10-02-2021, 13:32
|
Silence of the Lambs (1991) i inne filmy o psycholach SPOILERY
|
shamar napisał(a):On ogólnie jest za mało znany - w sensie Brad. Oczywiście znany w kręgach kinomanów, szczególnie fanów horrorów ale zasługiwał, żeby dostać jedną dużą rolę w A klasowym hicie Od takiej zaczął karierę. W Locie nad Kukułczym Gniazdem miał trzecią największą rolę za Nicholsonem i siostrą Ratched. A tak to całkiem niezły dorobek na drugim planie, poza masą horrorów (Laleczka Chucky, Halloween, Egzorcysta 3 i inne), Grima we Władcy Pierścieni, Piter deVries w Diunie, doc Cochran w Deadwood, Blue Velvet, Missisipi w Ogniu, Alien Resurrection, Star Trek... Nie tak najgorzej. 14-02-2021, 13:39
Death Machine - moja ulubiona rola Brada ---> https://filmozercy.com/wpis/nostalgiczna-niedziela-4-maszyna-smierci
14-02-2021, 14:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2021, 14:49 przez Gieferg.) (14-02-2021, 13:39)Capt. Nascimento napisał(a): Od takiej zaczął karierę. W Locie nad Kukułczym Gniazdem miał trzecią największą rolę za Nicholsonem i siostrą Ratched. Zupełnie zapomniałem. Większość tych wymienionych oczywiście znam. No ale to są właśnie te trzecie plany głównie. W takim Alien 4 jest zmarnowany podobnie jak Wincott.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 14-02-2021, 16:13
Wincott to, poza Krukiem, wszędzie gdzie go widziałem był zmarnowany (Robin Hood, A:R, GiTS, 1492, trochę mniej w Muszkieterach ale to był ogólnie denny film więc marna z tego pociecha).
15-02-2021, 12:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2021, 12:42 przez Gieferg.)
W Strange Days był dobry jako wielki feminista Philo Gant:
The only time a whore should open her mouth is when she is giving head. 15-02-2021, 13:15
Jakoś lubię w książkach natrafiać na fragmenty, które później nie zostały zekranizowane, bo... nie mogły (bo są nieprzekładalne na język filmowy z tego czy innego powodu). Wypatrzyłem takie coś w „Milczeniu owiec”: Gumb podczas zabawy z Clarice w ciuciubabkę ocenia jej sylwetkę jako nieprzydatną, natomiast zainteresowany jest jej włosami. To ciekawy element charakterystyki psychola, który jednak nie miałby szansy znaleźć się w filmie (chyba tylko za pomocą monologu wewnętrznego).
![]() A z innej beczki. marc w 2007 r. napisał(a):no i w "siedem" nie ma takich niesamowitych scen dialogowych, jak ta na lotnisku ("love your suit"). Tego kolegi już od dawna z nami nie ma, ale może ktoś inny wie i powie, co było takiego niesamowitego w tym, że Lecter rzucił na odchodne do senatorki: „Ma pani ładny kostium”? Albo chociaż co miał na myśli (tzn. Lecter), bo ja tego do dziś nie wiem. 02-07-2023, 15:29
Hmm, akurat fragment gdy Gumb usiłuje dotknąć włosów Clarice, wyraźnie się z nią bawiąc jest w filmie. Może nie jest to tak dokładnie wyjaśnione jak w książce, ale jest.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 02-07-2023, 15:32
Wiem, no niestety to można interpretować dość dowolnie, bo ta scena jednak nie za bardzo oddaje to, co opisano w książce, ale nie mam pretensji, przytoczyłem ten fragment tylko jako ciekawostkę.
Tak czy siak jeszcze dla informacji: „Milczenie owiec” i „Siedem” mają u mnie ocenę 9/10 z lekkim wskazaniem na to pierwsze. Przeważnie staram się obejrzeć je oba w jednym terminie i to jest ten sam casus co „Gladiator” i „Bravehart” – oba po 9/10, lekki plus dla Scotta i podwójny seans. 02-07-2023, 16:12
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
10-08-2023, 23:37
Na nowym wydaniu 4K - usuniete sceny z workprintu. Zgrane z VHS. Ale przy tym jak fatalna jakość leżała w necie to duży progres.
Swoja drogą to pokazuje jak oni mają tam WYJEBANE na swoje dziela. Najwyrazniej wyrzucają materiał, który nie wszedl do filmu i walic resztę. Niesamowite.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 07-09-2024, 13:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2024, 13:45 przez shamar.)
Ale zdajesz sobie sprawę, że Demme nie żyje?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 07-09-2024, 17:57 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

![[Obrazek: 0YnoHQZ.jpg]](https://i.imgur.com/0YnoHQZ.jpg)