Conan Barbarzyńca (1982)

Dziękuję za opowiedzenie tej bardzo smutnej historii :(
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Stary Conan dążący do berła? Świetne. To chyba byłby najodważniejszy sequel w historii kina, zaraz po "Kolorze pieniędzy" będącym sequelem "Bilarzdzisty". Czekałbym.
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.

Odpowiedz
Kolor pieniędzy był czegoś sequelem??? Ja głupi niedawno go oglądałem i nie miałem pojęcia, że mogła być jakaś pierwsza część...

Odpowiedz
raczej luźną kontynuacją po latach :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Jeżeli ktoś czekał na "Legend of Conan", to się nie doczeka. Projekt został anulowany.

Odpowiedz
To co Arnoldowi zostaje? Chyba tylko "Triplets" :P

Dopiero wczoraj wrzucałem wywiad, w którym Arnie mówił, że kwestia Conana jest wciąż otwarta.

Odpowiedz
No to fikuśnie, bo producent filmu- Chris Morgan, powiedział Entertainment Weekly coś zupełnie innego. Może zapomnieli poinformować Arnolda? :)

Odpowiedz
i tak mi wisiał ten projekt, od "Old Man Conan" wolałbym sequel Conana z 2011 roku :P

Mam wrażenie, że Arnold się pogrzebał Genisysem.

Odpowiedz
Arnold po powrocie notuje klapę za klapą, więc nic dziwnego, że po kolei anulują projekty z jego udziałem. Niech on już lepiej da sobie spokój.

Odpowiedz
Nie musi dawać sobie spokoju - wystarczy, żeby czytał scenariusz przed podpisaniem kontraktu i nie grał w gównach.

Odpowiedz
Tylko, że pewnie nie proponują mu niczego ciekawego. Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce jak, zdaje się, robił to swego czasu Stallone.

Odpowiedz
(07-04-2017, 18:02)nawrocki napisał(a): Arnold po powrocie notuje klapę za klapą...

Czyli dokładnie to samo, co przed powrotem, gubernatorstwem. Ostatni jego bardzo dobry film to było "True Lies". Dalej już większe lub mniejsze upadki.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Ja pieprze, ale z tym mieszają :P

Tym razem cegiełkę dołożył Fredrik Malmberg, inny producent "Legend of Conan". Powiedział, że Universal zrezygnował z projektu, ale dzięki temu prawa wróciły do Conan Properties i teraz planują zarówno "Legend of Conan", serial na kablówkę premium oraz całe kinowe uniwersum :P

Odpowiedz
Byłoby zdecydowanie wygodniej gdybyś jednak podawał źródła...

Odpowiedz
Tutaj wypowiedź Morgana, do której odnosiłem się wczoraj:
http://ew.com/movies/2017/04/06/fate-of-the-furious-screenwriter-dom-betrayal/?xid=entertainment-weekly_socialflow_twitter
Cytat:Not so much. That’s kind of a longer story. At the end of the day, the studio decided that they weren’t gonna make that. I gotta say, it’s honestly a heartbreak. I love that first movie so much, so much, it’s one of my favorite movies. We had Will Beall do a draft on [the Legend of Conan script]. He killed it. Our take was Conan, 30 years later, a story like the Clint Eastwood Unforgiven. It was so awesome. Ultimately, the budget was big, the studio was not really sure of the title, and the relevance in the marketplace. They ended up letting it go. I think they’re gonna look to do a TV show or something with it. But just to be associated with it, pitch it to Arnold, have him get so excited, there was a moment of magic for me, personally [laughs]. You never know, down the road we may revisit!

A tutaj wypowiedź Malmberga:
http://www.thearnoldfans.com/news/2017/4/6/the-legend-of-conan-lives-on-get-ready-for-new-conan-tv-vide.html

Cytat:"We were very excited and spent years working with Chris Morgan to make Legend of Conan. Ultimately, the studio let the rights expire. The positive news is that Conan Properties now controls everything again, and are currently producing both TV and Film with a lot more control than we had previously. Everybody wants The Legend of Conan to happen and it will.”

Odpowiedz
Ta, niech robią uniwersum ze starym Arnoldem. Potem wyjdzie, że w efekcie będziemy mieli dwa filmy z młodym Conanem i w cholerę rozmaitych produkcji, gdzie jest już starym dziadem. Bo właśnie ten etap życia był przecież dla niego najbogatszy i najbardziej obfitujący w przygody.

Nie mogę. Jak już chcą robić Conanowe uniwersum, to lepiej byłoby je zacząć od zera i bez Arnolda.

Odpowiedz
Zaczynanie od zera nie wypaliło, więc marne szanse, że ktoś chciałby to powtarzać (btw Conan-Momoa > Conan-Arnold). A szkoda.

Co do uniwersum -- zróbcie najpierw jeden film, który zarobi jakąś kasę, you fucking idiots!

Cytat:Bo właśnie ten etap życia był przecież dla niego najbogatszy i najbardziej obfitujący w przygody.

Coś jak Rocky, który w dwóch filmach wspinał się na szczyt, jego właściwa kariera przemknęła w intrze do trójki, a pozostałe cztery filmy to już emerytura/powroty z emerytury, albo Bond-Craig - w pierwszym filmie początek kariery, w drugim bezpośrednia kontynuacja, a w trójce już dziad/relikt minionej epoki :)

Odpowiedz
Ahnuld wciąż chce być Conanem. 

A skoro wokół tej postaci niewiele się w świecie filmowym dzieje - dlaczego nie? Najwyżej nie wyjdzie :D

https://twitter.com/i/status/1095027841526190080
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Bardzo podobają mi się pewne takie.. niedopowiedzenia ?  Wieloznaczności? w tym filmie.

Np ile dla Conana znaczyła Valeria ? Ona kochała go całym sercem, wróciła dla niego zza grobu..

Conan nigdy nie mówi o uczuciach do Valerii. Opuszcza ją aby dokonać zemsty pozostawiając jej klejnot - który zawiesi na szyi po jej śmierci.
Nie będzie płakać po jej śmierci - zrobi to za niego Subotai (sugestia że to są prawdziwe uczucia Conana).

Conan rozpali ogień pogrzebowy dla Valerii tam gdzie żaden ogień nie może zapłonąć. A po zakończonej bitwie wykona ukłon z mieczami taki jaki robił gdy był gladiatorem - do kurhanu gdzie spłonęło ciało Valerii.

Całym życiem Conana jest zemsta. Kim będzie gdy tej zemsty zabraknie ? Co mu zostanie? Thulsa Doom faktycznie jest "figurą ojca" dla Conana. Zdradził mu nawet Zagadkę Stali czego jego rodzony ojciec nie zrobił. W sumie zabicie "figury ojca" bardzo przypomina Magneto i Sebastiana Shaw z X-Men : Pierwszej klasy. Nawet z tych samych powodów.
Ważna jest ręka która trzyma miecz (zagadka stali) ale jest to też miecz ojca Conana którym Thulsa Doom zabił matkę Conana - odrąbując jej głowę.

Odpowiedz
[Obrazek: conan-the-barbarian.jpg]

Udana powtórka po latach, John Milius stworzył jeden z ikonicznych filmów fantasy z niezapomnianym soundtrackiem Poledourisa, który robi z 50% klimatu obrazu.
Ahnuld w roli daje sobie radę dzięki swojej posturze i nie wymuszonej charyzmie, ale nie da się tu ukryć, że aktor to z niego żaden. Reżyser robi wszytko co może, by przykryć te niedostatki i co zaskakujące udaje mu się to w większości wypadków. Niemniej w scenach dialogowych bije go absolutnie KAŻDY aktor z filmu co było dla mnie nieco zdumiewające, bo nie tak go zapamiętałem. Całościowo jednak film ma świetną wciągającą historię i dobrze zarysowanych bohaterów i ich motywacje.

"Conan Barbarzyńca" jest również o dziwo przyziemny i realistyczny jak na film fantasy. Są tam co prawda czary, magowie i demony, ale Conan działa dzięki swoim wrodzonym i nauczonym zdolnościom. Kult Thulsy Dooma też jest przedstawiony jako wypaczona sekta niż czarnoksięska sztuczka. Miliusowi udało się sprawić by elementy stricte gatunkowe fantasy nie przesłoniły całości historii i za to mu chwała.

Najlepsza scena:

BTW. Ktoś może mnie oświecić jaką motywację miał właściciel Conana gdy uwolnił go z łańcuchów i kazała spieprzać? Jakby nie patrzył pozbył się pokaźnego źródła dochodów...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon