Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992)
Snuffer tylko nie kapuję polityki zaświatów w tym wątku, zwłaszcza Olbrzyma.

Odpowiedz
@michax:
Zobacz sobie też ten pierwszy film który wkleiłem w innym poście powyżej - autor roztrząsa to czy Mike pomagał czy przeszkadzał Laurze i Cooperowi. Ciekawe.

Podałem już bardzo dobrą interpretację powyżej, tutaj kolejna, również znakomita:

źródło: reddit

Jeszcze jedna sprawa: ten żul aka Drunkman w więzieniu wkurwiający Chada. Zauważcie, że on wkurwia tylko Chada. Po znokautowaniu Chada przez Freddy'ego, żula już nie widać. Andy mówi też, że "musi wszystkich zabrać na górę", a żula z nimi jednak nie ma...

Odpowiedz
Dla mnie rozwiązanie, że wszystko było czyimś snem jest banalne i nie pasuje mi prostotą do Lyncha.
Dużo lepsza jest teoria z równoległymi światami i pętli, nieskończoności tego w co wmieszał się Coop.

Niby sny są u Lyncha ważne, ale to moim zdaniem ślepy strzał.

Odpowiedz
Sen miałby sens, gdyby cała historia była przedstawiona z perspektywy jednej osoby. Mając tylu bohaterów i rozbudowaną mitologię ta teoria się po prostu nie dodaje - no chyba, że to nie dosłowne pojęcie snu, tylko np. rzeczywistość, na którą mają wpływ moce z innych wymiarów. W ten sposób Judy być może faktycznie tworzy alternatywną rzeczywistość, która działa na podobnych zasadach jak sen, i aby się z niej uwolnić należy się wybudzić, jak Carrie/Laura na końcu.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Niezrozumienie finału może być o tyle pocieszające, że Kyle MacLachlan też go nie zrozumiał -- tak stwierdził w wywiadzie dla Variety.

Chyba niepotrzebnie kiedyś obejrzałem dokument "David chce odlecieć" (2010). Po tym jak zobaczyłem zaangażowanie Lyncha w sektę związaną z guru medytacji transcendentalnej; absurdalność tego wszystkiego, to już nie mogłem potem traktować go serio. Mimo że lubię jego twórczosć, ale głównie tą do połowy lat 90.

Odpowiedz
(07-09-2017, 13:09)Huntersky napisał(a): Sen miałby sens, gdyby cała historia była przedstawiona z perspektywy jednej osoby. Mając tylu bohaterów i rozbudowaną mitologię ta teoria się po prostu nie dodaje - no chyba, że to nie dosłowne pojęcie snu, tylko np. rzeczywistość, na którą mają wpływ moce z innych wymiarów. W ten sposób Judy być może faktycznie tworzy alternatywną rzeczywistość, która działa na podobnych zasadach jak sen, i aby się z niej uwolnić należy się wybudzić, jak Carrie/Laura na końcu.

Cooper i Laura śnią ten sam sen. Nie można obalić teorii snu tylko poprzez brak perspektywy jednej osoby. Wg mnie TP to właśnie sen śniony na wielu płaszczyznach, przez wiele osób (w tym i przez nas, widzów).

Odpowiedz
Nie kupuje tego

Odpowiedz
Każdy ma swoją teorię i to jest świetne w tym uniwersum.
Wiemy za to co teraz robi David Lynch czytając te wszystkie teorie i rozkminki:

[Obrazek: bbla9yx73ekz.jpg]

Odpowiedz
@Doppelganger, zamień "sen" na "alternatywne rzeczywistości" i znowu wracamy do najpopularniejszej teorii. To po prostu bardziej abstrakcyjne nazewnictwo tego, o czym wszyscy myślą. Jeżeli wszystko jest snem i wszyscy podzielają ten sen, to po sprowadzeniu do wspólnego mianownika otrzymujemy jakąś rzeczywistość.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
@Huntersky - możemy też zamienić "sen" na "chorobę psychiczną/schizofrenię" i wtedy też wszystko od razu jest jaśniejsze.

Ciekawe bardzo. Nigdy jakoś tego nie kojarzyłem w ten sposób. Nawet po tylu latach, ciągle jest tam coś do odkrycia.

Odpowiedz
https://www.reddit.com/r/twinpeaks/comments/6yw0ky/s3e18_the_final_two_episodes_are_meant_to_be/

Tu jest teoria, że dwa ostatnie odcinki trzeba oglądać jednocześnie :)

Odpowiedz
Fajnie ktoś w to Jacka Parsonsa wplątał, ciekawe.

Odpowiedz
Dla mnie teoria naciągana. Wydaje się, że autor ma już z góry przygotowany wniosek i pod niego formułuje argumenty. Niektóre rzeczy widziałem tam zupełnie inaczej niż on.

Odpowiedz
Kolejna ciekawa teoria, ciekawe ile ich jeszcze będzie. Może Frost i Lynch powiedzą przynajmniej która teoria im się najbardziej podoba:-D
https://www.waggish.org/2017/twin-peaks-finale/

Odpowiedz
Sabrina Sutherland, producent wykonawczy serialu, właśnie zaprzeczyła stanowczo teorii o jednoczesnym oglądaniu odcinków 17/18. I dobrze, bo tylko bólu głowy można się od tego nabawić.

Odpowiedz
Napiszcie gdy ogłoszą 4 serię. Bo póki co wyrzucam ten serial z głowy. W sumie już o nim zapomniałem :)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Napiszemy :). Gdybym miał stawiać kasę, to postawiłbym małe pieniądze, że jednak sezon 4 Lynch nakręci. Podobno jest bardzo zadowolony z rezultatów, współpracy z Showtime i reakcji fanów (większości ofc).

Tymczasem, w alternatywnej linii czasowej:

[Obrazek: 21415024_10210120151506576_4904131839203...e=5A49974E]

Odpowiedz
http://welcometotwinpeaks.com/news/twin-peaks-season-4-years/

Nie gadaj Miszczu tylko kręć!

Odpowiedz
A ja nie wiem czy chcę. Kocham TP. Uważam, że 3 sezon był kapitalny, ale nie chce rozmieniania serialu na drobne.

Odpowiedz
Ja raczej też bym nie chciał, mimo tego że podobał mi się bardzo 3 sezon. Ciekawe, że mimo focha jaki strzelił Lynch w czasie negocjacji to reżyser jak i stacja zadowolona jest ze współpracy mimo skandalicznie niskiej oglądalności w telewizji co pewnie zasługą jest tego, że o wiele lepiej w streamingu serial sobie poradził i raczej pozytywne opinie/recenzje miał sezon. Wydaje mi się że Showtime bardziej traktował współpracę z Lynchem od początku nie na zasadzie stworzenia przez niego kolejnego hitu (choć pewnie nie mieli by nic przeciwko by więcej widzów serial oglądało w telewizji a nie tylko na vodach i streamingu) ale bardziej to taka współpraca jak np. HBO z Davidem Simonem, którego seriale mało kto ogląda, ale są doceniane po latach, krytycy i dziennikarze są zachwyceni. Pewnie Showtime liczy, że serial będzie ważnym graczem na Emmy lub Złotych Globach (sam za np. reżyserię paru odcinków, montaż dźwięku oraz dla kilku aktorów na czele z MacLachlanem dałbym już dzisiaj jakieś nagrody) .

HBO od ambitnych projektów ma Davida Simona, FX Murphy'ego od American Crime Story i Feud oraz twórcę Fargo, a Showtime może się pochwalić dobrą współpracą z uznanym reżyserem z kina. Więc nie zdziwię się jak może nie TP, ale jakiś inny projekt dla Showtime (skoro szefem stacji jest fan Lyncha/serialu) jeszcze Lynch nakręci co by mnie ucieszyło bardziej chyba nawet od 4 serii TP. Oczywiście z jego ulubionymi aktorami czyli Watts, Dern, Kyle:-)

Czytałem niedawno ciekawy artykuł o współpracy stacji z Lynchem -
http://www.vulture.com/2017/09/twin-peaks-the-return-was-it-worth-it-for-showtime.html

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon