Mierzwiak napisał(a):Jaki horror na nowo, skoro nagle okazuje się że to tylko żart i całe zaangażowanie widza w sytuację idzie się za przeproszeniem je*ać? Byłoby to jeszcze do zniesienia, gdyby cały film był zrealizowany w takiej konwencji, gdyby od początku reżyser wyłożył karty na stół, ale nie.Z pewnym... hm, nie wiem: zdziwieniem? rozbawieniem? -- patrzę, jak prosty przecież trik Hanekego okazuje się tak trudny nawet dla ludzi niebędących przecież niedzielnymi oglądaczami filmów. Przecież CAŁĄ ISTOTĄ tego filmu, istotą zabiegu, o którym tu mówimy, jest brak jakiegokolwiek ostrzeżenia ze strony widza. Wasze oburzenie takim poprowadzeniem filmu -- to jest właśnie to, co Haneke chciał osiągnąć. Właśnie w tym rzecz, by widza zaangażowanego w losy rodziny nagle sprowadzić do parteru. Kiedy się tego całkiem nie spodziewa. Co więcej: w momencie małej radości widza, kiedy jeden z łotrów pada. Właśnie wtedy widz jest najbardziej wrażliwy. Owszem, Haneke znęca się nad rodziną w domu, ale znęca się również nad Tobą, Mierzwiak, nad Tobą, Mental. Z nieco niższej półki: czym byłoby takie "Od zmierzchu do świtu", gdybyście od początku wiedzieli, że w połowie tego nibyrealistycznego filmu pojawią się tandetne wampiry? Niczym by nie było. "Funny Games" to zabieg o podobnym charakterze, tylko o nieporównywalnie bogatszym znaczeniu. Rodriguezowi chodzi tylko o zabawę filmem. Hanekemu -- o zabawę widzem. A wy wszyscy -- tak, ci, co się oburzacie "Funny Games" -- wleźliście prosto w jego pułapkę.
Mental napisał(a):ale wracając do funny games: jeśli haneke chciał powiedzieć: oto czym dla współczesnej kultury jest ludzkie cierpienie - zabawą, wówczas... no cóż, będę musiał obejrzeć ten film ponownie.Cóż mogę powiedzieć: jesteś na bardzo właściwym tropie :)
Aha: jeśli autor wątku uważa, że rodzice po zamordowaniu syna zachowują się niewiarygodnie, to brak mi słów. O ludzkiej psychice to chyba niewiele wiesz, kolego. Pomimo wszystkiego, co wiemy o grze formą, te minuty rozpieprzają na drobne kawałeczki.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
20-03-2009, 01:32