The Meg (2018) - film o wielkim rekinie
(10-04-2018, 15:20)Arahan napisał(a): Serio? Ktoś na to czeka? Komuś to się podoba?

A coś w tym zwiastunie obraźliwego było?

Głupkowaty monster movie, który nawet nie próbuje udawać, że traktuje ten cały koncept poważnie. Chętnie obczaję do piwka, jak pojawi się w sklepikach. Wysokobudżetowych potworów nigdy za wiele.

Odpowiedz
Co ja właśnie obejrzałem? Zwiastun tak chujowy, że tylko Dżejson naparzajacy z rakiet w rekina może to uratować.

Odpowiedz
Cytat:Serio? Ktoś na to czeka? Komuś to się podoba?
Ja, bo w tym roku nie ma Fast and Furious. Mam nadzieję, że w sequelu Statham połączy siły z rekinem i razem zawalczą z Krakenem :)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Tekst Corna <3

(10-04-2018, 15:20)Arahan napisał(a): Serio? Ktoś na to czeka? Komuś to się podoba?

Ja i mi.

(10-04-2018, 15:36)Arahan napisał(a): Wiesz, co by nie mówić, to SW jeszcze jakoś wygląda. Poza tym SW wzbudza jakieś emocje, w jednych negatywne, w drugich pozytywne.
To jest idealny przykład nijakości.

LOL. Wypad z tematu
[Obrazek: giphy-downsized-large.gif]

Odpowiedz
Co to za frajda kiedy rekin będzie pożerał czy raczej połykał ludzi w całości?

Nuda
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
E tam:

[Obrazek: PastelHollowKookaburra-size_restricted.gif]

Oby dali też nawiązanie do jednej z najlepszych scen podrywu w historii:

:)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(10-04-2018, 15:36)Arahan napisał(a): Wiesz, co by nie mówić, to SW jeszcze jakoś wygląda. 

Oj, normalnie bym się zgodził, ale jeżeli już porównujemy istoty morskie/wodne, to ostatnie Gwiezdne wojny, strasznie zaniżyły poziom ;) Tak, tak wiem, że mam problem, ale to silniejsze ode mnie xP

Ja liczę na nawiązanie do tego:

/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Międzynarodowy trailer, kilka nowych ujęć.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Polska premiera 24 sierpnia.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Łyknąłem książkę jak Meg surfera. Sympatycze czytadło, stylistycznie taki trochę bardziej tandetny Crichton. Oczywiste są też skojarzenia z powieściowymi Szczękami, w tym udręczony główny bohater ze znudzoną, puszczalską żoną. A jeden zgon (zresztą bodaj najbardziej satysfakcjonujący) bardzo kojarzy się ze śmiercią Hoopera u Benchleya. No i upewniłem się, że film będzie miał niewiele wspólnego z powieścią. Wywalili część postaci, dorzucili nowe (te na pierwszy rzut oka irytujące - śmiszny koleś Wilsona, punkowa Ruby Rose), ustathamili głównego bohatera... No i wierna ekranizacja to jednak byłaby Rka. Nie tylko dlatego, że powieściowa Meg gruntownie przeżuwa jedzenie; powieściowy finał po prostu ocieka krwią i nie dałoby się tego dyskretnie obejść:

Odpowiedz
[Obrazek: wiY8uAd.jpg]

[Obrazek: KXAcjmJ.jpg]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

[Obrazek: BBJWk4F.jpg]

Odpowiedz
Początek super, klimacik nawet jakiś jest - takie całkiem sprawne połączenie świetnego "DeepStar Six" i "Deep Blue Sea"; bohatery jak na tego typu kino w sumie przyzwoicie nakreśleni (dużo skośnookich, ale o dziwo wkurwia i tak tylko murzyn, nawet ryż-dziewczynka pod koniec mu mówi żeby w końcu się zamknął), no ale później film siada na dupie i to akurat wtedy, gdy meg wypływa z dziury. Dziwne trochę, bo na moje to on się wtedy powinien rozkręcić, ale nie pomaga niestety totalnie nijaki cgi rekin, który miał być największą atrakcją a ma może ze dwie fajne sceny.

Końcówka trochę nadrabia nijaki środek (który jest bardzo nieudolną kalką trzeciego aktu "Jaws") ale posiada za to najbardziej idiotyczne patenty, w tym ten z pokonaniem rekina.

Taki bardziej "The Meh" ten filmik.

Odpowiedz
Dobry film to zdecydowanie nie jest, oj nie. Dobre nastawienie pozwoliło mi jednak całkiem dobrze znieść pierwszą połowę. Tak jak kolega wyżej pisał - o dziwo ten film się robi gorszy, wtedy kiedy powinienem wchodzić na swoje lepsze rejestry. B-klasowa ekipa naukowców i ich relacje, wprowadzenie Stathama - to było radośnie głupie i dobrze to odebrałem. Później film sam nie wie w jakim ma być tonie. Raczej lekkim, bo wszyscy tu się śmieją, jak wygłaszają jakieś podniosłe mowy, to reżyser mruga okiem, ale chyba aż dochodzi to do przesady. Jeżeli już ktoś chce się nabijać z takich filmów, to niech jawnie idzie w parodię, bo w tych okolicznościach, to efektem jest nie do końca wiadomo co.

No a sama historia? Głupie to jak cholera :-D Żarty są nieśmieszne, rekin cienki, akcje z nim niezbyt ciekawe i jakby w złych momentach filmu (motyw z plażą niby uzasadniony fabularnie, ale powinien być godzinę wcześniej jak na moje). No ale Statham ciągnie to bardzo w górę. Jego bohater to karykatura od sceny "drugiego wejścia", ale widać, że aktor sobie robi dobre jaja i jako jedyny chyba odnalazł się w niejasnej konwencji.

Po pierwszych 30 minutach myślałem, że się zdziwię i będzie spoko film. No a tak to jakieś 5/10. I serdeuszko za Jasona, bo tak.
.

Odpowiedz
Ja dam 6/10, nie było aż tak źle jak się spodziewałem. A przy innym tegorocznym blockbusterze "made in china" (Skyscraper) The Meg to prawie arcydzieło :P Zgadzam się z powyższymi opiniami, początek jest tutaj najmocniejszy. Czyli niestety film powiela typowy motyw: jest fajnie... dopóki nie pokazują rekina. W momencie gdy widzimy rekina klimat pryska i zaczyna się pokaz średnich efektów specjalnych (the shark still looks fake). Obejrzeć i zapomnieć.
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
Niespodziewanie dobry film. Taki bez fajerwerkow, ale zwyczajnie dobry. Nie nudzi, nie nuzy, potrafi zaciekawić i nie sprawia ze czlowiek zastanawia sie po co to oglada. Pierwszy akt, poki Meg czai sie w glebinach rowu nawet ma to swietny klimat i jak juz ktos napisal bardzo fajnie ten watek przywodzi na mysl rozne klasyki lat 80. Potem jak juz wchodzimy we wlasciwa czesc filmu mamy klasyczny akcyjniak, z akcja zapieprzajaca na zlamanie karku, ale dajca mase dobrej filmowej rozrywki. Statham bardzo dobrze sie oglada w tej roli, nawet Bin Bing i ta mala chinka nie irytowaly tak bardzo jak moznaby sie tego spodziewac.
Jedyne co mi sie nie podobalo to plastusiowosc niektorych efektow, zwlaszcza tych przedstawiajacych Meg, no moznaby to na pewno zrobic lepiej.
Mocne 7/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
To chyba jeden z niewielu filmów w którym krwawią wszyscy oprócz... ludzi. O ile do połowy jeszcze oglada się przyjemnie to finał jest FATALNY. Tym bardziej, że zasługiwał choćby na mini-rzeź a dostajemy wielkie nic w PG-13, gdzie, WŁAŚNIE, ludzie zżerani przez rekina NIE KRWAWIĄ. Ale ten sam rekin 2 sceny póxniej już krwawi.
Szczególnie niedorzeczna bywa też relacja dziecko-głowny bohater. To chyba też 1 z niewielu filmów, gdzie dziecko ma totalnie wysrane na prawdziwego ojca.

W ogóle oglądając to miałem w głowie - O, kolejny film z Rockiem. Tylko, że tu zamiast Rocka wstawili Stathama.

5/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
O, kurwa!

Film klasy C zawitał na ekrany kin. Okej, pomyłki się zdarzają. Akcja zaczyna się na dnie i - przewrotnie - nigdy tego dna nie opuszcza. I ja się cieszę, że są konkursy na scenariusze organizowane w szkołach podstawowych, tylko - do jasnej cholery - dlaczego te scenariusze ktoś realizuje?
Ależ to było The MEGa żenujące. Dialogi tragedia, wprowadzenie i ekspozycja dramat (ale nie w sensie, że nie gatunek - tylko że źle), naukowcy i ogólnie ekipa i ich analizy to poziom niżej niż zbiorowisko ludków w AvP. Klisze, klisze, klisze... przewidywalność każdej sceny 100%, aktorsko to żenada. W ogóle, szkoda naciskać klawisze na to "coś".

1/10*

1 oczko za scenę zejścia z pontonów na platformę, gdy kamera pokazuje dziewczynkę. Oj, to było piękne.
loading podpis...

Odpowiedz
Dało się przez to przebrnąć, choć pod koniec festiwal CGI i podwodne akrobacje rodem z G.I.Joe Rise of Cobra zaczęły mnie już mocno nudzić.
Jest tu sporo motywów copy/paste ze Szczęk w wersji nasterydowanej, ale siła oddziaływania nieskończenie mniejsza.

5/10

Odpowiedz
Powstanie druga część :o Za kamerą Ben Wheatley od niezwykle udanego Kill List https://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/the-meg-2-finds-its-director-with-rebecca-filmmaker-ben-wheatley-exclusive?utm_source=twitter&utm_medium=social
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon