Gravity (2012) (Reż. Alfonso Cuaron)
http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=106834

Wszystko w jednym ujęciu! Kolejny świetny i przede wszystkim niezwykle emocjonujący trailer. Szkoda tylko, że to sztuczne CGI odbiera tym i tak mało realistycznym wydarzeniom realizmu.

Odpowiedz
Elegancki trailer. O poszczególne elementy się nie boję, ale nie jestem pewien czy Cuaron będzie potrafił sklecić z zajebistych scen zajebisty film.

Odpowiedz
Lubezki you son of a bi....
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Ładnie to wygląda, być może na nominację do Oscara, ale nie rozumiem tych przesadnych zachwytów zdjęciami. Też uwielbiam Lubezkiego, ale czasem wypadałoby spojrzeć na jego pracę trzeźwym okiem. Z pewnością jego ogromnym, być może życiowym, osiągnięciem było "Drzewo życia".

Tutaj z kolei wszystko rozbija się o sprawną choreografię aktorów, a cała reszta wygląda na wygenerowaną w post-produkcji. Zauważcie, że co najmniej parę razy aktorzy wychodzą poza kadr (lub generowane komputerowo obiekty), więc założę się, że są tam markowane cięcia. Nie wygląda mi to na taką mordęgę operatorską jak w "Ludzkich dzieciach" (w których, jak wiadomo, też były drobne oszustwa).

Oczywiście zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania po seansie całości :)

Odpowiedz
Cytat:Szkoda tylko, że to sztuczne CGI odbiera tym i tak mało realistycznym wydarzeniom realizmu.
Kurna, to jest już zwykłe czepialstwo ale rozumiem, że takie marudzenie dodaje do charyzmy trochę koneserskiego sznytu. W teatrze tez widzisz drewniane rekwizyty?
To co pokazują dzisiejsze filmy to prawdziwa magia, ja ją widzę, a nie cgi sregiei.

Ten film mogą położyć dłużyzny i jakiś kuriozalny pomysł na ratunek i powrót. Warunki w jakich się znaleźli są ekstremalne, szanse w praktyce zerowe. Liczę, że w produkcji uczestniczyło kilku łebskich konsultantów.

Odpowiedz
(24-07-2013, 08:12)Juby napisał(a): Szkoda tylko, że to sztuczne CGI odbiera tym i tak mało realistycznym wydarzeniom realizmu.

Co tam jest mało realistyczne?

Poza tym szkoda, że nie ma dźwięku w kosmosie, pełny coconut effect, akurat niepotrzebnie tu poszli w realizm.

Odpowiedz
(24-07-2013, 10:09)unknown napisał(a): Ten film mogą położyć dłużyzny i jakiś kuriozalny pomysł na ratunek i powrót. Warunki w jakich się znaleźli są ekstremalne, szanse w praktyce zerowe. Liczę, że w produkcji uczestniczyło kilku łebskich konsultantów.

Scenariusz niby jest do dostania, więc można sprawdzić jak się to kończy, ale ja wolę go nie tykać, chociaż też jestem bardzo ciekawy jak wybrną z tego, że Bullock sobie odlatuje w siną dal, Clooney będzie ją gonił swoim jetpackiem?

Odpowiedz
W klipie jest wahadłowiec rozwalany przez szczątki satelity. Ratunkiem może być ISS (tylko jak?), zresztą najwyższy czas, by stacja kosmiczna pojawiła się wreszcie w jakimś filmie. Raczej na pewno pomocą nie będą taikonauci z Shenzhou ;)

Ps.
Najwyższy czas na jakiś poważny film o ISS, lata już nad głowami dobrych parę lat, zamknięta duża przestrzeń na orbicie, parę osób, może pierwszy astronauta z Jemenu? ;)
Drogo by nie było, stację można odtworzyć w studio, akcja we wnętrzach + parę ujęć akcji z orbity.
Program ISS ma tragicznie słaby PR, nawet w cywilizowanych krajach większość nie wie, że istnieje coś takiego jak międzynarodowa stacja kosmiczna, a wczoraj Włoch w trakcie wyjścia na zewnątrz o mało nie utopił się w skafandrze...
http://www.kosmonauta.net/pl/menu-zalogowe/menu-artykuly-zalogowe/orbitalne/5652-2013-07-16-spacer-eva-23-relacja-na-zywo.html

Odpowiedz
Można też czujnym okiem obejrzeć pierwszy zwiastun.

Po pierwsze mamy ujęcie Clooney'a i Bullock dryfujących w kosmosie, wygląda jakby on holował ją (chociaż kabelek jest luźny).
Po drugie widizmy też ISS.
Po trzecie w niektórych ujęciach Bullock ma na sobie skafander rosyjski.

Tak sobie myślę, a jakby na DVD film miał dwie ścieżki dźwiękowe - jedną bez eksplozji w kosmosie a drugą z? ... Byłoby super. Ma ktoś maila do Cuarona?

http://gravitymovie.warnerbros.com/ - ooo czyżby za godzinę kolejny clip?

Odpowiedz
(24-07-2013, 10:45)simek napisał(a): Scenariusz niby jest do dostania, więc można sprawdzić jak się to kończy, ale ja wolę go nie tykać, chociaż też jestem bardzo ciekawy jak wybrną z tego, że Bullock sobie odlatuje w siną dal, Clooney będzie ją gonił swoim jetpackiem?
Co prawda staram się jak najmniej czytać o fabule, ale czy z pierwszych wypowiedzi samych zainteresowanych nie wynika przypadkiem, że...
(daje w spoiler, ale wydaje mi się, że jest to dosyć powszechna wiedza)
A drugi trailer zrobił na mnie mniejsze wrażenie niż pierwszy. Pierwszy z kolei widziałem w 3D przed Pacific Rim i też spodziewałem się lepszej reakcji. Jeśli chodzi o 3D to o dziwo najlepiej wyglądała nie sekwencja katastrofy, ale ostatnie ujęcie Bullock dryfującej w przestrzeni.

Mam nadzieję, że nie jest tak, że pierwszy odkrywał wszystkie karty jeśli chodzi o wizualne atrakcje filmu. Rzeczywiście wygląda na to, że ważniejsza od samych "zdjęć" jest choreografia, praca kamery w relacji do aktorów itd. Nadal wygląda to świeżo i emocjonująco, ale nie wiem czy takie akcje są w stanie uciągnąć cały film.

Odpowiedz
Pewnie będą dwie rozwałki.
Jest też Sojuz i jakiś pechowy Rosjanin bez skafandra próżniowego dyndający na zewnątrz Sojuza zbliżającego się do ISS (co on tam robił w takim ubranku?). To pewnie Rosjanie ją przechwycą, zgarną Clooneya i zbliżą się do ISS. Wygląda na to, że stacja nie przetrwa.
Cytat:Nadal wygląda to świeżo i emocjonująco, ale nie wiem czy takie akcje są w stanie uciągnąć cały film.
Chyba jednak jest sporo miejsca na akcję.
Pierwsza rozwałka, szybowanie, akcja ratunkowa, druga rozwałka, lądowanie, wywiady i wizyty w zakładach pracy.

Odpowiedz
Soyuz jest zawsze na ISS jako awaryjny transport na Ziemię. Syndrom Kesslera, zapewni pewnie więcej niż jedną rozwałkę

Odpowiedz
No właśnie może coś "świadomie" przegapiłem w ostatnich tygodniach, ale skąd wiecie, że będzie akcja ratunkowa, lądowanie itd. I jaka druga rozwałka?
To co ja wiem o fabule to:

Odpowiedz
Byłoby fajnie, ale nie przypominam sobie, aby KIEDYKOLWIEK ktoś dał tyle kasy na taki film :) Z drugiej strony to by wyjaśniało dlaczego od roku nie chcą go wprowadzić do kin :P

Swoją drogą jest to, na chwilę obecną, jedyny film, który chciałbym obejrzeć w 3D i w przypadku którego widzę w nim jakiś sens.

Odpowiedz

Odpowiedz
Cytat:ale skąd wiecie, że będzie akcja ratunkowa
Dzisiejszy klip wygląda na początek przygody, w pierwszym klipie zbliżają się wraz z Sojuzem do ISS.
Pewnie to była ta akcja ratunkowa.
Jakieś lądowanie może jednak być, ISS też mocno oberwała.

Odpowiedz
Fucking Physics! Dziwacznie mi się ogląda coś takiego bez dźwięku :/
Ale jakiegoś widocznego CGI ja nie widzę. Ba, kupuję to co widzę i wierzę, że to się naprawdę dzieje w kosmosie. Może też dlatego, że nie ma dźwięku.:/
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Ale jaja - jak był dźwięk w pierwszym zwiastunie, to ludzie kwękali, że głupota, że brak realizmu itp., a jak się okazało, że nie ma, to znowu "ee tam, idą w realizm kosztem efektowności, Cuaron sucks!".:)

Nie pisze tutaj o tobie, Lawrence, tylko ogólnie o tym, co zaobserwowałem na kilku forach. Beka.

Odpowiedz
Dopiero teraz odkryłeś, że ludzie najbardziej na świecie kochają zrzędzenie i tak naprawdę nie dogodzi się im nigdy? :)

Odpowiedz
Dla mnie super, że nie ma dźwięku - dzięki temu cała katastrofa ma jeszcze bardziej surowy i przerażający wyraz.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon