Willow (1988)
[Obrazek: willow-poster.jpg]

Kolejny po Legendzie film fantasy, który mnie ominął. Nadrobiłem dzisiaj seansem na blu-ray i cóż mogę powiedzieć - bardzo fajne kino przygodowe, w klimatach jakie lubię, dużo się dzieje, dwaj główni bohaterowie wzbudzają sympatię, co prawda tu i tam coś czasem zgrzytnęło (szczególnie dwóch kurdupli plączących się pod nogami przez większą część filmu) niektóre efekty się dość mocno postarzały, a podobieństwa do twórczości Tolkiena aż nazbyt ewidentne, to jednak ogólnie na duży plus.

8/10 - i to bez żadnych punktów za sentymenty z dzieciństwa.

Zanim zabiorę się za zapoznawanie córy z LOTRem, Willow, Legenda i Dark Crystal posłużą za rozgrzewkę. Zastanawiam się co jeszcze z kina fantasy tamtych lat trzeba by sobie było przypomnieć, na razie na celowniku Ladyhawke.

Odpowiedz
"Labirynt" Hensona w pierwszej kolejności, jesli oczywiście nie widziałeś.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Hę?
https://naekranie.pl/aktualnosci/willow-serial-sequel-kontynuacja-disney-1556785761
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Gdyby Kilmer zachował swoją tuszę, to idealnie by wyglądał jako ustawiony Madmartigan, któremu służba przynosi pieczone żubry na obiad :).

Niby wracają oryginalni twórcy i aktor... ale jakoś jestem sceptyczny. Film miał formę klasycznej baśni z żyli długo i szczęśliwie i nie widzę powodu, by był jakkolwiek to sens kontynuować. Wszyscy pamiętamy Dark Age of Disney Sequel...

Odpowiedz
Rotacji w Disney' Lucasfilm ciąg dalszy. Jon M. Chu odchodzi z serialu Willow:
https://www.google.pl/amp/s/www.hollywoodreporter.com/amp/heat-vision/willow-disney-series-loses-filmmaker-jon-m-chu
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
A, taka ciekawostka na którą kiedyś natrafiłem - film miał być początkiem serii ale wyniki finansowe były niezadowalające, Lucas więc wydał dalsze części w formie książkowej. Wyszły zdaje się dwa tomy kontynuacji ;)

Odpowiedz
Poznajcie obsadę serialowego "Willowa". Oprowadza Warwick Davis

Odpowiedz
Zwiastun serialu.

Odpowiedz
Kurczę, muszę sobie wreszcie przypomnieć film. Chyba nawet nigdy nie widziałem go w całości.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Żadnego murzyna w serialu fantasy?

To może sie udać.
Youniverse

Odpowiedz
Ale jest Hindus i Gwatemalczyk, więc mogą chwalić diversity. I uprzedzając krzyk prawicowców - może grają Żydów sefardyjskich, którzy już byli w średniowiecznej Europie ;).

Też jestem zaskoczony brakiem czarnych w zwiastunie.

Odpowiedz
Ma pewno będą stronk łoman karakter. Ale to akurat zgodnie z oryginałem ;)

Odpowiedz
Serial? Mieli robić film - kontynuację
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Coś chyba pomyliłeś :) Od dawna wiadomo, że robią serial.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
(26-05-2022, 21:40)OGPUEE napisał(a): Też jestem zaskoczony brakiem czarnych w zwiastunie.

Przypominam, że w oryginalnym filmie czarni się pojawiali.
To znaczy duzi ludzie byli grani wyłącznie przez białych, ale wśród małych ludzi (nie pamiętam już, jak się oni nazywali) był przynajmniej jeden czarny, a może nawet dwóch, jak się przyjrzeć. Zakładam, że to dlatego, że nie było aż tylu dostępnych karłów, żeby jeszcze wybrzydzać i przesiewać ich etnicznie na potrzeby filmu.

A sam zwiastun... wygląda nieźle.
Znaczy, nie ufam Disneyowi za grosz, ale jakbym nie wiedział, że to Disney, to czułbym się zachęcony.
W każdym razie jak już wyjdzie, to rzucę okiem.

Odpowiedz
Wygląda ładnie, ale w ogóle nie czuję tego, Willow to obok E.T. czy Goonies film którego nie widziałem albo który nie zrobił na mnie wrażenia gdy widziałem będąc małym i teraz mnie to w ogóle nie rusza.

Odpowiedz
A ja zawsze go lubiłem. I też nie widziałem go, będąc małym, raczej tak pod koniec bycia nastolatkiem.
Zwiastun serialu mnie zachęca, ale brakuje mi tu Vala Kilmera jako podstarzałego, zniszczonego dworskim życiem Madmartigana :)
(No i oczywiście jego lubej Sorshy, bo czemu nie)

Odpowiedz
Nie ogarniam - technologie są niby coraz lepsze, ale filmy wyglądają coraz gorzej. To tutaj wygląda jak Tajemnica Sagali.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
al_jarid napisał(a):(No i oczywiście jego lubej Sorshy, bo czemu nie)
Przecież ona akurat jest.
I zgadzam się z Mefisto, wizualnie jest to strasznie biedne, coś jak Shannara od MTV.

Odpowiedz
(27-05-2022, 09:39)Paszczak napisał(a):
al_jarid napisał(a):(No i oczywiście jego lubej Sorshy, bo czemu nie)
Przecież ona akurat jest.

No to gapa ze mnie.
Ale w takim razie jeszcze bardziej będzie raził brak Kilmera. Chyba że Madmartigan wziął i umarł gdzieś w międzyczasie. Ale Lucasfilm/Disney lubi ubijać stare i lubiane postacie na oczach widzów, więc trudno uwierzyć, żeby przepuścili okazję, by - wzorem sequel trilogy - zrobić z Madmartigana starego, zgorzkniałego przegrywa i ubić go w jakiś wieśniacki sposób na ekranie.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon