Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
(18-08-2018, 03:04)slepy51 napisał(a): No nie jest, bo to B-klasowa zabawa schematami i kliszami, ale dająca mega radochę. Oby więcej takich "rozczarowań" jak "Dredd" czy "Upgrade" w tych dzisiejszych smutnych filmowo czasach.
Hola, hola nie stawiajmy Upgrade obok Dredda :P To fajny film ale come on...
Dredd wykorzystuje swój potencjał, Dredd nie pozostawia niedosytu, w Dreddzie nie krzywiłem się w niektórych scenach, Dredda oglądałem już pierdylion razy, Upgrade chętnie komuś polecę, ale jeśli do niego wrócę, prawdopodobnie przewinę do sceny gdzie Grey wstaje z wózka, bo rozbiegówka jest długa w większości i bez polotu.
Upgrade fajny, ale niech zna swoje miejsce ;)
A i nie wspomniałem chyba - ma fajowe scenografie.
18-08-2018, 09:15
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,468
Liczba wątków: 29
Nie ma szału. Poprawny niskobudżetowiec pomysłowymi scenami walk (przez kamerę). Poza tym? Zaraz po rozwinięciu można się domyślić finału.
6/10
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
21-08-2018, 18:26
Krzyżowiec
Liczba postów: 7,255
Liczba wątków: 19
Stem kłamał kiedy mówił, że nie może czytać w myślach?
21-08-2018, 18:31
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Może z czasem się rozwinął.
21-08-2018, 22:27
Stały bywalec
Liczba postów: 18,564
Liczba wątków: 148
W pytkę filmik, podobało mi się. Powoli się rozkręca, ale jak już wrzuca wyższy bieg to nie ma zmiłuj. Sceny walki świetnie nakręcone - moja ulubiona scena to z wyciąganiem informacji od murzyna w kiblu. W ogole choreografia walk mi się podoba - ta "sztywność" głównego bohatera, ich brutalność i dynamika. Logan Marshall-Green świetnie, w ogóle uważam go za postać tragiczną, widać u niego ten ból i cierpienie, którego doświadcza, bo wg mnie jest to ofiara technologi STEM. Skromne kino rozrywkowe, które jakieś małe pytania na temat kondycji dzisiejszego społeczeństwa stawia. Całkiem możliwe, że jeszcze do niego wrócę.
8/10
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
23-08-2018, 10:10
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,121
Liczba wątków: 57
Moge sie tylko podpisac pod podwyzszym postem. Jeden z tych filmow ktore wciagaja klimatem bo i sceny akcji skromne, fo nie znaczy, ze nie sa nakrecone fantastycznie i z pomyslem, praca kamery to strzal w dziesiatke. Aktorsko bardzo dobrze zwlaszcza glowny bohater.
Oczywiscie STEM i jego interakcja z Greyem fajnie pokazana i mysle, ze wystarczajaco ten motyw zostal wykorzystany.
8/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
25-08-2018, 18:32
Netrunner Junkie
Liczba postów: 2,999
Liczba wątków: 1
Przyjemne filmidło, takie akurat na wieczór z piwem i kolegami.
Nie wiem jaki był budżet, ale chyba niezbyt wysoki, co tytułowi wyszło zdecydowanie na plus - niezbyt przegięty, ale namacalny futuryzm (no może poza karabinami wszytymi w łapę, durne to).. Zdecydowanie warto oddać sprawiedliwość scenom akcji, bo są czytelne i przede wszystkim dają sporo frajdy - włącznie z każdym fatality. Główny bohater prosty, ale sympatyczny i w pełni przekonujący jak na realia przedstawionego świata. No i klimat - gdyby nie widoczna jakość materiału, to dałbym sobie rękę uciąć, że film jest z ery VHS i leżał obok RoboCopa w wypożyczalni :)
Największy minus? Zdecydowanie historia, które sprawdza się jedynie jako tło pod napierdalankę, ale sama w sobie jest mocno odtwórcza i znana w wielu wariantach w książkach, innych filmach czy grach. Dla wyjadaczy sci-fi raczej niewiele tu nowego, a szkoda.
Tak czy srak, warto obejrzeć.
Ps. Bieda-Jarvis daje radę i na pewno czuć w tych dialogach więcej chemii i rozsądku niż w tym gównie pt. Venom.
21-01-2019, 22:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2019, 22:17 przez Badus.)
Stały bywalec
Liczba postów: 13,419
Liczba wątków: 77
Solidne, dobrze zrealizowane ale jednak dalekie od ekstraklasy filmidło. Efektywnie wykorzystany budżet, świetne są też zdjęcia, a Logan Marshall-Green gra na właściwiej nucie i nie udaje mu się na szczęście przeszarżować swojej roli (mimo, że patent z finału dawał takie możliwości). Pierwszy twist był niestety bardzo oczywisty, drugi już fajniejszy i dający sporo do myślenia. Mam też jakiś problem z tempem tego filmu i pościgiem, z którego pani detektyw powinna wyjść z poważniejszym urazem (skoro film silił się na realistyczne obrażenia, tak tutaj poszli w realizm Fast & Furious).
7/10 z małym plusem ze względu na zamiłowanie głównego bohatera do klasycznych samochodów (tutaj wchodzi cały na czerwono Dodge Challenger;))
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
13-10-2019, 10:56
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,916
Liczba wątków: 11
Po kupie Terminatora gdzieś w uszy wpadł mi ten tytuł i postanowiłem go na szybko obejrzeć. Nie był to czas stracony - w tym filmie właściwie wszystko zagrało: scenariusz i cała historia jest ciekawa (choć nie jest to żadne novum), film ma bardzo fajny soundtrack, nie jest jakoś żenująco głupi jak te mainstreamowe gówna, świetna akcja, dobre pomysły.
Te 100 minut zleciało mi wyjątkowo szybko. Wyjątkowe zaskoczenie i bardzo solidne 8/10.
Pierwszy twist totalnie do przewidzenia, ale drugi już nie z racji tego, że jest po prostu dość odważny i nie zalatuje happy endem. Brawo.
11-11-2019, 00:32
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
https://bloody-disgusting.com/movie/3618384/blumhouse-leigh-whannell-turning-upgrade-sequel-television-series/
Cytat:Blumhouse Television and UCP are adapting Leigh Whannell’s 2018 sci-fi thriller Upgrade into a television series for Whannell to direct...
The series, which Whannell co-created and will executive produce along with showrunner Tim Walsh (Treadstone, Chicago P.D., Shooter), picks up a few years after the events of the film and broadens the universe with an evolved version of STEM and a new host – imagining a world in which the government repurposes STEM to help curb criminal activity.
28-05-2020, 21:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2020, 21:17 przez marsgrey21.)
Stały bywalec
Liczba postów: 783
Liczba wątków: 0
Brzmi jak schematyczny i nudny procedural o policjantach. To taki najoczywistszy pomysł na wyciśnięcie hajsu z fabuły filmu. Ogólna idea zachowana, tyle że idziemy po linii najmniejszego oporu i wtłaczamy całość w schematy policyjnych procedurali.
29-05-2020, 10:26
.
Liczba postów: 27,862
Liczba wątków: 62
Cóż, chyba wszystko co można powiedzieć o tym filmie już padło: fajna sprawa, miło, że powstał taki film, ale dla mnie niestety bliżej niewykorzystanego potencjału, niż do pełni satysfakcji. Do podrasowania jest sporo rzeczy, zaczynając od scenariusza, który cierpi na wiele przypadłości, od czasami czerstwych dialogów, po zupełnie zbędne wątki, jak śledztwo pani policjant, które w sumie do niczego nie dąży, służy wyłącznie za przeszkadzajkę w działaniach Greya. Reżyseria też jest taka, że pomimo fajnych efektów i przyzwoitych zdjęć, scenografii, to całość sprawia wrażenie taniości, telewizyjności bym powiedział.
Bardzo fajnie, ale szkoda, że takiego pomysłu nie zrealizował jakiś lepszy reżyser z trochę wyższym budżetem, bo materiał był na wspaniały film. Ode mnie 6/10
15-09-2020, 11:16
Stały bywalec
Liczba postów: 2,184
Liczba wątków: 14
Mamma Mia! Człowiek spodziewa się jakiegoś niskobudżetowca C klasy a tutaj taka perełka SF. Totalna rewelacja: pomysł, Tom Hardy czyli Marshall-Green czyli Grey przekozak. Fajna, futurystyczna wizja i ciekawe pomysły designerskie. No, może odrobinę przerszarżowane jak ta broń w ręce czy prześwietlanie ścian, ale ciul. Dobre to było :D
9/10
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
28-11-2021, 23:39
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,780
Liczba wątków: 5
Obejrzane i dołączam do team "7/10".
Fajny filmik, doceniam, że za kilka baniek można coś takiego nakręcić. To oczywiście kolejny dowód na to, że Holiłód to pralnia pieniędzy z tymi swoimi budżetami.
Kolejny plus za zakończenie. Bez jakiegoś smętnego happy-endu (no w jakiejś części ten happy end jest) tylko Kąkuter jest chujem i wygrywa.
Oczywiście potencjał był większy i można było z tego wycisnąć lepszą historię. W ogóle za dużo tych twistów i zaskoczeń i całą historia jest nadto skomplikowana jak na tak genialnego villaina. I tutaj można by to lepiej rozwinąć.
No ale uczciwie 7/10.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
19-07-2025, 21:28
Miss Avatara 2016
Przepraszam, nie wiem co mi się wczoraj stało. Jakieś kompletne zaćmienie umysłu, ale dzisiaj żona się zapytała co ja za film wczoraj oglądałem i obejrzała, a ja tak w sumie obejrzałem drugi raz i dopiero dotarło do mnie jak idiotyczny ten film jest w praktycznie każdym aspekcie :D
Jedyna interpretacja która go ratuje to taka, że Kąkuter jest po prostu wariatem.
20-07-2025, 15:05
PapaBoomer
To znaczy, co nie grało?
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
20-07-2025, 15:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2025, 15:10 przez marsgrey21.)
Stały bywalec
Liczba postów: 3,010
Liczba wątków: 0
(20-07-2025, 15:05)Dr Strangelove napisał(a): dotarło do mnie jak idiotyczny ten film jest w praktycznie każdym aspekcie :D
Jedyna interpretacja która go ratuje to taka, że Kąkuter jest po prostu wariatem.
Miałem podobne wrażenia. Pamiętam, że w końcówce film wywala się na ryj, bo okazuje się, ze z logicznego punktu widzenia nic w tej fabule nie ma sensu. Ale kurde, oglądałem tak dawno, ze nie pamiętam już szczegółów.
20-07-2025, 15:26
Miss Avatara 2016
Już, piszę. oto lista:
1) Wszystko
Od rzeczy banalnych typu drony widzą morderstwo i nie potrafią zidentyfikować kto jest na nagraniu albo nie śledzą dalej napastników, poprzez idiotyzmy typu Murzyn mnie przyparł do ściany więc porażę go prądem i nic mi się nie stania, aż po całą "wymyślną" intrygę Kąkutera, który ma de facto boskie moce ale przez cały film walczy sam ze sobą i z zagrożeniami które sam stwarza, po to, żeby opanować (UWAGA!!!) ciało mechanika samochodowego :D
Jak mówiłem. Całość można od biedy wytłumaczyć tym że Kąkuter jest wariatem, ma schizofrenię albo się nudzi i sobie wymyślił taką grę, co w sumie i tak jest bez sensu bo od początku planuje wszystkie ruchy i wie jak się to skończy.
(20-07-2025, 15:26)al_jarid napisał(a): Miałem podobne wrażenia. Pamiętam, że w końcówce film wywala się na ryj, bo okazuje się, ze z logicznego punktu widzenia nic w tej fabule nie ma sensu. Ale kurde, oglądałem tak dawno, ze nie pamiętam już szczegółów.
To nie oglądaj ponownie bo tu dosłownie nic nie ma najmniejszego sensu, a całość jest zrobiona pod twisty.
Które nie mają sensu.
20-07-2025, 15:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2025, 15:28 przez Dr Strangelove.)
PapaBoomer
Z tego co pamiętam, to ta sztuczna inteligencja wymyśliła tę historię po to, by móc związać się z hostem, inaczej połączenie nie byłoby naturalne, tylko mogłoby dojść do uszkodzeń neurologicznych, więc po to ta sztuczna wirtualna/prawdziwa rzeczywistość, drama by host był zaangażowany emocjonalnie i nie doszło do odrzucenia.
A to porażenie? Nie wiem, ale on ma w tym momencie kontrolę nad nerwami i reakcją na porażenie... ?
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
20-07-2025, 15:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2025, 15:34 przez marsgrey21.)
Miss Avatara 2016
Ok, w sumie masz rację. Cała ta skomplikowana intryga miała na celu stworzenie odpowiednich warunków, żeby opanować ciało mechanika samochodowego.
No to jesteśmy bezpieczni jeśli AI pójdzie w tym kierunku :)
Bez urazy, ale to straszny paździerz i nie chce mi się tracić czasu na dyskusje o tym.
Jak komuś się podoba to Bóg z nim.
20-07-2025, 15:38
|