13-12-2013, 22:21
|
Gravity (2012) (Reż. Alfonso Cuaron)
|
|
Aha. No chyba, że tak.
5 najważniejszych filmów w historii kinematografii: 1. Mulholland Drive 2. Skazani na Shawshank 3. Aż poleje się krew 4. Podziemny krąg 5. 12 gniewnych ludzi
Abstrahujac juz od tego, że Pan Samochodzik pokazal juz w paru tematach, że nie warto z nim podejmować dyskusji, to zakończenie jest jak najbardziej sensowne i uzasadnione. Opieranie 'wiarygodności' filmu na tym czy ktoś przeżyje, czy nie, w takim wypadku jest idiotyzmem, bo ludzie przeżywali w rzeczywistości różne dziwne sytuacje, a tutaj mamy doczynienia z filmową, fikcyjną historią podaną bardzo sensownie.
(13-12-2013, 21:08)Perfik napisał(a): Film to nie książka. Nie musi mieć bombastycznej fabuły, żeby zachwycić.Książka tez nie. Też moze wygrywać formą, nie treścią. Ale to tak BTW. ;) 13-12-2013, 22:35
Prowadzenie ze mną dyskusji jest bezsensowne bo co? Bo nie uważam Pacific Rim za najlepszy film tego roku? Bo nie odczytałem intencji wielkiego Michaela Baya i jego poczucia humoru. Bo jak zaczynam podawać konkretne argumenty to dyskusja się zawiesza?
Buahahaha to mi humor poprawiłeś. Ciekawe czego jeszcze się tutaj dowiem. A co do filmu: to nie, zakończenie nie jest sensowne. Parafrazując, Grawitacja to pusta wydmuszka, ładnie opakowana, jednak w środku nie niosąca za sobą żadnych wartości. Wywalono 100 baniek na ładne zdjęcia, które i tak nie powalają, żeby przedstawić wzruszającą historyjkę o sile życia. Spoko, ja wysiadam.
5 najważniejszych filmów w historii kinematografii: 1. Mulholland Drive 2. Skazani na Shawshank 3. Aż poleje się krew 4. Podziemny krąg 5. 12 gniewnych ludzi
13-12-2013, 22:46
Spokojnie, nie ma obowiązku zachwycania się Grawitacją, Pacific Rim ani żadnym innym wysokobudżetowym produktem. Brett Easton Ellis twierdzi, że to był najgorszy rok w kinematografii w ogóle. Może coś jest na rzeczy, bo w temacie ciekawych fabuł kino niewiele ma ostatnio do zaoferowania. Dominuje lekka rozrywka
i recykling dawno przeżutych, niestrawnych już wątków wątków. 13-12-2013, 23:59 (13-12-2013, 22:46)Pan_Samochodzik napisał(a): Grawitacja to pusta wydmuszka, ładnie opakowana, jednak w środku nie niosąca za sobą żadnych wartości.Za to gdyby Stone zginęła, byłoby to głębokie kino niosące ze sobą niesamowite pokłady wartości, tak? Widzisz, właśnie dlatego nie warto podejmować z tobą dyskusji, bo pieprzysz od rzeczy. Z tekstem o niepowalających zdjęciach polecam udać się na filmweb, tam może ktoś nabierze się na tę prowokację. @paj: Zmień sobie podpis na "Dużo pisze, mało myśli". Doprawdy porażający wniosek, który mógł wygłosić tylko ktoś kto ostatnie trzy dekady spędził w śpiączce. 14-12-2013, 09:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2013, 09:44 przez Mierzwiak.)
Nie, gdyby Stone zginęła, to z miejsca Grawitacja nie stałaby się głębokim kinem. Po prostu wtedy z gniota fabularnego przekształciłaby się w przeciętniaka. Taka jest różnica, tak ciężko to pojąć.
Co do zdjęć, to już lepsze były w Odsysei Kubricka - filmie sprzed 55 lat. Widzicie na czym polega problem? PS. rozumiem, że widzieliście ten śmieszny filmik w kinie, w dodatku w 3D. Podczas seansu oberwaliście milionem kawałków z satelity. Niestety okazuje się, że ktoś dostał takim kawałkiem porządnie w łeb i do dzisiaj żyje w tym amoku. aha mr mierzwiak, proszę jakbyś mógł, uświadom mnie, jakie to wielkie wartości to filmidło niesie.
14-12-2013, 09:56 (14-12-2013, 09:56)Pan_Samochodzik napisał(a): Nie, gdyby Stone zginęła, to z miejsca Grawitacja nie stałaby się głębokim kinem. Po prostu wtedy z gniota fabularnego przekształciłaby się w przeciętniaka. Taka jest różnica, tak ciężko to pojąć.Bohaterka przeżywa - gniot. Bohaterka ginie - przeciętniak. Nie wiem co bierzesz, ale radzę odstawić. (14-12-2013, 09:56)Pan_Samochodzik napisał(a): Co do zdjęć, to już lepsze były w Odsysei Kubricka - filmie sprzed 55 lat. Widzicie na czym polega problem?Odyseja kosmiczna ma zdjęcia lepsze od większości filmów. No i? Pomijam już porównywanie zdjęć w Gravity i Odysei, które nie ma za grosz sensu, ale nie, nie widzę na czym polega problem, ponieważ takowego tu nie ma. Cytat:aha mr mierzwiak, proszę jakbyś mógł, uświadom mnie, jakie to wielkie wartości to filmidło niesie.Pytasz mnie o to bo...? Nigdzie nie napisałem, że Grawitacja niesie ze sobą wielkie wartości ani tak nie uważam. 14-12-2013, 10:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2013, 10:14 przez Mierzwiak.) (14-12-2013, 09:56)Pan_Samochodzik napisał(a): Nie, gdyby Stone zginęła, to z miejsca Grawitacja nie stałaby się głębokim kinem. Po prostu wtedy z gniota fabularnego przekształciłaby się w przeciętniaka. Jak ktoś ma 13 lat i nadal z góry utożsamia happy end czy prostą, ale emocjonalnie mocną i spójną historię z fabularnym gniotem, to pewnie tak. A o "wartościach" to tutaj nikt z Tobą nie pogada, bo jak narazie przejawiasz podejście gimnazjalisty co to rozprawkę na J. Polski musi napisać z uzasadnieniem dlaczego Słowacki wielkim poetą był. Pytanie o "wartości" (jisas...) jest tak ogólnikwo głupie, że o jeju. Cytat: Bo jak zaczynam podawać konkretne argumenty to dyskusja się zawiesza? Przeczytaj sobie dyskusję w wątku Californication. I wtedy do nas wróć.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
14-12-2013, 10:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2013, 10:28 przez Proteus.) Cytat:aha mr mierzwiak, proszę jakbyś mógł, uświadom mnie, jakie to wielkie wartości to filmidło niesie No jasne, nie dość, że fajne filmy to filmy, które wpływają na kinematografię, to jeszcze te, które niosą WIELKIE WARTOŚCI. A reszta mogłaby nie istnieć. Pewnie oglądasz M jak Miłość, co? Tam twórcy pokazują nam wspaniałe wartości rodzinne, nikt nie przeklina i wszyscy chodzą do kościoła w niedzielę. 14-12-2013, 10:53
Czy tylko mi się wydaje, że Pan Samochodzik to nikt inny jak Solo? Zwłaszcza jak wspomniał o najlepszym filmie w kosmosie (Star Wars i Moon) ;]
14-12-2013, 12:22 (14-12-2013, 10:14)Mierzwiak napisał(a): Bohaterka przeżywa - gniot.Przy tak słabym scenariuszu, tego nie dało się inaczej uratować. Cytat:Odyseja kosmiczna ma zdjęcia lepsze od większości filmów. No i? Pomijam już porównywanie zdjęć w Gravity i Odysei, które nie ma za grosz sensu, ale nie, nie widzę na czym polega problem, ponieważ takowego tu nie ma.Problem polega na tym, że przez te ponad pół wieku chyba zrobiona jakieś postępy w tej dziedzinie. A tymczasem ludzie się podniecają, że jakaś głupia satelita się rozwala na milion kawałków i wali ich w morde. Cytat:Nigdzie nie napisałem, że Grawitacja niesie ze sobą wielkie wartości ani tak nie uważam.O, czyli jednak się w czymś zgadzamy. Zostaniesz moim kolegą? (14-12-2013, 10:24)Proteus napisał(a): Jak ktoś ma 13 lat i nadal z góry utożsamia happy end czy prostą, ale emocjonalnie mocną i spójną historię z fabularnym gniotem, to pewnie tak.Jak ktoś ma 50 i lubi proste i łzawe historyjki, to pewnie to coś doceni. Cytat:Przeczytaj sobie dyskusję w wątku Californication. I wtedy do nas wróć.Nie jest mi to potrzebne. Potrafię samodzielnie myśleć. (14-12-2013, 10:53)patyczak napisał(a): Pewnie oglądasz M jak Miłość, co? Tam twórcy pokazują nam wspaniałe wartości rodzinne, nikt nie przeklina i wszyscy chodzą do kościoła w niedzielę.Ej, ej, tylko bez takich. Proszę zostawić najlepszy polski serial w spokoju. Od Lucka to przykład mogliby brać udział takie sławy jak Pacino czy Nicholson, a Marek to w moim skromnym zdaniu najlepiej wykreowana postać ever forever. (14-12-2013, 12:22)Corn napisał(a): Czy tylko mi się wydaje, że Pan Samochodzik to nikt inny jak Solo? Zwłaszcza jak wspomniał o najlepszym filmie w kosmosie (Star Wars i Moon) ;]Byłeś blisko. Jestem kolejnym wcieleniem Chewbacci.
14-12-2013, 17:58
Ok, dzięki temu filmikowi już wiem jaki film nie powinien otrzymać oscara za efekty specjalne:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 25-12-2013, 13:06
Nie:P
Directed by James "THE KING" Cameron 25-12-2013, 13:07
Najlepszym dodatkiem byłby cały film w surowej wersji :)
Ten mini making of super, pod wieloma względami to jest jeszcze bardziej imponujące niż to, co zrobiono w Avatarze. 25-12-2013, 13:36
Niesamowita uczta dla oczu. Widok Ziemii, jej piękno i ogrom. Skupiska świateł, kontynenty, chmury, nawet zorza polarna. Ogromne wrażenie sprawiało odwzorowanie promu, teleskopu, ISS, Sojuza i ich detali oraz zachowanie w przestrzeni fizycznej. Bardziej skupiałem się na podziwianiu widoków niż samej grze aktorskiej Sandry i George'a. Z pewnością obejrzę raz jeszcze :)
27-12-2013, 00:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2013, 00:34 przez grimlock.) (25-12-2013, 13:36)Mierzwiak napisał(a): Ten mini making of super, pod wieloma względami to jest jeszcze bardziej imponujące niż to, co zrobiono w Avatarze.Niby co tam jest bardziej imponującego?
Directed by James "THE KING" Cameron 27-12-2013, 00:34
Jak to co? Łatwiej zrobić fantastyczną florę i faunę obcej planety niż odwzorować najdokładniej jak tylko się da pojazdy i/lub statki realnie istniejące w prawdziwym świecie. W tym sensie Gravity robi większe wrażenie niż Avatar.
27-12-2013, 00:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2013, 00:49 przez paj.) |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |