LOST (ABC, 2004-2010)
czyzby w usa tv puscili jakis odcinek 13.5 ?

Odpowiedz
Tak. Recap. W zeszłym tygodniu.

Odpowiedz
Lost 14
Whoa! Tego typu odcinki najbardziej lubie. Sporo akcji, napiecia, swietnego aktorstwa, a wszystko polane sosem poteznych mindfucków. Epizod praktycznie pozbawiony minusow, w koncu opuscilo mnie odczucie, ze tempo gna z powodu rozpasania pierwszych sezonow. Dzis bylo szybko, bo mialo byc szybko i to wlasnie bylo glownym atutem tej czesci. Zostalem bardzo milo usatysfakcjonowany. Takze pierwszy raz przy tym serialu zwrot akcji sprawil, ze odbyt malo mi nie eksplodowal. Wiecej Lostów w takim wydaniu poprosze.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
5x14

No, objawienie to może nie było ale i tak świetnie. Ciężko w tym sezonie porównywać ze sobą odcinki, bo imo wszystkie cudowne.

Cytat:Takze pierwszy raz przy tym serialu zwrot akcji sprawil, ze odbyt malo mi nie eksplodowal.
Ktory zwrot niby?:D

Odpowiedz
Świetny odcinek potwierdzający o czym będzie finał (jakby tytuł The Incident nie był dla kogoś wystarczająco jasny:))

Ciekawi mnie tylko w jaki sposób te dramatyczne zapewne wydarzenia z 77 roku powiązane będą z tym co w teraźniejszości zrobią Ben i Locke.

Mała dygresja: zauważyliście że do tej pory LOST zmierzał do finału w bardziej "przewidywalny" sposób? Owszem, czekały na nas niekiedy spore zaskoczenia, ale można było mniej więcej przewidzieć co się stanie i jaki będzie punkt wyjścia dla następnego sezonu. A teraz? Osobiście nie mam pomysłu jak 5 sezon mógłby się skończyć. W ogóle, nic. Na chwilę obecną można chyba śmiało stwierdzić że dosłownie wszystko jest możliwe. Brawa dla scenarzystów.

Odpowiedz
Wszyscy, którzy mieli wątpliwości, co do tego, że twórcy planowali wszystko wcześniej... mieli rację. Abrams, Cuse i Lindelof u Jimmy'ego Kimmela:

Świetne są te sekrety LOST u Kimmela i idealnie obrazują stosunek ludzi do serialu - i fanów, i nie fanów (ot, na przykład pierwszy sekret z Emersonem: ). :)

Odpowiedz
5x14 SPOILER

Cholera, szkoda że uśmiercono Daniela.Dla mnie to była kluczowa postać w całej historii serialu, to od jego pojawienia się w poprzednim sezonie dowiadywaliśmy się sporo rzeczy związanych z czasem więc byłem przekonany że zostanie do 6 sezonu.

Szkoda też że scenarzyści olewają jak na razie wątek Dharmy. Niby miał to być motyw przewodni tego sezonu ale przez większość odcinków mamy pokazane to jak rozbitkowie mieszkają sobie w barakach. I dajmy na to najnowszy odcinek-była niebywała szansa na ukazanie Dharmy poza wyspą czyli co Faraday robił Ann Arbor. Nawet nie przybliżono nam jakichkolwiek eksperymentów prowadzonych przez naukowców.

Naprawdę liczę na wiele w przypadku finału 5 sezonu
koronex1989

Odpowiedz
Ja bym się tam nie spieszył zbytnio z uśmiercaniem Daniela. Przecież to on ponoć trzyma kamerę w tym filmiku

(oczywiście pomijając tę część z grubaskiem)

Odpowiedz
Daniel zginął, koniec kropka. To wideo powstało dla fanów żeby dać im do zrozumienia o czym będzie 5 sezon.

koronex1989 napisał(a):Szkoda też że scenarzyści olewają jak na razie wątek Dharmy. Niby miał to być motyw przewodni tego sezonu
Kto tak powiedział?

Odpowiedz
Co to w ogóle znaczy "olewają wątek Dharmy" ? :D
Przez większość sezonu oglądamy ich życie, stosunki z Innymi, prace nad badaniami, większe i mniejsze machlojstwa - wg mnie to już bardziej na Dharmie się skupić nie da.

Odpowiedz
Odcinek miazga, naprawdę ciekawe rozwiązanie Daniela - wysadzić wszystko bombą wodorową . Domyślam się że wszyscy na wyspie zginą, a przyszłość popędzi swoim torem. Niestety po śmierci Daniela wszystko może się zdarzyć sam jestem ciekaw jak to dalej sie potoczy.

EDIT :
05x15
No to panowie za tydzień czeka nas miazga zakończenie 5 serii z perspektywy przeszłości i przyszłości. Ciekaw jestem jak ta pętla zawinie się i otworzy wrota do końcowej konkluzji bodajże definitywnej ostatniej 6 serii. Patent z dwoma Lockami i Alpertem nieźle jedzie po bani, przypomniał mi się motyw "Efektu motyla", w którym dzieciak na początku stoi z nożem w kuchni a my nie wiemy o co tak naprawdę chodzi. Piąta seria jest tak zagmatwana że chyba wskazane, jest obejrzeć to jeszcze raz na spokojnie odc. po odc. aby w pełni cieszyć się tą pokręconą perełką. :D

Odpowiedz
Kapitalny odcinek. Już dawno nie było takiej ilości wątków i postaci, z których każda miałaby swoje 5 minut, no i jak zwykle mieszanka przeszłości i teraźniejszości. Wyjątkowo nie potrafię powiedzieć który wątek był w tym odcinku ciekawszy.

Predator895 napisał(a):Patent z dwoma Lockami i Alpertem nieźle jedzie po bani
Mało powiedziane. Geniusz!

Promo następnego odcinka: http://www.youtube.com/watch?v=D7N3Td04l6s&eurl=http%3A%2F%2Fchaotic.blox.pl%2Fhtml&feature=player_embedded

PS. Pojawił się bardzo dokładny opis finału. Nie wiem czy jest prawdziwy, nie czytam go, ale ostrzegam.

Odpowiedz
Po raz kolejny geniusz - to było oczywiste, że wprowadzenie to finału będzie kapitalne ale i tak ciężko wszystko ogarnąć :)

Btw, Mitchell świetną aktorką jest i basta.

Odpowiedz
Ten odcinek tak mnie zmiażdżył, że po zakończeniu od razu obejrzałem jeszcze raz :) Wszystko było fuckin' awesome, kwintesencja Losta. W finale wreszcie zobaczymy Jacoba, będzie się działo. Ale kurde, poza finałem zostało już tylko 16 odcinków najlepszego serialu :(
Demokracja: Bóg, który zawiódł

Odpowiedz
Odcinek faktycznie niezły. Wryta mina Bena na końcu nieźle mnie ubawiła :D No i coraz bardziej lubię postać Richarda.

Odpowiedz
SPOJLER 5x15

Ronaldinho napisał(a):W finale wreszcie zobaczymy Jacoba, będzie się działo. :(

Ja jednak obstawiam, że Jacoba nie zobaczymy, bo on po prostu... nie istnieje. Po to Locke zabrał wszystkich Innych, żeby go zabić - ale nie człowieka, a mit.

A odcinek miodny! Jedynie odpłynięcie łodzi w CGI ssie: mogli to sobie darować.
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
BezcelowyAlbatros napisał(a):
Ronaldinho napisał(a):W finale wreszcie zobaczymy Jacoba, będzie się działo. :(

Ja jednak obstawiam, że Jacoba nie zobaczymy, bo on po prostu... nie istnieje. Po to Locke zabrał wszystkich Innych, żeby go zabić - ale nie człowieka, a mit.
Siostro Mierzwiak, spoiler?

Cytat:A odcinek miodny! Jedynie odpłynięcie łodzi w CGI ssie: mogli to sobie darować.
Mogli sobie darować, ale tak długie ujęcie, bo na początku zupelnie się nie skapnąłem, że to CGI - dopiero kiedy kamera zaczęła się zbliżać i obracać.

Odpowiedz
BezcelowyAlbatros napisał(a):Ja jednak obstawiam, że Jacoba nie zobaczymy, bo on po prostu... nie istnieje. Po to Locke zabrał wszystkich Innych, żeby go zabić - ale nie człowieka, a mit.
Lindelof i Cuse potwierdzili że Jacob istnieje i że jest to ktoś kogo w serialu jeszcze nie widzieliśmy. Lekki spoiler z finału:
Zresztą po tylu gadkach o nim byłoby to cholernie rozczarowujące gdyby okazało się że ta tajemnicza osoba nie istnieje. Zresztą przypominam że w chatce powiedział "Help me" a potem działy się tam różne dziwne rzeczy. W jednym z podcastów twórcy powiedzieli że popiół rozsypany wokół chatki Jacoba to coś w rodzaju sposobu jego kontroli. Facet istnieje (czy może "istnieje" skoro z jakiegoś powodu jest niewidzialny) i najwyraźniej potrzebuje pomocy.

Co do CGI łodzi: jak na standardy kinowe to słabe, ale jak na serial było całkiem w porządku.

Czy Richard nie jest coraz bardziej fascynującą postacią? Pomijam że się nie starzeje, ale co do diabła znaczy że jest "doradcą"? Do tej pory miałem wrażenie że to ktoś niesamowicie ważny w szeregach Innych, ktoś z dowództwa, tymczasem ostatnio coraz częściej okazuje się że Richard po prostu tam jest i za dużo do gadania nie ma.

Ronaldinho napisał(a):Ale kurde, poza finałem zostało już tylko 16 odcinków najlepszego serialu :(
17 : ) Finał szóstego również będzie podwójny, jakżeby inaczej.

Odpowiedz
Ta mina Bena- bezcenne :lol: , wyglądał jak Jack Sparrow gdy kraby odpływały z Czarną Perłą :cool: .

Odpowiedz
Finał 5 sezonu:

Jestem zachwycony, zirytowany, wzruszony i wkurzony. Zdecydowanie nie jest to finał jakiego się spodziewałem, było znacznie mniej akcji niż myślałem, ale za to cała reszta zdecydowanie wynagradza brak dynamizmu obecnego w finale 4 sezonu.

Zakończenie: masakra. W pierwszej sekundzie miałem ochotę wyzwać twórców od najgorszych, ale to koniec sezonu. Cliffhanger musi być, a to co tutaj zaserwowano to majstersztyk grania na emocjach widza.

Ogromne SPOILERY i przemyślenia dotyczące finału:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon