Nowy
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 1
Są takie filmy, o których niespecjalnie było głośno, a być może czyimś zdaniem zasługują na uznanie. Jeśli widzieliście jakiś bardziej niszowy film, który przeszedł bez większego echa i wart jest przypomnienia to jest to temat, w którym możecie go zareklamować :smile:
Na początek film Anny Jadowskiej âTeraz jaâ. Uważam, że dość nowatorski jak na polskie kino, ciekawy klimat, bardzo naturalna gra aktorów (i ogólna autentyczność bijąca z niektórych scen świetnie oddająca polską rzeczywistość + humor dnia codziennego). Na uwagę zasługuje również klimatyczna ścieżka dźwiękowa grupy Skalpel. Film dostał nagrodę za debiut reżyserski w Gdyni. Uważam, że wart jest przypomnienia i polecenia dla tych, którzy nie zauważyli jak się pojawił.
19-09-2010, 23:55
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Donnie Darko
Gattaca
Oba rewelacyjne, oba przeszły u nas totalnie bez echa.
20-09-2010, 08:46
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Może jeśli chodzi o box office, to i bez echa, ale myślę że mało jest osób które nie słyszały o tych filmach.
Ja oczywiście polecam filmy Richarda Stanleya - Hardware i Dust Devil, a także Razorback Mulcahy'ego.:)
20-09-2010, 09:05
Stały bywalec
Liczba postów: 3,484
Liczba wątków: 39
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.
20-09-2010, 09:27
military napisał(a):Może jeśli chodzi o box office, to i bez echa, ale myślę że mało jest osób które nie słyszały o tych filmach.
W/g moich obserwacji nawet ludzie zainteresowanie sf i fantastyką często nie słyszeli o nich, że o przeciętnej populacji nie wspomnieć. To forum nie jest reprezentatywną próbką.
20-09-2010, 10:54
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Hm, no patrz, prawie wszyscy moi znajomi znają Darko, choć żaden z nich nie interesuje się filmami na tyle, żeby wiedzieć np. kto to jest Gyllenhaal.:)
20-09-2010, 11:25
Moi znają bo im wcisnąłem :)
Nerdy po konwentach też nie kojarzą. Z Gattacą jest lepiej ale to chyba puścili w TV nieraz,
20-09-2010, 12:59
Legions of the Fog
Liczba postów: 2,290
Liczba wątków: 25
na forum filmowym pisać do ludzi o mało znanych filmach (gdzie sami maniacy siedzą)...
Gattaca, kapitalny film z jednym z lepszych zwiastunów, które moje oczka widziały. Oglądałem to małe dziełko na pierwszym DVD, jakie wypożyczyłem i przez lata polowałem na prywatne wydanie, aż kupiłem "gniota" w tamtym roku... żednada edycja (okładka tragiczna, tłumaczenie leży i kwiczy, menu lipne...)
loading podpis...
20-09-2010, 14:14
Miami Vice
Liczba postów: 8,050
Liczba wątków: 43
Temat zaczął się od polskiego filmu, a polskie filmy przeważnie powinny być mało znane lepiej dla ludzkości...
Ja mogę rzucić kilka tytułów mało znanych a godnych polecenia np. 84 Charing Cross Road opisywane przeze mnie ostatnio w Krótkich recenzjach, cholernie sympatyczny film. Dwa filmy z Seanem Connerym, który uciekał od Bonda z dobrym skutkiem tj. Molly Maguire film o irlandzkich górnikach w USA przełomu wieków, oraz Agresja Lumeta, klimatyczny film z mocną rolą Connerego. Dobry i ciekawy jest Pocałunek wampira z młodym Nicolasem Cagem, zabawna absurdalna komedia.
Pojedynek Ridleya Scotta, na forum znane, poza już znacznie gorzej, tak samo Dopaść Cartera wersja rzecz jasna z lat 70. Nie wiem jak z Ostatnim zadaniem Jack Nicholson wymiatał tam, chyba nawet nominację do Oskara dostał, ale mało kto w Polsce kojarzy. Z lat 80. The Falcon and the Snowman po naszemu Sokół i koka...Młody Penn i Hutton, reżyseruje Schlesinger znany z filmu "Maratończyk". Może nie jakoś nadzwyczajnie wart polecenia ale napewno mało znany jest Szalony Megs z Robertem DeNiro.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
20-09-2010, 15:16
Stały bywalec
Liczba postów: 3,484
Liczba wątków: 39
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.
20-09-2010, 16:06
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Donnie Darko? Gattaca? Seriously? Może i 15 latkom nie są znane, ale bez przesady.
20-09-2010, 16:39
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Nieprawda, oba oglądałem w wieku 12 lat! : )
20-09-2010, 17:04
Mierzwiak napisał(a):Donnie Darko? Gattaca? Seriously? Może i 15 latkom nie są znane, ale bez przesady.
<ok> oczywiście, kto nie zna tych filmów ten 15 latek :)
20-09-2010, 17:05
Banned
Czytanie ze zrozumieniem się kłania :roll:
Do obrazów które już są klasykami, również kultowymi, nie bardzo pasuje określenie "niekoniecznie znane".
20-09-2010, 17:14
Rocky Horror Picture Show i Zakazana Planeta to też klasyki a zapewniam, że przeciętny kowalki ich nie oglądał a i nie każdy mieniący się kinomanem je oglądał.
Zerknąłem na FilmWeb, gdzie zlicza się głosy zalogowanych - tzn. na tyle zdeterminowanych, żeby się zarejestrować - Forrest Gump 100k głosów, Gattaca 6k głosów. Donnie trochę lepiej bo ma te 30k, ale on wyszedł już po starcie filmwebu w 1998. Jak na społeczność kinomaniaków to szału nie ma.
20-09-2010, 17:22
Banned
Naprawdę uważasz że filmweb może być wyznacznikiem czegokolwiek?
Alien 3 ma 13k głosów, jest jeszcze mniej znany niż Donnie Darko!
20-09-2010, 17:28
Naprawdę uważasz, że jak napiszesz*, że jakiś film "może i 15 latkom nie jest znany" to tak jest? Masz jeszcze jakieś merytoryczne argumenty w rękawie?
* przeedytowane w trosce psychikę Mierzwu i potencjalnych 15latków czytających temat.
20-09-2010, 17:37
Banned
Mam. Wróć na forum jak ciotka wyjedzie.
Swoją drogą to zabawne, że nazywasz opinię "pierdnięciem", by po chwili dać mi po głowie za brak argumentów.
20-09-2010, 17:41
Nowy
Liczba postów: 2,012
Liczba wątków: 4
Czy godny polecenia to można polemizować (film zestarzał się niestety bardzo mocno), ale na pewno godny obejrzenia jest Test Pilota Pirxa, polska produkcja z roku 1978. Oczywiście film nie ma startu do opowiadania Lema "Rozprawa" (które jest najlepszym, obok Terminusa, opowiadaniem ze zbioru Opowieści o Pilocie Pirxie), ale zdobył Grand Prix (Złoty Asteroid) na festiwalu filmów sf w Trieście (wygrywając z m.in. Ósmym Pasażerem Nostromo, który otrzymał drugie miejsce i nagrodę Srebrnego Asteroidu).
Cały film jest do obejrzenia na YT. Tutaj macie na zachętę moment rozpoczęcia misji:
I skoro jesteśmy przy kinie polskim, zdecydowanie warta polecenia jest jeszcze jedna ekranizacja Lema, czyli "Przekładaniec" Wajdy.
20-09-2010, 20:18
Stały bywalec
Liczba postów: 5,651
Liczba wątków: 9
Test na serio jest taki dobry?
Marek Piestrak jest chyba najgorszym polskim reżyserem:)
Ja oglądałem Pirxa w podstawówce i nic nie pamiętam.
20-09-2010, 20:31
|