Wszystko w jednym ujęciu! Kolejny świetny i przede wszystkim niezwykle emocjonujący trailer. Szkoda tylko, że to sztuczne CGI odbiera tym i tak mało realistycznym wydarzeniom realizmu.
24-07-2013, 08:12
|
Gravity (2012) (Reż. Alfonso Cuaron)
|
|
http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=106834
Wszystko w jednym ujęciu! Kolejny świetny i przede wszystkim niezwykle emocjonujący trailer. Szkoda tylko, że to sztuczne CGI odbiera tym i tak mało realistycznym wydarzeniom realizmu. 24-07-2013, 08:12
Elegancki trailer. O poszczególne elementy się nie boję, ale nie jestem pewien czy Cuaron będzie potrafił sklecić z zajebistych scen zajebisty film.
24-07-2013, 08:42
Lubezki you son of a bi....
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
24-07-2013, 09:09
Ładnie to wygląda, być może na nominację do Oscara, ale nie rozumiem tych przesadnych zachwytów zdjęciami. Też uwielbiam Lubezkiego, ale czasem wypadałoby spojrzeć na jego pracę trzeźwym okiem. Z pewnością jego ogromnym, być może życiowym, osiągnięciem było "Drzewo życia".
Tutaj z kolei wszystko rozbija się o sprawną choreografię aktorów, a cała reszta wygląda na wygenerowaną w post-produkcji. Zauważcie, że co najmniej parę razy aktorzy wychodzą poza kadr (lub generowane komputerowo obiekty), więc założę się, że są tam markowane cięcia. Nie wygląda mi to na taką mordęgę operatorską jak w "Ludzkich dzieciach" (w których, jak wiadomo, też były drobne oszustwa). Oczywiście zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania po seansie całości :) 24-07-2013, 09:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2013, 09:41 przez Albertino.) Cytat:Szkoda tylko, że to sztuczne CGI odbiera tym i tak mało realistycznym wydarzeniom realizmu.Kurna, to jest już zwykłe czepialstwo ale rozumiem, że takie marudzenie dodaje do charyzmy trochę koneserskiego sznytu. W teatrze tez widzisz drewniane rekwizyty? To co pokazują dzisiejsze filmy to prawdziwa magia, ja ją widzę, a nie cgi sregiei. Ten film mogą położyć dłużyzny i jakiś kuriozalny pomysł na ratunek i powrót. Warunki w jakich się znaleźli są ekstremalne, szanse w praktyce zerowe. Liczę, że w produkcji uczestniczyło kilku łebskich konsultantów. 24-07-2013, 10:09 (24-07-2013, 10:09)unknown napisał(a): Ten film mogą położyć dłużyzny i jakiś kuriozalny pomysł na ratunek i powrót. Warunki w jakich się znaleźli są ekstremalne, szanse w praktyce zerowe. Liczę, że w produkcji uczestniczyło kilku łebskich konsultantów. Scenariusz niby jest do dostania, więc można sprawdzić jak się to kończy, ale ja wolę go nie tykać, chociaż też jestem bardzo ciekawy jak wybrną z tego, że Bullock sobie odlatuje w siną dal, Clooney będzie ją gonił swoim jetpackiem? 24-07-2013, 10:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2013, 10:46 przez simek.)
W klipie jest wahadłowiec rozwalany przez szczątki satelity. Ratunkiem może być ISS (tylko jak?), zresztą najwyższy czas, by stacja kosmiczna pojawiła się wreszcie w jakimś filmie. Raczej na pewno pomocą nie będą taikonauci z Shenzhou ;)
Ps. Najwyższy czas na jakiś poważny film o ISS, lata już nad głowami dobrych parę lat, zamknięta duża przestrzeń na orbicie, parę osób, może pierwszy astronauta z Jemenu? ;) Drogo by nie było, stację można odtworzyć w studio, akcja we wnętrzach + parę ujęć akcji z orbity. Program ISS ma tragicznie słaby PR, nawet w cywilizowanych krajach większość nie wie, że istnieje coś takiego jak międzynarodowa stacja kosmiczna, a wczoraj Włoch w trakcie wyjścia na zewnątrz o mało nie utopił się w skafandrze... http://www.kosmonauta.net/pl/menu-zalogowe/menu-artykuly-zalogowe/orbitalne/5652-2013-07-16-spacer-eva-23-relacja-na-zywo.html 24-07-2013, 11:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2013, 11:22 przez unknown.)
Można też czujnym okiem obejrzeć pierwszy zwiastun.
Po pierwsze mamy ujęcie Clooney'a i Bullock dryfujących w kosmosie, wygląda jakby on holował ją (chociaż kabelek jest luźny). Po drugie widizmy też ISS. Po trzecie w niektórych ujęciach Bullock ma na sobie skafander rosyjski. Tak sobie myślę, a jakby na DVD film miał dwie ścieżki dźwiękowe - jedną bez eksplozji w kosmosie a drugą z? ... Byłoby super. Ma ktoś maila do Cuarona? http://gravitymovie.warnerbros.com/ - ooo czyżby za godzinę kolejny clip? 24-07-2013, 12:38 (24-07-2013, 10:45)simek napisał(a): Scenariusz niby jest do dostania, więc można sprawdzić jak się to kończy, ale ja wolę go nie tykać, chociaż też jestem bardzo ciekawy jak wybrną z tego, że Bullock sobie odlatuje w siną dal, Clooney będzie ją gonił swoim jetpackiem?Co prawda staram się jak najmniej czytać o fabule, ale czy z pierwszych wypowiedzi samych zainteresowanych nie wynika przypadkiem, że... (daje w spoiler, ale wydaje mi się, że jest to dosyć powszechna wiedza) A drugi trailer zrobił na mnie mniejsze wrażenie niż pierwszy. Pierwszy z kolei widziałem w 3D przed Pacific Rim i też spodziewałem się lepszej reakcji. Jeśli chodzi o 3D to o dziwo najlepiej wyglądała nie sekwencja katastrofy, ale ostatnie ujęcie Bullock dryfującej w przestrzeni. Mam nadzieję, że nie jest tak, że pierwszy odkrywał wszystkie karty jeśli chodzi o wizualne atrakcje filmu. Rzeczywiście wygląda na to, że ważniejsza od samych "zdjęć" jest choreografia, praca kamery w relacji do aktorów itd. Nadal wygląda to świeżo i emocjonująco, ale nie wiem czy takie akcje są w stanie uciągnąć cały film. 24-07-2013, 13:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2013, 13:21 przez PropJoe.)
Pewnie będą dwie rozwałki.
Jest też Sojuz i jakiś pechowy Rosjanin bez skafandra próżniowego dyndający na zewnątrz Sojuza zbliżającego się do ISS (co on tam robił w takim ubranku?). To pewnie Rosjanie ją przechwycą, zgarną Clooneya i zbliżą się do ISS. Wygląda na to, że stacja nie przetrwa. Cytat:Nadal wygląda to świeżo i emocjonująco, ale nie wiem czy takie akcje są w stanie uciągnąć cały film.Chyba jednak jest sporo miejsca na akcję. Pierwsza rozwałka, szybowanie, akcja ratunkowa, druga rozwałka, lądowanie, wywiady i wizyty w zakładach pracy. 24-07-2013, 13:22
Soyuz jest zawsze na ISS jako awaryjny transport na Ziemię. Syndrom Kesslera, zapewni pewnie więcej niż jedną rozwałkę
24-07-2013, 13:28
Byłoby fajnie, ale nie przypominam sobie, aby KIEDYKOLWIEK ktoś dał tyle kasy na taki film :) Z drugiej strony to by wyjaśniało dlaczego od roku nie chcą go wprowadzić do kin :P
Swoją drogą jest to, na chwilę obecną, jedyny film, który chciałbym obejrzeć w 3D i w przypadku którego widzę w nim jakiś sens. 24-07-2013, 13:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-07-2013, 13:32 przez Albertino.) Cytat:ale skąd wiecie, że będzie akcja ratunkowaDzisiejszy klip wygląda na początek przygody, w pierwszym klipie zbliżają się wraz z Sojuzem do ISS. Pewnie to była ta akcja ratunkowa. Jakieś lądowanie może jednak być, ISS też mocno oberwała. 24-07-2013, 13:58
Fucking Physics! Dziwacznie mi się ogląda coś takiego bez dźwięku :/
Ale jakiegoś widocznego CGI ja nie widzę. Ba, kupuję to co widzę i wierzę, że to się naprawdę dzieje w kosmosie. Może też dlatego, że nie ma dźwięku.:/ 24-07-2013, 13:59
Ale jaja - jak był dźwięk w pierwszym zwiastunie, to ludzie kwękali, że głupota, że brak realizmu itp., a jak się okazało, że nie ma, to znowu "ee tam, idą w realizm kosztem efektowności, Cuaron sucks!".:)
Nie pisze tutaj o tobie, Lawrence, tylko ogólnie o tym, co zaobserwowałem na kilku forach. Beka.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 24-07-2013, 14:03 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |