Extraction / Tyler Rake: Ocalenie (Netflix 2020)
[Obrazek: tyler-rake-ocalenie-netflix-recenzja-1180x664.jpg]

WTF? Zamiast założyć temat, piszecie w krótkiej piłce? O tym filmie?

Bardzo dobry akcyjniak z dobrym Hemsworthem, który napierdala jak John Wick, ale sceny akcji z jego udziałem nie usypiają jak w drugiej części tego ostatniego (nawet jeśli jest ich w filmie w trzy dupy). Fabularnie trochę takie współczesne Commando, tyle, że na poważnie.  Dobre tempo przez większość filmu, siada tylko w momencie wprowadzenia wątku koleżki naszego bohatera, który to wątek niby coś tam sensownego ma do przekazania, ale dało się to spokojnie zrobić bez niego i nie wiem czy warto było w ten sposób położyć tempo akcji - wiadomo, że jakieś przestoje się czasem przydadzą, ale ten był za długi, niezgrabny i oparty o kolesia wyjętego z kapelusza w momencie w którym scenarzysta stwierdził, że mu się ktoś taki przyda. 

Finał z taką, a nie inną muzyką trochę "nolanowski", ale nie w irytujący sposób, więc ogólnego wrażenie nie psuje. No i trzeba jeszcze wspomnieć o udanych sekwencjach na pseudo-jednym ujęciu.

Jeden z najlepszych filmów akcji ostatnich lat.

8/10

Cytat:Extraction was criticized by several outlets for having perceived "white savior" elements.

Good, good, let the butthurt flow through them.

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):Jeden z najlepszych filmów akcji ostatnich lat.

Zgadzam się. Na dowód copy-paste mojej mini-recki:

Super filmik ze wszystkimi zaletami akcyjniaków lat 80 i bez żadnych z ich wad. Być może podobało mi się bardziej niż powinno, ale kurde mega się stęskniłem za takim twardzielskim kinem akcji, w którym główny protagonista nawet nie mrugnie, jak symulują na nim egzekucję. Hemstworth jest świetny, obsługa broni w jego wykonaniu to klasa, aż miło się patrzy. Danus ma rację, że motywacja jest prosta, lecz w świecie mitycznych azjatyckich karteli i ścieków Bangladeszu to w zupełności wystarcza. Sekwencje strzelanin i bijatyk zrealizowane prawie idealnie. Prawie, bo jednak wolałbym więcej prawdziwych efektów pirotechnicznych i prawdziwego dymu ze spalanego prochu, a nie tylko komputerowe marne substytuty. Z drugiej strony czepiam się teraz na siłę.

9/10. Wiem, że o dwa oczka za wysoko, ale mam to w dupie.

Odpowiedz
Zgadzam się. Naprawde fajny film. Jedynie momentami komputerowe efekty kłują w oczy - szczególnie przy wywrotce ciężarówki. Ale całe szczęscie nie ma tego wiele. No i nie do końca podoba mi się zakonczenie, ale daje rade.

Brakuje mi tylko trochę jakichś dobry one-linerów u Hemswortha. A czasem reżyseria/Hemsworth jakieś zarzynają. Ma np. tekst o "Goonies from hell", który brzmi jak coś, co powiedziałby McClane, a Hemsworth mówi to w taki sposób, że to w ogóle nie bawi i wydaje się trochę nie na miejscu w ogole. A mogloby byc.

I dzieciak też sympatyczny.

Odpowiedz
Mi się też podobał choć nie tak bardzo.

Cytat:Tyler Rake: Ocalenie - nawrocki bardzo ładnie ujął ten film w swojej mini recenzji, mam dużo zbieżnych spostrzeżeń. Fabuła jest tutaj pretekstowa, ale nie jakaś tam głupia. To taki sympatyczny powrót do klasyki pokroju Commando w bardziej nowoczesnej formie, ale z zachowanie typowego dla rejonów Bliskiego Wschodu brudu, kurzu i zatłoczonych ulic. Wydaje mi się, że Hemsworth potrzebował czegoś takiego w przerwie między Marvelami, aby udowodnić sobie i widzom, że potrafi dobrze wypaść jako one man army. I jako tako Chris ciągnie ten film, choreografia strzelanin i walk jest bardzo dobra, krew leje się często i gęsto. Sam bohater grany przez niego jest do bólu szablonowy, ale ujdzie uwierzyć w jego motywację do uratowania chłopaka. Sekwencja na moście o wiele lepsza i bardziej zwarta w swojej konstrukcji niż przydługawy, 11-minutowy pościg przez miasto który jest w połowie zrealizowany na greenscreenach i który psują właśnie wariactwa związane z pracą kamery. Wygląda to efekciarsko, ale brakuje w tym trochę duszy. 

Duży plus dla reżysera za sceny walk 1 na 1. Widać duże doświadczenie w kaskaderce.

6+/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Mnie te przywoływanie Commando bardzo zmylilo. Myslalem, ze to bedzie jakiś film o tym jak Thor jest niezniszczalny i gołymi łapami kładzie każdego, a wcale nie. Rake dostaje calkiem niezly wpiernicz w filmie i, choć jest ewidentnie przykokszony, to nie jest to parodia jak Arnold w Commando.

Odpowiedz
Podobało mi się jeszcze złamanie zabawnego w swojej filmowości schematu "cool guys don't look at expolsions!" - Hemsowrth wrzuca do transportera 2 granaty i zamiast założyć czarne okulary, zapalić papierosa i odejść to zaczyna spie....ć ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Bez kitu zajebisty akcyjniak. Gwiazdami tego filmu są Chris i napierdalanki. Choreografia jest wzorowa, nie widziałem żadnych potknięć. Hemsworth jako główny bohater sprawuje się świetnie. Komandos, który nie ma już nic do stracenia i robi to w czym jest najlepszy. Podobało mi się jak nawet nie mrugnął mając przystawiony pistolet do głowy dlatego
. Fabuły w tym raczej brak, ale nie oczekiwałem jej. 7.5/10, więcej takich przyjemnych filmów!
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Cytat:Podobało mi się jak nawet nie mrugnął mając przystawiony pistolet do głowy dlatego

No niezbyt. Nabój mógł być w komorze. To, że wyciągniesz magazynek z pistoletu, nie oznacza, że go rozładowałeś.

Odpowiedz
No to jeszcze raz.

Spoilery, spoilery

Zaletami tego filmu dla mnie są:
+ Christ Hemsworth - w zasadzie one man show, prezentuje się świetnie szczególnie w scenach akcji, gdzie chwyta za broń i naparza w kolejnych wrogów. Oglądanie go w jaki sposób jego postać rozprawia się z kolejnym mięsem armatnim i posługuje się bronią to czysta przyjemność. Uwielbiam jak w filmie są momenty w stylu strzał w klatkę, a następnie dobitka w głowę - John Wick robił tak samo! No i posługiwanie się bronią białą też opanowane do perfekcji
+ Tyler Rake - postać jest ok, mocno w starym stylu, ale też nie za bardzo przesadzona, jednak nie jest taki niezniszczalny, jakby mogło się wydawać, za to plus
+ najlepsza scena zabicia wroga? Oczywiście humorystyczny moment, w którym pan Rake (z angielskiego na polski grabie) umieszcza twarz rywala w grabiach
+ scena ucieczki w mercedesie jest cudowanie nakręcona - jak z gry komputerowej, fajna alternatywna scenka dla kogoś kto chciałby zobaczyć coś podobnego po "1917", ale w nieco innej scenerii
+ sekwencja finałowa - emocjonująca, dynamiczna, fajnie się strzelajo (najlepsze jak Rake wrzuca granaty do wozu opancerzonego)
+ choreografia wal i strzelanin
+ początkowo przeszkadzały mi te żółte filtry, ale później się przyzwyczaiłem, zdjęcia są ładne, szczególnie tyh zatłoczonych ulic
+ scena, w której Rake spuszcza wpierdol gówniarzom

Minusy:
- David Harbour i jego postać, która została wprowadzona totalnie z dupy - niepotrzebny koleś, który był potrzebny scenarzyście, aby lekko przystopowac i pomóc bohaterowi. Nie podobało mi się, zresztą dziwnym trafem akurat w stolicy Bangladeszu musi mieszkać koleś, który jest kumplem główego bohatera, który kiedyś tam uratował mu życie
- dzieciak trochę irytujący
- pomysł Saju taki trochę głupawy
- motywacja głównego bohatera taka se, lekko sztampowa, niepotrzene te wstawki z retrospekcjami, które w sumie nic nie prezentowały
- muzyka momentami trochę irytowała
- pojedynek snajperów (XD) - wkurza mnie okrutnie ten moment, ale wiadomo, schemat takiego kina (jedne wkurzają mniej, durgie bardziej)
- ostatnie ujęcie zapowiadające sequel
- taki bardziej minus z dupy: polski tytuł to chyba żartowniś wymyślał :)

Seans przyjemny, nadal wole Johna Wicka, ale jakby jakiś znajomy poprosił o polecenie akcyjniaka na wieczór to spokojnie mogę polecać Rake'a. 6/10
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Jak dla mnie Rake jest dużo lepszy od drugiego Wicka, od pierwszego chyba trochę też (choć nie jestem pewny bo ten mi się już zatarł w pamięci), nie wiem czy od trzeciego bo nie widziałem i chyba szybko nie zobaczę.

Przy okazji - jesli ktoś by chciał porównywać z innym akcyjniakiem od Netflixa, 6 Underground to film Baya przegrywa na całej linii jako nieangażująca nudna do porzygu buła, której zalety kończą się na pierwszej scenie akcji.

Odpowiedz
John Wick 3 jest wg mnie najlepszy z całej serii, dwójkę lubię najmniej :)

Odpowiedz
Ja rozumiem że fajnie "szczelajo sie i bijo" ale bez sympatii do Hemswortha (aktora nie postaci bo ta jest żadna) to ten film jest jednym długim sucharem fabularnym i kilkoma strzelaninami o znikomym poziomie wiarygodności. Kurde max 4/10 i bez szans na kolejny seans bo Hitem Polsatu to nie zostanie (bo Netflix) a świadomie nie załączę filmu w którym nie ma kompletnie do czego wracać.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Spodziewaliście się takiego wyniku?

Wszystko wskazuje na to, że film pobije wszelkie możliwe rekordy oglądalności premiery na Netfliksie. Platforma podała, że do wczoraj obejrzano go w 90 milionach domów.

https://www.filmweb.pl/news/%22Tyler+Rake%22+ma+szans%C4%99+zosta%C4%87+najwi%C4%99kszym+hitem+Netfliksa-137566

Najwyraźniej ludzie są spragnieni oldschoolowej akcyjki.

Odpowiedz
Film jest bardzo dobry to i wyniki ma adekwatne.
Sam polecałem znajomym, czego z produkcjami netflixa mi się wcześniej robić nie zdarzyło.

Odpowiedz
Jasne, że jest bardzo dobry, ale były lepsze. Np. dla mnie najlepszym pełnometrażowym filmem Netflixa pozostaje "Triple Frontier" (też oldschoolowa akcyjka), który nie zrobił nawet połowy wyniku "Ekstrakcji".

Odpowiedz
(03-05-2020, 22:36)Mental napisał(a): Najwyraźniej ludzie są spragnieni oldschoolowej akcyjki.

Też pewnie spory wpływ na ten wynik ma brak kinowych widowisk i jakaś tam tęsknota widzów do kina czysto rozrywkowego. Trochę ludzi pozamykanych w domach siedzi to i oglądalność idzie do góry.

Odpowiedz
(03-05-2020, 22:36)Mental napisał(a): Spodziewaliście się takiego wyniku?

Wszystko wskazuje na to, że film pobije wszelkie możliwe rekordy oglądalności premiery na Netfliksie. Platforma podała, że do wczoraj obejrzano go w 90 milionach domów.

https://www.filmweb.pl/news/%22Tyler+Rake%22+ma+szans%C4%99+zosta%C4%87+najwi%C4%99kszym+hitem+Netfliksa-137566

Najwyraźniej ludzie są spragnieni oldschoolowej akcyjki.

Są spragnieni kinowych premier więc z braku laku rzucili się na Netflixa. Swoje zrobiły też reklamy w TV i w sieci, więc pewnie po platformę sięgnęła nowa grupa subskrybentów. Niewykluczone że taka będzie Netflixowa taktyka na najbliższe miesiące.

Odpowiedz
Zapewne macie rację. Ale i tak jestem zaskoczony.

Odpowiedz
(03-05-2020, 22:45)Mental napisał(a): Np. dla mnie najlepszym pełnometrażowym filmem Netflixa pozostaje "Triple Frontier" (też oldschoolowa akcyjka), który nie zrobił nawet połowy wyniku "Ekstrakcji".

W ogóle o nim nie słyszałem, no ale on nie mial premiery w czasie pandemii, no nie? :)

Po obejrzeniu zwiastuna sądzę, że trzeba będzie nadrobić.

Odpowiedz
Poprzedni największy hit jak się nazywał? Bright? Bird Box? No samo dobro tam osiąga szczyty. Nie ogarniam zachwytów nad tym jednorazowym filmem. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon