16-04-2009, 22:37
|
LOST (ABC, 2004-2010)
|
|
Już się w tym trochę pogubiłem , może ktoś mi wyjaśnić czy było pokazane co stało się z Faradayem ? . Z tego co pamiętam zniknął w jednym odc. albo mam już tak dziurawą pamięć i nie mogę sobie przypomnieć gdzie się chłopak podział.
Po powrocie szóstki na wyspę na pytanie (bodaj Hurley'a) "Gdzie jest Daniel?" padła tylko odpowiedź "Nie ma go już z nami".
16-04-2009, 22:51 Crov napisał(a):Aha, no i pojawia się pytanie: kim the fuck są ci ludzie Brada Williama Henke, od cienia posągu? Po poprzednim odcinku myślałem, że to wtyczki Widmore'a, ale teraz jestem prawie na bank pewien, że to ludzie z Dharmy. No, bo jeśli nie są od Bena, ani nie są od Widmore'a, jak się okazało w tym epizodzie, to kto pozostaje? Wątpię, żeby twórcy na koniec wprowadzali jeszcze jedną stronę konfliktu... Acha, no i jeszcze linie Ajira - bylo nie było nawiązujące chyba do hinduskich korzeni Dharmy, a więc łatwo byłoby ustawić wszystko tak, by na pokładzie samolotu znaleźli jej "agenci".
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 17-04-2009, 01:40
Bardzo fajny odcinek, z tych które lubię czyli wielowątkowych, gdzie sporo postaci ma swoje 5 minut.
Co do tajemniczej grupy mającej obsesję na punkcie czegoś co leży w cieniu posągu - mam nadzieję że to nie jakieś tajemne zgromadzenie potomków rdzennych mieszkańców wyspy:) Może nie wszyscy wiedzą więc informuję: następny odcinek za 2 tygodnie. 17-04-2009, 06:25 Mierzwiak napisał(a):Może nie wszyscy wiedzą więc informuję: następny odcinek za 2 tygodnie. Ło żesz w mordę! Znowu pauza :cry: Odcinek genialny. Miles już wcześniej sypał sporadycznie specyficznymi tekstami i teraz dostaliśmy większe danie w jednym posiedzeniu. Przy okazji moja ciekawość wzbudzona dwoma pierwszymi sezonami jest coraz bardziej zaspokajana. Bardzo mnie kręci ta koncepcja, według której widzimy jak powstają rzeczy z niewiadomych (do tej pory) przyczyn znajdujące się na wyspie. Zastanawiający jest dialog Milesa z matką. Powiedziała, że ojciec wyrzucił ich, gdy Miles był jeszcze niemowlakiem, a tymczasem jak widzimy wyspę w 77 roku, to Dr Chang sprawia wrażenie szczęśliwego ojca, który wieczorkiem z synusiem ogląda bajeczki. Ciekaw jestem co lub kto będzie powodem wyrzucenia ich z domu/wyspy? Może sam dorosły Miles? - Co się z nim stało? - Wpadł do dołu... - Czy to dziura po kuli? Dół miał broń? <ok>
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
17-04-2009, 12:07 Indroman napisał(a):Bardzo mnie kręci ta koncepcja, według której widzimy jak powstają rzeczy z niewiadomych (do tej pory) przyczyn znajdujące się na wyspie.Mnie również. Ukazanie placu budowy Łabędzia (wybijanie liczb na włazie - magiczny moment) sprawiło że gęba sama mi się uśmiechnęła:) Kolejny odcinek zapowiada się bardzo ciekawie. Na fotce promocyjnej widać SPOILER Faradaya w czarnym kombinezonie z logiem Łabędzia. 17-04-2009, 12:13 Indroman napisał(a):Zastanawiający jest dialog Milesa z matką. Powiedziała, że ojciec wyrzucił ich, gdy Miles był jeszcze niemowlakiem, a tymczasem jak widzimy wyspę w 77 roku, to Dr Chang sprawia wrażenie szczęśliwego ojca, który wieczorkiem z synusiem ogląda bajeczki. Ciekaw jestem co lub kto będzie powodem wyrzucenia ich z domu/wyspy? Może sam dorosły Miles?Przywołam mojego ulubionego Vozzeka69 i jego teorię odnośnie tego :) I Think We All Know What Happens If Miles Changes His Own Diaper... Okay, now the meaty stuff. We get confirmation of two big things here: first, that someone (Miles) can absolutely positively exist twice in the same timeline - we already pretty much knew that, but there were still skeptics. Second, we learn that Chang is not only Miles' father, but that he abandoned both him and his mother when he was just a baby. Daddy douchebag? Maybe. But then again, maybe not. All you ever really need to know about life can be found in the movie Point Break (this isn't just opinion, it's proven FACT). And all you ever really need to know about time travel can be found in Jean-Claude Van Damme's Time Cop. Matter can travel through time and space, but it cannot occupy the same time AND the same space at the same time. And if it does - well, really bad shit apparently happens. Bill Murray would tell you that shouldn't cross the streams, either. Assuming this is true, perhaps this is the reason why Pierre Chang shoots his wife and baby back to the mainland like he's launching skeet. Let's go out on a limb and say that in the next episode or two, Chang realizes that grown-up Miles is really his son Miles. Remember how wigged out he got with the double-rabbit situation in the Orchid orientation video? Miles changing his own diaper would probably have similar catastrophic results. Couple this with the fact that the Swan hatch is currently being built - which means that the incident can't be far off - and all kinds of crazy discoveries are about to happen with the Orchid... and the DI timeline is winding up to some pretty hairy stuff. I'm willing to bet Chang simply wanted to protect his family rather than abandon them. In watching the loving way he was reading Miles that polar bear book at the end of the episode, I can come up with no other conclusion. I'll bet it all happened so fast that his mother never really knew it either, which is kinda sad. http://darkufo.blogspot.com/2009/04/things-i-noticed-some-like-it-hoth-by.html 17-04-2009, 13:28
Nie wiem ile razy Vozzek ogląda każdy odcinek, ale jego umiejętność odszukiwania kluczowych fragmentów z poszczególnych sezonów jest imponująca. Teoria faktycznie jak najbardziej trzyma się kupy.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
17-04-2009, 15:54
Ja dzisiaj obejrzałem nowy odcinek po raz trzeci. Scena gdy Miles obserwuje samego siebie w rękach Changa jest kapitalna i później:
- Miles, I need You. - You do? (jakoś ujęły mnie te słowa, można się było wzruszyć) Postać Milesa jest jedną z moich ulubionych, jest niesamowicie sympatyczna, trudno jej nie lubić, a zwłaszcza jego często ironicznych odpowiedzi. Tak teraz mnie naszła myśl pewne oglądając ponownie sceny rozmów Milesa z Hurleyem, który mówi o tym, że Luke stracił rękę... Dr Chang z tego co pamiętam też stracił rękę, na jakimś filmiku Dharmy to było, ot takie małe powiązanie :) Ciekawi mnie scenariusz "Imperium kontraatakuje", może Hurley wyślę jednak scenariusz (ale chyba ten wątek nie będzie kontynuowany) i George Lucas zmieni go na scenariusz jaki znamy :) I co stało się z Danielem przez te trzy lata - jak zniknął z wyspy, jak tu z powrotem trafi i czy on będzie miał wpływ na to, że trza będzie guzik wciskać? Chociaż z drugiej strony ciekawe dlaczego jest budowany Swan przed incydentem, gdyż jak później widzimy spełnia rolę wciskania guzika, a może po prostu były jeszcze jakaś zadania specjalne tylko o tym nie powiedziano. Następny odcinek stawiam na retro Daniela, bo trochę już na jego temat się pytań zebrało. A właśnie znalazłem info potwierdzające retro. Imponujące jak fabuła Losta musiała wybiegać w przyszłość w głowach scenarzystów pisząc drugi czy trzeci sezon, jak do tej pory wszystko co do szczegółu się zgadza, chyba żadnej jak do tej pory wpadki z ciągłością czasową nie było. 18-04-2009, 21:23 Ronaldinho napisał(a):Chociaż z drugiej strony ciekawe dlaczego jest budowany Swan przed incydentemPowiązanie "incydentu" (do diabła, nawet nie wiadomo o co chodzi!) ze Swanem to stara jak świat teoria fanów. Że też ktoś jeszcze zwraca uwagę na takie rzeczy, z których większość okazała się na szczęście tylko spekulacjami. Pamiętacie te wszystkie domysły jakoby właśnie podczas incydentu w Łabędziu narodził się Dymek?:) 18-04-2009, 21:30
Że też tego od razu nie zrobiłem i nie przypomniałem sobie Orientation film ze stacji: Stacja została zbudowana do badań unikalnych właściwości elektromagnetycznych tej części wyspy i zaraz doktorek mówi o "incydencie" (więc przecież jest powiązany ze Swanem), którzy zdarzył się na krótko po rozpoczęciu badań. Tylko on się zdarzył i wtedy zaczęto wciskać klawisz czy on się stał przez niewciśnięcie przycisku?
Namaste... and good luck :) Właśnie mi się przypomniały te piękne czasy jak odkryliśmy w pierwszym odcinku co jest w bunkrze i pierwszy Orientation film, pamiętam te niezliczone teorie, z dymem m.in., były też takie, że jak się nie wpisze kodu to dym się pojawia czy coś takiego. To chyba był moment serialu, gdzie zaczęło powstawać naraz najwięcej teorii. Mam nadzieję, że w przyszłym odcinku Daniel wytłumaczy nam trochę czy na pewno przyszłości nie da się zmienić. A i jeszcze taki filmik zapodaje: :) 18-04-2009, 22:08
A ultrafioletowa mapa stacji Dharma z tymi wszystkimi dopiskami? To też było coś!
SPOILERA co do samego "incydentu" - to właśnie o nim ma być ostatni odcinek tego sezonu. A mnie ciekawi jeszcze co scenarzyści wymyślą na temat Rose i Bernarda. Zniknęli nagle w momencie przeskoków czasowych. Teoretycznie (jeśli żyją) powinni być także w latach siedemdziesiątych. Chyba, że Rose i Bernard się okażą być "Adamem" i "Ewą", których zwłoki znaleźli Jack i Kate bodaj w pierwszym sezonie. (A trzeba pamiętać, że przy zwłokach znaleźli też dwa kamyki - czarny i biały) 19-04-2009, 00:04 Ronaldinho napisał(a):A i jeszcze taki filmik zapodaje: :) A to w ogóle z "LOSTA" jest?
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 19-04-2009, 09:58
Powiedz że nie zadałeś tego pytania poważnie :]
Tedeward napisał(a):A mnie ciekawi jeszcze co scenarzyści wymyślą na temat Rose i Bernarda. Zniknęli nagle w momencie przeskoków czasowych. Teoretycznie (jeśli żyją) powinni być także w latach siedemdziesiątych. Chyba, że Rose i Bernard się okażą być "Adamem" i "Ewą", których zwłoki znaleźli Jack i Kate bodaj w pierwszym sezonie. (A trzeba pamiętać, że przy zwłokach znaleźli też dwa kamyki - czarny i biały)To ich zniknięcie jest niesamowicie irytujące, zwłaszcza że tam było jeszcze kilka innych osób. Co do zwłok Adama i Ewy - skłaniam się ku teorii że Jack i Kate znaleźli zwłoki... Jacka i Kate. To byłoby fascynujące i logiczne, zwłaszcza jeśli twórcy chcą udowodnić że już w pierwszym sezonie mieli zaplanowane pewne rzeczy. 19-04-2009, 10:03
W sumie to zadałem to pytanie poważnie a nawet chciałem wysnuć pretensję do Ronaldinha, żeby spojlery oznaczał :D No, ale mam sakramenckiego kaca i wolno do mnie pewne rzeczy dzisiaj docierają...
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 19-04-2009, 10:15
Bardzo, bardzo fascynujące, na wikipedii czytałem, że J.J. Abrams i Damon Lindelof przestawili zarys fabularny, chyba prezesowi ABC, z sylwetkami bohaterów na 5-6 sezonów do przodu :)
Demokracja: Bóg, który zawiódł
19-04-2009, 12:05
No, jaka jest prawda, to się raczej nie dowiemy, jednak trzeba oddać twórcom "LOSTA", że nawet jeśli obmyślają fabułę na bieżąco, to robią to po mistrzowsku.
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 19-04-2009, 12:43
Raczej pewne jest, że jakiś ogólny zarys historii mieli gotowy od początku - w wypadku takiego serialu musiała przecież istnieć jakaś jasna koncepcja rozwiązania fabuły, bo inaczej nic by z tego nie wyszło ;)
Natomiast poszczególne wątki na pewno były na bieżąco kształtowanie i zmieniane, ewentualnie uzupełniane innymi. Wystarczy poczytać jakie koncepcje co do postaci scenarzyści mieli pierwotnie, a jak to się rozwinęło ostatecznie. 19-04-2009, 12:50 Ronaldinho napisał(a):Bardzo, bardzo fascynujące, na wikipedii czytałem, że J.J. Abrams i Damon Lindelof przestawili zarys fabularny, chyba prezesowi ABC, z sylwetkami bohaterów na 5-6 sezonów do przodu :)Wydaje mi się, że to bullshit, bo z tego co pamiętam to LOST oryginalnie miał mieć 4 sezony. Drugi został rozciągnięty z przymusu producentów, bo serial się sprzedał. A nawet teraz ostatni sezon został podzielony na dwa (na piąty i szósty). No i - poważnie, ludzie? Ktoś jeszcze kwestionuje fakt, że twórcy mieli zaplanowaną fabułę od początku? ;) 19-04-2009, 13:32 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Glina (TVP, 2004-2008) | shot | 164 | 31,090 |
17-03-2026, 13:29 Ostatni post: shamar |
|
| Friends (NBC, 1994-2004) | Mefisto | 307 | 75,592 |
04-03-2026, 20:43 Ostatni post: Bucho |
|
| Downton Abbey - serial (ITV, 2010-2015) i filmy (2019 i 2022) | patyczak | 126 | 30,683 |
26-11-2025, 08:20 Ostatni post: simek |
|
| Deadwood - serial (HBO, 2004-2006) i film (2019) | dillinger | 339 | 95,220 |
21-03-2025, 18:10 Ostatni post: slepy51 |
|
| Justified (FX, 2010-2015) | Luis Cyfer | 141 | 32,702 |
16-09-2023, 16:40 Ostatni post: michax |
|
| Oficer (TVP, 2004-2008) | Hitch | 12 | 3,924 |
14-09-2019, 10:29 Ostatni post: Capt. Nascimento |
|
| Shameless (2010) | nawrocki | 7 | 3,853 |