Red Crow
Liczba postów: 12,650
Liczba wątków: 50
Dokładnie, tak jak pisze Mefisto.
"Zodiak" bardzo dobrze oddaje przebieg rzeczywistego śledztwa. Nie chodzi już nawet o trzymanie się co pomniejszych faktów, ale o sam klimat, jaki wtedy panował - policja dreptała w kółko, mnożyli się rzekomi sprawcy, żaden ślad nie był tym pewnym, żaden dowód nie przekonywał do końca, a frustracja rosła. Wg mnie Fincher świetnie to oddał.
17-11-2014, 20:56
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,525
Liczba wątków: 374
Cytat:"Zodiak" bardzo dobrze oddaje przebieg rzeczywistego śledztwa.
Ja jednak wolę "Siedem". 30 lat nudy skondensowane do 7 dni intensywnego rycia bani.
Cytat:Wg mnie Fincher świetnie to oddał.
No niestety aktorstwo jest trochę cienkie, więc średnio to oddał. Ja tam żadnej frustracji na twarzy Rufalali nie widziałem, może poza "Kurde, znowu mi uciekł." A ten szczurek z "Ostrego dyżuru" to już w ogóle kpina - w scenie, w której informuje Rufalalę, że odchodzi od niego, bo presja, brak czasu dla rodziny etc, ja się pytam: Wtf? Kiedy ty się gościu tak zmęczyłeś? Przygładzając se łysiejący dekiel czy siedząc z nogą założoną na nogę? Bo w sumie tylko to robiłeś przez cały film.
Wreszcie Robert Downey Jr - w połowie filmu (albo nieco wcześniej) popada w depresje i alkoholizm. Z POWODU? Oblukajcie biografię prawdziwego Paula Avery'ego. Nic tak bezsensownego i dennego nie wydarzyło się w jego życiu - koleś ostro tyrał w dziennikarstwie do końca życia, dużo podróżował, a w filmie sportretowali go jak menela, mieszkającego (gdzie on w ogóle mieszkał?) w jakiejś ruderze w porcie. Inwencja scenarzystów 10/10.
W ogóle film tak się mega rozłazi względem prawdziwego życia, że szakalaka. Scenarzyści zrobili z nerda w sweterku z kozich jąderek super gościa rozwiązującego zagadkę, a on w rzeczywistości huja rozwiązał.
Super scenariusz, obiektywnie najlepszy film dla nerdów - bo nerd został bohaterem and saved the day.
17-11-2014, 22:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2014, 22:49 przez Mental.)
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,053
Liczba wątków: 15
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
03-03-2017, 03:26
Red Crow
Liczba postów: 12,650
Liczba wątków: 50
Do dziś uważam, że z filmow Finchera nakręconych w XXI wieku, ten jest zdecydowanie najlepszy.
03-03-2017, 11:40
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,053
Liczba wątków: 15
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
29-08-2017, 00:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2017, 00:59 przez Proteus.)
.
Liczba postów: 26,276
Liczba wątków: 55
O rany, pisać 13 tweetów na raz o jednym temacie zamiast wrzucić cały tekst na jakiegoś bloga, to jak próba przewiezienia szafy rowerem zamiast zadzwonić po taxi...
29-08-2017, 07:05
Banned
Liczba postów: 34,181
Liczba wątków: 77
(13-11-2014, 20:24)Mierzwiak napisał(a): Narobiliście mi ochoty na powtórkę.
Ochoty tak dużej, że zrobiłem ją sobie 5 lat po napisaniu tych słów.
Wciąż znakomity, gęsty i klimatyczny. Scena w piwnicy jest niesamowita, ale trochę dziwne jest to, że w filmie Greysmith zupełnie zapomina o tym człowieku, a przecież ostatecznie to jego pismo na plakacie filmowym było najbliższe temu z listów Zodiaka. No i czemu nie wrócił do więzienia, by pokazać Lindzie zdjęcie Leigh?
Muszę kiedyś przeczytać książkę, powinna mieć mniej dziur fabularnych
PS. Nie da się już uciec przed Marvelem, bo niedługo zagrają tam wszyscy, i tak w Zodiaku tożsamość seryjnego mordercy starają się odkryć Iron Man, Mysterio i Hulk.
11-11-2019, 19:22
Stały bywalec
Liczba postów: 17,696
Liczba wątków: 143
Stały bywalec
Liczba postów: 17,696
Liczba wątków: 143
Ambasador białej rasy
The Case Breakers is now saying it has identified the Zodiac Killer as Gary Francis Poste, who passed away in 2018
To miał ubaw po pachy, oglądając film Finchera
06-10-2021, 23:38
.
Liczba postów: 26,276
Liczba wątków: 55
O tym to możnaby osobny film nakręcić :p
06-10-2021, 23:47
Stały bywalec
Liczba postów: 2,085
Liczba wątków: 14
(06-10-2021, 23:38)Mental napisał(a): The Case Breakers is now saying it has identified the Zodiac Killer as Gary Francis Poste, who passed away in 2018
To miał ubaw po pachy, oglądając film Finchera 
oh jo!  To sobie pomyślałem, bo u Finshera Zodiac jest coś jakby wskazany, ha ha. A artykuł ciekawy, dobrze wyjaśniono co i jak.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
07-10-2021, 07:27
Ambasador białej rasy
Sory, że tak spamuje linkami do tego kanału, ale nie mogę przestać gościa słuchać. Tutaj najlepsze naukowe wyjaśnienie fenomenu nudy w filmach. Czemu jeden film, w którym "nic się nie dzieje i tylko gadają", potrafi trzymać w napięciu jak skurwysyn, a inny film, w którym non stop jest akcja, wlecze się jak falki z olejem:
21-05-2023, 22:43
Dużo pisze
Liczba postów: 504
Liczba wątków: 0
Dobra rzecz, ogólnie to zgadzam się z gościem bo sam uwielbiam zodiaka (tak na 8+/10), chociaż jest w tym filmie pewien moment po którym troszkę moim zdaniem schodzi z niego nieco napięcia
22-05-2023, 08:33
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 5,291
Liczba wątków: 59
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
23-09-2024, 10:58
|