Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992)
Tak, kilkakrotnie, nawet w nowym.

Odpowiedz
[Obrazek: twinpeaks7b.jpg]

[Obrazek: Picture%2B18.png]

W starym były jeszcze jakieś 2 postacie czarnoskóre poza tym delikwentem z tego co kojarzę. 

Odpowiedz
Nie, Lynch to rasista. Ale też mizogin, dlatego jedyna Murzynka pojawia się nago w roli prostytutki. ;)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Tak, Brytol ewidentnie ma pilnować tej ślepej. Nie zdziwię się jak EvilCooper z nowym pomocnikiem wjadą im na komisariat :D

Ale w rzeczywistosci wszystko w serialu układa się w spójna całośc, wątek syna jeszcze może wrócić. To jest rozbudowana, wielka plansza puzzli w której wszyskto pasuje i składa sie na jedną całość.

Odpowiedz
[Obrazek: 1000?cb=20170121033054]

Buck Wingate, trener zapaśników, który zaprosił do drużyny Nadine. :)

Odpowiedz
[Obrazek: Picture%2B18.png]

[Obrazek: Picture%2B52.png]

[Obrazek: ca33b6b139065ea6a3ab20ab681eb5dc.jpg]

[Obrazek: Picture%2B1.png]

Starczy? :)

Odpowiedz
Marzy mi się jakiś mega twist odnośnie postaci Coopera, np połączenie dwóch Cooperów i ostateczne przejęcie postaci przez EvilCoopa (ale takie już na stałe). Coś szokującego jak na koniec sezonu 2. Ale czy Lynch nam coś takiego zafunduje? A wyjaśnienie wszystkich wątków u Lyncha uznaję po prostu za niewykonalne.

Chodzą teorie, że ta dziewczyna na końcu odcinka 15 to

Odpowiedz
A czy Lynch kiedykolwiek odpowiedział lub wyjaśnił wszystkie wątki w swoich filmach? Możemy to chyba uznać za pytanie retoryczne, więc zdziwię się jak to zrobi. Chyba nawet nie chciałbym by wszystko wyjaśniono, zwłaszcza jak dotyczy to wątków pobocznych serialu. Mam nadzieję że jakoś zakończą wątek Audrey, może Shelly-Bobby z tych pobocznych. Nie liczę na to że sceny w Bang Bang na koniec będą miały jakiekolwiek wyjaśnienie, tak samo nie liczę na to by wątek z Jerry Horne sie wyjaśnił.. Chociaż w przypadku 1 i 2 serii jak mnie pamięć nie myli większość wątków, przynajmniej tych nie paranormalnych miała swoje zakończenia, często dramatyczne, ale jednak miała. Pewnie na głównych wątkach się skupi, związanych z Cooperem a poboczne zostaną otwarte. Może na część pytań poznamy odpowiedzi w książce Frosta, w sensie tych pobocznych, np. co z Donną co chyba nikogo nie ciekawi bo nikt o nią nie pyta a rodzina o niej nie wspomina. Obstawiam wypadek o którym wspomniano w 3x02 z udziałem Jamesa.

Ale z drugiej strony po scenie z Edem , Nadine i Normą w 3x15, która wydaje się być zakończeniem ich historii, to może też planuje to zrobić dla pozostałych starych znajomych Twin Peaks. Chyba że to był trolling w 3x15 i na koniec się coś dramatycznego stanie w tym wątku.

Odpowiedz
Nie, mam wrażenie, że Lynch chce po prostu zamknąć historie tych postaci i dać przynajmniej części szczęśliwe zakończenie.

Nie zwiastuje jednak nic dobrego Cooperowi, moim zdaniem zginie EvilCooper a Dougie jak się obudzi to znów utknie w Czarnej Chacie. I to będzie taki symbol. Dobry człowiek, poświecajacy sie dla innych, walczących o ich dobro poświęca własne szczęście dla wszystkich innych, mimo, że swoje życie odzyska tak na prawdę na chwile.

Jestem ciekaw czy ten Steven w 15 epku
.
Do tego James, gośc chyba odegra ważna role bo trafił właściwie w centrum zdarzeń. Zreszta (spoiler z tej sceny co niby wyciekała z finały)

Odpowiedz
Ep 15.
Ale to był dobry odcinek.
Fajna i wzruszająca scena z Edem, Normą i Naidine. Chyna najlepszy jak narazie fansevise. Najbardziej podobała mi się ta piosenka, która leciała w tle i te końcowe ujęcie na niebo i chmury.

Skwencja z EvilCoopem, niezły mindfuck, w końcu widzimy o co chodzi z "above the convenience store". Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale jedno z pomieszczeń wyglądało jak to z FWWM, kiedy Laura przechodzi ze swojego pokoju do pokoju który widać na obrazku który dostała. Mamy też schody które widział Gordon Cole przez portal. Bowie jako jakaś maszyna, musieli jakoś to rozwiązać. Podobna maszyna/maszyny stoi w tym pałacu giganta na wyspie wśród purpurowego morza, czyli tej domniemanej białej chaty. No i kwestia Judy. Więc Cooper też nie wiem kim ona jest, także witaj w klubie :). Miałem nadzieję, że Cooper jest bardziej poinformowany i że czegoś w końcu się dowiemy :). Obstawiałem, że EvilCoop przez te 25 lat wspópracował z Jeffriesem, że razem stworzyli to szklane pudło w NY i że teraz Jeffries go chciał wykiwać, a wychodzi na to że oni chyba od czasu FWWM nawet się nie spotkali. Co do tej Judy, to czytałem dwie teorie. Pierwsza mówi, że to siostra Josie, tak podobno było w pierwotnej wersji scenariuszach do bodajże FWWM. Druga teoria, to że to dziewczyna z tym robalem - pasożytem z ep8. Na razie nic nie wiemy. Albo może to jest ta Neido, bo jak pierwszy raz się pojawiła w ep3 to pomyślałem, że to Josie, więc po części pasuje do tej pierwszej teorii. I tak pewnie się nie dowiemy :). Teraz pomyślałem, że może to ta babka która otworzyła drzwi Cooperowi, Jeffries powiedział, że Coop już się z nią spotkał.

Wątek Stevena w lesie, fajne zdjęcia i dobór muzyki, ale w kontekście całej fabuły jakoś ta postać do mnie nie trafia, po prostu jest i tyle. Plus za Frosta spacerującego po lesie,

Odnośnie tych scen postrzału to już wcześniej chciałem napisać, że większość postrzałów z nowym sezonie jest zmontowana tak że jest taki dziwny przeskok obrazu, dla mnie ciekawy zabieg, nie widzę tam nic tandetnego. Z kolei w scenie bójki w Roadhouse podczas ciosów Freddiego z rękawicy Hulka jest takie zakłócenie dźwięków lecącej akurat piosenki ZZ Top.

I o co chodzi z tą dziewczyną w Roadhouse na koniec, ale to było dziwne i trochę creepy.

Jeszcze z takich zupełnie nieistotnych rzeczy nie związanych z tym odcinkiem, to zauważyłem, że bardzo dużo postaci w tym sezonie ma imię Bill. Był Bill Hasting, Bill Shaker (znajomy Dougiego spotkany w Kasynie), przed spotkaniem z Denise Gordon Cole rozmawia z pracownikiem FBI o imieniu Bill, przed tym jak Carl Rodd jedzie do miasta to rozmawia kolesiem o imieniu Bill. No i jeszcze jest Billy o którym była mowa w 14ep (być może to ten gość w celi). Część tych postaci to bardzo daleki plan, ale to i tak podejrzanie dużo jak na serial. A w serialach przeważnie unika się powtarzania imion. Nie wiem czy to przypadek, czy zamierzone działanie.

Odpowiedz
Ja mam podobne zdanie co shamar. Dla mnie nic tu sie nie klei, dalej mimo 15 odcinkow nie rozumiem zachwytow, wciaz to dla mnie pretensjonalna kupa z nawaleniem calej masy watkow, ktore koniec koncow pewnie nie zostana wyjasnione, albo wyjasnione po lebkach.
Cooper ktory dalej sie nie obudzil irytuje coraz bardziej- wiem wszystko wskazuje, ze sie jednak obudzil;)
Do mnie ten serial nie trafia, ale chyba jestem masochista, bo ogladam kazdy nowy odcinek. Chce zobaczyc jak to sie skonczy i czy na koniec bede mogl glosno powiedziec:
,, A nie mowilem!"
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus, ale jak wcześniej pisało kilka osób i to wielokrotnie, wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę, że nie poznamy odpowiedzi na wszystkie pytania. Jestem pewien też że znasz Lyncha twórczość i wiesz o tym że u niego to normalka, czyli nie najważniejsze jest poznanie wyjaśnień, ale gonienie za tajemnicą jak najdłużej i rozkminianie o co chodzi. Mnie to odpowiada, bo w TP nie są najważniejsze wcale wyjaśnienia tylko klimat i tajemnica. Więc to akurat nie będzie zarzut jak na poboczne wątki nie poznamy odpowiedzi, bo to typowy myk jaki stosuje Lynch od dawna czyli delektować się tajemnicą jak najdłużej:-)

Rozumiem zarzuty że do niektórych serial nie trafia, nie uważam serialu za ideał (nie wiem jak przeżyję za powtórki odcinek 12) mimo tego że podoba mi się , tak jak też inni zwolennicy 3 serii pisali jakie serial ma wady i zalety. Nie jesteśmy ślepo zapatrzeni na 3 sezon, ale na razie jest więcej zalet jak wad w serialu. Tak samo rozumie dlaczego budzi irytację Cooper (ja akurat akceptuję taki rozwój wydarzeń z Cooperem, ale o tym już nie raz pisałem czemu do mnie idealnie ten wątek trafia, tak jak inni też bronili Dougiego, więc nie będę się powtarzał).

Zgodzę się że na razie największym WTF sa sceny z Audrey, ale liczę że poznamy na ten wątek odpowiedź oraz sceny na koniec w Bang Bang, ale wiadomo po co są jak ktoś już wcześniej mi odpisał, że są dodane tylko po to by odcinki miały zakończenia swoje. Pewnie co do końcówek odcinków nie poznamy odpowiedzi jak łączą się z poszczególnymi wątkami,. No i mam pytanie nie dotyczące pobocznych wątków, historii mieszkańców tylko o najważniejsze wątki związane z Cooperem i mitlogią.

Które wątki związane z Cooperem, mitologią serialu, szklaną klatką z pierwszych odcinków, z Dougiem, z Las Vegas nie kleją się i nie zaczynają ładnie łączyć? Co trochę ktoś zarzuca że nic nie klei się ale przykładów nikt nie raczy podać - więc może jakieś przykłady ktoś poda co się nie łączy? Jestem ciekaw i chętnie pomogę w połączeniu wątków, których krytycy 3 serii nie widzą (albo przyznam rację ). Skupmy się na głównych wątkach jedynie. Choć nie każdy któremu nie podoba się 3 seria uważa że nie łączy się nic. Mam znajomego, wielkiego fana Lyncha, nie podoba mu się 3 seria, ale przyznał jedno, że wszystko od kilku odcinków się ładnie klei. Więc nawet krytycy to potrafią dostrzec:-)

Ale nawet wątki poboczne się łączą, najlepszy przykład to sceny z dr Jacoby i Nadine, które mogą nudzić i wydawały się być zapychaczem a doprowadziły do najprawdopodobniej finału wątku Ed-Nadine-Norma.

Odpowiedz
(22-08-2017, 12:42)shamar napisał(a): Chyba tylko ja nie czuję ekscytacji jak pozostali.

No cóż, ja również "ekscytacji" nie czuję, ale serial dobrze mi się ogląda, zwłaszcza teraz, kiedy jest już coraz mniej pitolenia kotka za pomocą młotka, a coraz więcej konkretów. W ostatnim odcinku było dużo naprawdę dobrych scen, jak pożegnanie Margaret, Dougie przy gniazdku (czyżby wreszcie? już dawno przestałam czekać), dwie dobre sceny oklepu na dwóch dupkach i jednym skurwysynku, Dziad Borowy mignął, tak że było OK. Na minus tylko podrabiany głos Bowiego i scena z tą parką w lesie. Po raz pierwszy też zainteresowała mnie końcowa scena śpiewana z tym biednym stworzeniem - Betty Brzydulą :) Zaczynam też lubić męża Audrey - święty człowiek to jest :)

Odpowiedz
@michax świetnie to podsumował.
Powiem tak, jestem PEWIEN, że Lynch nie tylko nie postawi kropki nad "i", ale zostawi nas z clifhaangerem na poziomie 2 sezonu. Którego nie wyjaśni nam nawet książka Frosta. Bo to jest Lynch. Jeśli mówi prawdę to to jego ostatnie dzieło filmowe i ostatni popis jego talentu, więc są tu elementy którymi on operuje najlepiej. Więc byłbym bardzo zdziwiony gdyby ostatnie jego dzieło zostało zamknięte w sposób którego ludzie oczekują, czyli taki który zamknie serial.
Każdy się z tym pogodził albo powinien sie pogodzić, że nie dostanie odpowiedzi na wszystkie pytania.

A Lynch i tak się stara, zamyka wątki, przywraca stare postaci, wyjaśnił do tej pory losy prawie każdego. Ba, znalazł nawet sposób na jako takie wyjaśnienie historii Trumana w sensowny sposób, taki Scheuring przy "Prison Breaku" o Mahonie nawet słowa w scenariuszu nie zamieścił. O genialnych hołdach dla zmarłych aktorów czy pomysłowych zachowaniu ich postaci w serialu nie wspomnę.
Normalnie sądziłem, że te oderwane historie szczerze mówiąc nie ważnych mieszkańców Twin Peaks będą kompletnie na siłę wrzucone. A tu wszystko się przeplata, wszystko ma sens, wątki się łączą w sensowny, spójny sposób. Szczerze mówiąc dawno nie widziałem serialu który pod względem logiki i spójności scenariusza osiągnąłby taki poziom. Nawet biorąc poprawkę na to, że nie jest to "normalny serial".

Znam paru wielkich fanów "Twin Peaks" którzy są bardzo zawiedzeni tym sezonem. I takowych na pewno jest więcej. Ale ja osobiście cieszę się, że Lynch nie robił serialu pod nich tylko pod siebie :D

Jedyne czego się boję to tego, że Lynch posunie się w trollingu o krok za daleko i zrobi nudny, powolny finał. Ale biorąc pod uwage co zrobił w finale 2 serii, sądzę, że chciał zamknąć historię z donośnym hukiem.

Odpowiedz
Kuba kiedyś czytałem jakiś wywiad z MacLachlanem i mówił, że nie może nic zdradzić, więc powie tylko tyle, że finał jest spektakularny. Nie mam pojęcia co to oznacza w przypadku filmu Lyncha. Jedyny do którego wg mnie pasuje określenie spektakularny z odcinków 3 serii to znakomity 3x08, ale nie sądzę że aż tak popłynie w finale.

Tak na marginesie polecam aktora występy w talkshowach, programach gdzie promuje 3 sezon oraz jak odpowiada na pytania fanów. Facet jest przesympatyczny, jakbym widział Coopera na żywo. Więc chyba coś w tym jest jak kiedyś mówił, że Cooper to tak naprawdę on poza uwielbieniem do placków których nie cierpi. Zaznaczam że mogłem coś pomieszać co do niechęci do placków bo mówię też o wywiadach sprzed 25 lat z polskiej prasy, a pamięć już nie ta:-)

Odpowiedz
Przypominam jakis epek który ekipa hypowala a okazał się...heh.

Mówił też, że serial ma nabrać sensu.

Odpowiedz
Mam nadzieję, że finał pójdzie full black lodge electricity galore Fireman Experiment Laura Frogbug action i zamknie usta niewiernym. :) Zresztą nie wyobrażam sobie ,,normalnej" konfrontacji Cooperów.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
(22-08-2017, 23:20)Kuba napisał(a): Przypominam jakis epek który ekipa hypowala a okazał się...heh.

Mówił też, że serial ma nabrać sensu.

Co do tego że serial z czasem nabierze sensu to prawdę powiedział, bo wątki się ładnie łączą co sam przyznałeś pisząc o scenariuszu jaki jest logiczny:-)

Z tym hajpowaniem serialu przez ekipę to dwa razy miało miejsce. Pierwszy raz dotyczył epizodu ósmego, że trzeba go obejrzeć bo będą ważne rzeczy się działy i działy, ale takie których nikt się nie spodziewał. Za pierwszym razem to producentka serialu, bodaj Sabrina Sutherland pisała na tweeterze o tym.

A w przypadku drugim to nie wiem jak to dokładnie było, ale ktoś gdzieś napisał, na pewno nie MacLachlan, że coś ważnego się wydarzy. Fani to wychwycili (w tym ja się dałem złapać) i później podobno nawet ta osoba się tłumaczyła czemu hajpowała przed emisją odcinek 12. Ale odcinek mnie tak wnerwił, że nawet nie sprawdzałem jak się osoba wytłumaczyła po co ten hajp był przed odcinkiem w którym nie wiele się działo. Oczywiście są istotne sceny w nim, ale to nie zmienia faktu, że to najsłabszy epizod i nawet jak będzie miał sens gdy będzie oglądało się całość to i tak będzie nudnym odcinkiem.

Odpowiedz
EP15 miał czwartą najwyższą oglądalność (329 000 ) w sezonie, po EP1&2 i EP9.
Powinno teraz być już tylko lepiej.

Pamięta jeszcze ktoś tę dziwną matkę-narkomankę wykrzykującą "119"? Jakieś teorie?

Odpowiedz
Kobieta krzycząca od tyłu 911 jest IMO niepowiązana z całością w żaden sposób - po prostu kolejna ZŁA MATKA ( :) ), gdyby była w TP to powiedziałbym, że dragi od Reda ją tak porobiły bo zachowywała się podobnie jak Sky Ferreira, ale ona przecież w LV siedzi.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon