O wszystko zadbam / I Care a Lot (2020) reż. J Blakeson
I Care a Lot (2020)

Czarna komedia trochę w stylu produkcji braci Coen ze świetnymi rolami Rosamund Pike, Petera Dinklage'a, Diane Wiest i Chrisa Messiny. Na filmwebie wiele osób ciśnie po filmie, nie do końca łapią gatunek produkcji, ale przecież od początku widać z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Od początku widać, że to nie jest kino zrobione na poważnie, tylko bardzo czarna komedia, w której trudno kibicować komukolwiek, bo wszyscy bohaterowie to źli ludzie, ale i tak dobrze się bawiłem. Ocena: 7/10.

Odpowiedz
(21-02-2021, 02:06)michax napisał(a): I Care a Lot (2020)

Czarna komedia trochę w stylu produkcji braci Coen ze świetnymi rolami Rosamund Pike, Petera Dinklage'a, Diane Wiest i Chrisa Messiny. Na filmwebie wiele osób ciśnie po filmie,  nie do końca łapią gatunek produkcji, ale przecież od początku widać z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Od początku widać, że to nie jest kino zrobione na poważnie, tylko bardzo czarna komedia, w której trudno kibicować komukolwiek, bo wszyscy bohaterowie to źli ludzie, ale i tak dobrze się bawiłem. Ocena: 7/10.
No dla mnie niestrawne. Jeśli to  w zamierzeniu była czarna komedia to bardzo słabo wyszła. Bo wygląda jak zrobione na poważnie gdzie scenarzysta pomaga dwóm lesbijkom bo tak wypada.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
I Care a lot

Ja jestem zachwycony. Jest tam kilka zgrzytów, ale tempo, oś fabularna i Pike, której i tak nie lubię, daje radę. I to mocno. Intryga z zakładem opieki naświetlona szybko, pranie kasy i czyszczenie domów to wątek pokazany w stylu Martina Scorsese. Rola Pike wybitna - to jej najlepsza kreacja do tej pory i jakby miała nomkę do Rycerza to spoko. Oczywiście końcowa scena z jednej strony mnie cieszyła (i przy okazji fajnie spina klamrą to, co jest na początku) a z drugiej byłem rozdarty, że jednak tak to się kończy. Ale oczywiście to zasługa fenomenalnej gry duetu obu pań. Nie można zapomnieć o supporcie Wiest - ale ona dobrze wypadła jako staruszka!

9/10

Odpowiedz
Eh, dla I Care a Lot widzę na jednej stronie tematu oceny: 5/niestrawne/7/9 więc będę musiał obejrzeć i wydać wiążącą opinię, czy film dobry czy nie :D

Odpowiedz
(21-02-2021, 22:46)Dr Strangelove napisał(a):
(21-02-2021, 02:06)michax napisał(a): I Care a Lot (2020)

Czarna komedia trochę w stylu produkcji braci Coen ze świetnymi rolami Rosamund Pike, Petera Dinklage'a, Diane Wiest i Chrisa Messiny. Na filmwebie wiele osób ciśnie po filmie,  nie do końca łapią gatunek produkcji, ale przecież od początku widać z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Od początku widać, że to nie jest kino zrobione na poważnie, tylko bardzo czarna komedia, w której trudno kibicować komukolwiek, bo wszyscy bohaterowie to źli ludzie, ale i tak dobrze się bawiłem. Ocena: 7/10.
No dla mnie niestrawne. Jeśli to  w zamierzeniu była czarna komedia to bardzo słabo wyszła. Bo wygląda jak zrobione na poważnie gdzie scenarzysta pomaga dwóm lesbijkom bo tak wypada.

Ja nie widzę aby ICaL było czarną komedią. To film raczej z ciężkim tematem, a scenarzysta lesbijkom nie pomaga. Postać Pike na samym starcie mówi, że "jest pieprzo'ą lwicą" i w wielu scenach jest to dobitnie pokazane.

Odpowiedz
Film z ciężkim tematem, ale to nie oznacza, że nie podany (miejscami) z humorem, więc to taka mieszanka komedii z poważną tematyką. Więc są sceny na poważnie, ale też sporo scen jest podanych w lekkim tonie, np. wątek z gangusami wysłanymi do domu starców, w którym ochrona lepsza jest jak na Kapitolu kilka m-cy temu;-) Kojarzył mi się film z Okrucieństwo nie do przyjęcia braci Coen, czarna komedia o głupich ludziach, w którym też ginęli ludzie, sporo tragedii było, a w tym przypadku mamy film o paskudnych typach. Oczywiście nie jest to poziom filmu braci Coen, nie idą aż tak w humor, ale jednak humor jest w tej produkcji, dzięki czemu seans minął mi miło i lekko.

A właśnie, bo nie załapałem, o co chodziło z

Odpowiedz
michax

Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Porównanie do braci Coen jak najbardziej na miejscu. I to jest dla mnie największa wada tego filmu. Ktoś postanowił się zabawić w braci Coen tylko nie wiedział czy kręci "Okrucieństwo nie do przyjęcie" czy "To nie jest kraj dla starych ludzi". I wyszła niestrawna hybryda gdzie

Odpowiedz
A ja podyskutuję z tym, Dr.Strangelove

Odpowiedz
Ale ja się z tym zgadzam. Po prostu w centralnym momencie intrygi "Cwaniaczka vs Bezwzględna Mafia" mamy to co mamy. I do mnie to zupełnie nie trafia więc pozostaniemy przy swoim :)

Odpowiedz
do mnie też to nie trafia.
jeśli już iść w tą stronę (bo w ogólnym zarysie ma to sens, obie strony są siebie warte), to chciałbym by było to napisane dużo lepiej
tak że o.

Odpowiedz
Obejrzałem i dla mnie ten film to jest 7/10, ewidentna zabawa w Coenów, której niestety doskwiera słaby rozkład akcentów. Osobne uznanie dla obsady - żadnej słabej roli. Fantastyczny był ten gość w roli taksówkarza.

Zastanawia mnie jedno - podczas seansu nie opuszczało mnie to okropne podskórne uczucie, że taki biznes naprawdę może w Stanach funkcjonować. Ktoś wie, czy faktycznie sędzia może odebrać komuś wolność w tak prosty sposób?
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
(26-02-2021, 10:51)Corn napisał(a): Zastanawia mnie jedno - podczas seansu nie opuszczało mnie to okropne podskórne uczucie, że taki biznes naprawdę może w Stanach funkcjonować. Ktoś wie, czy faktycznie sędzia może odebrać komuś wolność w tak prosty sposób?
https://www.esquire.com/entertainment/movies/a35599831/i-care-a-lot-true-story/

Odpowiedz
Masakra - Ameryka jest po prostu zjebana... kraj wolności iks de

Odpowiedz
I care a lot - film o upośledzonej mafii, która nie potrafi sobie poradzić z dwiema feministkami/lesbijkami. Mniej więc tak to wygląda. Szkoda materiału, szkoda aktorstwa, szkoda genialnej Rosamund Pike, szkoda kurva wszystkiego.

3/10

Odpowiedz
Tak to jest jak się filmy dupą ogląda

Odpowiedz
(28-02-2021, 03:35)Mental napisał(a): I care a lot - film o upośledzonej mafii, która nie potrafi sobie poradzić z dwiema feministkami/lesbijkami. Mniej więc tak to wygląda. Szkoda materiału, szkoda aktorstwa, szkoda genialnej Rosamund Pike, szkoda kurva wszystkiego.

3/10

Taaaaa, i tyle byś widział mamę bo jak napisał Corn, to Marla zarządzała wszystkim a mafia musiała pozostać w ukryciu.

EDIT: Jest moderator? ICaL mogłoby mieć już swój wątek.

Odpowiedz
Corn napisał(a):Tak to jest jak się filmy dupą ogląda

Przecież przyznałeś mi rację w spojlerze - scenarzysta ewidentnie pomaga bohaterkom.

Na tym żwirowisku powinien być koniec filmu: rozwiercone kolana albo powinni przytargać jej partnerkę i zgwałcić ją na jej oczach. Wtedy skończyłoby się śmieszkowanie. Ale nie, zamiast tego...

Tak jak napisał Dr. Strangelove, to jest poziom mafii z "Głupiego i głupszego".

No i ładna mi mafia, "która się ukrywa" - żyjąca w centrum wielkiej metropolii na ostatnim piętrze drapacza chmur. Trochę inaczej wyobrażałem sobie "dezerterów z mafii".

Odpowiedz
(28-02-2021, 09:34)Corn napisał(a): Tak to jest jak się filmy dupą ogląda

Ta a potem nagle tajniacka mafia wpada na pomysł, że
Czego tu bronić. To dałny :D

A temat faktycznie można by wydzielić, bo trochę dyskusji jest.

Odpowiedz
"Mafia, która się ukrywa"

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon