Filmy na święta
Nie no przecież to padaka. Jeszcze Corna można rozgrzeszyć bo był pijany a to zawsze dobra okoliczność łagodząca, Krismeistera też bo jemu to się wszystko podoba, ale Ty PropJoe?
No zawiodłem się trochę :)

Najlepszy ten fajny Żydek w jarmułce, który jest taki pomocny choć w prawdziwym życiu to on by odpalił bombę :D
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Ale czego wy się po tym filmie spodziewaliście? Ja dokładnie tego a nawet, tak jak pisałem wyżej, sporo mniej.

Odpowiedz
Bez kitu, ten film nawet się nie sili na bycie czymś ambitniejszym niż seansem do obiadu
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
PropJoe napisał(a):Ale czego wy się po tym filmie spodziewaliście?

Ja się spodziewałem, że obejrzę go bez znużenia i że będzie mnie trzymał w napięciu a przez to, że film ma problemy z pacingiem i jest tak jak pisałem wcześniej jakieś pół godziny za długi to niestety na nim usnąłem i musiałem go dokończyć na drugi dzień, a nie tego oczekuję od dobrego rozrywkowego kina. To, że jest idiotyczny i naciągany jak gacie Ewy Bem to jedno i często gęsto mogę różne mniejsze lub większe głupotki takiemu obrazkowi wybaczyć, ale tutaj został popełniony grzech znużenia i zamulenia, a tego w stanie wybaczyć nie jestem. Nawet "Kraven The Hunter" oglądało mi się wczoraj lepiej, choć był jeszcze głupszy i realizacyjnie niedomagał :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Niezadowolonym z Carry-on mogę zaproponować Wolfs. Tym razem byłem trzeźwy i też zadowolony z seansu. Całość ma klimat nowojorskiego baru jazzowego o 3 nad ranem w zimowy grudniowy dzień. Wszystkie pomieszczenia mają przydymione oświetlenie, święta majączą gdzieś w tle dekoracjami, a na pierwszym planie Pitt wkurwia Clooney’a, a Clooney Pitta i tak przez półtorej godziny. Mogło być dłużej i bardziej wykręcenie, ale i tak mi się podobało bo to solidna podróbka Shane’a Blacka albo braci Coen
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
No, takie 5/10 i kolejny film do zapomnienia.

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
To co polecasz? Szczęki? ;)

Rozumiem zarzut o problem z pacingiem w Carry-on, ale mi to nie popsuło seansu.

W sumie dawno Die Hard nie widziałem...

Odpowiedz
Nie mam w ogóle nastroju, obejrzałem sobie wczoraj Piotrusia Pana z 2003, bo nigdy nie widziałem, plany się zmieniły, obejrzę to, na co mam ochotę, czyli Batmany Burtona, Pinokio Del Toro, Black Swan, Spider-Man 3 Raimiego, Hook, Puss in Boots: the Last Wish i zobaczymy co dalej.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(22-12-2024, 01:56)PropJoe napisał(a): Ale czego wy się po tym filmie spodziewaliście? Ja dokładnie tego a nawet, tak jak pisałem wyżej, sporo mniej.

No jako boomer spodziewałem się niegłupiej rozrywki. Kiedyś potrafili dziś nie. Całość jest z minuty na minutę coraz bardziej głupia i nużąca.
Pierwsza "Szklana pułapka" nie była głupia i nużąca. Tak samo jak "Predator" czy inne tam "Conany".
Jak ktoś jest debilem niech nie wymyśla skomplikowanych intryg tylko idzie w prostotę.

Odpowiedz
Spoko. Ja za ten film umierać nie będę, ale gdzie tu było silenie się na skomplikowaną intrygę?

Odpowiedz
PropJoe napisał(a):To co polecasz? Szczęki? ;)

Od reżysera "Carry-On" lepiej obejrzeć "The Shallows" ;) Inna sprawa, że temat jest o filmach na święta to bardziej "Jaws: The Revenge" by pasowało:

Nawet kolędy śpiewają :)

Odpowiedz
The Shallows? Przecież ten film jest tragicznie głupi i ma jakiegoś turbo rekina. Widać, że kolega łaskawszy bo jak animal attack to wiele wybacza. No ja tak mam jak film ma święta w tle ;)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Tragicznie głupi? Bardzo możliwe, ogólnie każdy film z podgatunku animal attack można w ten sposób określić jeśli będziemy brali pod uwagę realizm przedstawionej sytuacji (tak, "Jaws" to też film tragicznie głupi pod tym kątem) ale ogląda się go o wiele lepiej, jest stawka, walka o przetrwanie, dobre aktorstwo i prezencja ekranowa Blake i tak mógłbym wymieniać - to co pisałem w przypadku "Carry-On" - różne głupotki jestem w stanie wybaczyć, jeśli film rozrywkowy zapewni mi rozrywkę. No ten świąteczny tak sobie z tym poradził moim zdaniem i tyle :) A "The Shallows" to bardzo dobrze skrojony film rozrywkowy, który trwa tyle ile trwać powinien a jeśli ktoś w tego typu kinie szuka czegoś więcej to też znajdzie tam prostą acz fajną historię o tym, jak radzić sobie z traumą po utracie bardzo bliskiej osoby.

Corn napisał(a):Widać, że kolega łaskawszy bo jak animal attack to wiele wybacza. No ja tak mam jak film ma święta w tle ;)

A to jest akurat bzdura, bo jeśli chodzi o animal attack jako podgatunek to procent dobrych filmów do tych tragicznie chujowych jest bardzo znikomy, można go określić wręcz jako promil. Jak coś jest dla mnie słabe to mówię, że jest słabe i podgatunek nie ma tu nic do rzeczy, ba, często jestem wobec tych filmów nawet bardziej czepialski i wymagający.

Odpowiedz
The Shallows jest tragiczny pod każdym względem i tyle. Zestawienie go pod względem debilności fabuły ze Szczękami, to nawet nie jest obraza dla Spielberga, tylko dla mózgu :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Bzdura i tyle, możemy się tak przerzucać. Jeśli chodzi o realizm samej sytuacji, która jest pokazana w obu filmach i tego co potrafią a czego nie potrafią oba rekiny, to "Jaws" jest daleko w tyle, i jeśli mielibyśmy w taki sposób je oceniać, to film Spielberga jest kosmicznie wręcz idiotyczny. Ale nic w tym dziwnego, bo powstawał w czasach, kiedy o żarłaczach białych ludzie nie wiedzieli tak naprawdę nic i więcej tzw. faktów to były jakieś wyobrażenia ludzi na temat tych pięknych ryb nie mające zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością.

A że sam obrazek jest o kilka klas lepszy to już inna sprawa, dlatego istnieje coś takiego jak pewnego rodzaju "realizm filmowy" i jeśli kino rozrywkowe w jakiś naprawdę absurdalny sposób nie obraża inteligencji widza to wg mnie wszystko jest w porządku :)

Odpowiedz
(22-12-2024, 13:23)Dr Strangelove napisał(a):
(22-12-2024, 01:56)PropJoe napisał(a): Ale czego wy się po tym filmie spodziewaliście? Ja dokładnie tego a nawet, tak jak pisałem wyżej, sporo mniej.

No jako boomer spodziewałem się niegłupiej rozrywki. Kiedyś potrafili dziś nie. Całość jest z minuty na minutę coraz bardziej głupia i nużąca.
Pierwsza "Szklana pułapka" nie była głupia i nużąca. Tak samo jak "Predator" czy inne tam "Conany".
Jak ktoś jest debilem niech nie wymyśla skomplikowanych intryg tylko idzie w prostotę.

No, to w sumie jest prosta intryga. Gościu musi przewieźć ładunek przez kontrolę lotów i w tym celu szantażuje gościa który prześwietla bagaże. A reszta jest "żeby coś się działo".

Odpowiedz
Po Muminkach ostatni planowany szort w moim tegorocznym maratonie:

Rudzik Rudzia - czemu w utworach o zwierzętach się normalizuje kradzież :)? Co urzeka, to strona techniczna - nie wygląda to jak robota Aardmana, bo styl graficzny odmienny od tego i zamiast ciastoliny użyty jest filc. A postacie mają przyjemny vibe rodem z ilustracji Tove Jansson (zwłaszcza myszki) i nikt nie ma tych charakterystycznych zębatych paszczęk (a ludzi nie widać). Sentymentalne w dobrym znaczeniu tego słowa, ale jest nieco humoru który nie wybija z rytmu. Ode mnie duży kciuk w górę za pozytywną sroczą reprezentację, bo należy się temu ptakowi (zwłaszcza w tym zjebanym kraju jakim jest UK). Bardzo przyjemnie spędzone pół godziny.

Oczywiście dubbing i tu jedna moja uwaga - wszędzie mówi się o dziwnie brzmiących feminatywach jako potworkach językowych. Tym razem jest coś podobnego, ale w drugą stronę. Otóż sroka w tym filmie to samiec. A, że w polskim "sroka" to rodzaj żeński, a obecnie już zrezygnowano z genderwashingu znanego chociażby z Witaj, Franklin, więc jak wybrnęli? Ano ogoniasty nazywa się "srok". Brzmi to dziwne i mogli dać "pan sroka". Ja bym tak dał, gdybym odpowiadał za polskie tłumaczenie. Zastanawiałem się nad "sroczek", ale to gatunek innego ptaka i to z rodziny muchołówkowatych. Albo po prostu zostawił srokę i dać ogoniastemu żeńską płeć w dubbingu. Szczególnie, że i tak ten gatunek nie ma dymorfizmu płciowego (dobra, samiec jest większy i ma dłuższy ogon, ale nie będę latać z linijką. Żywołapek też nie będę zakładać). EDIT: Z krukowatych to istnieje odpowiedni maskulatyw "srokal białogardły".

8/10

Odpowiedz
Czy pierwszego "Rambo" można zaliczyć do filmów świątecznych?
[Obrazek: GfcoZnJbYAAVQPL?format=jpg&name=small]

Odpowiedz
Nope, film dzieje się w okresie świątecznym, nie wpływa ten motyw na film ani trochę.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Czy ja wiem, Rambo byl przeganiany z miejsca na miejsce jak Najswietsza Panienka, a w trzeciej czesci Ruskie pytaja, czy Rambo jest Bogiem. Dej mi nad tym chwile posiedziec, z duza szklanka czegos mocniejszego, a znajde tutaj symbolike narodzin Chrystusa, ukrzyzowania i zmartwychwstania, a finalnie talmudyczna subwersje oraz kabbalistyczny trumfalizm, pochloniete przez swiatlo Logosu Rambo :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon