District 9 (reż. Neill Blomkamp) SPOILERY!
Szkoda, ze zamiast kontynuacji tego arcydzieła zabiera się za jakieś komediowe gówno:)
Ale jeśli pisze scrypta to znaczy, że chęci ma i chwała mu za to, kontynuacja powinna być epicka.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Cytat:Szkoda, ze zamiast kontynuacji tego arcydzieła zabiera się za jakieś komediowe gówno:)
Po prostu wywiązuje się z danych obietnic :)

A od pisania scenariusza do realizacji droga jednak długa, kręta i wyboista. Ja tam jednak nie mam większego parcia na sequel, więc generalnie mi to wisi.

Odpowiedz
Po zniesmaczeniu spowodowanym seansem "Elizjum" zaopatrzyłem się w blu-ray "Dystryktu 9" i już mi lepiej. Świetne kino. Z duszą (krewetkową)!

Odpowiedz
Kino Sf potrzebuje takich filmów jak Dystrykt 9. Uwielbiam ten gatunek, ale niestety nie przepadam za space operą w stylu Star Wars. Dystrykt 9 jawi się nieco inaczej, unikając oklepanych motywów, podąża własną ścieżką i oryginalna reżyserią wybija się ponad przeciętność. Niekonwencjonalny film z ciekawym miejscem osadzenia akcji, gdzie na pewno twórcom dało to miejsce do popisu. jeden z bardziej oryginalnych sf ostatnich lat. I choćby dlatego warto po niego sięgnąć.
"Apokalipsa nadejdzie, gdy odrzucimy Boga, a zaczniemy wreszcie wierzyć w siebie." - Marilyn Manson
Konto filmweb
Recenzje horrorów i nie tylko

Odpowiedz
:)

Odpowiedz

http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Wreszcie.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Boję się, że Dystrykt 9 był tylko wypadkiem przy pracy i za drugim razem to się nie uda. No ale trzymam kciuki
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz
Nie pamiętam tego filmu. Jak wyjdzie Dystrykt 10 to przypomne sobie 9 (i wszystkie 8 wcześniejszych hue hue hue)

Odpowiedz
Z Blomkampem jest taki problem, że on się bujał już przy 2 rzekomo "wielkich produkcjach", które z biegiem czasu zostały anulowane i tyle je świat widział. Alien 5 zbanowany, Robocop R-rated -> out.

Gdyby gość miał jakąś reputację to by grzał super dobre, oldschoolowe filmy a tutaj ja widzę akt desperacji "hej pamiętacie mnie jeszcze?".
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Już się na wszelkie wypadek boje o ten film :) jak na mój rozum, to sukces D9 jest nie do powtórzenia.

Odpowiedz
Gośc zrobił jeden dobry film i na tym się skończyło. Zerowe oczekiwania.

Odpowiedz
Zaczynam odczuwać niepokój bo coraz częściej zgadzam się z naszą forumową maruda czyli Giefergem :(

Odpowiedz
Wolałbym kontynuację RoboCopa
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(26-02-2021, 16:04)Snappik napisał(a): Z Blomkampem jest taki problem, że on się bujał już przy 2 rzekomo "wielkich produkcjach", które z biegiem czasu zostały anulowane i tyle je świat widział. Alien 5 zbanowany, Robocop R-rated -> out.

Gdyby gość miał jakąś reputację to by grzał super dobre, oldschoolowe filmy a tutaj ja widzę akt desperacji "hej pamiętacie mnie jeszcze?".

Czy ja wiem, czy by trzaskał tak te filmy. Ewidentnie widać, że on chce przede wszystkim kręcić Rkowe, powiedzmy średniobudżetowe (70mln-100mln) rzeczy, które niekoniecznie muszą być zachęcające dla producentów. Trochę taki Del Toro 2, który ma ten sam problem. Oczywiście u Blomkampa jeszcze jest to, że w ostatnich latach miał trochę złą passę z tymi filmami. Ale to nie oznacza, że się nie odbije. Pewnie jakiś franczyzowy film mu by w tym dopomógł, ale wydaje mi się, że on nie za bardzo chce takie kręcić. Po debiucie na bank mógł przebierać w ofertach, ale jednak zdecydował się na robienie SWOICH, AUTORSKICH produkcji. To coś znaczy.
Alien/Robocop to chyba wyjątki, sequele które mógł zrealizować, bo czuł sentyment do oryginałów.

Z tym, że nie przesadzałbym znowu że, bujał się przy Alienie 5 ALIENS II. Jego pobożnym życzeniem była chęć realizacji tego filmu. Chęć która szybko została utemperowana przez Ridleya Scotta. Teraz pod szyldem Disneya i ich koncepcją wykalkulowanych korpo-filmów tym bardziej nie widzę powodów, nie tyle żeby pozwolili mu to kręcić, co tego żeby on w ogóle chciał się w to bawić. :)
A jego "ucieczkę" z Robocopa - w kontekście tego jak producenci maltretowali Padhile przy remaku - odebrałem jako bardzo kiepski sygnał.

Co do następnego Dysktryktu:
Podejście Gieferga, paradoksalnie, dobre. Przecież oczywistym jest, że ten sequel będzie skazany na porażkę, jeżeli wiele osób ubzdura sobie jakieś chore oczekiwania. A na bank tacy się znajdą.... 
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Blomkamp nie dostaje żadnych filmów ani budżetów, bo po jednorazowym strzale (ale za to jakim!) pokazał się jako dobry wizjoner i fatalny reżyser. Nakręcił 3 filmy przez 11 lat - D9 zarobił ok 150m, Elisium niecałe 100, Chappie 20m. Analogicznie, oceny filmów: 7.9, 6.6 i 6.8 przy czym dwa ostatnie krytyka zajechała. Widać od startu, że tendencja jest mocno zniżkowa. Taki reżyser, który nie kręci (ostatni dobry film 11 lat temu...? I jedyny) nie dostanie budżetu. Nie ma marki, jest zablokowany przez krytyków i nie ważne, że ma wizje - biznes to biznes i wątpię, że ktokolwiek mu pozwoli na film z budżetem większym niż 40m - więc na blockbuster nie ma co liczyć. Zresztą, jak coś nakręci za 5 lat to nazwisko Blomkamp będzie zapomnianą melodią.

Odpowiedz
Imo w tym tkwi jego problem, nie powinien być głównodowodzącym. Solidny reżyser plus Blomp jako dyrektor artystyczny czy jakiś inne wizjonerski status - wtedy by zatrybiło.
A co do sequela Dystryktu, to jest po prostu zbyt memetyczne...
[Obrazek: comment_1590268000xicBpSyo1Qeq6uCc1eyiWB.jpg]
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Wcale nie czekam na ten film. District 9 był bardzo dobry, ale już Elysium czy Chappie, były okropne.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
w temacie Robocopa była dyskusja o tym że Blomkamp dałby radę. Technicznie i wizjonersko jestem pewny na 100% ale jakby reżyserował to byłaby klapa. Po prostu. D9 miał świeżość, był oryginalny i świetnie zrealizowany - to zaskoczenie zadziałało na odbiorców. A potem przyszło Elizjum... które było jak zimny prysznic.

Odpowiedz
Nie wiem co masz do Blomkampa reżysera :) Dla mnie robił w tych filmach całkiem solidną robotę. On jest przede wszystkim fatalnym scenarzystą.

Dystrykt z tego co pamiętam to miał bardzo dużo improwizacji Copleya.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon