Filmy w 3D
Cytat:5 sierpnia 2011 (Polska) 2011-08-05 19 lipca 2011 (Świat)

Ale po komputerach już pewnie chodzi;)

Odpowiedz
(03-08-2011, 19:37)Phil napisał(a): Captain ma premierę w piątek ten, a nie 15.
Coś mi się nieźle pomieszało, zresztą 15 to nawet nie piątek :D

Odpowiedz
Widmo 3D

Odpowiedz
(03-08-2011, 19:44)Mierzwiak napisał(a): Coś mi się nieźle pomieszało, zresztą 15 to nawet nie piątek :D

Drugs are so BAD! :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
http://www.engadget.com/2011/09/01/toshibas-glasses-free-3d-tv-launches-in-europe-as-the-zl2-in-de/

Czy kogoś kręci 3D czy nie, to powinno zrobić wrażenie. Ja w sumie dość niedawno dowiedziałem się, że w ogóle jest możliwość takiego triku - tzn dynamiczne kontrolowanie kątów pod którymi widać poszczególne obrazy plus śledzenie twarzy widza. A już lada dzień będzie to dostępne komercyjnie. I to z opcją wyświetlania 9 (czyli w sumie 18) obrazów jednocześnie, ew. dwóch obrazów ale każdy pod 9 precyzyjnie dobranymi kątami.

Jednocześnie to obrzydliwe, że taką kosmiczną technologię stosuje się do takich pierdół. :)

Odpowiedz
(03-08-2011, 20:59)Mefisto napisał(a): Drugs are so BAD! :P

Zapalasz, włączasz TV i masz 3D lepsze niż w kinie. Przetestowane.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
desjudi napisał(a):po przechadzce i testowaniu telewizorów 3D w sklepie nie dla idiotów wiem jedno: na moje oczy to chyba nie działa, bo na każdym tv - po założeniu okularów 3D na okulary korekcyjne - wciąż widziałem "rozjechane" postaci (wiecie, tak jak się ogląda 3d bez okularów). Do dupy. A testowałem na LG, Samsungu i Sony właśnie
A moze najzwyczajniej w świecie okulary nie były włączone? Nie wiem czy u wszystkich ale chyba w sonym okulary mają przycisk.

A tak z innej beczki. Poniżej prezentacja/zapowiedź hełmu 3D:
http://techtrendy.pl/title,IFA-2011-Nowosc-Sony-helm-3D,wid,13747426,wiadomosc.html?ticaid=6cf77

Odpowiedz
Już z tydzień temu o tym czytałem, Jim twierdzi, że "Hugo" to dotychczas najlepszy film w 3D (włączając w to Avatara). Wiem, że trochę offtop, ale pierwsze recenzje nowego filmu Scorsese są niesamowicie entuzjastyczne - podobno jego najlepszy film od dawna.

Odpowiedz
Może tutaj zamieszczę opinię o Mrocznym Widmie w 3D, bo to chyba najgłośniejsza dotychczasowa konwersja, a o filmie jako takim nic do powiedzenia nie mam.

Ciężko mi powiedzieć, czy jestem zadowolony z 3D - z jednej strony jestem przekonany, że właśnie w takiej formie powinno się oglądać pierwszy epizod, bo najlepiej wsiąka się w wydarzenie i rzeczywiście można się poczuć "jakbyś tam był"(ale o tym za chwilę), z drugiej, to 3D było bardzo nieśmiałe, polegało tylko i wyłącznie na dodaniu głębi, praktycznie nic nie wystawało z ekranu - nawet przedmioty które leciały w stronę kamery, gdy były już blisko widza to po prostu traciły ostrość i znikały. Wiem, że to efekt takiej decyzji Lucasa i dla mnie w sumie ok, bo to lubię w 3D - głębię, wrażenie, że ekran jest szybą pudełka, a akcja dzieje się wewnątrz niego, jednak czasami, w niektórych scenach było to tak neutralne, że gdy próbnie ściągałem okulary to różnica była żadna.

Niestety czuć, że to konwersja, a nie film kręcony w 3D, brakowało niestety również płynności obrazu(dlatego wyścig na Tatooine wypada słabo, bo jest zbyt dynamiczny i przez braki w technologii rozmyty przy jazdach kamery). Przeniesienie bądź co bądź wiekowego filmu w trzeci wymiar poskutkowało widocznymi brakami w ostrości obrazu, bo o ile dana klatka może wyglądać świetnie w Full HD 2D, a nieostrość dalszych planów jest naturalna, tak już przy 3D czujemy, że ta ostrość powinna tam być i chcielibyśmy ją zobaczyć - tutaj zawsze będą wygrywać nowsze filmy, kręcone kamerami 3D, po Mrocznym strasznie napaliłem się na Prometeusza, który powinien być wizualną orgią.

Teraz to co mi się najbardziej podobało:
-sceny we wnętrzach: nie jestem pewien, ale jeszcze w tej części Lucas używał sporo prawdziwej scenografii i lokacji zamiast green screena i to czuć. Świetny jest cały fragment na Tatooine, gdzie w bliskich ujęciach widać fakturę kamienia z jakiego zrobione są domostwa, wrażenia trochę jak z jaskini, świetne są wszystkie zbliżenia na sprzęt, przez 3D czuć jego ciężar i namacalność, jednak działa to też w drugą stronę - gdy coś jest kiepsko zrobione, na przykład kokpit w Nubianie to wtedy zbyt dobrze wiemy, że to nie prawdziwy statek, tylko błyskotki ponakładane na dekorację, kilka razy miałem również wrażenie, że nie jestem w odległej galaktyce, tylko w studiu w hollywood, no ale to wiadomo od dawna, że nowa trylogia ma spore pokłady sztuczności.
-kompozycja kadrów, zdjęcia: nie zdawałem sobie dotychczas sprawy z tego jak świetnie i przemyślanie sfotografowany jest to film! Nie chodzi mi tutaj o estetykę kadrów jako takich, bo ta jest taka sobie, ale niezwykle przemyślaną pracę kamery, ustawienia aktorów i rekwizytów, timing kolejnych dialogów na innym planie w tym samym ujęciu, wykorzystanie do granic możliwości całej szerokości kadru, czyli sporo statycznych ujęć z akcją przemieszczającą się po polu widzenia kamery - to doceniłem dopiero w 3D, aż sobie z ciekawości niedługo powtórzę w 2D i zastanowię się czemu tego nie widziałem wcześniej.

Jak ktoś jest fanem to polecam, w przeciwnym wypadków nawet nie myślcie o wypadzie do kina. Niby jestem za, ale na następne części chyba nie pójdę.

Przed seansem leciał zwiastun Titanica w 3D i powiem tyle, że wygląda gorzej niż Mroczne Widmo. 3D na poziomie, bo ja wiem... Kapitana Ameryki, czyli takie se.

Odpowiedz
Zdjęcia i kompozycja kadrów to obok muzyki najmocniejsze strony PT, szkoda że zauważyłeś to dopiero teraz, ale lepiej późno niż później :)

Gdyby ktoś mi dał wejściówkę to bym się z ciekawości przeszedł, ale płacić? Meh. Wystarczy że zamówiłem to to na Blu :P

Odpowiedz
(12-02-2012, 21:11)simek napisał(a): Przed seansem leciał zwiastun Titanica w 3D i powiem tyle, że wygląda gorzej niż Mroczne Widmo. 3D na poziomie, bo ja wiem... Kapitana Ameryki, czyli takie se.

No proszę i król świata się pod tym podpisze?

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Może jako całość będzie się lepiej prezentować, ale to co zobaczyłem w trailerze Titanica wyglądało po prosto jak pierwsza lepsza konwersja zrobiona na szybkości, żeby podbić cenę biletów. Oczywiście były dobre ujęcia, na przykład najbardziej pamiętna z całego filmu gdy jakiś koleś spada z przechylającego się statku i uderza o barierkę - to wygląda super, ale skoro to pokazali w zwiastunie to nie mam po co iść do kina.

Odpowiedz
Czy to prawda, że Titanic będzie tylko w IMAXach?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
No ja słyszałem, że zawita też do portu w Gdyni
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Danus ==> NIE <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Kilka słów na temat KONWERSJI. Miałem na nie nie chodzić, ale whatever.

Wrath of the Titans [IMAX] - połowa filmu wygląda jakby była w 2D, a druga połowa tak, że obiekty na pierwszym i drugim planie są wyróżnione, a tło płaskie. Wyjątkiem są ujęcia, w których dominuje CGI - tutaj faktycznie można mówić o jakimś 3D, ale są to naprawdę POJEDYNCZE momenty, najlepszy to chyba ujęcie w labiryncie, gdy kamera okrąża Worthingtona, a wokół niego zmienia się (CGI) otoczenie.

Najbardziej widać że to konwersja w tych ujęciach, w których wrażenie głębi i odległości powinno być najlepsze, np. sceny w lesie (drzewa!) czy ujęcia, w których widać kolejne rzędy żołnierzy. Ale nie, jest tak płasko, że o jakimkolwiek wrażeniu trójwymiarowości nie może być mowy.

Na plus wyraźna akcja, ale i tak cała masa scen jest kręcona w sposób, o którym w przypadku 3D nie powinno być mowy - trzęsąca się kamera, dynamiczny montaż.

Trailer Avengers - nie wiem na ile oddaje to ostateczną jakość jaką prezentować będzie ta konwersja, ale jest źle. Na plus jak w Gniewie Tytanów czytelność nawet dynamicznych ujęć, ale autentycznie rozbolała mnie na tym głowa, bo ktoś tu ostro przesadził z nachalnym wyodrębnianiem od siebie każdego obiektu widocznego na ekranie. Aktorzy zdawali się chcieć wejść mi w oczy, podczas gdy tło uciekało jak najdalej. Okropne, okropne, okropne.

Odpowiedz
To ci idioci nakręcili sequel filmu który konwersowali do 3D i nie pomyśleli, żeby może go NAKRECIĆ w 3D? Chyba, że w 3D kręci się drożej niż z konwersją? Dziwna decyzja dla mnie.

Odpowiedz
No właśnie o to chodzi, że w 3D kręci się drożej.

Poza tym nie każda konwersja jest zła. "Gravity" Cuarona też powstaje w ten sposób, ale facet zapewnia, że dla jego filmu to lepszy wybór i ja mu wierzę.

Odpowiedz
O nie, tylko nie nowy Cuaron w 3D :( Pokaż mi dobrą konwersję, bo ja wszystkie które widziałem były takie sobie i zawsze podczas seansu marzyłem, żeby to nakręcili w 3D a nie przerabiali.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon