Too Old To Die Young (Amazon)
Wg mnie musi ci się bardzo podobać każdy film Refna, żeby powiedzieć że to serial dla ciebie.

Odpowiedz
Wolfman napisał(a):Jeśli lubię Only God Forgives, to będzie to serial dla mnie?

No jest właśnie taki typowy Refn dokładnie z tamtego okresu - strasznie to powolne, napuszone i do bólu wręcz pretensjonalne choć fabuła jest raczej bardzo prosta i dosyć klarowna. Dużo tam też twórczej samoświadomości i zabawy z przyzwyczajeniami widza i jego oczekiwaniami co do takich historii ale jeśli nie straszne ci ślimacze wręcz tempo opowiadania, częste przeciąganie ujęć i scen chyba tylko po to, żeby sprawdzić wytrzymałość oglądającego to śmiało odpalaj - sama atmosfera, klimat i strona wizualna są wybitne. Stylistycznie i realizacyjnie to jest perełka a cała reszta ci siądzie w zależności od tego, jak bardzo lubisz te wszystkie przeze mnie wspomniane Refnyzmy ;) Myślę, że już sama otwierająca scena dosyć dobrze reprezentuje to, jaki to jest serial:

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
No to nie pozostaje nic innego, jak sprawdzić samemu ;)

Odpowiedz
Oczywiście.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Do 5 odcinka tendencja zwyżkowa, potem trzyma poziom, poza ostatnim odcinkiem, który mocno słabuje

btw, ten serial ostatecznie przekonał mnie, że nie tyle jestem fanem Refna, co po prostu lubię poszczególne jego filmy (Drive, Bronsona, Pushery i Neon Demon), czasem wbrew reżyserowi.

Odpowiedz
Nom, szczególnie drugi odcinek ("W kamiennym kręgu") ma formę zwyżkową :D
Dziadek mamrocze coś o piłce nożnej i zasypia co 5 minut, a wszyscy czekają aż się obudzi.
- On zasnął!
- Nie zasnął, nie żyje!
- Tak okazujesz szacunek!
- Ach Pele, najlepszy piłkarz świata
- Znowu zasnął?
- Nikt nie odejdzie od stołu
(10 minutowe ujęcie na dziadka przy stole)

Czy my na pewno piszemy o tym samym serialu? Może ja coś pomyliłem?

PS. Kurwa, ekspozycje są tutaj takie, że sam Wielki Mistrz Ekspozycji Krzysztof Nolan spłonąłby rumieńcem.
Dziadek w końcu kipnął. Jest stypa, syn zostanie nowym szefem kartelu. Kamera bardzo powoli jedzie z lewej do prawej (Baj de łej to chyba ulubiony zabieg w tym serialu. Najlepsza byłą scena na posterunku, gdzie kamera przez godzinę jechała w lewo od biurka do kanapy, a potem godzinę w prawo od kanapy do biurka). Po pół godzinie dojeżdża do bohaterów:
- Co teraz będzie?
- Jest stypa po Twoim wuju i Miguel zostanie nowym szefem kartelu.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(27-07-2026, 22:19)Dr Strangelove napisał(a): Nom, szczególnie drugi odcinek ("W kamiennym kręgu") ma formę zwyżkową :D
Dziadek mamrocze coś o piłce nożnej i zasypia co 5 minut, a wszyscy czekają aż się obudzi.
- On zasnął!
- Nie zasnął, nie żyje!
- Tak okazujesz szacunek!
- Ach Pele, najlepszy piłkarz świata
- Znowu zasnął?
- Nikt nie odejdzie od stołu
(10 minutowe ujęcie na dziadka przy stole)

Ta scena to jest test na cierpliwość widza. Jeśli tą scenę przetrzymasz i nie będziesz przewijał to wygrałeś:) 

Dla mnie Refn tym serialem chciał pokazać, że potrafi przebić Lyncha z 3 serii Twin Peaks (zresztą wiele razy mówił przy okazji tego serialu, że jest fanem 3 serii Twin Peaks i Lyncha), w którym też było wiele scen przedlużanych w nieskończoność, gdy bohaterowie mówili i zachowywali się tak jakby wszystko robili w zwolnionym tempie, gdy sceny specjalnie są przedłużane (Lynch przyznał, że tak zrobił wiele scen, nawet jak montażysta chciał skracać to on wydlużał), więc to taki trolling. Ja przyznam, że w pewnym momencie w tej rozmowie o pilce z dziadkiem to zacząłem się śmiać z tego jak Refn z cierpliwości widzów sobie robi trolling. Wręcz oczyma wyobraźni widzialem jak Refn kręcąc tą scenę śmieje się przed monitorem - wydłużymy jeszcze bardziej, no dodajmy kolejne minuty spania dziadka. Ja lubię wolne tempo i jestem cierpliwym widzem, ale przy serialu Refna byłem bardzo blisko stracenia mojej spokojnej natury, byłem blisko tego, żebym przewinął, ale się powstrzymywałem. Refn chciał zrobić swój 3 sezon Twin Peaks i zrobił:)

Powiem tak, że dzięki tej produkcji stałem się jeszcze bardziej cierpliwym widzem niż byłem wcześniej. Gdy jest jakiś nowy serial, w którym tempo jest baaaardzo wooolne ((najlepszy przykład to Pluribus Gilligana)), to przypominam sobie właśnie sceny z dzieła Refna i nagle serial powolny staje się dla mnie produkcją, w której tempo jest tak szybkie jakbym oglądał Speed i Mad Max Fury Road. Żaden powolny serial nie jest już dla mnie straszny, skoro przetrwałem Za starych na śmierć.

Odpowiedz
To jest też moja teoria, że on to zrobił dla beki i żeby strollować tych wszystkich studentów kulturoznawstwa, którzy potem piszą recenzje do kwartalnika "Jedyne Prawdziwe Kino", gdzie to wszystko z nabożną czcią analizują, a gość z kumplami tam siedzi, czyta i się zaśmiewa z tego wszystkiego :)

Serial wypuścili w czerwcu 2019 a już w lipcu było info, że kończymy. Miny szefów Amazona, którzy to zamówili, a potem obejrzeli na jakimś zamkniętym pokazie, też bym chciał zobaczyć.

Odpowiedz
Nie no, Refn ewidentnie mocno trolluje w tym serialu i bawi się oczekiwaniami widzów, pisałem o tym i nie wiem, jak można tego nie zauważyć. Weźmy choćby pod uwagę ten wrzucony przeze mnie pościg z piątego odcinka, który rozpoczyna się jak każda normalna tego typu scenka i można pomyśleć, że dostaniemy może powtórkę z "Drive" po czym okazuje się, że nic z tego bo całość przemienia się w to oniryczne, powolne i usypiające tak widza jak i znudzonych nim bohaterów (którzy przecież dosłownie w tej scenie ziewają a Teller w slo-mo przysypia) "ściganie się" nocą gdzieś pośrodku pustyni - i robi to w przepiękny pod względem wizualnym sposób. No a później podsumowuje to już bardziej standardowym pościgiem, w trakcie którego jednak i tak momentami bardziej interesują go pobocze i pustynia niż same samochody a i bekowych wtrętów tutaj nie brakuje (elektryk i efekty dźwiękowe, gdy przyspiesza):

Nie wspominając już o totalnie niecodziennym i prześmiewczym zakończeniu całej tej akcji. No cudowne to jest :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
No to miejmy nadzieję, że się przy tym dobrze bawił.
Spróbuję jeszcze dziś zacząć trzeci odcinek. Przynajmniej jest krótszy o 15 minut niż dwa pierwsze. Pewnie wycięli jakąś sekwencję jak kamera przez kwadrans pokazuje płynące chmury. Dobre i to.

Odpowiedz
Niestety szybciej nie będzie:

XD

Odpowiedz
michax napisał(a):Gdy jest jakiś nowy serial, w którym tempo jest baaaardzo wooolne ((najlepszy przykład to Pluribus Gilligana)), to przypominam sobie właśnie sceny z dzieła Refna i nagle serial powolny staje się dla mnie produkcją, w której tempo jest tak szybkie jakbym oglądał Speed i Mad Max Fury Road. Żaden powolny serial nie jest już dla mnie straszny, skoro przetrwałem Za starych na śmierć.
Wedle tej logiki każdy powinien zaliczyć kamień nerkowy, to potem już taka zgaga to pikuś.

Odpowiedz
Pamiętam, że dla mnie najlepsze odcinki to 4 i 5, które akurat tak się złożyło, że puszczono na festiwalu w Cannes. To nie jest przypadek, że akurat te dwa odcinki wybrano, żeby premierowo sobie na festiwalu obejrzeli.

Współscenarzystą serialu jest Ed Brubaker, głównie znany jako autor komiksów. Od dawna nie siedzę w komiksach, ale podobno jest autorem jednych z ciekawszych historii z Batmanem, Daredevilem, Kapitanem Ameryką, Xmenami. Pisał też odcinki do serialu Batman Capted Crusader.

A co do hołdu dla Davida Lyncha o którym wcześniej napisałem, to najbardziej jest to widoczne w postaci granej przez Williama Baldwina. Bohater Baldwina to postać, która zachowuje się jakby teleportowała się z jakiegoś zaginionego filmu Lyncha w stylu “Blue Velvet” czy “Dzikości serca”.

A w czasie pościgów pomyślałem, że obejrzałbym od Refna Miami Vice, było kilka scen na których czułem się, jakbym oglądał współczesny remake tego hitu telewizji.

A podobno serial kończy się tak jak kończy z prostego powodu, Refnowi skończyła się kasa, więc serial zakończył.

Odpowiedz
OH MANDYYY...

Obejrzane. Świetne kadry, muzyka - jak to u Refna. Fabuła miejscami srogo odjechana (ty chory pojebie!), ale trollowanie widzów i pałowanie wiplera do samego siebie - ja to nawet kupuję! Niektóre sceny, takie jak np. słynny już pościg, czy próba zabójstwa jednego z bohaterów - instant classic. Sam pewne rzeczy do których oczywiście bym się przyczepił, ale klimat tego serialu jest wyjątkowy, niepowtarzalny. Skończyłem oglądać z niby mieszanymi uczuciami ( głównie z uwagi na 2 ostatnie odcinki), a jednak ciągle o nim myślę, odtwarzamy klipy, słucham ścieżki dźwiękowej.

Zdecydowanie nie dla każdego, ale jak ktoś lubi twórczość Duńczyka - pewną dawkę absurdu, nieśpieszne tempo, dojebane zdjęcia i muzykę - to polecam. No i miejscami faktycznie pachnie ostatnim sezonem Twin Peaks ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon