Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992)
Nie mogę już znaleźć tego posta na reddicie, ale jeśli ktoś chce, to w spoilerze zamieszczam krótkie streszczenie odcinka:
Nie wiem, ile w tym prawdy. Rany, mój poziom ekscytacji przypomina czasy Lostów. Dawno żaden serial tak mnie nie angażował. Nie Mr Robot, nie True Detective, nie The Night Of, te wszystkie seriale na rozkminę chowają się przy Twin Peaks.

Odpowiedz
Błagam usuń to, wiem, że sie nie powstrzymam. Wyślij zainteresowanym na PW :P

Odpowiedz
Dodatkowo polecam kanał tego gościa:

Odpowiedz
Czytałem na wykopie trochę opinii o tym 14 odcinku i podobno będzie grubo :)

Odpowiedz
Shamar & michax - dzięki za odpowiedź tam gdzieś, hen daleko wstecz. Brak Bowiego boli, szczególnie mając na uwadze częstotliwość wspominania o jego postaci. No cóż, nie można mieć wszystkiego.

Stare Twin Peaks oglądałem dawno, uwielbiam (jak pewnie większość) do pewnego istotnego momentu w połowie drugiego sezonu. Później wiadomo - opera mydlana i mocny finisz. Po 13 odcinkach "nowego" TP mogę już z całą stanowczością stwierdzić, że podoba mi się w zasadzie wszystko (pomimo, że bardzo się różni od "oryginału"). Jakkolwiek zdarza się, że nie cierpię tworów Lyncha (patrz - Inland Empire i Lost Highway), tak 3 sezon kupuje w zasadzie w 100%.

Odpowiedz
(09-08-2017, 23:17)michax napisał(a): Dam do spoilera by nikt nie wiedział o kim rozmawiamy.

Michax. To jest genialne :)

Odpowiedz
Niezłe mindfucki w najnowszym odcinku, zwłaszcza scena z Sarą w barze mocna. Opowieść brytola o rękawiczce też fajna, coś czuję, że Lynch szykuje jakiś pojedynek pomiędzy nim a Evil Cooperem, aż nie mogę się doczekać, niezły cyrk się szykuje. :).

Aha, i stawiam, że niektórzy będą mocno rozczarowani rolą Monici Belucci, która

Odpowiedz
Ooo...jaki to był dobry epek!
Świetny klimat i kilka fantastycznych scen (las!!). Fabuła poszła do przodu, kolejne wątki ruszyły do przodu i za tydzień powinniśmy doczekać się
. Wszystko super. Fakt, sporo mindfucków a ten z Sarą to chyba najlepszy twist tego sezonu!

10/10

Dajcie mi poniedziałek!

Odpowiedz

Odpowiedz
Czekaliście na 3.00 w nocy aż HBO wypuści kolejny odcinek? Szacun :D

Odpowiedz
W sumie nie planowałem, ale akurat skakałem po kanałach jak wróciłem do domu i obejrzałem, bo i tak nie chciało mi się spać. Ba, potem obejrzałem nawet premierowy epek Gry o Tron, który leciał chwilę póżniej. :)

Odpowiedz
Bardzo dobry odcinek, mój top 3 sezonu. Mamy tutaj klimat totalnie wyjęty z FWWM, czysty Lynch. Dużo niepokojących scen, a ta z Sarah Palmer najlepsza. Swoją drogą, nie wiem co o niej sądzić. Zaczynam jednak myśleć, że może
W dalszym ciągu nie wiem w co gra Diane, to co ujawniła dzisiaj niekoniecznie trzymać się musi kupy:
Niestety nie ma
Myślałem, że James swoją karierę już zakończył, a tu proszę - pracuje w Ghostwood i może rozwiąże zagadkę tego dziwnego dzwięku. Niedawno myślałem, że ten dźwięk to zagubiony umysł Coopa ale dziś mam inną teorię.

Ubawiła mnie setnie scena rozmowy Cole'a z biurem w Las Vegas, zwłaszcza połajanka nierozgarniętego agenta :):

"This is what we do in the FBI!!!"

Czekam niecierpliwie na następny odcinek!! Aha, i powtórzę: Sarah Palmer rządzi! :)

[Obrazek: giphy-downsized.gif]

Odpowiedz
Wszystko wskazuje na to, że ona jest
Czekam na wyjaśnienie gdzie ukrywa się Bob, jego powrót zapewne zostawili na finał. Chociaż Evil go chyba nieszczególnie potrzebuje.

Nie czekałem. Wstałem o 3 i GoT z TP ciągiem.

Odpowiedz
@Kuba:
Odnośnie dzisiejszego odcinka, zapomniałem wspomnieć jak dobrze ogląda się wizję Gordona z wiadomym cameo. Czytałem już porównania, że wizja jest w stylu Incepcji. Niech ktoś się wypowie, bo mnie Incepcja uśpiła :D

Odpowiedz
No, w miarę podobna

Moim zdaniem ta wizja ma jakieś drugie dno. Cała sekwencja z Bellucci. Ale muszę obejrzec jeszcze raz by móc określić dokładnie o co mi chodzi.
Potraktowałem to jednak jako zwrot do widza, w pewnym sensie. Chociażby z uwagi na to kogo gra Monica.

Odpowiedz
Ciekawe czy to dobry trop Mindfuck creepy as fuck!

Odpowiedz
Świetny odcinek, nie wiem czy nie najlepszy z sezonu 3. Wreszcie mocno poczułem klimat miasteczka. Sceny w których chłopaki wędrowali przez las i to co się później wydarzyło. Andy odegra w tym wszystkich pewnie jeszcze jakąś ważną rolę. Tak samo jak młody brytol z rękawiczką. Do tego akcja z Sarą. Co to do cholery było!
Generalnie byłem przekonany w 100%, że Lynch i Frost dobrze to poukładali, teraz jestem więcej niż pewien, że wszystko zmierza do finału w którym czekają nas niezłe jaja :)

Swoją drogą polecam kanał na youtube https://www.youtube.com/user/jakbyniepaczec

Mają świetne analizy odcinków 3 sezonu.

Odpowiedz
Pamiętam, jak przed startem sezonu 3 odświeżałem FWWM i Missing Pieces. Byłem wtedy wręcz pewny, że słowa Jeffriesa "Who do you think that is there?!" znaczą coś więcej :)

P.S. Jakoś wolę anglojęzyczne kanały analizujące TP, nie wiem czemu.

Odpowiedz
W sumie do finału (2h) zostały tylko 2 odcinki. Jestem prawie pewien, że Lynch uraczy nas przede wszystkim scenami w miasteczku, obyczajowymi, okazjonalnie jakimiś ważniejszymi scenami (spotkanie FBI z naszym śpiochem) i przeciągniętymi piosenkami/zamiataniem podłogi.

A w finale zaserwuje jazdę bez trzymanki, twisty, mindfucki.

Albo odwrotnie, przez 2 epki bedzie nas bombardował całą dostepna amunicja a finał będzie trollingiem i będzie bardzo "nudny" :P Chociaż Lynch chyba takich finałów nie robi.

Odpowiedz

Sarah już pod koniec 2 sezonu sięgała tam gdzie wzrok nie sięga.
Jednak w tej scenie ciekawe jest coś innego - rozmowa między Bobbym, Heidi i Shelly jest dokładnie taka sama jak rozmowa z 1go odcinka. Jakby te same wydarzenia odgrywały się ponownie.

It is happening again.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon