McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Zacznę standardowo - wspominając o książce którą uważam za wybitną, za jedną z najlepszych w kategorii sci - fi. Czytałem ją z zapartym tchem i właściwie to pierwsze, porządne Sci - fi jakie przeczytałem dlatego spoglądam też na nią z pewną dozą sentymentu.
Dlatego właśnie wiąże takie duże nadzieje z tą ekranizacją. Reżyseruje Petersen co zwiastuje.. Napewno widowiskowy film, ale co będzie z resztą? No własnie nie wiadomo. Obsada nie jest skompletowana, na filmwebie jako Ender widniejie Anakin Skywalker z Phantom Menace, czyli Jake Lloyd czy jakoś tak. Czy to potwierdzone? wątpie, bo podobno Orson Scott Card zastrzegł sobie że aktorzy grający dzieci nie mogą mieć powyżej 12 lat.
Z projektem wiąże duże nadzieje, choć obawy także mam nie małe.
Pewnie nie muszę wspominać że będzie PG - 13 i mocniejsze fragmenty jak np. z Olbrzymem wylecą?
14-03-2008, 22:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2012, 17:10 przez Snuffer.)
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Moja ulubiona książka. Czytam raz na rok-dwa.
1. Reżyser. Jeśli przypomni sobie Enemy Mine czy Das Boot, to powinno być nieźle.
2. Co do aktorów - tu moim zdaniem spokojnie można by postarzyć wszystkie występujące dzieciaki. Nie wyobrażam sobie kilkuletnich dzieci, które mogłyby to zagrać a taki 12-14 latek wciąż będzie wyglądać na dziecko a są większe szanse, że zagra jak trzeba.
3. Co do cięć - gra fantasy teoretycznie mogła by wylecieć - zbyt pojechana, trudno mi sobie wyobrazić ją na ekranie. Problem z końcówką filmu, ale nic aż tak wielkiego.
4. Obsada cd - Graff będzie kobietą :( Kicha. Graff i Groszek to moje ulubione postaci. Graffa zawsze wyobrażałem sobie jako Briana Dennehy - często grywał grubawych wojskowych :)
Natomiast ciekawie obsadzili Mazera - James Cromwell.
5. PG-13 - ciekawe jak obejdą kwestię trupów...
Ogólnie - mieszane uczucia. To świetny materiał, możliwy do realizacji, ale równie łatwo go spaprać.
15-03-2008, 02:49
McMillan Man
Cytat:gra fantasy teoretycznie mogła by wylecieć
Martwi mnie to trochę bo jest to jeden z najlepszych pomysłów książki, i bardzo dobrze pomyślany.
Jeśli chodzi o PG - 13 no to nic jeszcze nie wiadomo, ale znająć podejście "speców" - w filmie są dzieci, film dla dzieci. I wyjdzie kaszana, np. ocenzurowana walka w łazience albo jej brak.
Oczywiście jak wszyscy fani książki chciałbym żeby wszystkie wątki zostały pokazane na ekranie, ale to raczej niemożliwe - film prawdopodobnie nie będzie dłuższy niż 2 godziny.
EDIT : W Clicku przeczytałem potwierdzoną informację iż na podstawie filmu ma powstać gra. Ja bardzo chętnie zagram. Wyobrażacie sobie pojedynek z olbrzymem? :twisted:
15-03-2008, 10:31
Snuffer napisał(a):Cytat:gra fantasy teoretycznie mogła by wylecieć
Martwi mnie to trochę bo jest to jeden z najlepszych pomysłów książki, i bardzo dobrze pomyślany.
Ale IMO dość odstaje od reszty i może być ciut zbyt "pojechany" dla większości śmiertelników
Snuffer napisał(a):Jeśli chodzi o PG - 13 no to nic jeszcze nie wiadomo, ale znająć podejście "speców" - w filmie są dzieci, film dla dzieci. I wyjdzie kaszana, np. ocenzurowana walka w łazience albo jej brak.
Istotne, żeby w łazience (czy jakieś inne miejsce mogą wykombinować, bo to jest "filmowo kłopotliwe") padł trup. Nie przypadkiem.
BTW - zabawna sprawa, ale Grę Endera po raz pierwszy przeczytałem mając własnie 13 lat :-) Totalnie inny odbiór niż 10 lat później.
Snuffer napisał(a):Oczywiście jak wszyscy fani książki chciałbym żeby wszystkie wątki zostały pokazane na ekranie, ale to raczej niemożliwe - film prawdopodobnie nie będzie dłuższy niż 2 godziny.
Jeszcze kombinowałem tak, że można by wątek Petera i Valentine wyciąć, bo można się skupić tylko na treningu i wojnie, ale to jest potrzebne jako tło dla filmu. Trudno coś wyciąć z tej książki...
Snuffer napisał(a):EDIT : W Clicku przeczytałem potwierdzoną informację iż na podstawie filmu ma powstać gra. Ja bardzo chętnie zagram. Wyobrażacie sobie pojedynek z olbrzymem? :twisted:
Heh mi przyszło do głowy raczej toczenie bitew w 0G.
15-03-2008, 11:39
McMillan Man
Czy ktoś wie co się z tym projektem dzieje? Doczekamy się tego filmu?
16-12-2010, 18:51
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
16-12-2010, 19:02
Red Crow
Liczba postów: 12,731
Liczba wątków: 50
To ten projekt jeszcze żyje? Spoko, Gavin spieprzył "Volverine'a", ma szansę na rehabilitację. Chociaż nie bardzo mogę sobie wyobrazić ten film jako kasowe s-f. To już prędzej Duncan Jones by mi tu pasował.
16-12-2010, 23:32
http://io9.com/5903227/see-the-neck-implants-of-enders-games-teenage-army
Się kręci, pierwsze foty, choć nic konkretnego.
Harrison Ford i Ben Kingsley w obsadzie. Jako fan pewnie będę rozczarowany.
19-04-2012, 09:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-04-2012, 09:58 przez Craven.)
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Można byłoby zmienić datę w tytule, gdyż raczej w 2008 roku ten film się nie pojawi.
19-04-2012, 16:20
Przy okazji - opis z IO9 nie wspomina o Peterze ani Valentine, a Graff jest "highly esteemed" nic nie wspominają o tym co robi z Enderem. Mam fatalne przeczucia.
19-04-2012, 16:42
McMillan Man
Nie są obsadzeni? Na imdb jako Valentine jest Abigail Breslin, a jako Peter jakiś Jimmy Jax Pinchak:
Pamiętam go z Let Me In, będzie dobry do tej roli.
19-04-2012, 17:09
Fanboy Nolana
(19-04-2012, 16:42)Craven napisał(a): Mam fatalne przeczucia.
I've got bad feeling about this.
19-04-2012, 17:45
Wyszukiwarka na tym forum obsysa.
Tymczasem:
25-03-2013, 13:24
Stały bywalec
Liczba postów: 8,490
Liczba wątków: 40
Wow, ten temat zaczął się w 2008 roku.
Niedawno przeczytałem - nie jest to może ścisła czołówka, ale wciąż jedna z lepszych książek s-f.
Co do filmu, to najbardziej nie podoba mi się reżyser, którego życiowym osiągnięciem jest W pustyni i w puszczy (!) i X-men Geneza: Wolverine.
Dużo lepiej wygląda obsada, z Harrisonem Fordem jako Graffem i Benem Kingsleyem jako Rackhamem - pasują idealnie. Nie wiem jak z głównym bohaterem, nie widziałem z nim żadnego filmu, za to Haille Steinfeld jest strzałem w dziesiątkę.
Może coś z tego będzie. Szkoda, że nie wzięli na reżysera kogoś bardziej utalentowanego, na przykład tego od District 9, albo od The Moon.
Oby nie dali komuś takiemu jak Hood Ubika, tam to liczę na kogoś kalibru Nolana, Finchera lub Aronofsky'ego.
25-03-2013, 18:08
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
(25-03-2013, 18:08)Capt. Nascimento napisał(a): Co do filmu, to najbardziej nie podoba mi się reżyser, którego życiowym osiągnięciem jest W pustyni i w puszczy (!) i X-men Geneza: Wolverine.
Pomijając oczywiście tak mało istotną nagrodę jak Oscar za film nieanglojęzyczny (i pomijając fakt, że Tsotsi jest równie słabe jak pozostałe filmy Hooda :))
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
25-03-2013, 18:16
(25-03-2013, 18:08)Capt. Nascimento napisał(a): Dużo lepiej wygląda obsada, z Harrisonem Fordem jako Graffem i Benem Kingsleyem jako Rackhamem - pasują idealnie.
Graff powinien być spasionym flegmatycznym generalskim typem, Rackham maoryskim kostropatym staruchem.
25-03-2013, 18:20
Sala bitewna z przezroczystymi ścianami!
25-03-2013, 19:30
Samurai Cop
Liczba postów: 4,396
Liczba wątków: 28
Plakat może być, nie myślałem, że dożyję tej ekranizacji, słychać było o tym od dekady.
25-03-2013, 19:45
Fanboy Nolana
A ja ze względu na tę ekranizację, specjalnie nie brałem się za czytanie książek, co by być milej (mam nadzieję) w kinie.
Jakby kogoś interesowało to za muzykę odpowiadać będzie James Horner.
25-03-2013, 20:26
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,556
Liczba wątków: 67
I pewnie muzyka to jedyne co z filmu zapamiętamy :)
25-03-2013, 22:01
|