14-12-2009, 23:28
|
Halloween II - Rob Zombie - 2009
|
|
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
jedynym minusem H2 jest podmianka młodego Mayersa z części pierwszej, który był genialny w swej roli, na jakiegoś zgarniętego z łapanki długowłosego blondyna. szkoda, oj szkoda. nie ta twarz, nie to spojrzenie, nie ten głos, nie te ruchy. zero podobieństwa poza tym najbardziej oczywistym.
swoją drogą, czym niby Daeg Faerch był tak zajęty, że nie mógł zagrać u Zombiaka w sequelu? ja bym zagrał bez stękania. 14-12-2009, 23:28 Mental napisał(a):swoją drogą, czym niby Daeg Faerch był tak zajęty, że nie mógł zagrać u Zombiaka w sequelu?Z tego co czytałem to po prostu od czasu części pierwszej za bardzo wyrósł i Rob niejako zmuszony był zatrudnić aktora gabarytami zbliżonego do Faercha z pierwszego filmu. Mnie też ten "nowy" młody Majkel średnio pasował, ale była to zmiana po prostu wymuszona, bo chłopak podobno jest obecnie wyższy od Sheri Moon ;-)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
14-12-2009, 23:33
gdzie tam wyrósł - fotka z 2009 roku:
a tutaj z 2007: ![]() widać, młody lubi kult krawaty:) 14-12-2009, 23:36
No ryj ten sam, ale chodzi o wzrost i jego głos - tak jak pisałem, Faerch obecnie jest podobno wyższy od Sheri Moon Zombie. Rob tłumaczył to tak:
"I know some of you are confused as to why Daeg is not in the film. Recasting young Michael was not something I wanted to do, but the scenes just didnât work anymore. Daeg is no longer a little boy, he is a teenager with a deep voice. Once you see the film you will understand why I made this choice. It was not an easy choice and was not made lightly. Daeg kicked ass in Halloween, but things change. I think Daeg is very, very talented and I wish him all the best."
14-12-2009, 23:37
Wreszcie obejrzalem porzadny horror. Nie jestem fanem serii, ani starej ani nowej. Oryginalna czesc pierwsza obejrzana po raz pierwszy w 2009 roku wydala mi sie tak archaiczna, ze az przez to troche infantylna jak na dzisiejsze standardy. To chyba bylo trzeba obejrzec "wtedy", by podobalo sie i dzis. Pierwsza czesc Zombiego mnie nie ruszyla, wymeczyla za to w drugiej polowie. Natomiast Hallowwen II Roba bardzo mi sie podobal. Bardzo ladne zdjecia, bardzo fajny montaz, ogromna brutalnosc Myersa. Troche rzeczy mi sie nie podobalo (mamusia widmo z koniem, mlody Myers, ukazanie twarzy Michaela, wydanie przez niego glosu i inne) niemniej jednak pewne aspekty podobaly mi sie tak bardzo ze daje 8/10. W pale mi sie nie miesci ze ten film jest na swiecie nisko oceniany.
16-12-2009, 05:18
przynajmniej finansowo Zombiak dał radę:
http://boxofficemojo.com/movies/?id=halloween209.htm niestety ja nie będę mógł pomóc w poprawieniu tego wyniku, bo nasz powalony dystrybutor zapomniał u nas wyświetlić filmu. 19-12-2009, 16:07
Gdyby nie świetne otwarcie Zombie odszedł by z kwitkiem. Dziwi mizerny wynik na świecie. Dobrze, że jednak Rob na swój następny projekt zarobił. Podobno chce zrimejkować Bloba :)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
19-12-2009, 16:18 Snappik napisał(a):Gdyby nie świetne otwarcie Zombie odszedł by z kwitkiemDokładnie. W porównaniu z wynikiem Nispela - http://boxofficemojo.com/movies/?id=fridaythe13th09.htm czy Lussiera - http://boxofficemojo.com/movies/?id=mybloodyvalentine09.htm - to mimo wszystko straszna bieda jest i na pewno nie to, na co liczyli producenci. Dlatego trzeci part (o ile powstanie) ma podobno reżyserować ten drugi, a scenariusz napisze typ od "Krwawych walentynek 3D" właśnie i "Jason X" - oczywiście film ma powstać w magicznej technologii 3-D :lol:
19-12-2009, 16:29 Snappik napisał(a):Podobno chce zrimejkować Bloba :) i bardzo zajebiście. tak się składa, że oryginał widziałem niedawno: bardziej komedia niż horror, choć efekty specjalne ma genialne. znając życie, Rob zrobi z tego jakiś ciężki hardkor. ciekaw jestem, jak podejdzie do efektów: animatronika wspomagana dyskretnie kompem czy full CGI render. 19-12-2009, 16:59 Mental napisał(a):tak się składa, że oryginał widziałem niedawno: bardziej komedia niż horror, choć efekty specjalne ma genialneTen z '58? :-)
19-12-2009, 18:51 Phil napisał(a):Spójrzcie na toNo ale przecież "Love Hurts" to swego rodzaju leitmotiv filmów Roba - jak myślisz, po co Zombie go wrzucił w miejscu, w którym Michael rozkminia, że jego rodzina się właśnie rozłazi w szwach (wiksa się zaczyna) i na koniec drugiego partu, jak cała familia się zjednoczyła (wiksa się kończy)? Tutaj nic nie jest przypadkowe, w ogóle dziwie się, jeśli ktoś obie części (po obejrzeniu "Halloween II") ocenia jako oddzielne filmy - dla mnie tworzą one kapitalnie uporządkowaną całość - jedynka może i ma rację bytu bez dwójki (choć jest niepełna), ale już dwójka musi być rozpatrywana w kontekscie wydarzeń z części pierwszej. Ogólnie to tak świetnych filmów grozy nie widziałem od wielu lat - tutaj jest praktycznie wszystko - scenariusz, wizja, technikalia. Zombiak to dla mnie na dzień dzisiejszy najlepszy reżyser horrorów w Hollywood.
20-12-2009, 00:53
slepy51 gada tak zajebiście mądrze, ze gdybym był królem Polski, mianowałbym go swoim doradcą:)
H1 i H2 to najlepsze amerykańskie horrory od niepamiętnych czasów, a ich reżyser rozwija się w oczach. prosta wznosząca: od kiepskiego debiutu, będącego megaparodią i bezsensownym erudycyjnym popisem "patrzcie, ile się horrorów naoglądałem" po H2 - czyli w pełni autorskie, niegikowe, dojrzałe dzieło nakręcone przez kolesia, który wie, czego chce od życia - wierny starej szkole, wzorem Tarantino wykopujący spod ziemi aktorskie dinozaury, no choćby tego pana - Richarda Barke'a:
20-12-2009, 01:13 Mental napisał(a):slepy51 gada tak zajebiście mądrze, ze gdybym był królem Polski, mianowałbym go swoim doradcą:)Warto to zachować, choćby dla gików - idiokracja pełną gębą :lol: Mental napisał(a):od kiepskiego debiutu, będącego megaparodią i bezsensownym erudycyjnym popisem "patrzcie, ile się horrorów naoglądałem" po H2 - czyli w pełni autorskie, niegikowe, dojrzałe dzieło nakręcone przez kolesia, który wie, czego chce od życia - wierny starej szkoleWszystko ok, ale "The Devils Rejects" to jest mimo wszystko Roba opus magnum, które ciężko mu będzie przebić. I nie chodzi mi tylko o "Seed of Memory" i "Free Bird" czy "To be treated right", tutaj chodzi o podejście :-) Raz zrobił film 10/10, teraz nakręcił serię (jak dla mnie) 9/10. Mimo wszystko warto zapodać jego mniej znane a mega mistrzowskie filmowe motywy: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z7f2kIjXtDk[/youtube] CUDO (...) And this bird you can not change (...): [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ea2Iwol17p8[/youtube] Zwracam mega uwagę na podobne zakończenie obu filmów: - rodzina ginie (jaka by nie była) i... po raz kolejny Terry Reid: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e48l6Tz2DCc[/youtube] - mega nuta + kino drogi... Tylko mało pojemnym trzeba tłumaczyć resztę ;-)
20-12-2009, 05:12
A jak to jest z tymi dwiema wersjami? Ja oglądalam unrated. Czy oprocz zakonczenia są inne znaczace roznice?
26-12-2009, 15:08
Między wersją kinową a reżyserską jest 14 minut różnicy. Opis zmian jeszcze się nie pojawił.
26-12-2009, 15:58
Pewnikiem dużo pozmieniane. Podobnie było z częścią pierwszą, wersja Unrated jest o niebo lepsza niż to, co Kino Świat wypuścił u nas na DVD. Tutaj co prawda mowa o Director's Cut, lecz chciałem dać wyraz swojej frustracji :D
31-12-2009, 18:13
Tak po prawdzie to wersja unrated jedynki to też jest director's cut bo nawet sam Rob w komentarzu audio do niej podkreśla, że montując kinówkę goniły go terminy, producenci naciskali żeby się streszczał przez co dokonał kilku złych wyborów i dopiera DVD dało mu możliwość uporządkowania filmu tak, jak chciał by ten ostatecznie wyglądał - nie jest to tylko i wyłącznie (jak w przypadku innych wersji unrated) film brutalniejszy - to momentami film całkowicie przemontowany, z nowymi scenami czy brakiem innych, z których Zombie nie był do końca zadowolony, a które to (z powodów o których pisałem) dostały się do release'u kinowego.
31-12-2009, 19:38 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| 31 (reż. Rob Zombie) | Mental | 36 | 9,482 |
12-12-2024, 13:15 Ostatni post: shamar |
|
| tworczosc Roba Zombiego (Halloween i inne) | Mental | 186 | 39,496 |
10-12-2024, 17:53 Ostatni post: shamar |
|
| 3 From Hell (2019) reż. Rob Zombie | nawrocki | 29 | 5,872 |
09-12-2024, 14:18 Ostatni post: shamar |
|
| Zombi 2, aka Zombie Flesh Eaters (1979, reż. Lucio Fulci) | Derelict Machine | 17 | 2,354 |
26-10-2024, 21:51 Ostatni post: Paszczak |
|
| Halloween (1978-2020) | Mental | 236 | 31,520 |
01-11-2023, 19:11 Ostatni post: Melvin27 |
|
| Orphan (2009) reż. Jaume Collet-Serra | Mental | 59 | 14,094 |
12-12-2022, 03:58 Ostatni post: shamar |
|
| "Bakjwi" (aka/Thirst) - 2009 | Tomek | 5 | 2,772 |
23-03-2012, 22:33 Ostatni post: Anielski_Pyl |
|
| Heartless (2009) | Paszczak | 2 | 2,133 |
20-08-2011, 22:35 Ostatni post: Danus |
|
| Triangle (2009, temat ze spojlerami) | military | 6 | 3,375 |
27-07-2010, 10:55 Ostatni post: Mierzwiak |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

Spoiler
![[Obrazek: daeg-faerch-spike-tvs-screem-2007-awards-tBStRr.jpg]](http://www.exposay.com/celebrity-photos/daeg-faerch-spike-tvs-screem-2007-awards-tBStRr.jpg)