Captain Marvel (2019)
(09-01-2019, 15:49)OGPUEE napisał(a):
(09-01-2019, 15:45)Craven napisał(a): zgaduję, że War Machine to czarny Iron Man :) 
Zbroja za specjalnie kolorowa nie jest :)...
[Obrazek: 71cEnRq8bzL._SX425_.jpg]

This armour is black... and you got the nerve to call this armour colored?

;)

Odpowiedz
Hahaha zawsze mnie rozbraja ten numer

Odpowiedz
(09-01-2019, 16:27)Corn napisał(a): Ale przecież BP nie został wymyślony w 2018 na potrzeby filmu, tylko to postać z lat 60tych. I tak - powstał pewnie po to, żeby czarni mogli się z kimś utożsamiać - nie widzę w tym nic złego. 

Plus były to czasy, gdzie white privilege i supremacist było faktem, a nie rojeniem XXI w.

Odpowiedz
Dokładnie. Pisanie o genezie Czarnej Panterze z punktu widzenia współczesnej (pop)kultury spod znaku politycznej poprawności jest niestosowne.

(09-01-2019, 10:39)Craven napisał(a): Co do Captain Marvel to jedno co mnie razi i nie wiem czy jakakolwiek ilość postprodukcji to uratuje, to pizganie promieniami z rączek. Scena w której robi to w barze jest trochę koszmarkowa, bo widać, że dorysowano coś czego nie "zagrała" aktorka. Taki dr Strange zaciska pięści, układa paluchy w gesty, Thanos robi grymasy zaciskając rękawicę, ba nawet Stark kiedy strzela z dłoni albo klaty robi miny jakby pracował zwieraczami a nie jakby naciskał przycisk "fire". Jej gest jest straszliwie pusty
Dobre spostrzeżenie!

To ja się jeszcze przyczepię do niby pierdoły, ale czy oni w każdym trailerze mają zamiar wstawać ten montaż wstającej / upadającej bohaterki? Z jakiegoś powodu działa mi to na nerwy, jest takie, nie wiem, wręcz prymitywne.

Odpowiedz
Muszę coś sprostować, gdyż widzę, że możliwe, że zostałem źle zrozumiany i to co pisałem o Black Panther wcale nie miało mieć jakiś negatywnych konotacji. Tutaj jakieś wspomniane info, że Black Panther to jakiś król z Afryki, to nawet wcześniej nie wiedziałem. I zaznaczam moją ignorancję tym co napisałem wcześniej, że nie jestem ekspertem od tego świata i tylko wymieniam pierwsze skojarzenia. Chodziło mi przy tym, że rzeczywiście myśląc Captain Marvel mogę jedynie powiedzieć kobieta super bohater, ale i tak po tym jak zobaczyłem zdjęcia, trailery itd. 
I nawet po trzech, zwiastunach i kampanii promocyjnej dalej nie wiem, co w tej postaci niezwykłego? I abym znowu nie był łapany za słówka, wiem, że latanie, strzelanie piorunami z rąk itd. jest czymś niezwykłym, ale czy aż tak czymś niezwykłym na tle innych superbohaterów jacy powstali, nie tylko u Marvela, DC, ale w ogóle? Mówię, że ta postać po tych zwiastunach i kampanii promocyjnej prezentuje się jakby była oparta na kliszach i schematach. I szczególnie w takim natłoku superbohaterów nie widzę w niej nic wyjątkowego (znowu z perspektywy umiejętności innych superbohaterów) i ciekawego. Tak jakby mi ktoś kazał szybko wymyślić superbohatera i bym wyszedł z "Generałem Lawrencem", który jest super silny, umie latać i strzela z palców laserami. Przecież w tym nie ma nic nowego, ciekawego i ekscytującego.  
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Ano nie ma. Zresztą nikt tu chyba nie twierdzi inaczej. To nie jest twór na miarę "sfrustrowanego nastolatka o zdolnościach pająka" czy nawet "zwierzęco-plemiennego wojownika z Afryki". Podobnie jak Thanos to przynajmniej do pewnego stopnia świadoma podróbka Darkseida (Jim Starlin sam to potwierdził), Kapitan Marvel powstał z "inspiracji" tak samo nazywającym się bohaterem Fawcett Comics - który był ewidentną zżyną z Supermana; FC zostało pozwane przez DC, straciło prawa do korzystania z nazwy, a DC przejęło później postać i zamieniło ją w Shazama. W uproszczeniu: Marvel Marvela to imitacja imitacji pierwszego i najbardziej standardowego superbohatera.
Poza tym nie chcę być (przesadnie) złośliwy wobec niedawno zmarłych, ale Stan Lee miał najlepsze pomysły, kiedy wspierali go ludzie pokroju Kirby'ego czy Ditko - znaczy, faktycznie utalentowani i obdarzeni wyobraźnią. W przypadku Kapitana współpracownikiem był Gene Colan, który nie ukrywał że nie lubi tej postaci i ma ją w dupie. Nic dziwnego, że produkt końcowy jest taki meh.
Dodajmy, że biedna Carol Danvers była którym, siódmym z kolei Kapitanem? A zaczynała jako ta mniej zapadająca w pamięć Ms Marvel (to niekoniecznie komplement, ale Kamala Khan jest zdecydowanie bardziej charakterystyczna i kojarzy się z tą postacią). Biorąc pod uwagę taki rodowód, lasia ma nijakość wpisaną w dna.

Odpowiedz
Hype, hype, hype!

Jest taki na Captain Marvel? Pierwsze słyszę, ale Disney staje na głowie. Prognozuje się już że film może zarobić ponad miliard (ciekawe ile studio płaci za takie prognozy), a serwis Fandango informuje, że bilety na Captain Marvel u nich sprzedawały się lepiej tylko na Black Panther i Infinity War.

Na Fandango Justice League miało rzekomo lepszą sprzedaż niż Wonder Woman, a wiecie jaki film sprzedawał się lepiej niż Black Panther? Solo.

Black Panther:
Weekend: $202 mln
Domestic: $700 mln

Solo:
Weekend: $84,4 mln
Domestic: $213,8 mln

[Obrazek: giphy.gif]

Odpowiedz
Nie no przecież rezerwacje czy tam zakupy z Fandango to wyłącznie ciekawostka, a nie coś na czym można opierać poważne prognozy, to tak jakby wnioskować o polskim box officie na podstawie rezerwacji w, powiedzmy, Heliosie.

Odpowiedz
Gdyby to była tylko ciekawostka nikt nie pisałby o tym newsów kreując CM na kasowy hit prawie trzy miesiące przed premierą.

Odpowiedz
Hmmm. Ja hajpu też nie czuję, ale na „Czarnego Kota” również nie czułem, a wynik wyśrubował wręcz nieprawdopodobny.

Ostatnie wysokie osiągnięcia finansowe przeciętnego Venoma/schematycznego Aquamana, i np. niskie animowanego „Spider-mana”, pokazują dość jasno, że część grupy docelowej tych filmów – wybaczcie mi koledzy/koleżanki, pomijam tu oczywiście zagorzałych fanów, którzy i tak chodzą na wszystkie/większość superhero – to niestety debile. Tak więc teraz, ewentualny, kosmiczny wynik „Kapitan Marvel”, wcale mnie nie zdziwi.

Odniosę się jeszcze jednak do innej rzeczy. Do komentarza Gieferga, który wczoraj zobaczyłem na filmożercach

Cytat:Jakby nie to, że dali premierę tak blisko Endgame, w ogóle darowałbym sobie oglądanie tego w kinie. Zwiastuny były skutecznym środkiem nasennym.

WTF Ludziska? Jeśli ktoś jeszcze ma podobnie jak Gieferg i to będzie jedyny powód dla którego pójdziecie na Marvelkę, to chyba postradaliście zmysły.

Fabularnie „CM” i „Avengers 4: Ostateczną Rozgrywkę” będą dzieliły ponad 2 dekady. Do tego ze zwiastunów wynika, że Larson przez większość filmu będzie grała Danvers  po kosmicznej lobotomii i gdzieś tam na końcu odzyska wspomnienia. Dla mnie oglądanie, tej nieciekawie wyglądającej solówki, wręcz mija się z celem, bo:
1) w filmie Russo prawdopodobnie dostaniemy  nową, lekko zmodyfikowaną, interpretację tej postaci;
2) niezależnie od swojego solowego występu bracia muszą i tak ją jakoś na nowo wprowadzić, bo - już abstrahując od znajomości postaci przez potencjalnego widza - to będzie bohaterka zupełnie nieznana dla wszystkich, nadal żyjących, Avengersów.
3) jedynym, prawdopodobnym powiązaniem z „Avengers 4: Ostateczną Rozgrywkę”, okaże się 1,5 minutowa scena, po bardzo długich napisach, którą sobie ostatecznie obejrzycie w necie, po pierwszym dniu premiery :P
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Cytat:WTF Ludziska? Jeśli ktoś jeszcze ma podobnie jak Gieferg i to będzie jedyny powód dla którego pójdziecie na Marvelkę, to chyba postradaliście zmysły.

Chcę być na bieżąco i tyle. Dokładnie ta sama sytuacja była rok temu z BP - jakby nie to, też bym nie poszedł do kina (tak jak nie poszedłem na Strange'a i obie części Ant-Mana), bo zwiastuny zapowiadały zakalec i zakalec dostaliśmy. Teraz wygląda to dokładnie tak samo. Za bilet zapłacę 7 zeta, wielkie rzeczy :P

Odpowiedz
https://www.reddit.com/r/MarvelStudiosSpoilers/comments/aaglsc/probably_fake_captain_marvel_plot_leak_from_4chan/

Fake czy nie, taki rozwój historii mnie całkiem satysfakcjonuje. Chętnie zobaczę film, choćby po to, żeby sprawdzić, czy to prawda :)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Wow :o

Powiedziałbym, że gdyby okazało się to prawdą, to oznaczałoby że wybrnęliby ze sceny po napisach z IW i bierności Fury'ego, który przez lata milczał o Kapitan Marvel - wręcz koncertowo.

Pozostałoby wtedy jeszcze jedno pytanie. Po jaką cholerę, mając tyle możliwości, zatrudnili kogoś takiego jak Brie Larson??
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Dobra, tldr, streści ktoś?

Odpowiedz

Odpowiedz
Ma to nawet sens :) dzięki

Odpowiedz
Kupiłbym to za dolara. 

Pytanie:

Cytat:Po jaką cholerę, mając tyle możliwości, zatrudnili kogoś takiego jak Brie Larson??
Nadal aktualne :)
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Czyżby pierwsza wtopa Marvela? Lubię Brie, ładna dupka, ale trailery wypadają fatalnie

Odpowiedz
Nah. Wizualnie wygląda przeciętnie, ale nie tak źle jak Pantera, a fabularnie nawet jak dupy nie urwie, to i tak będzie pewnie "jakieś" w porównaniu do "Wasp i jej przygłupi sidekick Ant-Man". Obstawiam takie solidne 7/10 - ogląda się dobrze, ale dawajcie już tych Avengersów.

Odpowiedz
BTW, post na reddicie jest prawie sprzed miesiąca, a Sam L. Jackson zdaje się potwierdzać niektóry z tych rzeczy w niedawnym wywiadzie ;)
https://www.denofgeek.com/uk/movies/captain-marvel/62647/captain-marvel-samuel-l-jackson-teases-tesseract-and-time-travel

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon