Cytat:5 sierpnia 2011 (Polska) 2011-08-05 19 lipca 2011 (Świat)
Ale po komputerach już pewnie chodzi;)
03-08-2011, 19:42
|
Filmy w 3D
|
Cytat:5 sierpnia 2011 (Polska) 2011-08-05 19 lipca 2011 (Świat) Ale po komputerach już pewnie chodzi;) 03-08-2011, 19:42 (03-08-2011, 19:44)Mierzwiak napisał(a): Coś mi się nieźle pomieszało, zresztą 15 to nawet nie piątek :D Drugs are so BAD! :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 03-08-2011, 20:59
http://www.engadget.com/2011/09/01/toshibas-glasses-free-3d-tv-launches-in-europe-as-the-zl2-in-de/
Czy kogoś kręci 3D czy nie, to powinno zrobić wrażenie. Ja w sumie dość niedawno dowiedziałem się, że w ogóle jest możliwość takiego triku - tzn dynamiczne kontrolowanie kątów pod którymi widać poszczególne obrazy plus śledzenie twarzy widza. A już lada dzień będzie to dostępne komercyjnie. I to z opcją wyświetlania 9 (czyli w sumie 18) obrazów jednocześnie, ew. dwóch obrazów ale każdy pod 9 precyzyjnie dobranymi kątami. Jednocześnie to obrzydliwe, że taką kosmiczną technologię stosuje się do takich pierdół. :) 01-09-2011, 22:38 desjudi napisał(a):po przechadzce i testowaniu telewizorów 3D w sklepie nie dla idiotów wiem jedno: na moje oczy to chyba nie działa, bo na każdym tv - po założeniu okularów 3D na okulary korekcyjne - wciąż widziałem "rozjechane" postaci (wiecie, tak jak się ogląda 3d bez okularów). Do dupy. A testowałem na LG, Samsungu i Sony właśnieA moze najzwyczajniej w świecie okulary nie były włączone? Nie wiem czy u wszystkich ale chyba w sonym okulary mają przycisk. A tak z innej beczki. Poniżej prezentacja/zapowiedź hełmu 3D: http://techtrendy.pl/title,IFA-2011-Nowosc-Sony-helm-3D,wid,13747426,wiadomosc.html?ticaid=6cf77 04-09-2011, 23:32
Już z tydzień temu o tym czytałem, Jim twierdzi, że "Hugo" to dotychczas najlepszy film w 3D (włączając w to Avatara). Wiem, że trochę offtop, ale pierwsze recenzje nowego filmu Scorsese są niesamowicie entuzjastyczne - podobno jego najlepszy film od dawna.
17-11-2011, 21:20
Może tutaj zamieszczę opinię o Mrocznym Widmie w 3D, bo to chyba najgłośniejsza dotychczasowa konwersja, a o filmie jako takim nic do powiedzenia nie mam.
Ciężko mi powiedzieć, czy jestem zadowolony z 3D - z jednej strony jestem przekonany, że właśnie w takiej formie powinno się oglądać pierwszy epizod, bo najlepiej wsiąka się w wydarzenie i rzeczywiście można się poczuć "jakbyś tam był"(ale o tym za chwilę), z drugiej, to 3D było bardzo nieśmiałe, polegało tylko i wyłącznie na dodaniu głębi, praktycznie nic nie wystawało z ekranu - nawet przedmioty które leciały w stronę kamery, gdy były już blisko widza to po prostu traciły ostrość i znikały. Wiem, że to efekt takiej decyzji Lucasa i dla mnie w sumie ok, bo to lubię w 3D - głębię, wrażenie, że ekran jest szybą pudełka, a akcja dzieje się wewnątrz niego, jednak czasami, w niektórych scenach było to tak neutralne, że gdy próbnie ściągałem okulary to różnica była żadna. Niestety czuć, że to konwersja, a nie film kręcony w 3D, brakowało niestety również płynności obrazu(dlatego wyścig na Tatooine wypada słabo, bo jest zbyt dynamiczny i przez braki w technologii rozmyty przy jazdach kamery). Przeniesienie bądź co bądź wiekowego filmu w trzeci wymiar poskutkowało widocznymi brakami w ostrości obrazu, bo o ile dana klatka może wyglądać świetnie w Full HD 2D, a nieostrość dalszych planów jest naturalna, tak już przy 3D czujemy, że ta ostrość powinna tam być i chcielibyśmy ją zobaczyć - tutaj zawsze będą wygrywać nowsze filmy, kręcone kamerami 3D, po Mrocznym strasznie napaliłem się na Prometeusza, który powinien być wizualną orgią. Teraz to co mi się najbardziej podobało: -sceny we wnętrzach: nie jestem pewien, ale jeszcze w tej części Lucas używał sporo prawdziwej scenografii i lokacji zamiast green screena i to czuć. Świetny jest cały fragment na Tatooine, gdzie w bliskich ujęciach widać fakturę kamienia z jakiego zrobione są domostwa, wrażenia trochę jak z jaskini, świetne są wszystkie zbliżenia na sprzęt, przez 3D czuć jego ciężar i namacalność, jednak działa to też w drugą stronę - gdy coś jest kiepsko zrobione, na przykład kokpit w Nubianie to wtedy zbyt dobrze wiemy, że to nie prawdziwy statek, tylko błyskotki ponakładane na dekorację, kilka razy miałem również wrażenie, że nie jestem w odległej galaktyce, tylko w studiu w hollywood, no ale to wiadomo od dawna, że nowa trylogia ma spore pokłady sztuczności. -kompozycja kadrów, zdjęcia: nie zdawałem sobie dotychczas sprawy z tego jak świetnie i przemyślanie sfotografowany jest to film! Nie chodzi mi tutaj o estetykę kadrów jako takich, bo ta jest taka sobie, ale niezwykle przemyślaną pracę kamery, ustawienia aktorów i rekwizytów, timing kolejnych dialogów na innym planie w tym samym ujęciu, wykorzystanie do granic możliwości całej szerokości kadru, czyli sporo statycznych ujęć z akcją przemieszczającą się po polu widzenia kamery - to doceniłem dopiero w 3D, aż sobie z ciekawości niedługo powtórzę w 2D i zastanowię się czemu tego nie widziałem wcześniej. Jak ktoś jest fanem to polecam, w przeciwnym wypadków nawet nie myślcie o wypadzie do kina. Niby jestem za, ale na następne części chyba nie pójdę. Przed seansem leciał zwiastun Titanica w 3D i powiem tyle, że wygląda gorzej niż Mroczne Widmo. 3D na poziomie, bo ja wiem... Kapitana Ameryki, czyli takie se. 12-02-2012, 21:11
Zdjęcia i kompozycja kadrów to obok muzyki najmocniejsze strony PT, szkoda że zauważyłeś to dopiero teraz, ale lepiej późno niż później :)
Gdyby ktoś mi dał wejściówkę to bym się z ciekawości przeszedł, ale płacić? Meh. Wystarczy że zamówiłem to to na Blu :P 12-02-2012, 21:37 (12-02-2012, 21:11)simek napisał(a): Przed seansem leciał zwiastun Titanica w 3D i powiem tyle, że wygląda gorzej niż Mroczne Widmo. 3D na poziomie, bo ja wiem... Kapitana Ameryki, czyli takie se. No proszę i król świata się pod tym podpisze?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 13-02-2012, 00:12
Może jako całość będzie się lepiej prezentować, ale to co zobaczyłem w trailerze Titanica wyglądało po prosto jak pierwsza lepsza konwersja zrobiona na szybkości, żeby podbić cenę biletów. Oczywiście były dobre ujęcia, na przykład najbardziej pamiętna z całego filmu gdy jakiś koleś spada z przechylającego się statku i uderza o barierkę - to wygląda super, ale skoro to pokazali w zwiastunie to nie mam po co iść do kina.
13-02-2012, 13:14
Czy to prawda, że Titanic będzie tylko w IMAXach?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 31-03-2012, 15:35
No ja słyszałem, że zawita też do portu w Gdyni
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 31-03-2012, 16:01 Danus ==> NIE <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
31-03-2012, 16:33
Kilka słów na temat KONWERSJI. Miałem na nie nie chodzić, ale whatever.
Wrath of the Titans [IMAX] - połowa filmu wygląda jakby była w 2D, a druga połowa tak, że obiekty na pierwszym i drugim planie są wyróżnione, a tło płaskie. Wyjątkiem są ujęcia, w których dominuje CGI - tutaj faktycznie można mówić o jakimś 3D, ale są to naprawdę POJEDYNCZE momenty, najlepszy to chyba ujęcie w labiryncie, gdy kamera okrąża Worthingtona, a wokół niego zmienia się (CGI) otoczenie. Najbardziej widać że to konwersja w tych ujęciach, w których wrażenie głębi i odległości powinno być najlepsze, np. sceny w lesie (drzewa!) czy ujęcia, w których widać kolejne rzędy żołnierzy. Ale nie, jest tak płasko, że o jakimkolwiek wrażeniu trójwymiarowości nie może być mowy. Na plus wyraźna akcja, ale i tak cała masa scen jest kręcona w sposób, o którym w przypadku 3D nie powinno być mowy - trzęsąca się kamera, dynamiczny montaż. Trailer Avengers - nie wiem na ile oddaje to ostateczną jakość jaką prezentować będzie ta konwersja, ale jest źle. Na plus jak w Gniewie Tytanów czytelność nawet dynamicznych ujęć, ale autentycznie rozbolała mnie na tym głowa, bo ktoś tu ostro przesadził z nachalnym wyodrębnianiem od siebie każdego obiektu widocznego na ekranie. Aktorzy zdawali się chcieć wejść mi w oczy, podczas gdy tło uciekało jak najdalej. Okropne, okropne, okropne. 31-03-2012, 20:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2012, 21:20 przez Mierzwiak.)
To ci idioci nakręcili sequel filmu który konwersowali do 3D i nie pomyśleli, żeby może go NAKRECIĆ w 3D? Chyba, że w 3D kręci się drożej niż z konwersją? Dziwna decyzja dla mnie.
01-04-2012, 02:54
No właśnie o to chodzi, że w 3D kręci się drożej.
Poza tym nie każda konwersja jest zła. "Gravity" Cuarona też powstaje w ten sposób, ale facet zapewnia, że dla jego filmu to lepszy wybór i ja mu wierzę. 01-04-2012, 09:41 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Filmy w 60 FPS | military | 72 | 33,118 |
02-03-2017, 07:33 Ostatni post: Grievous |
|
| Filmy w 5D | peju | 1 | 2,626 |
11-01-2011, 02:08 Ostatni post: peju |
|
| Filmy w 5D | peju | 1 | 2,485 |
11-01-2011, 02:06 Ostatni post: peju |
|
| muzyczne filmy na 8. MFF Era Nowe Horyzonty | innova | 1 | 2,002 |