06-07-2022, 08:21
|
The Terminal List aka Lista śmierci [Amazon]
|
|
To dobrze. Obstawiam jakiś "tradycyjny twist, którego się nikt nie spodziewał" czyli za wszystkim stoi
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
Po calosci niestety mocno letnia rzecz. Trzyma poziom, ma dobre momenty, ale jest za dluga i za bardzo powtarzalna. Mam wrazenie, ze to by sie lepiej sprawdzillo jako film, a nie serial, bo rozciągnięcie temu nijak nie pomaga - ani zaskoczenia nie sa mocniejsze, ani temat nie jest duzo glebiej ugryziony niz bylby w filmie.
Mimo ogromnej sympatii do Pratta on ma za miłą twarz do tego i brakuje chociaż jednej sceny, gdzie jest totalnym groznym skurwielem. W rzeczywistosci pewnie tego typu zolnierze sa przerozni, ale mowa jednak o filmie. Wiele razy myslalem o tym, co Hardy robilby w tej roli i pewnie dodawalby serialowi oczko w gore. Niemniej u Pratta widac przygotowanie, serce i to, ze stara sie w tej roli - i wcale nie wypada zle, bo aktorsko jest bardzo porzadnie. Ale tylko tyle. Nie ma jednego momentu, gdzie pomyslalbym, ze Pratt daje mi ciary. To tez wina scenariusza, bo brakuje mi tutaj ikonicznych tekstow (najlepszy to ten, gdy Reece mowi o tym, jak zareagowalby jego ojciec na wiesc o tym, co robi), brakuje wyrazistych scen. Najbardziej zapadajaca w pamiec jest scena tortury z rozcinaniem brzucha, a poza tym to zwykle odstrzelanie ludzi. Bardzo fajna jest bezkompromisowosc serialu i postaci Reece'a, ale szkoda, ze brakowalo tutaj wiecej kreatywnosci i talentu za kamerą, przy scenariuszu. 6-7/10 to taki maks dla tego serialu. 06-07-2022, 08:44 (06-07-2022, 08:44)Crov napisał(a): Mimo ogromnej sympatii do Pratta on ma za miłą twarz do tego i brakuje chociaż jednej sceny, gdzie jest totalnym groznym skurwielem. Niestety, Pratt ze swoją twarzą to się nadaje do roli nauczyciela w szkółce niedzielnej, bo już nawet na pastora jest zbyt słodki. No i tak jak wszyscy do tej pory, mogę tylko powtórzyć, że piszę to wbrew pozorom z sympatią do tego aktora, bo jako człowieka go lubię. Drugi największy zarzut to sposób ukazania -wiadomo czego - Toteż eliminacja kolejnych złoli trochę tak ani ziębi, ani grzeje.
Polski już nie ma.
06-07-2022, 09:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2022, 09:01 przez Kluski.)
Powinni Kitscha i Pratta zamienić rolami. Byłoby lepiej.
Albo Pratt powinien łazić z brodą cały czas. Ewentualnie z ogolonym łbem.
06-07-2022, 09:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2022, 09:05 przez Dr Strangelove.)
@Kluski
Jest sporo racji w tym, co napisałeś w spojlerze. @Crov Masz rację, Hardy byłby znacznie lepszy. Fajnie nie? Tak się wszyscy zgadzamy, że zaraz zaczniemy lizać się po jajach :) 06-07-2022, 11:55
Termnal List to według mnie taki Reacher, tylko na śmiertelnie poważnie i... to jest największą wadą. O ile serial o dwumetrowym, memicznm chadzie można traktować tylko jako bajkę (i na tym polu się bardzo dobrze sprawdza), tak tutaj ta powaga jest aż do przesady. A Pratt nie pasuje na zimnego komandosa który chce tylko zemsty, to jego brat powinien być wkurwionym typem, który odstrzeliwuje kolejne cele, nie on. Czekam na drugi sezon :)
07-07-2022, 14:09
Taylor Kitsch też nie pasuje do roli mściciela. I to nie był jego biologiczny brat jakby co :)
07-07-2022, 17:37
Co trzeba przyznać - soundtrack tego serialu jest naprawdę dobry:
07-07-2022, 18:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2022, 18:02 przez Gal Anonim.)
Ja sobie ten serial obejrzę za jakiś niedługi czas ponownie, bo czuję, że pierwszy seans nie oddaje mu sprawiedliwości.
07-07-2022, 22:25
Ciebie to strasznie łatwo kupić Mental.
Guns+trigger discipline+revenge i spasieni księgowi mogą liczyć dolary :D
07-07-2022, 22:49
Łatwa ze mnie dziewczyna i tyle. Jestem w pełni świadomy wad tego serialu i nawet zgadzam się z tym, co napisałeś, że finałowy twist to bieda dla Rumunów, ale nic na to nie poradzę, że całościowo jest 9/10 i jebać miękiszonów, którzy nie ostrzą noża nienawiści ;)
07-07-2022, 22:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2022, 22:54 przez Mental.)
Dlatego nawet nie wysilałem się specjalnie na jakąś analizę.
Jest broń, jest zemsta, wymieniają magazynki jak profesjonaliści... Czego chcieć więcej :)
07-07-2022, 22:57
Dobra rzemieślnicza robota :) Obejrzane, za miesiąc pewnie nie będę o tym pamiętać.
Ciekawe, że w dzisiejszych czasach ktoś miał jaja nakręcić coś takiego, tzn produkcję w której główny bohater podkłada bomby w centrum miasta, czy strzela bezbronnym w klatę (mówię o ostatnim odcinku, bo odjebanie Jaia Courtneya to część listy, natomiast typ przed safe roomem to zupełnie inna bajka, choć to było już off-camera). 08-07-2022, 07:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2022, 07:55 przez Craven.)
Niezły serial, podpisuje się pod głoszonymi tutaj zaletami i wadami, niemniej jedna rzecz zepsuła mi odbiór całości:
Mam poczucie, że ową końcówkę odwalona po macoszemu, jakby ekipie filmowej śpieszyło się do domu, albo na papieroska i zapomnieli wrócić na plan ;d Jestem zmuszony obniżyć ocenę całości do 6/10. Było ok, ale wracać nie będę. 12-07-2022, 11:31
Niczego nie rozwala w żadne drzazgi. Wystarczy, że skończysz oglądanie po scenie, w której poraniony Reece mówi, że już jest martwy, po czym zanurza się w jeziorze;) "Lista śmierci" to pierwsza powieściowa próba Carra, widać, że chłop dopiero szukał swojej drogi samuraja. Jego kolejne powieści są (podobno) znacznie lepsze.
A tak w ogóle to ić już stont:) 12-07-2022, 15:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2022, 15:29 przez Mental.)
Numer ze złowrogą też z dupy i bez sensu.
Nie, nigdzie nie idę. Musi być jakiś wyrzut sumienia, który uratuje kulturę białego człowieka. To akurat powinieneś wiedzieć. (12-07-2022, 15:29)Mental napisał(a): Niczego nie rozwala w żadne drzazgi. Wystarczy, że skończysz...Ta, jasne. Dopiszę parę dialogów, zrobię kilka dokrętek, kilka cięć a oni skasują kasę. Tak właśnie umiera nasza cywilizacja. Zło tryumfuje, gdy dobro przymyka oko na grzech!!!
12-07-2022, 15:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2022, 15:42 przez Dr Strangelove.) |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |
Spoiler