District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
Korshak, a to nie przypadkiem z "Alive in Joburg" pochodzi?
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Nie.

Odpowiedz
Zostawić was na pół dnia i robicie burdel w porządnym temacie. Craven, nie wiem czemu nawet próbujesz kłócić się z Miltonem. Jakbym przejawiał twój poziom chamstwa w dyskusji, to bym powiedział, że zwyczajnie za cienki w uszach jesteś na to.

Buczu, dwa razy dokładnie wytłumaczyłem, czemu Wikus wrócił po tego pieprzonego Christophera. Ile razy bym tego nie napisał, wlezie ktoś, kto temat sobie olał i myśli, że wyłapał mega babola. Dżizas Faking Krajst!

I w ogóle skończcie te głupie pyskówki. Jak ktoś czegoś nie wie, bo szuka dziury w całym, są tu ludzie, którzy bardzo przystępnie wytłumaczą każdą "wpadkę", opierając się tylko o to, co widać na filmie.

D9 to arcyrewelacja i zastanawiam się kiedy by go tu obejrzeć czwarty raz :)

Peace.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Zostawić was na pół dnia i robicie burdel w porządnym temacie. Craven, nie wiem czemu nawet próbujesz kłócić się z Miltonem. Jakbym przejawiał twój poziom chamstwa w dyskusji, to bym powiedział, że zwyczajnie za cienki w uszach jesteś na to.
Cholera masz mnie - nie wiem czy próbujesz mnie obrazić czy pochwalić. Rozwiń temat, bo zabiłeś mi ćwieka.

Hitch napisał(a):
PS. Bilety też już mam zaklepane.

Odpowiedz
Jestem po drugim, nocnym seansie. Dopiero teraz widzę prawdziwą płyciznę fabularną, którą przy pierwszym oglądaniu skutecznie maskowała forma, choć - jak wcześniej wspomniałem - już wtedy fabularnie film okazał się słaby. Nadal jednak mam ten fakt w czterech literach, bo ogląda się to bosko.

Rozpętała się płonąca dyskusja, o tym czemu krewety nie przystąpiły do eksterminacji ludzi, a ponieważ już po pierwszym seansie miałem swoje zdanie na ten temat to rzucę się na pożarcie :) Jeśli można założyć, że scenariusz jest przemyślany, a nie pełny dziur to można się pobawić w analizę:

Być może rozwiązanie jest jeszcze prostsze i płytkie jak diabli. Możliwe, że scenarzyści uznali, że odpowiedzią na tę kwestię jest właśnie to jedno zdanie z początku filmu, mówiące że:

To co w filmie dziwi to brak jakiegokolwiek oddźwięku międzynarodowego na zaistniałą sytuację poza stwierdzeniem laski, że:

Dla mnie to ewidentny dowód na to, że D9 miał być tylko formą, która nie wychodzi poza pomysł wyjściowy i nawet nie próbuje być czymś więcej.
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
Indroman napisał(a):
Indroman napisał(a):
Aye - scena imo z czapy.

Indroman napisał(a):

Indroman napisał(a):Dla mnie to ewidentny dowód na to, że D9 miał być tylko formą, która nie wychodzi poza pomysł wyjściowy i nawet nie próbuje być czymś więcej.
Poszli na skróty. Może to nawet lepiej, że nie próbowali na siłę racjonalizować pewnych rzeczy i wymyślać cudacznych wyjaśnień. Mi luki tego filmu zupełnie nie przeszkadzały. Nie można natomiast powiedzieć, że jest doskonały itd.

Odpowiedz
Craven napisał(a):I dlatego znajduje się w zwykłych artefaktach ich rasy? Cosik zbyt pospolite. Poza tym czy mały nie mówił "paliwo idzie tutaj" pokazując punkt wetknięcia fiolki?
Mówił, ale że Płyn ma zastosowanie uniwersalne, mógł pewnie posłużyć zamiast paliwa na lot modułu do statku matki, a reszta dla kopa prędkościowego dla paliwa będącego w statku (i nie będącego Płynem). Skoro zbieranie tak małej ilości zajęło 20 lat to znaczy, że w broni i innych gadżetach jest go bardzo mało.
--
Laozi

Odpowiedz
Jest go mało, ale jest dość powszechny skoro w zwykłych urządzeniach go stosują, dla mnie pasuje na źródło zasilania. Z prześmiesznymi efektami ubocznymi.

Znalazłem to:
{82826}{82881}Fuel goes in here.

Możesz grzebnąć za tym tekstem o uniwersalności?

No i nie rozwinąłeś swojej myśli o co ładnie poprosiłem.

Odpowiedz
Moja myśl jest rozwinięta. Według mnie ty ze swoimi argumentami i pyskówkami, które na pewno uważasz, że są błyskotliwe, w dyskusji z Wojskowym jesteś jak komar próbujący ubić bawoła :)

Co do kwestii o miejscu, gdzie się wlewa paliwo - tak wiem, gdzie to jest. Kompletnie nie wpływa to na moją wcześniejszą wypowiedz. Tak samo powszechność Płynu w broni i gadżetach. To że tam jest nie znaczy, że jest go dużo. W dodatku większość technologii krewetkowej jest w rękach gangów lub MNU.
--
Laozi

Odpowiedz
Craven napisał(a):

Christopher nie należał do klasy robotniczej. Przykład drugi jednak rozwala tę część mojej teorii. Zapomniało mi się :razz:
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Moja myśl jest rozwinięta. Według mnie ty ze swoimi argumentami i pyskówkami, które na pewno uważasz, że są błyskotliwe, w dyskusji z Wojskowym jesteś jak komar próbujący ubić bawoła :)

A, czyli nic konkretnego a na to, że pierwszy prostactwem się wykazywał przymykasz oko. OK przyjąłem.

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 17:06 ]
Indroman napisał(a):Christopher nie należał do klasy robotniczej.

Odpowiedz
A skąd mam wiedziec? :razz:

Próba odpowiedzenia na podstawowe pytania dotyczące filmu wybitnie sprowadza się do jednego: fajna koncepcja została pozbawiona podłoża logicznego. Film wali po gałach genialną formą, a szukanie w tym wszystkim sensu psuje jedynie zabawę. Już moja wcześniejsza analiza pokazuje, że należałoby przyjąć za pewniki kilka rzeczy, które wdarły się do filmu raczej przez nieuwagę.

Tak więc sama dyskusja o tym dlaczego krewetki nie zaatakowały powinna zakończyć się na etapie: bo to była zgraja głąbów - tak przynajmniej życzyłby sobie tego Blomkamp.

Odpowiedz
Krótko - D9 to 10/10 - trudno znaleźć mi teraz jakikolwiek minus poza CGI. Facet grający Wikusa jest absolutnym odkryciem - a scena w której Wikus pokazuje zdjęcie żony dostanie ode mnie w Raulkach głos na scenę roku, o, dziękuje.

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Buczu, dwa razy dokładnie wytłumaczyłem, czemu Wikus wrócił po tego pieprzonego Christophera. Ile razy bym tego nie napisał, wlezie ktoś, kto temat sobie olał i myśli, że wyłapał mega babola. Dżizas Faking Krajst!

Hitch, oczywiscie widzialem co napisales i nie traktuje tego jako babola...a raczej jako ciut naciagniecie, mam na mysli sam powrot (wpierw slyszy nagranie, robi smutna minke i wraca) pozniej gdy krzyczy do krewety, zeby uciekala a on bedzie ja oslanial, czulem taki troche tani patetyzm, ale w domysle byla rezerwa na: pomaga mu, zeby kreweta mogla pomoc jemu...za trzy lata. Z drugiej strony, scena jest tak pokazana, ze bardziej wygladala na : uciekaj ratuj zycie bla, bla bla - tak ja odebralem, ale nie bylo to jakos wielce razace. Nie wiem, moze masz racje, obejrze jeszcze raz i moze zobacze blysk w oku Wikusa w stylu: No kreweta, nie lec w chu**, tylko wracaj za trzy lata ;)

Ogolnie, przezajebisty film.

Wypieprzylbym ostatnia scene, zona mowi i koniec.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Robi smutną minkę bo uświadamia sobie, że jeśli Chris zginie, to on już żony nie zobaczy. Błysku w oku nie ma, bo to nie jest układ, gdzie Wikus dorabia się fortuny, tylko wraca do normalnego życia. Ma kompletnie przesrane, a musi mu wystarczyć mglista obietnica Krewetki. Tylko to zobaczysz na jego twarzy.

Ostatnia scenka jest świetna. Bardzo poetycka, w dobrym smaku i wykonania maksymalnym minimalizmem. Cudne zakończenie.
--
Laozi

Odpowiedz
Mozliwe Hitch, mozliwe - jednak odebralem owa scene tak jak napisalem, nie widze tego inaczej. Ostatnia scena jest...no wlasnie, nie czuje tego. Owszem jest to ladne, minimalizm bez silenia sie na wielkie wzruszenia, ale wywalilbym owa scene w pizdziec <rotfl>
;)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Ech, wiedziałem, że District 9 to będzie gniot:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6nQFTY2ztsI[/youtube]

Odpowiedz
Przekonały mnie, nie idę do kina.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=58974 Wizualnie pasuje, ale mam nadzieję, że to głupia plota i jak już ma kontynuować karierę aktorską to gdzieś indziej...

Odpowiedz
A widzieliście Polski plakat D9 ??
[Obrazek: 71999463.jpg]
Prezentuje się mega zajebiście,oszczędność w środkach a czysty zysk :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon