tworczosc Roba Zombiego (Halloween i inne)
Mental napisał(a):jedyną patologiczną jednostką w rodzinie michaela był ojciec. matka go kochała, siostra zachowywała sie najnormalniej w świecie.
Matka go kochała, ale była striptizerką. Zombie nie mógł sobie darować, oj nie mógł.

Mental napisał(a):gwarantuje ci, że gdyby ojciec myersa był dobrym tata, myers i tak by kogoś zabił. chłopak po prostu przyszedł na świat z uszkodzonym chromosomem.
Skoro tak, to po co raczyć widza hollywoodzką patologią?

Mental napisał(a):co więcej, jego mordercze skłonności były podsycane nie tylko przez brak ojcowskiej czułości. młody uważał się za brzydala, zasłaniał twarz na długo przed tym, nim ojczulek zaczął wyzywać go od pedałów. w szkole nie miał kolegów ani koleżanek.
Właśnie to mi przeszkadza. To o czym pisałeś wcześniej + to "podsycanie" całkowicie odzierają Myersa z jego, jakkolwiek by to nie brzmiało, uroku. Zombie zrobił to samo co Lucas z Vaderem i jakiś-tam-reżyser z Lecterem. Wyjaśnił pochodzenie zła, zdefiniował je, rozłożył na czynniki pierwsze.

Mental napisał(a):najlepsze zostawiłem na koniec: znakomita większość seryjnych morderców wychowywała się w bardzo podobnych warunkach co bohater zombiego i w bardzo podobnych okolicznościach popełniła swoje pierwsze morderstwo. to są rzeczy udokumentowane, wystarczy poczytać.
Tego nie musisz mi mówić, widziałem niejeden dokument o seryjnych zabójcach. Rzecz w tym że dla mnie wiarygodność tego co pokazał Zombie jest równa 0, to czyste Hollywood, a nie epa i stara szkoła.

Cytat:co do wystroju celi: ręcznie dziergane maski wiszace na ścianach nazywasz cool-wystrojem? czemu?
Ponieważ hollywoodzki morderca zawsze obkleja/obwiesza ściany jakimś badziewiem. Było to nawet w Siedem, ale wybaczam Fincherowi.

Cytat:nie rozumiem powyższego. tzn. nie rozumiem, co napisałeś. pomieszanie z poplątaniem.
To co pisałem wcześniej: Zombie dosłownie wyjaśnił Myersa. Do kibla z czymś takim.

Odpowiedz
Cytat: Matka go kochała, ale była striptizerką. Zombie nie mógł sobie darować, oj nie mógł.

była striptizerka i? jak kiedys napisalem: to, ze tanczyla na rurze, nie znaczy, ze dawala dupy na prawo i lewo. z tego, co zombie pokazal, wynika, ze byla to kobieta porządna i troskliwa - lepsza kobieta niz aktorka, bo aktorsko spisała sie średnio:)

Cytat: Skoro tak, to po co raczyć widza hollywoodzką patologią?

nie wiem. moze po to, bo patologia w polskim wydaniu jest nieoglądalna? william forsythe to świetny artysta i wszystkie sceny z jego udzialem byly na maksa zajebiste, zero sztuczności czy przerysowania. urodzil sie do takich rol. z rodziny myersow najsłabiej wypadla matka (w prywatnym zyciu malzonka zombiaka).

Cytat: Właśnie to mi przeszkadza. To o czym pisałeś wcześniej + to "podsycanie" całkowicie odzierają Myersa z jego, jakkolwiek by to nie brzmiało, uroku.

a mnie na przykład wkurza "urok" filmu carpentera, tj. fakt, ze o myersie wiemy tyle, co kot napłakał. ostatnio mam alergie na podobne tajemnice.

Cytat:Rzecz w tym że dla mnie wiarygodność tego co pokazał Zombie jest równa 0, to czyste Hollywood, a nie epa i stara szkoła.

wiarygodność a epa i stara szkola to sa dwie rożne rzeczy. tu chodzi o sposób nakręcenie halloween, a ten nacechowany jest na maxa klasycznym warsztatem, bez szczególnie wymyślnych śmierci, pułapek, hi-techów i innych walorów współczesnego slashera. co ważne i warte natychmiastowego odnotowania, film nie jest kręcony w trendy stylu ciachano-teledyskowym - choć mamy sporo ujęć z ręki, jeszcze więcej jest kadrów statycznych z powolną panoramą i najazdami, co sprzyja celebrowania momentów okrucieństwa myersa, jak na przykład w scenie zaciukania siory albo później, kiedy ciaga po ziemi te gola, okrwawiona laske. tak wiec wszystko mocno w stylu oryginału (choć w odróżnieniu od carpentera zombie operuje zbliżeniami - kolejny dowód na staroszkolny rodowód filmu - dzisiaj zoomy to praktycznie przeżytek). miło wiedzieć, że ktoś jeszcze umie krecic takie czady.

Cytat:Ponieważ hollywoodzki morderca zawsze obkleja/obwiesza ściany jakimś badziewiem. Było to nawet w Siedem, ale wybaczam Fincherowi.

ba, bylo nawet w milczeniu owiec, ale na skutek złego zachowania lectera, strażnicy zabrali mu papier i kretki i biedak nie mogl juz rysować swoich bohomazów.

Cytat: To co pisałem wcześniej: Zombie dosłownie wyjaśnił Myersa. Do kibla z czymś takim.

zrobił to, czego nie zrobił carpenter, a jedynie liznął temat w prologu. naturalna kolej rzeczy.

Odpowiedz
Krótko: sposób realizacji - wielkie TAK, tutaj się z tobą zgadzam. Scenariusz - średnio-duże nie.

Odpowiedz
jako ze zainteresowanie nowym filmem roba sięga na forum zenitu i ciągle wzrasta, postanowiłem wrzucić dwuczęściowy wywiad na wypasie z panem zombiakiem na temat kolejnych nietuzinkowych przygód michaela myersa. co prawda, w pierwszym odcinku go zabili, ale to była wersja reżyserska, tak więc w odcinku drugim ożyje, by kontynuować polowanie na bogu ducha winnych amerykańskich obywateli. zombie zapowiada więcej przemocy i więcej dobrej muzy, co w efekcie ma dać więcej wszystkiego. osobiście podchodzę do projektu o kryptonimie H2 bardzo sceptycznie, co nie znaczy, że spisuje go na straty. premiera planowana na 28 sierpnia. zdjęcia ruszają z kopyta na początku marca.

zombie o H2

[Obrazek: rechall04op4.jpg]

Odpowiedz
ponoć oficjalny:

[Obrazek: newshalloween202yf6.jpg]

wypas kolorystyka - uwielbiam pomarańczowe motywy na czarnym tle. i w sumie wiem juz nawet, jak powinien wyglądać plakat kinowego half-life'a.

Odpowiedz
Cytat:i w sumie wiem juz nawet, jak powinien wyglądać plakat kinowego half-life'a.

obym tylko nigdy tego plakatu nie zobaczył na ścianie :D

Odpowiedz
tutaj dla odmiany poster pierwszego halloweena. jest klimat!

[Obrazek: HalloweenMoviePoster2_000.jpg]

ludzie, gdzie to moge kupić?!?!

[Obrazek: halloween3discr1artpic2.jpg]

Odpowiedz
tutaj:

http://www.amazon.com/Halloween-Three-Disc-Unrated-Collectors/dp/B001CDFY6E

Odpowiedz
Mental napisał(a):tutaj dla odmiany poster pierwszego halloweena. jest klimat!
Fan art pierwszego Halloweena żeby być dokładnym.

Odpowiedz
w takim razie to jeden z najlepszych fan artow, jakie widziałem. przebija WSZYSTKIE oficjalne plakaty WSZYSTKICH halloweenów.

Odpowiedz
Remake Halloween jak dla mnie wypada słabiutko jako film, a jako remake to nie wiem, bo oryginału nie widziałem i szczerze mówiac po tym co tu zobaczyłem nie chcę widzieć.

Odpowiedz
jest pierwsza fota z H2:

[Obrazek: newshalloween203.jpg]

lasia musiała nieźle podpaść myersowi.

Odpowiedz
Fajny domalowany brud. :)

Odpowiedz
fajny, niefajny, domalowany, niedomalowany - walić to. istotniejsze jest, że laska żyje. mayers najwyraźniej traci formę:)

Odpowiedz
Na zdjęciu może i dogorywa, ale pewnie zdycha jakieś 30 sekund później.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
dziewucha na zdjęciu to bohaterka części pierwszej. H2 zaczyna się bowiem tam, gdzie skończyło się H1, a jak wszyscy miłośnicy ambitnego kina amerykańskiego pamiętają, pierwsza cześć finiszowała na poddaszu starego domu rodziny mayersów. dziewcze zostało wówczas okrutnie poturbowane przez michaela.

Odpowiedz
Świetna fota, zachęca do sięgnięcia po H2. Sądzę, że lasia przeżyje :)

Odpowiedz
Jeśli Myers zabije ją w ciągu pierwszych 15 minut filmu, Zombie już ma u mnie plusa.

Odpowiedz
wybitny twórca kina niszowego rob zombie pracuje właśnie w pocie czoła na planie H2. jak wiadomo, film opowiada o cząsteczce wodoru, która na skutek nieudanej fuzji z cząsteczką tlenu zyskuje świadomość i rozpoczyna krwawe żniwo na amerykańskich przedmieściach. tymczasem do netu przedostał się kolejny ścinający limfę kadr z tego ponadczasowego horroru:

[Obrazek: h22nd.jpg]

Odpowiedz
nowa fota z planu!!!

[Obrazek: halloween%202.JPG]

ten w środku z prześcieradłem na dynce to myers!

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon