Mental napisał(a):W tym momencie mówię do ziomka
Wydało się ;)
16-05-2021, 02:03
|
Those Who Wish Me Dead (2021) reż. Taylor Sheridan
|
Mental napisał(a):W tym momencie mówię do ziomka Wydało się ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
16-05-2021, 02:03
Ta scena z burzą to ogólny facepalm bo burza pojawia się z "czapy" i tak samo znika. A bombardowanie piorunami wygląda na tanie efekciarstwo. Bo konsekwencji porażenia dziewczyny nie ma żadnej w dalszej części filmu.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
16-05-2021, 08:43
Nie mogę uwierzyć, jak nieprawdopodobnie debilna jest scena zabicia
Koleś idzie w stronę pnia, za którym chowa się baba w ciąży, i opróżnia bezsensownie cały magazynek, grzejąc ogniem ciągłym w obalone drzewo. Japierdole. Wtedy baba w ciąży wychyla się i rani go pojedynczym strzałem ze sztucera. I potem babie też kończy się amunicja, więc teraz oboje ścigają się, kto pierwszy załaduje broń. I oczywiście zły przegrywa te zawody. W książce nie ma takich hollywoodyzmów. Przeczytałem jej spory kawałek. Wy tez możecie. W powieści nastolatek zostaje przekazany małżeństwu wyszkolonych survivalistów (Ethan Serbin i Allison Serbin), którzy prowadzą obóz dla trudnej młodzieży, gdzie uczą dzieciaki przetrwania w dziczy. I to ma sens. Allison nie jest Murzynką tylko jest białą kobietą, córką ranczera (jej rodzina od trzech pokoleń prowadzi ranczo), i nie jest w szóstym miesiącu ciąży. Autor pisze o niej tak: Allison, that was her first name. Beautiful and kind and strong. A rancher's daughter who still hired cowboys. Zmiana białej kobiety na czarną podyktowana wiadomo czym. Motyw ciąży - tani chwyt, mający sztucznie podbijać napięcie. Książkowy background pary (survival) w filmie praktycznie nie istnieje. Scena zabicia komandosa - zupełnie inna (Ethan oddaje z dystansu mierzony strzał w głowę mordercy). Gratulacje, Sheridan i spółka, wygląda na to, że spektakularnie zjebaliście samograja (film miał aż trzech scenarzystów: Sheridana, autora powieści i Charlesa Leavitta). 16-05-2021, 13:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2021, 13:27 przez Mental.)
e tam Mental, czepiasz się tej Murzynki. Przecież tam mogły mieszkać dwie czarne lesbijki, obie w ciąży :D
Takie zmiany i ich wciskanie na siłę wiadomo czemu to jest zarzynanie kina.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
16-05-2021, 13:39
W sumie obaj antagoniści
Zmiany wzgledem powieści totalnie chybione. Jak pisałem wcześniej, Sheridan powinien przewietrzyć głowę.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 16-05-2021, 13:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2021, 13:46 przez nawrocki.)
Zapomnieliście jeszcze wspomnieć, że "szefem" całej operacji był MURZYN.
Prawdziwe kino umarło. Cytat:W sumie obaj antagoniści Jak w każdym akcyjniaku. Serio, to jest twój zarzut do filmu? Obejrzyj sobie "Die Hard" i zobacz jak Hans kończy. No idiota jakiś, z Brusem Willisem se gada zamiast go zajebać od razu.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
16-05-2021, 13:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2021, 13:48 przez slepy51.)
a ja zapomniałem dodać:
Gdy bohater Bernthala dociera do schroniska/obozu i wita się z żoną, natychmiast zapaliła mi się czerwona lampa, że w pierwowzorze ta żonka nie była czarna. Domniemałem że mogła być w ciąży, ale na 100% była białą kobietą.
16-05-2021, 13:55 (16-05-2021, 13:46)slepy51 napisał(a): Zapomnieliście jeszcze wspomnieć, że "szefem" całej operacji był MURZYN.W słabych filmach takie rzeczy po prostu bardziej rzucają się w oczy. Można to bylo załatwić na sto lepszych sposobów, to Sheridan i spółka wybrali ten najgorszy. A potem na domiar złego dostajemy CGI-plomyki, ściągające Jolie i dzieciaka. To był drugi raz, gdy parsknalem śmiechem. Ale spoko, film Ci się podobal, ciesz sie, mi jednak do szczęścia potrzeba troche wiecej niż bieda akcyjniaki straight-to-vod, zwłaszcza gdy odpowiada za nie scenarzysta kilku znakomitych filmów.
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 16-05-2021, 13:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2021, 14:02 przez nawrocki.) slepy napisał(a):Zapomnieliście jeszcze wspomnieć, że "szefem" całej operacji był MURZYN. Z tego co ja zrozumiałem, ten Murzyn nie był szefem szefów tylko przedstawicielem kogoś. No ale mogłem coś źle skumać w dialogu, bo mój angielski jest bardzo słaby ;) slepy napisał(a):Jak w każdym akcyjniaku. Ale to nie powinien być "każdy akcyjniak" tylko film Sheridana. Poza tym najpierw pokazujesz dwóch antagonistów jako full pro byłych operatorów jednostek specjalnych, a w finale zachowują się jak amatorzy-debile, którzy bawią się w asg. Debryk napisał(a):Gdy bohater Bernthala dociera do schroniska/obozu i wita się z żoną, natychmiast zapaliła mi się czerwona lampa, że w pierwowzorze ta żonka nie była czarna. To był ten MOMENT, kiedy wiedziałem, że film będzie zjebany. Nawet powiedziałem do kumpla, że niech zapamięta tę chwilę, bo właśnie wjechało diveristy do Montany :) 16-05-2021, 14:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2021, 14:05 przez Mental.)
Ty napisałeś to jako pierwszy, a ja jeszcze cię za to skrytykowałem:
Cytat: Angelina na tych zdjęciach wygląda strasznie, brzydko i wogole bleah Jolie zagrała źle, nie pasuje do tej roli (zwłaszcza fizycznie) ani do scenerii lasów Montany, jej backstory jest wybitnie nieciekawe i wymuszone, dla mnie na tę chwilę spokojnie kandydatka do najchujowiej obsadzonej postaci 2021 roku. W ogóle odnoszę wrażenie, że film Sharidana cierpi na brak jednego, dobrego protagonisty (czyli inaczej książce, gdzie mamy parę survivalistów). Brenthal nie spełnia żadnej funkcji, jest totalnie biernym obserwatorem i popychadłem. 16-05-2021, 16:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2021, 16:33 przez Mental.)
Bernthal powinien zostać odjebany we wiadomej scenie nad rzeką.
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 16-05-2021, 16:54
Zgadzam się. Jego postać jest niepotrzebne w fabule. Zawodowcy, którzy na słowo honoru i czuja, porzucają akcję zakładając, że dzieciak jest odstrzelony (rofl, nie?) biorą lokalsa do tropienia, który prowadzi ich do wieży. Jakim kurfa, cudem akurat tam trafił? Ojczulek wyraźnie mówi "trzymaj się strumyków" a dzieciak go słucha, spotyka strażaka, wracają na wieżę - to jakoś się trzyma kupy, ale dlaczego Szeryf trafia do wieży? No idea - bo tak! Ten film ma dużo problemów z postaciami i wykłada się, gdy akcja ma ruszyć do przodu. Serwowane rozwiązania są "bo tak" i handluj z tym.
16-05-2021, 18:59 Cytat:dlaczego Szeryf trafia do wieży? Bo myślał, że Angelina Jolie użyje jednego ze swoich karabinów snajperskich i zastrzeli napastników. Niestety, okazało się, że Angelina Jolie posiada karabin snajperski w prawdziwym życiu jako celebrytka, ale nie posiada jako strażaczka z Montany, pracująca na wieży obserwacyjnej. Taki tam scenariuszowy myk, żeby nie było za łatwo. 16-05-2021, 22:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2021, 22:07 przez Mental.) (16-05-2021, 13:25)Mental napisał(a): Gratulacje, Sheridan i spółka, wygląda na to, że spektakularnie zjebaliście samograja (film miał aż trzech scenarzystów: Sheridana, autora powieści i Charlesa Leavitta). Ja nie do końca tylko rozumiem skąd się wzięło przekonanie, że Sheridan to od razu gwarant dobrej jakości i... męskości. Nie że same złe rzeczy tworzy, ale nie wiem czy nie przedwcześnie został namaszczony Chadem filmów. 23-05-2021, 12:16
Bo wcześniej robił i pisał historie adresowane do białych czadów. Tutaj był trzecim w kolejności scenarzystą i reżyserem i generalnie zjebał, choć obiektywnie film nie jest wcale jakąś wielką katastrofą. Dla normików, którzy nic nie wiedzą o zemście białych ludzi i na co dzień oglądają Netliksowe gówna, TWWMD może wydać się hardcorowym survivalem ;)
23-05-2021, 12:25
Jeżeli chodzi o survival w lesie to polecam wszystkim ten klasyczek, zamiast tego kałowatego czegoś, co jest przedmiotem dyskusji w tym temacie:
![]()
27-05-2021, 18:53
Ten plakat przypomniał mi jak zajebiście obsadzona była ekipa łowców w StG.
Co do najnowszej aborcji Sheridana, nie potrafię mimo wszystko zmieszać z błotem filmu, w którym urżnięci strażacy nabijają się z laski i jej chłopaka-hipstera. Urocza mała scenka. A w porównaniu z tym drugim czymś co wyszło w tym roku sygnowane m.in. jego nazwiskiem, TWWMD to zupełnie kompetentne patrzydło. Tak na 5-6/10. 27-05-2021, 19:44 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |