Te cholerne zielone uszy.
2. Ostatnia wizja Rusta.
Nadal uważam, że finał był w porządku... jednak tych dwóch rzeczy mogło by nie być. Naprawdę, byłoby lepiej, gdyby ich nie było.

No i 3. poważna wada to oczywiście

Odpowiedz
(14-03-2014, 15:25)Quay napisał(a): OK, może wcześniej miał taki zwyczaj, ale uszy na tym rysunku były intensywnie zielone, jakby sobie na nie liście założył.
No halo, ale spaghetti twarzy też nie miał, a jedynie jakieś blizny, które wcale nie były aż tak wyrażne. (Myślałem, ze będzie miał podbródek jak Skrull z komiksów Marvela czy coś ;)) Ja zgadzam sie, że powinien mieć coś innego zielonego jeżeli już - nos czy coś :P

(14-03-2014, 10:51)wujo444 napisał(a): Ty tak serio?

Bo naprawdę nie mam ochoty znowu wywalać postów przez offtopy.
lol ;)

Odpowiedz
Potwór Spaghetti z Zielonymi Uszami to przede wszystkim opis według słów przerażonego dziecka biegnącego w lesie (czy kto to tam był) - równie dobrze można się czepiać rysunków w zeszycie jednej z córek Marty'ego :)

Odpowiedz
(14-03-2014, 15:25)Quay napisał(a): OK, może wcześniej miał taki zwyczaj, ale uszy na tym rysunku były intensywnie zielone, jakby sobie na nie liście założył.

Czescia jego pedofilsko? zbrodniczo kazirodczej dzialalnosci bylo udawanie przyglupa. Mogl celowo nosic przymaly kapelusik, jakies gazetowe nakrycie glowy czy czapke bejsbolowke. Jest prawdopodobne ze upierdzielil sie podczas malowania. Mogl tez byc mozgiem zbrodni i przewidziec, ze tylko zielone uszy zdradza jego tozsamosc. W ost. odcinku mowi, ze zostawil wszystkie potrzebne slady. Pasuje to do kosmicznej teorii zbrodnii. Pamietacie pijacka gadke Rusta na komisariacie :) Ingerencji obcych sil z poza wszechsiwata dla ktorych nasz czas to kolejny wymiar, ktory moga dowolnie modelowac ;)

Odpowiedz
(14-03-2014, 15:03)slepy51 napisał(a): Proszę bardzo:
Dziękuję.
Ad. wyciętej sceny.
Zwykła wymiana zdań ludzi, o różnych doświadczeniach i różnym sposobie widzenia swojej przyszłości.
Feminizmu i mizoginizmu bym do tego nie mieszała.
Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz
bloonus napisał(a):Mogl celowo nosic przymaly kapelusik, jakies gazetowe nakrycie glowy czy czapke bejsbolowke. Jest prawdopodobne ze upierdzielil sie podczas malowania. Mogl tez byc mozgiem zbrodni i przewidziec, ze tylko zielone uszy zdradza jego tozsamosc. W ost. odcinku mowi, ze zostawil wszystkie potrzebne slady.

To plus:

Cytat:Why did Errol draw so much attention to Dora Lange—even lighting the fire that drew the police to her body?

Pizzolatto offered his explanation in an interview with Entertainment Weekly:

You can tell there are certain times he wants people to notice him. Childress was signaling to the authorities both his presence and the presence of the men who made him.

http://www.slate.com/blogs/browbeat/2014/03/10/true_detective_faq_the_hbo_series_finale_s_biggest_questions_answered.html

Btw - kostiumy w serialu, przy okazji potwierdzenie tożsamości Króla w żółci:

http://www.slate.com/blogs/browbeat/2014/03/10/true_detective_costume_clues_costume_designer_jenny_eagan_talks_black_stars.html

Jenny Eagan napisał(a):I don’t particularly like yellow, in general. But I did use it in a few places throughout the show—for instance, in Billy Lee Tuttle’s tie and pocket square—to denote wealth. There’s a bit of a peacock element to wearing yellow, like you’re showing off, trying to be something special bigger than you actually are. That’s why we used yellow there. There wasn’t really any more to it than that. The show itself was so cool and dark in its overall tone, we used cool and dark tones for the most part. Of course, there were some elements in the set design—in last night’s episode, you see the big creature wrapped in yellow fabric, the Yellow King—that were obviously intentional.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon