10-10-2017, 20:23
|
Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992)
|
|
http://www.serialowa.pl/160484/miasteczko-twin-peaks-sezon-4-czy-bedzie/
Frost na pewno by chciał wrócić, dlaczego nie? Skoro Shwotime mimo kiepskiej oglądalności jest otwarte na 4 sezon to nie ma co się zastanawiać. 28-10-2017, 17:07
Frost się wypowiada ostatnio o TP, bo reklamuje książkę Final Dossier co wyjdzie 31. X, ale niestety w Polsce nie wyjdzie, przynajmniej na tą chwilę. Ja jestem ciekaw książki Frosta, czy poznamy odpowiedzi na kilka pytań jak np. co się działo z bohaterami przez 25 lat, ale po spoilerach jakie się pojawiły, np co się stało z Leo (chociaż tego to chyba każdy się domyślił), to jednak tym razem dowiemy się co działo się u starych znajomych. Co prawda Lynch nie ma nic wspólnego z książkami Frostami, ale jak pokazał 3 sezon Frosta dużo jest w serialu, zwłaszcza jak porówna się z książką Sekrety TP. Zresztą to on odpowiada w dużej mierze za mitologię co wiadomo przynajmniej od drugiej połowy drugiej serii. No i jestem ciekaw czy dowiemy się co z Audrey, a przynajmniej czy poznamy teorię Frosta. Choć pewnie to będzie proste rozwiązanie. Sekrety TP były zapowiadane początkowo, że dowiemy się co u bohaterów słychać, ale plany się zmieniły i wygląda że to czego mieliśmy się dowiedzieć przed premierą 3 serii to dowiemy się po emisji 3 sezonu.
Co do 4 serii to bym chciał, ale wiadomo, że to musiałaby być nowa historia która urodziła by się z 3 serii, tak jak 3 sezon urodził się z finału 2 serii i FWWM, a nie żaden odgrzewany kotlet. Ale też chętnie bym zobaczył dalsze losy Dougiego Jonesa i jego rodziny (plus braci Mitchum). Może przenikanie się różnych rzeczywistości (MacLachlan znowu by poszalał w kilku rolach) to byłoby dobre rozwiązanie. Ale czego by nie wymyślili Frost i Lynch to w takim wypadku wiele teorii fanowskich upadnie jakie urodziły się po otwartym zakończeniu 3 serii gdyż musieli by twórcy pójść jedną wybraną ścieżką. Okazałoby się że to sen Coopera albo Laury, albo próbując ratować Laurę nieskończoność razy w różnych światach Cooper traci dawną swoją osobowość i zmienia się niczym Jeffries lub coś innego by wymyślili. Potencjał na 4 sezon jest jeśli będą mieli scenarzyści pomysł na nową historię. A po 3 serii chyba można założyć, że jeśli w ogóle powstanie 4 sezon to będzie coś nowego/innego, tak jak czymś innym była 3 seria w porównaniu z 1 i 2 serią co spowoduje u widzów podobne reakcje jak w przypadku 3 serii czyli część fanów będzie wściekła i sfrustrowana (i znowu kolejne osoby odpadną), a część będzie zadowolona. Jestem na tak, bo jestem bardziej niż pewien, że nie będzie to odgrzewany kotlet tylko coś innego, nawet innego jak 3 sezon, ale też wolę się nie nastawiać na to że powstanie 4 sezon. Dla mnie 3 sezon to wciąż zakończenie TP dopóki nie ogłoszą tego oficjalnie. Chociaż bez duetu Gordon i Albercik to już nie będzie to samo. 28-10-2017, 18:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2017, 18:05 przez michax.) (28-10-2017, 18:00)michax napisał(a): Co do 4 serii to bym chciał, ale wiadomo, że to musiałaby być nowa historia która urodziła by się z 3 serii, tak jak 3 sezon urodził się z finału 2 serii i FWWM, a nie żaden odgrzewany kotlet. Ale też chętnie bym zobaczył dalsze losy Dougiego Jonesa i jego rodziny (plus braci Mitchum). Może przenikanie się różnych rzeczywistości (MacLachlan znowu by poszalał w kilku rolach) to byłoby dobre rozwiązanie. Ale czego by nie wymyślili Frost i Lynch to w takim wypadku wiele teorii fanowskich upadnie jakie urodziły się po otwartym zakończeniu 3 serii gdyż musieli by twórcy pójść jedną wybraną ścieżką. Okazałoby się że to sen Coopera albo Laury, albo próbując ratować Laurę nieskończoność razy w różnych światach Cooper traci dawną swoją osobowość i zmienia się niczym Jeffries lub coś innego by wymyślili. Potencjał na 4 sezon jest jeśli będą mieli scenarzyści pomysł na nową historię. A po 3 serii chyba można założyć, że jeśli w ogóle powstanie 4 sezon to będzie coś nowego/innego, tak jak czymś innym była 3 seria w porównaniu z 1 i 2 serią co spowoduje u widzów podobne reakcje jak w przypadku 3 serii czyli część fanów będzie wściekła i sfrustrowana (i znowu kolejne osoby odpadną), a część będzie zadowolona. Jestem na tak, bo jestem bardziej niż pewien, że nie będzie to odgrzewany kotlet tylko coś innego, nawet innego jak 3 sezon, ale też wolę się nie nastawiać na to że powstanie 4 sezon. Dla mnie 3 sezon to wciąż zakończenie TP dopóki nie ogłoszą tego oficjalnie. Chociaż bez duetu Gordon i Albercik to już nie będzie to samo. Dla mnie Lynch przez te wszystkie lata, a w szczególności 3 sezonem TP, udowodnił, że nie odgrzewa kotletów, więc czego by nie wymyślił, to ja będę oglądał. A jeśli panowie zdecydują się na 4 sezon, to na pewno nie będzie to zwykła kontynuacja wątków z serii 3. 28-10-2017, 18:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2017, 18:18 przez Albertino.)
Final Dossier raczej w Polsce nie wyjdzie, więc nie przejmuję się spoilerami i czytam co fani publikują. Więc są dalsze losy Audrey, tzn po 2 serii, i wiele teorii wierząc temu co przeczytałem dotyczących tego co się z nią działo w 3 serii teraz upadło. Chociaż ja książki Frosta traktuję jako takie alternatywne światy Twin Peaks, zwłaszcza że w Sekretach TP Audrey miała złe relacje z ojcem przed akcją w banku, a w ostatnich odcinkach 2 serii naprawiły się relacje córki z ojcem. Cytuję z jakiegoś forum.
Ale w sumie teoria ta najlepsza dotycząca naszej rzeczywistości związana z Audrey, Moniką Bellucci i kobietą co mieszka w domu Palmerów w finale to wciąż ma sens.
No i jest też coś na kształt kontynuacji wydarzeń z 17 i 18 odcinka. Podobno też potwierdzone w książce jest kim jest dziewczynka z ósmego odcinka i w tym przypadku teoria fanowska się potwierdziła. Znalazłem też zebrane informacje z Austin Film Festival z wywiadu z Frostem z którego wynika, że część tego co jest w książce to są odrzucone pomysły co miały być w 3 serii, jak właśnie wątek z Audrey miał tak wyglądać w serii 3 jak w FD, a Lynch wpadł na coś innego pod czym się podpisał Frost gdyż pomysł mu się spodobał bardziej niż to co sam stworzył. Nawet wyjaśnione jest pojęcie BOB i okazuje się że to skrót innego imienia jest, ale to akurat nie zaskoczyło mnie bo Frost lubi wszystko dopowiadać wprost. Dam do spoilera całą treść. Pewnie powiem nic nowego i nie zaskakującego, że jednak najlepsze pomysły tworzą gdy piszą razem panowie. Choć z tej wypowiedzi wynika, że pomysł z ósmym odcinkiem niby tak lynchowski odcinek, ale potwierdziło się to co podejrzewałem w trakcie jego oglądania, że jednak dużo w epizodzie jest Frosta pomysłów (to on odpowiada w dużej mierze za mitologię, zwłaszcza jej podstawy). 29-10-2017, 14:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2017, 17:51 przez michax.)
Jak zawsze świetny wywiad z MacLachlanem w którym opowiada m.in. o 3 serii. Mogę gościa godzinami oglądać, bije od niego optymizm taki sam jak od Coopera, facet jest przesympatyczny. A jak opowiada o współpracy z Lynchem to widać jaka przyjaźń ich łączy oraz jak wielką pasją dla niego jest granie, z jakim podekscytowaniem wspomina 3 sezon (super fragment o tym jak zazdrościł Lynchowi, że ma sceny z Ferrrerem, jak brakowało mu scen z Albertem). Liczę na to, że TP to nie będzie ostatnia współpraca Kyle'a z Davidem i coś jeszcze razem nakręcą film czy serial, nieważne.
05-11-2017, 19:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2017, 18:00 przez michax.)
Ktoś był na spotkaniu z Lynchem lub już na samej wystawie? Jak tak to czekam na jakieś wrażenia :D
Ukazał sie ta publikacja o jego sztuce, trudno znalezc info, kupie pewnie po pewnym czasie. Nie przesłuchałem całej konferencji z nim jeszcze, ale podobno unikał jak ognia odpowiedzi na to czy 4 sezon będzie :P Jestem ciut rozczarowany bo troche liczyłem, że z okazji Camerimage rzuci wielką zapowiedzią. Pozostaje mieć nadzieje, że z Frostem siedzą sobie gdzies na łonie przyrody i pracują nad scenariuszem, hektolitrami wsuwając to co brali pisząc 3 sezon. Oby.. 14-11-2017, 20:43
Kuba, ja nie wierzyłem w to że powie cokolwiek o 4 serii, ale rzeczywiście coś musi być na rzeczy i muszą być jakieś rozmowy, przynajmniej między Frostem i Lynchem. Marka Frosta ostatnie wypowiedzi też są takie jakby obaj panowie zmówili się i nabrali wody w usta, nie zaprzeczają wprost, ani nie potwierdzają i głównie dominuje tekst "bez komentarza" albo jak odpowiedział dzisiaj że nie ma nic do powiedzenia na temat 4 serii. To i tak lepiej jak przed 3 serią gdy jak wiadomo 4 lata zajęło im stworzenie 3 serii, czyli w 2012 roku musieli już zacząć omawianie jak ma wyglądać nowy sezon, a Lynch wtedy (jak mnie pamięć nie myli), mówił że nic nie dzieje się, Twin Peaks zakończone jest.
Nie robię sobie nadziei żadnej, wolę się później nie rozczarować jak nic z tego nie będzie, bo mogą się też nie dogadać ze stacją przecież, ale też wierzę że takie unikanie przez nich odpowiedzi i powiedzenia wprost, że nie będzie jest spowodowane tym, że coś tam za kulisami się dzieje. A cwaniak z Lyncha bo zamiast zorganizować pokaz finału serialu to pokazano 1 i 2 odcinek, pewnie chciał uniknąć pytań o co chodziło w finale. Ale pewnie nawet jak padło to odpowiadał w stylu swoim czyli ile widzów tyle opinii/teorii, niczego nie będę tłumaczyć. No i muszę powiedzieć, że brakuje mi MacLachlana. Nadrobiłem/przypomniałem sobie kilka mniej znanych filmów MacLachlana, ale to nie to samo jak współpracują obaj panowie razem. Niech coś jeszcze razem nakręcą. Już widzę te komentarze co niektórych zaskoczonych jeśli będzie 4 seria typu, że jakim cudem skoro nikt tego nie oglądał, że miał skandalicznie niską oglądalność. W takim wypadku z ogromną satysfakcją będę mógł napisać co wcześniej pisałem nie raz że dla Showtime liczy się współpraca z Lynchem, tak jak np.HBO ma Davida SImona od The Wire, to Showtime może pochwalić się współpracą z Lynchem, dla stacji to prestiż. No i jak wiemy w streamingu serial sobie o wiele lepiej poradził, ale jakoś mało kto o tym pisze. A co do wywiadu to słuchając Lyncha odniosłem wrażenie jakbym oglądał Gordona tylko bez problemu ze słuchem. 14-11-2017, 21:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2017, 22:26 przez michax.) (14-11-2017, 20:43)Kuba napisał(a): Ktoś był na spotkaniu z Lynchem lub już na samej wystawie? Jak tak to czekam na jakieś wrażenia :D Wernisaż miał niestety charakter zamknięty, ale na samą wystawę mam zamiar bujnąć się w ciągu tygodnia. Z relacji, które słyszałem rysuje się obraz dość niezłego kwasu :) 14-11-2017, 22:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2017, 22:23 przez Badus.)
Podziel sie wrażeniami jak wrócisz, abym wiedział, że naprawdę warto tłuc się 163 km :D chociaż do 18 lutego i tak sie pewnie wybiorę.
Co do 4 serii...pozostaje czekac. Showtime i tak ma mój wieczny szacunek, wykazali sie stokroc większa odwaga niz jakiekolwiek HBO/Netflix lrzy tych ich "kontrowersyjnych" flakach, hektoliktrach krwi i masie seksu. 15-11-2017, 08:22
Ja byłem na spotkaniu po projekcji pierwszych dwóch części Twin Peaks. Szczerze mówiąc lepiej wspominam spotkanie z Lynchem na Camerimage kilka lat lemu. Niewiele pytań z widowni było w stanie zmusić go do czegoś więcej niż życzliwych, ale jednak zdawkowych, spławiających odpowiedzi. Trochę nie rozumiem, jak można być jego fanem i marnować taką okazję na pytanie go o interpretację czegokolwiek z jego twórczości. Nie wspominając już o pytaniu o pierwszą rzecz jaką robi po przebudzeniu, ale to pewnie urok takich spotkań.
Na filmstage zapis audio spotkania, jakość taka sobie. https://thefilmstage.com/news/david-lynch-discusses-twin-peaks-music-and-the-advantages-of-digital-cinematography-in-hour-long-q-a/ 15-11-2017, 21:59
Przyznam, że sam miałbym problem z zadaniem Lynchowi jakiegoś mega, oryginalnego pytania które zmusiło by go do dłuższej i bardziej złożonej odpowiedzi ;P Ale co nieco na pewno bym znalazł.
15-11-2017, 22:19
Tu nawet chodzi o to, że Lynch poza wskazówkami do Mulholland Drive i kilkoma innymi zdawkowymi opisami to raczej unika wypowiadania się o znaczeniu czy sensie swojej twórczości.
15-11-2017, 22:56
Oglądałem to spotkanie w nienajlepszej jakości i fajnie się słuchało Lyncha, facet jest przesympatyczny jakbym Gordona słuchał, oczywiście bez problemu ze słuchem.
W sumie ja bym mu jedno pytanie zadał czy może zdradzić powód czemu Ontkean nie wrócił na 3 sezon. Ale tak to w sumie trudno wybrać jakieś pytanie nie głupie i nie takie, które co trochę się powtarzają jak np. o to czy 3 sezon to 18godzinny film, itd. Co do pytania o to co robi gdy wstaje to odp. idealna, nie mógł lepiej odpowiedzieć, po prostu jakie pytanie taka odp. Ciekawe było pytanie o to czy kiedykolwiek był sfrustrowany przyjęciem swojego filmu (przypomniało mi się zamieszanie wokół FWWM po premierze) i chciał później podać wyjaśnienie jak np. reżyser "Mother!" ostatnio. Oczywiście odpowiedział w swoim stylu, czyli że film jest skończony i żyje swoim życiem, jest oddany widzom w czasie premiery. Film jest tym czym jest a widzowie interpretują po swojemu. Podobała mi się jak powiedział że dzięki 3 serii nauczył się doceniać przyjaciół, którzy szybko odchodzą . Padło też pytanie czy będzie kręcił filmy jeszcze i odpowiedział jak to on unikając wprost odpowiedzi, że obecnie kino przeżywa kryzys, że np. filmy Fellinniego by leciały tydzień w kinach w dużych miastach dzisiaj a później dostępne by były na vodach, kablówkach. Obecnie nie ma kin dla filmów arthousowych i dzisiaj telewizja kablowa jest odpowiednia dla artystycznych filmów. Liczy na to że z czasem też dźwięk w telewizji będzie taki jak w kinach. Więc powiedział to co wiemy, że pewnie jak coś nakręci jeszcze to dla telewizji w najbliższym czasie. No i nie dziwię się że 4 lata zajeło im kręcenie 3 serii TP jak medytuje jak dobrze pamiętam od 44 lat codziennie i dwa razy dziennie:-) 15-11-2017, 23:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2017, 23:29 przez michax.)
Skrót z wybranymi wypowiedziami Lyncha (chociaż brakuje mi kilku odpowiedzi reżysera z wywiadu) w czasie ostatniego pobytu reżysera w Polsce.
23-11-2017, 21:37
Dyrektorzy Showtime mają spotkac sie z Lynchem na poczatku 2018 i dostac od niego ostateczna odpowiedz w sprawie 4 sezonu, tak słyszałem.
Akcja aż zaskakująca, że to stacja pozwala decydować twórcy :P Ale co sie dziwić, już ich mega szanuje za to na ile Lynchowi i Frostowi pozwalają. 23-11-2017, 21:40 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

Spoiler