Twin Peaks - serial (ABC / Showtime, 1990-2017) i film Fire Walk With Me (1992)
Dzięki za ten wpis. Właścicie mógłbym coś napisać, ale wyczerpałeś temat.

Sezon 3 był znakomity ale dopiero wtedy jak odrzuciło się oczekiwania kontynuacji klimatu po Sezonie 2. Również uważam że nie dało się tego zrobić inaczej i lepiej. Nie po 25 latach, w innej rzeczywistości, w innym świecie.

Finał był po prostu doskonały. Lynch to jest geniusz czy komuś się podoba czy nie.

@Bradesinarus - a widziałeś te dwa długie filmy które trwają parę godzin które wkleiłem w tym temacie 2-3 strony wcześniej? Co sądzisz?

Odpowiedz
[Obrazek: comment_1582551624GubPZ9IaHhqoDIJJJvX8fk.jpg]

Odpowiedz
Wow gość wykonał kawał dobrej roboty z tymi lokacjami:

Odpowiedz
Co widzę nowy post to mam nadzieję, że to news o czwartym sezonie :(
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz

2:37 Tak mniej więcej się czuję oglądając 3. sezon Twin Peaks.
Youniverse

Odpowiedz
Uwaga: zacząłem oglądać Twin Peaks :)
Miałem kiedyś przymiarkę do tego, lata temu (na pewno przed wyjściem trzeciego sezonu) i nawet nie skończyłem pierwszego sezonu, nie pamiętam w sumie czemu. W każdym razie obejrzałem pilota wczoraj i niektóre sceny pamiętałem dosyć dobrze, a niektórych wątków w ogóle nie, więc można powiedzieć, że oglądam w miarę na świeżo. Oczywiście nie mam pojęcia kto jest mordercą.

Nie będę oryginalny, gdy napiszę, że półtoragodzinny pilot to telewizyjne cudeńko z reżyserią właściwie perfekcyjną, a scenografia, plenery, muzyka to jakiś kosmos. Aż trochę się boję, że kolejne odcinki nie będą tak dowalone do pieca, zwłaszcza drugi sezon o którym się sporo nasłuchałem o ile jest gorszy i rozwiązanie zagadki było wymuszone na Lynchu i Froście przez producentów. No zobaczymy.
Co do tych plenerów, to aż w trakcie trwania pilota zastanawiałem się, czy zwłaszcza ten wodospad jest prawdziwy i czy to przypadkiem nie jest jakaś miniatura, bo jest to tak słodki widok, że aż wygląda na wymyślony :D

Tak się wczoraj zastanawiałem jakiż to musiał być szok dla niedzielnych, telewizyjnych widzów którzy odpalili ABC w kwietniowy wieczór w 1990 r. i dostali coś tak pięknego, smutnego, szokującego, dziwnego.

Odpowiedz
Drugi sezon dopiero słabuje w drugiej połowie, ale spokojnie, to nadal jest bardzo dobry poziom. Za to finał drugiego sezonu…chyba najlepszy odcinek serii.

Odpowiedz
Oby :)

A powiedzcie mi jeszcze: czy obejrzenie teraz Fire Walk with Me będzie totalną głupotą, czy ciekawym zabiegiem narracyjnym z mojej strony? Bo przyznam, że od dawna kusiło mnie, aby spróbować obejrzeć jakiś znany prequel przed poznaniem dalszego ciągu nakręconego wcześniej.

Odpowiedz
Zepsujesz sobie Twin Peaks jak najpierw obejrzysz Fire Walk with Me, tyle w temacie. To jest prequel, ale trochę też taki sequel, w tym sensie, że gmatwa odrobinę w rozwiązaniach wątków z serialu, więc w żadnym wypadku nie ma sensu go oglądać wcześniej.

Drugi sezon ogólnie w środku obniża loty, bo Lynch właśnie kręcił Fire Walk with Me i nie było go w pobliżu, ale początek i koniec to poziom 1 sezonu.

Odpowiedz
Nie zazdroszczę oglądania najlepszego serialu lat 90tych 30 lat po premierze :) presja i oczekiwania duże, a przecież świat, zwłaszcza serialowy, poszedł mocno do przodu.

U mnie ten serial zawsze konkurował z X-files, które jednak okazało się w dłużej perspektywie interesujące tylko w formule 'monster od the week'. Pozostałe serie i odcinki o spisku rządowym i ufo chyba nikogo nie obchodziły.

W każdym razie w pewnym sensie jednak zazdroszczę.
Captain Obvious

Odpowiedz
Obejrzyj Twin Peaks: The Missing Pieces, to rozszerzona wersja Fire Walk With Me

Odpowiedz
A nie ma tam zbyt dużo szczegółów, które odkryją trochę za dużo?
Captain Obvious

Odpowiedz
Simek FWWM obejrzyj po drugiej serii. Film spoileruje rozwiązanie wątku morderstwa Laury i kilku wątków z 2 serii, i też jest w pewnym sensie wprowadzeniem do 3 serii. W sumie dla mnie 3 sezon to bardziej kontynuacja filmu niż 1 i 2 serii. A co do 2 serii paradoksem jest to, że zakończenie wątku morderstwa Laury to są jedne z najlepszych odcinków serialu, choć wymuszonych przez telewizję na Froscie i Lynchu, bo nigdy nie planowali wyjaśniać tego wątku (w pewnym sensie zabawili się tym wątkiem w 3 serii) a finał 2 serii to rewelacyjny odcinek. Dla mnie 2 sezon to tak naprawdę 3 seriale w jednym, do 9 odcinka to kontynuacja 1 serii i zakończenie głównego wątku (bawi mnie to że nawet dziś wiele osób twierdzi że w serialu nic nie zostało wyjaśnione, a przecież wiele wątków ma swój finał, są rozwiązania przynajmniej w 2 serii), a od 10 do bodaj 16 odcinka dostajemy tak naprawdę kolejny serial - życie mieszkańców Twin Peaks - serial całkowicie idzie w parodię opery mydlanej (wcześniej też tak było, ale w tych odcinkach to wyszło bardzo na plan pierwszy), a od 17 do 22 odcinka (może numery odcinków pomieszałem, ale jadę z pamięci) dostaliśmy rozbudowanie mitologii serialu (Biała i Czarna Chata, BOB, itd), które można nazwać wprowadzeniem do prequela/sequela. Wiadomo że po zakończeniu wątku morderstwa Laury odszedł z serialu Lynch (choć nie przeszkadzalo mu to, żeby grać dalej w serialu), ale też od 10 do 16 odcinka widać że Frosta nie było, który wrócił jakoś w okolicach 17, 18 odcinka do serialu. No i zaczęli bawić się mitologią w tych odcinkach.

Wiele osób uważa 2 sezon za słabszy, a ja uważam że wyszedł bardzo dobrze biorąc pod uwagę to zamieszanie za kulisami, jak zmieniała się koncepcja na serial, o czym ma być, odejścia i powroty Marka Frosta i Lyncha, to twórcy poradzili sobie zaskakująco dobrze. A tyle się krytykuje 2 sezon,  a przecież w tym sezonie są jedne z najlepszych wątków (bardzo lubię wątki romantyczne w tym serialu, szczególnie ten z Annie) i jedne z najlepszych odcinków. Nigdy nie rozumiałem krytyki 2 serii, zawsze oceniałem równie dobrze co 1 sezon. Ale 2 sezon po zakończeniu wątku morderstwa Laury, pokazał, że zwykłych widzów, nie fanów TP, interesuje tylko morderstwo Laury, bo bardzo poleciała oglądalność serialu po 9 odcinku. Okazało się że widzowie mają gdzieś bohaterów, nawet Coopera i Trumana, ważny dla zwykłych widzów był wątek - kto zabił Laurę Palmer - i tylko to się liczyło. Odcinki zamykające wątek Laury miały oglądalność 17 mln, 13, 12 mln (odcinek siódmy, ósmy i dziewiaty),  a potem z każdym kolejnym spadała oglądalność (oglądalność wahała się od 11 mln do 7 mln). No ostatnie dwa oglądalność była trochę lepsza bo 10 mln. Ale serial telewizja skasowała i scenariusze do potencjalnej 3 seriii krążą po internecie, tzn do tego co Frost wtedy planował.  Nie pytaj mnie gdzie znaleźć bo nie pamiętam, tak jak już szczególów nie pamietam co było w tej potencjalnej alternatywnej wersji 3 serii stworzonej przez scenarzystów 2 serii TP. Choć są zapewne strony o twin peaks gdzie opisane są fabuły odcinków. A mogłem o tym pisać w tym temacie kilka lat temu co to była za fabuła w tych odcinkach, takiego scenariusza nie wykluczam, wiec możesz poszukać na wcześniejszych stronach jeśli nie obawiasz się spoilerów, albo po seansie 2 serii co miało w tej serii być.

A jak wiadomo Lynch chciał zrobić kilka filmów, nie tylko FWWM , tylko że okazało się że film się okazał klapą (mało komu się podobał) i też w tamtym czasie Kyle miał dość roli maskotki Lyncha  i dlatego ograniczono jego rolę w filmie do minimum, dlatego dopisano w filmie wątek z innym agentami FBI. A filmów miało być kilka ale tak zabolała go porażka filmu że zrezygnował z tych planów, no i też bez MacLachlana ciężko było robić kolejne filmy.  Ale musiało Lynchowi bardzo brakować Kyle, bo przecież w Zagubionej Autostradzie Bill Pullman bardzo fizycznie przypomina przyjaciela zmarłego reżysera. MacLachlan wrócili do współpracy z Lynchem dopiero przy okazji 3 serii, po FWWM w niczym nie zagrał, choć nie pamiętam czy ich relacja się urwała też poza planem na laa, czy po prostu nie grał w filmach reżysera, bo postanowił zmienić swój wizerunek filmow .   A 3 sezon to już osobna historia, bardziej dla fanów Lyncha (nie wszyscy fani klasycznego TP to jest 1 i 2 serii, to fani Lyncha) i fanów filmu, czyli dla mnie, choć ja nietypowy fan TP jestem, bo lubię 1 sezon, lubię 2 sezon, lubię FWWM i podoba mi sie też 3 sezon, a fani TP dzielą się na kilka kategorii - miłośników 1 serii, na tych co nienawidzą 2 serii,  fanów, którzy nienawidzą 3 serii; nienawidzą FWWM i fanów filmu, oraz fanów 3 serii.

Jeśli mnie pamieć nie myli to Missing Pieces odpowiada na jedno z pytań  - co z Annie? A z książki Frosta Sekrety Twin Peaks która wyszła przed 3 serią dowiadujemy się więcej szczegółów o jej losach.

Odpowiedz
(21-01-2025, 21:41)Reno napisał(a): A nie ma tam zbyt dużo szczegółów, które odkryją trochę za dużo?

Po obejrzeniu drugiego sezonu oczywiście.

Odpowiedz
(21-01-2025, 18:07)simek napisał(a): Uwaga: zacząłem oglądać Twin Peaks :)

Wiec masz 3 sezony + film + Missing pieces*
* Chyba, że dorwiesz fanedit 2ch ostatnich
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(21-01-2025, 21:07)Reno napisał(a): Nie zazdroszczę oglądania najlepszego serialu lat 90tych 30 lat po premierze :) presja i oczekiwania duże, a przecież świat, zwłaszcza serialowy, poszedł mocno do przodu.
Nie no, tak bardzo mniej więcej to wiem czego się spodziewać i nie mam jakichś gigantycznych oczekiwań. Zresztą na tyle na ile znam Lyncha (a daleko mu do bycia moim ulubionym reżyserem) to raczej oczekuję paru magicznych momentów poprzetykanych dziwnymi jazdami i nudą.

FWWM zostawiam na po serialu. Gdyby to był 100% prequel, to może bym zaryzykował, ale coś czytałem że jest tam zabawa chronologią.

Odpowiedz
Jestem po drugim odcinku drugiego sezonu i cóż, no jednak póki co pilotowy odcinek jest tutaj wciąż ewidentnie najlepszy. Nie angażuje mnie zbytnio ta intryga, której rozwiązywanie polega w znacznej mierze na snach Coopera i potwierdzaniu tych tropów. Oczywiście jest to bardzo dobre, klimat miasteczka i lasów przy granicy kanadyjskiej cudowny, galeria postaci fantastyczna, więc zanosi się na ocenę w okolicy 8, ale żeby to uważać za najlepszy serial w historii to raczej przesada. Zobaczymy, może ciąg dalszy i końcówka mnie bardziej przekonają.

Odpowiedz
Trudno oceniać to z dzisiejszej perspektywy, ale klimat niepodrabialny, wyjątkowy na tle tysięcy innych seriali, a to już coś.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
1 sezon byl za krotki a 2 zbyt rozwleczony. No i w 2. wjezdza dużo humoru co irytuje
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(26-01-2025, 11:39)marsgrey21 napisał(a): Trudno oceniać to z dzisiejszej perspektywy, ale klimat niepodrabialny, wyjątkowy na tle tysięcy innych seriali, a to już coś.
Jasne, że to bardzo mocna strona Twin Peaks, ale czy mocniejsza niż kilkunastu innych wybitnych seriali?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon