Kidding (Showtime)
czemu ten serial nie ma osobnego wątku to ja nie wiem, skoro nad taką sabriną potraficie się spuszczać...
no nic, najwidoczniej muszę sam założyć

kidding to jest perłka. i zdrobnienie jest nieprzypadkowe bo każdy odcinek serialu trwa dwadzieścia kilka minut, a napchany jest emocjami za porządny film fabularny. reżyserowane to jest przez michela gondry, więc chciało by się szukać jakichś podobieństw z "zakochanym bez pamięci". fabularny pomysł na serial - ze względu na idylliczny świat z ekranu telewizora - jest jednak dużo bliższy "truman show"

oto mamy jima carreya (twarz naprawdę zmęczona życiem) w roli pana pickles - gwiazdy i twórcy telewizyjnego show dla dzieci w stylu ulicy sezamkowej. cała produkcja tego programu to przedsięwzięcie mocno rodzinne. szefem produkcji jest tu ojciec głównego bohatera (frank langella), za tworzenie kukiełek odpowiada zaś jego siostra (catherine keener). i ten punkt wyjściowy nie wyglądałby może zbyt interesująco gdyby nie to że głównemu bohaterowi wali się właśnie na głowę jego dość poukładane życie. w wypadku samochodowym ginie jeden z jego synów-bliźniaków, a jego żona (judy greer) porzuca go dla kolegi z pracy.
każdy normalny artysta przeżywający takie traumy dałby im upust w swojej twórczości. pisał przygnębiające książki, malował ciemne, niepokojące obrazy, śpiewał dołujące piosenki.
co może w takiej sytuacji zrobić twórca radosnych, optymistycznych programów dla dzieci, który w dodatku mocno przesiąknięty jest osobowością odgrywanej przez siebie niezwykle miłej i uczynnej postaci?
sami zobaczcie.

tym bardziej że już za kilka dni na hbo go odcinek finałowy a ten serial lepiej jednak oglądać ciurkiem. bo pewne wątki wracają, bo nagle widzimy je z innej strony. w ogóle fabuła najeżona jest małymi zwrotami akcji i może niektórym będzie to nawet przeszkadzać. mnie raczej zmusza do zastanowienia jak różnie mogą wyglądać rzeczy gdy przyjrzy im się z bliska. jak różne emocje potrafią wzbudzać. jak bardzo konsternować...
tak czy siak - polecam

ps. byłbym zapomniał o najważniejszym: są cycuszki!
tak że o.

Odpowiedz
Cytat:czemu ten serial nie ma osobnego wątku to ja nie wiem, 

Bo wychodzi tego pierdyliard co sezon i jeśli nie siedzisz na bezrobociu to zwyczajnie nie ma czasu wyłapywać i oglądać wszystkiego.

Cytat:skoro nad taką sabriną potraficie się spuszczać... 

Zią, ona ma dopiero 16 lat... ;]

Opis serialu zachęcił mnie. Dodam do listy rezerwowej.
"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Narzekaj że serial który najwyraźniej nikogo nie obchodzi nie ma swojego tematu, przypierdol się do innego serialu nie mającego z nim żadnego związku. OK.

Odpowiedz
Mnie obchodzi, tylko czekałem, aż wyjdą wszystkie odcinki, żeby łyknąć całość na dwa-trzy podejścia. Carreya nie widziałem w niczym dobrym od lat, a tutaj podobno jest rewelacyjny.

Odpowiedz
(06-11-2018, 11:16)Badus napisał(a): Dodam do listy rezerwowej.
Bardzo skromny sukces marketingowy :)

Nawet jak był trailer to byłem zainteresowany, ale potem doszedłem do wniosku, że nie mam ochoty na kolejną tragikomedię obyczajowo-rodzinną.
Więc ja nawet na listę rezerwową nie wciągnę.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(06-11-2018, 11:16)Badus napisał(a):
Cytat:skoro nad taką sabriną potraficie się spuszczać... 
Zią, ona ma dopiero 16 lat... ;]
Nope. Wczoraj obchodziła 19te urodziny, więc spuszczanie - dosłowne i w przenośni, jak najbardziej dozwolone :P

Odpowiedz
(06-11-2018, 11:25)Mierzwiak napisał(a): przypierdol się do innego serialu nie mającego z nim żadnego związku.

nie przypierdalam się do innego serialu tylko do innych użytkowników że oglądają (i komentują) kolejne wersje tych samych seriali zamiast sięgnąć po coś nowego i świeżego.
no offence :)

Dr Strangelove napisał(a):kolejną tragikomedię obyczajowo-rodzinną
kurczę, nie nazwałbym tak tego, pomimo że w teorii to bardzo dobre określenie gatunku. to dziwne. jak ten serial w sumie
tak że o.

Odpowiedz
(06-11-2018, 11:16)Badus napisał(a):
Cytat:czemu ten serial nie ma osobnego wątku to ja nie wiem, 

Bo wychodzi tego pierdyliard co sezon i jeśli nie siedzisz na bezrobociu to zwyczajnie nie ma czasu wyłapywać i oglądać wszystkiego.

Nawet na bezrobociu człowiek wszystkiego nie obejrzy co by chciał - wiem, sprawdzałem kilka lat temu, gdy pracę zmieniałem. Jedyna możliwość żeby być na bieżąco to mieć system. Co miesiąc dzięki kanałowi jakbyniepaczec wiem co wychodzi z nowości i jaki serial wraca, spisuję sobie każdy serial co mnie interesuje i w każdy dzień mam serial do obejrzenia (np. pon. - Kroniki Times Square, wtorek - Kidding i Outlander, itd), ale nie oglądam tak jak leci w tv tylko sam sobie godzinę wybieram. A z seriali co wychodzą w całości to oglądam codziennie po 2 odcinki. No i ostra selekcja czyli rezygnuję po 3, 4 odcinkach, nawet jak serial jest zachwalany, ale jeśli mnie nudzi np. ostatnio Maniac to odpada i dzięki temu od roku nie mam żadnych zaległości. Ale musiałem zrezygnować z książek i gier, musiałem coś wybrać i zostałem przy filmach i serialach.

Wczoraj akurat słuchałem podcastu znajomego na konglomeracie podcastowym gdzie zajmują się ogólnie popkulturą i kumpel podsumowywał serialowy sezon 2017/18 i zapytał kto ile seriali obejrzał. Więc policzyłem i wyszło, że widziałem od września 2017 do maja 2018 około 68 seriali w całości co jest i tak za dużo, ale mniej jak wcześniej dzięki ostrej selekcji. Jedynie co mnie zaskakuje to to, jak łatwo idzie mi rezygnowanie z seriali.

A co do serialu to dobra rzecz i Carrey doskonały, tylko nie wiem czy on rzeczywiście gra, a może jest po prostu sobą przez to wszystko co go ostatnio w życiu spotkało. Kidding bije chyba wszystkie smutne komedie jakie widziałem ostatnio, nawet Barry'ego, i ja nie dałbym rady obejrzeć całego za jednym posiedzeniem lub dwoma. Wolę oglądać jeden odcinek na tydzień, bo jest zbyt depresyjny jak dla mnie.

Z tego co wiem to choćby Snuffer chce obejrzeć tylko czeka na cały sezon, więc nie jest tak, że nikogo serial nie obchodzi.

Odpowiedz

Odpowiedz
Świetny materiał. Właśnie dziś oglądałem ten epizod i byłem zaskoczony, jak bardzo płynne jest to ujęcie i zrobione tak, że w ogóle nie widac roboty postprodukcyjnej. Teraz już mam odpowiedz dlaczego. :)

Co do serialu, jestem po 6 odcinkach i podoba mi się. Nie jest nachalny w żadną stronę, humor serwuje raczej z wyczuciem, nawet ten bardziej dosadny, nie buduje gagów, tylko wtrąca je naturalnie i są przez to zabawniejsze, podobnie jest ze stroną dramatyczną - to, co spotyka Jeffa, wyrażnie go straumatyzowało, ale twórcy nie napieprzają tą traumą w widza. Dobrym pomysłem było osadzenie akcji jakiś czas po wypadku, dzięki temu to, co przechodzi główny bohater i w jakim stopniu go to zmienia, wypada bardziej naturalnie, nie na pstryknięcie palców. Poza tym klimat całości zdecydowanie ma w sobie coś z filmów Gondry'ego, czuć tutaj także ducha Kaufmana (zwłaszcza tego z "Anomalisy") i Spike'a Jonze'a. Nie grzeszy może oryginalnością, jeśli chodzi o poruszane kwestie, ale na pewno ma swój specyficzny charakter.

A Carrey jest znakomity. Stonowana, sympatyczna, smutna rola.

Odpowiedz
Ten serial jest z każdym kolejnym odcinkiem coraz lepszy. Ciężko mi teraz znaleźć innego bohatera, który byłby tak dobrym człowiekiem, a jednocześnie postacią tak tragiczną. Wczoraj obejrzałem odcinek siódmy, który nosi tytuł "Kintsugi" i zostałem po prostu zmiażdżony.

To, że Jim Carrey ma nominację do Emmy i Globu to rzecz oczywista, jednak dla mnie cichym królem serialu jest Frank Langella. Jego "fuck you" w siódmym odcinku było niesamowite!
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
tak, siódmy odcinek był świetny. pacynki japońskiego picklesa, obiad z vivian
i ujęcie na telewizor nawiązujące do tytułowej dziedziny sztuki.
zresztą w każdym odcinku są jakieś scenki które wprawiają mnie w rodzaj osłupienia przemieszanego z zachwytem.
w finale (skończyłem już serial) było to zapalenie choinki jak i scena dotycząca tworzenia maskotek. bardzo emocjonalne i oczywiście świetnie zrealizowane
ostatnia scena - mam tu pewne zastrzeżenia, ale w suuuumieee...

rewelacyjny serial. czekam na drugi sezon
tak że o.

Odpowiedz

Wow.

Odpowiedz
czekam!
mam nadzieje że znowu będzie na HBO
tak że o.

Odpowiedz

2 sezon startuje 10 lutego na HBO Go :)

Odpowiedz
Pierwszy odcinek drugiego sezonu i przejścia między scenami w nim - wow. cholernie śmieszne momentami (I think we should see other people) i Carrey odwala super aktorstwo

Odpowiedz
robisz mi smaka. wjedzie na spokojnie wieczorem. montaż był zajebisty już przy pierwszej serii
tak że o.

Odpowiedz
Tak, ale tym razem sam pomysł na odcinek daje całej ekipie rozwinąć skrzydła. Nie mogę się doczekać drugiego, też dziś wleci.

Odpowiedz
tą zabawą z formą kidding wypełnia mi trochę lukę po legionie :P
jest zabawnie, a jednoczenie wciąż pogłębiane są główne postacie. bardzo mi się to podoba!
tak że o.

Odpowiedz
Eeee i po pierwszych zachwytach jedyne co mogę z siebie wykrztusić to - WTF.

Nie wiem, humor zrobil sie taki prostacki i glupawy (winda na ratunek problemow z erekcja!), czego apogeum mialo miejsce w scenie na statku z Azjata ganiajacym Catherine Keener bo "dotknela penisa mojego brata! zgwalcila mojego brata!". Bylem mocno zazenowany, bo nie wiem gdzie tu jest zart nawet - ze smiesznie krzyczy o gwalcie, gdy seks byl za obupolna zgoda? Ze Azjata ganiajacy dorosla kobiete jest zabawnym widokiem? Raz jeszcze, co do kurwy. Z inteligentnej zabawy z widzem zrobil sie taki typowy przegiety komediodramat. Po odcinku 2x06 autentycznie odechciewa mi sie ogladac. Odcinek z programem i wystepem Ariany Grande calkiem sympatyczny, ale meh - lepiej to wypadlo w GLOW gdzie widzielismy wczesniej prace dziewczyn nad tym konkretnym odcinkiem, wiec znacznie bardziej satysfakcjonujace bylo ogladanie go w koncu. Tutaj? Sam pomysl rozwodu na żywo bardzo sympatyczny, ale juz jego nastepstwa i konsekwencje - nie nie nie. Ja odpadam, bylem w niezlym szoku jak zobaczylem ze Gondry byl rezyserem odcinka 5 albo 6ego, IMO to totalnie czuc, jakby to byl 2 sezon robiony przez jakiegos wyrobnika. Opinia pisana po 6 odcinkach, 7 i 8 nawet nie chce mi sie ruszac.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon