Quo Vadis, Kino ?
Zieeeeew, no i zaraz znowu się zacznie mielenie ciągle tych samych tematów przez kilka stron...

Odpowiedz
No właśnie, ciągle mielicie te tematy, ale przy okazji każdej produkcji w jej temacie, tutaj możecie to zebrać, ale skoro temat zły to do zamknięcia.

Odpowiedz
Pytanie powinno brzmieć "Quo Vadis świecie". Podobne zjawisko ma miejsce nie tylko w filmie, ale właściwie wszędzie - w muzyce, w grach, w sporcie itd...

Odpowiedz
To swoją drogą, ale mnie chodzi konkretnie o przemysł filmowy, a dokąd zmierza świat i cała reszta to już materiał na osobny temat.

Odpowiedz
Ja się boję, że za 20 lat będę musiał na forach czytać posty w stylu wypowiedzi Mentala gloryfikujące DH4 i Transformers i będę się dowiadywał, że na początku XXI to się robiło blockbustery.

Odpowiedz
Ja natomiast najbardziej boję się tego co już się zaczęło.
Boję się, że złotousty Lucas powije jednak Indianę 5, nawet jeśli miałby to zrobić bez Forda i Spielberga.
Boję się, że dokręci kolejną trylogię SW.
Boję się, że wyznacznikiem dobrego kina dla obecnego pokolenia będą tylko CGI i napierdalanka, a nie fabuła czy aktorstwo.
Boję się, że takie filmy jak "Ojciec Chrzestny", "Lot nad kukułczym gniazdem" i cała reszta klasyki zostaną zapomniane, a papka i kicz będą wszechobecne.

Cytat z jakiegoś forum filmowego:

- "Widzieliście Transformers, wyjebany film, kurwaaa jakie efekty, w chuj akcji, mój ulubiony film ever !".
- "Co wy gadacie, a "Chłopcy z ferajny", czy "Człowiek z blizną"? To jest dopiero kino"

20 odpowiedzi:

- Nudne w chuj,
- Cienizna,
- Błee jakie badziewie, trochę postrzelają i obraz jakiś dziwny,
- itp

Sorki za bluzgi, autentyczny język z forum.

Żyjemy w takich czasach, że papka kształtuje papkę. Umysły młodych naoglądały się CGI i dziadostwa, a teraz jest to dla nich wyznacznikiem.
Niestety producenci to doskonale wiedzą i wykorzystują.

Odpowiedz
Arahan, Don Vito, ile wy kurna macie lat? Bo kiedyś tak stękało dopiero pokolenie na wyjściu. Dajcie sobie na wstrzymanie, odczekajcie ze 40 lat, okej? Albo lepiej w ogóle sobie dajcie na wstrzymanie, bo od takich banałów wszechświat może implodować.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Negrin o co Ci chodzi ? Nie chcesz dyskutować no to nikt nie każe, ale daj porozmawiać innym. Niektórym nie jest wszystko jedno.

Odpowiedz
Arahan, zamiast sie oburzać posłuchaj kogoś kto na podobnych rozważaniach zjadł zęby. Negrin ma rację: niczego tu nie odkrywasz i sadzisz takie banały, że Captain Obvious jawi się przy Tobie jako Sfinks.

Odpowiedz
Negrin napisał(a):[...] bo od takich banałów wszechświat może implodować.

Święte słowa.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Nie rozumiem - jak mozna "bac sie" sequeli? Nikt wam nie kaze ich lubic, nawet jesli kochacie pierwsze czesci. Wyjda dobrze - super, wiecej zabawy. Wyjda slabo - nie kupie i tyle. Zreszta zawsze moze wyjsc tak, ze srodkowa czesc bedzie do dupy, ale pozniej seria wroci do formy (tak jest z seria "...of the Dead" Romero - Dnia nienawidze, pozostale filmy kocham, a Ziemie lubie najbardziej). To takie troche geekowskie jeki - przeciez nikt wam nie kaze bezkrytycznie kochac albo nienawidzic calej serii. Jesli powstanie Rocky 7, to czy poprzednie 6 czesci z miejsca stanie sie beznadziejne?

Odpowiedz
Nie każdy należy do świętej paczki KMF, nie każdy ma okazję w swoim środowisku pogadać na te tematy, i ten jest właśnie dla takich ludzi.
Skoro twierdzisz, że temat niepotrzebny to go skasuj, ale możesz również dać się wypowiedzieć innym, nawet jeśli jest to oczywiste.

Odpowiedz
Jeszcze jedna rzecz: ciekawi mnie, w jakim kierunku podazy kino, kiedy kryzys paliwowy dotknie Hollywood. Brytole juz zamierzaja w najblizszych latach zrezygnowac z aut napedzanych tradycyjna beznyna. Jesli auta elektryczne zdobeda swiat, to dla kina bedzie to dramat - one nie beda mogly wybuchac. :) Poza tym pewnie zmienia sie fabuly filmow, a przynajmniej sposob ich rozgrywania. Stawialbym takze, ze nie bedzie juz az tak gigantycznych produkcji, a CGI calkowicie wyprze tradycyjne efekty.

Odpowiedz
Dobra temat do zamknięcia, ironie schowaj do kieszeni.

Odpowiedz
Masz strasznie rozstrojony detektor ironii. Pisalem powaznie. Trzeba miec uraz do gazet, zeby nie wiedziec o kryzysie paliwowym czajacym sie za rogiem. A to na pewno wplynie na swiat filmu. Na razie to moze wygladac jak science-fiction, ale do niedawna wygladal tak konflikt w Gruzji (choc przewidzieli go scenarzysci pierwszego Ghost Recon).

Odpowiedz
O kryzysie paliwowym mówi się od 15 lat przynajmniej(ostatnio u kumpla jego stary o tym mówił, że gadali tak już z 20 lat temu), a ciągle jakoś nie nadchodzi. Mało tego, gdyby kryzys był tak poważny to było by coraz mniej lotów na lotnisku, a na sierpień jest 400 czarterów, plus rejsówki w Pyrzowicach.
Jakby komuś jeszcze było mało RyanAir się tutaj przeprowadza i kupuje nowe samoloty.
Gdyby i to nie wystarczyło sprzedaż nowych samochodów w Polsce wzrasta.
Każdy narzeka, ale u mnie to po 2-3 auta mają i jakoś jeżdżą.

Z kryzysem paliwowym jest jak z UFO, każdy słyszał, a nikt nie widział.

A wracając do tematu to jak samochody będą na prąd to będą kręcili filmy o czasach kiedy auta były na benzynę.

Cholera boli mnie to, jak odpowiadacie na mój temat. Zarzucacie mi tutaj paradę banału, a wydawało mi się, że wybrałem coś ciekawego, coś o czym można dużo rozmawiać, niekoniecznie narzekać, ale wypatrywać nadzieję, itp.
:/

D'mooN napisał(a):Arahan, zamiast sie oburzać posłuchaj kogoś kto na podobnych rozważaniach zjadł zęby. Negrin ma rację: niczego tu nie odkrywasz i sadzisz takie banały, że Captain Obvious jawi się przy Tobie jako Sfinks.

Tylko, że ja niczego nie chcę odkrywać, chcę o tym porozmawiać ... no wiecie ? Rozmowa ? Wymiana argumentów, myśli, itp.

Odpowiedz
Arahan, ty chyba nie czytałeś najnowszych raportów Organization of the Petroleum Exporting Countries. widać, nie masz do nich dostępu albo nie oglądasz wiedeńskiej tv. piszą w nich - w tych raportach ma sie rozumieć - niepokojące rzeczy. na przykład w raporcie oznaczonym jako World Oil Outlook 2008 stoi jak byk, że zapasy (podkreślam: zapasy) ropy naftowej w krajach urbanizujących się (takich jak RPA, Chiny czy Tajwan) są na wyczerpaniu i za kilka lat z odkładem może być problem z zasilaniem tamtejszych generatorów prądotwórczych (do twojej wiadomości: owe generatory, np. w pobliżu rzeki Jangcy, stanowią jedyne źródło energii w promieniu wielu setek kilometrów). inny raport z kolei, oznaczony jako Annual Statistical Bulletin 2009, mówi o całkowitym (podkreslam: całkowitym) wyczerpaniu się złóż na Kaukazie, co doprowadzi w prostej linii - jak zresztą nie omieszkał wspomnieć military - do eskalacji kryzysu w Gruzji. tak więc trochę więcej pokory, kolego. a to, że kryzys paliwowy wpłynie na świat filmu, to więcej niż pewne. najtęższe głowy pisały o tym w opublikowanych niedawno na łamach New York Timesa wielostronicowym artykule pod tytułem OPEC Long-Term Strategy. poszukaj w necie i poczytaj, zamiast sie kompromitować.

Odpowiedz
Pożyjemy zobaczymy, nie twierdzę, że jest super z paliwem, ale też nie mówcie, że za rok będę jeździł rowerem.
W liniach lotniczych są analitycy, badacze, a sprzedaż Airbusów A380 rośnie, sprzedaż samochodów również, lotnictwo się rozwija.
Widocznie tragedii nie ma. Przekonamy się.
Wybacz Mental nie mam tak wszechstronnych zainteresowań jak ty i nie oglądam wiedeńskiej tv, ani nie czytam NYT ( może czasami).

Cholera to jest temat o kinie, a nie o problemach współczesnego świata.

Odpowiedz
Głowa Bezdomnego 2: Kryzys Paliwowy :lol:
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Się nie śmiej Glut :P Taki film może kiedyś powstać :)
Pewnie tani sensacyjniak z Balldwinem którymś :P

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon