A Lonely Place to Die - Julian Gilbey - 2011
nadrabiam zaległości po wizycie w wątku o "niedocenianych filmach". LPtD jest świetny prawie pod każdym względem. Po pierwsze: klimat początkowy, po drugie prosta i angażująca intryga, po trzecie aktorstwo, po czwarte muzyka, po piąte zdjęcia... Ale mam jedno ale, które mnie zastanawia od seansu; jak to się stało, że:

Poza tym dziwnym splotem zdarzeń, poirytował mnie policjant. Serio? Wpada grupa poobijanych ludzi, melduje co się stało, a facet proponuje herbatę... mhmm słabo to przemyślane.

8/10 i koniecznie do powtórki.

EDIT:

loading podpis...

Odpowiedz
To ja tam stoję :)

Odpowiedz
Dopóki film dzieje się w górach wygląda to rewelacyjnie. Zdjęcia są świetne, sceny wspinaczek i upadków jeszcze lepsze. Całość ma świetny klimat, a scenariusz w miarę trzyma się kupy (choć fakt z jaką łatwością wpadają na siebie poszczególne postacie na tak dużym terenie jest wątpliwe). Szkoda, że część w mieście jest tak odstaje od pierwszej części. Postać policjanta i
wypadły niemal komediowo. Czarne charaktery zaczynają zachowywać się w sposób idiotyczny
no i fakt, że
jednak rozczarowuje. Mimo wszystko jest to udany tytuł i warto obejrzeć zwłaszcza dla pierwszej części w górach. Szkoda, że poziom filmu nie został utrzymany, bo mógł to być tytuł zdecydowanie lepszy, a tak 7/10 i to głównie za sceny w górach.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Lubię te tematy, w których na forum odkrywane są te mniej znany filmy, które nierzadko okazują się prawdziwymi perełkami. Patrząc na powyższe opinie, kiedy sięgałem po A Lonely Place to Die myślałem, że forum po raz kolejny taką właśnie perełkę dla mnie wyłowiło.

Ale nie tym razem. Nie ma w tym filmie nic, co wybijałoby go o milimetr od zwykłego, przeciętnego survivalu. Nic. Pamiętacie ten brytyjski survival o blond laseczce, która chowała się w lesie przed morderczą angielską młodzieżą? Nie był to opus magnum gatunku, a mimo to rzecz wielokrotnie bardziej trzymająca w napięciu od tej, o której mowa w temacie.

Łodefak, jak się pytam?

Odpowiedz
(21-12-2014, 20:00)Jakuzzi napisał(a): Lubię te tematy, w których na forum odkrywane są te mniej znany filmy
(...)
Łodefak, jak się pytam?

Ten film na forum reklamował głównie Mental, a on jak zobaczy konkretne guny to odlatuje - serduszka w oczach, ptaszki wokół głowy, motylki w brzuchu, traci obiektywizm i zdrowy rozsądek.

Przed chwilą obejrzałam zachwalany przez M. The Grey. Pomijając że Liam Neeson nosił debilne turkusowe soczewki to wszyscy ci bohaterowie

Odpowiedz
Cytat:Ten film na forum reklamował głównie Mental, a on jak zobaczy konkretne guny to odlatuje - serduszka w oczach, ptaszki wokół głowy, motylki w brzuchu, traci obiektywizm i zdrowy rozsądek.

To by się zgadzało, gdybym widział ten film raz i koniec, ale ja go widziałem już fiu fiu razy i ciągle kocham mocniej :)

Odpowiedz
Bardzo dobre filmidlo, w ktorym tworcy nie boja sie swoich pomyslow. Pierwsza polowa to klimatyczna ucieczka po górach przedstawiona za pomoca pieknych zdjęć i ciekawej muzyki, reszta to juz miasteczko i typowe kino akcji, gdzie trup sciele sie gesto. Oglada sie w napieciu, ktore poteguja jeszcze zaskakujace sceny zgonow poszczegolnych bohaterow.
Mocne 8/10
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(23-12-2014, 20:29)Mental napisał(a): To by się zgadzało, gdybym widział ten film raz i koniec, ale ja go widziałem już fiu fiu razy i ciągle kocham mocniej :)

Mi się ten film też podobał, ale mi się podobały wszystkie thrillery/horrory w których zagrała Melissa George (Triangle, W Delta Z, 30 dni mroku, Turistas), bo mam na tą aktorkę totalny Girl Crush

Odpowiedz
A widziałaś serial "Hunted" z nia w roli głównej?

Odpowiedz
No i In Treatment, zresztą bodajże najlepsza pozycja w jej dość przeciętnym dorobku.

Odpowiedz
Najlepszy jest "Lonely Place to Die", Jakuz. To "Ojciec chrzestny" w jej dorobku ;)

Odpowiedz
Najlepsza i tak była we Friends :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Julian Gilbey ma u mnie dożywotni szacun za to, że wykopał z jakiejś totalnej niszy te laske i wykorzystał jej muze:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon