Ankieta: Czy chcia
Tak
Nie
Go
[Wyniki ankiety]

Hannibal (Ridley Scott, 2001)
Ten film powinien skończyć się na czołówceUśmiech
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Ten film powinien skończyć się na czołówce:)

nieprawda:) aczkolwiek czuję sie w obowiązku podkreślić, że spośród wszystkich filmów o seryjnych mordercach/psychopatach/socjopatach/kanibalach tylko czołówki z 'se7en' i TCM74 są lepsze. mam mega fetysz na punkcie zdjęć z kamer przemysłowych. a jeśli rejestrują obraz z 3-sekundowym opóźnieniem, z prędkością bagatela 10 klatek, to już z miejsca tracę głowę:)

Odpowiedz
To wszystko zależy od oczekiwań. To filmy bądź co bądź z innego gatunku, choć powiązane postaciami. Pierwszy to głęboki, poważny thriller psychologiczny, drugi to taka groteskowa fraszka-igraszka podchodząca momentami pod jakiś pseudoslasher z duża dozą czarnego humoru. I jak człowiek to na samym początku zaakceptuje - będzie się dobrze bawił. To trochę jak z różnicą pomiędzy Alien a Aliens - pierwszy to thriller/SF/survival horror a drugi to czyste kino akcji podlane sosem SF. To samo z pierwszymi Terminatorami etc.

Ja filmu tego w ogóle z Milczeniem... nie porównuję. Bo by przegrał od razu, a równanie rzeczy z błotem tak ad hoc średnio mnie ekscytuje. Ten film się ogląda dobrze dzięki Hopkinsowi, Oldmanowi i Liotta'cie. Zdjęcia są przecudne, muzyka (szczególnie napisany specjalnie na potrzeby filmu fragment opery) niesamowita, a Hopkins, jak by groteskowo nie grał, powoduje ciarki.

"Commendatore Pazzi, on a simillar note, I have to confess, I'm giving a very serious thought to eating your wife" - kuźwa, i jak tu go nie kochać? Uśmiech

Zresztą Hannibal już w Milczeniu... był groteskowy, to taka cecha postaci. Nawet jego cela w Baltimore - to istne lokum godne dr. Frankensteina (tylko pająków brakuje). Jakże inne od sterylnego pokoiku w "Manhunter" Manna.
.noisivelet naht nuf erom era srorriM

Odpowiedz
Ja za to nie bardzo rozumiem dlaczego usilnie nakłaniano Thomasa Harissa do stworzenia kontynuacji Milczenia Owiec skoro materiał do napisania scenariusza był dawno gotowy. Chodzi mi mianowicie o książkę Czerwony Smok.Wiadomo że Jodie Foster była jednym z głównych atutów Milczenia ale bezapelacyjnie gwiazdą dla którego chciano obejrzeć kolejny film był Hopkins(o czym zresztą świadczą wyniki finansowe kontynuacji). Tak więc spokojnie mógłby powstać w latach 90 kolejny film,nawet z udziałem Scotta który zrobiłby to z jajem i odpowiednim klimatem.
koronex1989

Odpowiedz
No wiem że powstał Manhunter(bardzo dobre kino) ale wolałbym ponowną adaptację Czerwonego Smoka w reżyserii Scoota i z udziałem Hopkinsa niż średniego Hannibala na podstawie bardzo średniej czy nawet słabej książki.
koronex1989

Odpowiedz
Cytat:Z resztą - czemu chcesz odebrać ludzkości "Hannibala"? Przecież pierwsza połowa tego filmu to najlepsze co przytrafiło się serii z Hannibalem-Hopkinsem Oczko .

Wolałbym żeby film bronił się jako całość. To jest właśnie najgorsze, zaczynasz coś oglądać z entuzjazmem, a potem wszystko się pieprzy. A Red Dragon Ratnera nie uważam za mało potrzebny film, jest niezły tylko szkoda że zabrakło choćby klimatu czy przepięknych zdjęć, a te atuty posiadał właśnie Hannibal. W ogóle zamiast Ratnera powinien ten film reżyserować ktoś inny.
koronex1989

Odpowiedz
Szczerze mówiąc "Hannibal"l mnie zawiódł. Może dlatego że miałem zbyt wygórowane wymagania po pierwszej części, ale nawet nie odwołując się do "Milczenia Owiec" mogę znaleźć kilka minusów - w sensie oceniając go jako pojedynczą historię. Po pierwsze fabuła jest nieco banalna. Jak ktoś wspomniał Lecter zaczyna zabijać jakby z nudów. Po drugie jego morderstwa są bardzo widoczne lub wręcz eksponowane, a policja czy cała ekipa ścigająca robi wrażenie zupełnych amatorów, a nie profesjonalistów. Na koniec wreszcie tempo z jaką Lecter zabija i co robi po zbrodni jest wręcz leniwe, ale co z tego, skoro cała agentura to jeszcze wolniejsze ślimaki. Podsumowując jednak film nie jest aż tak zły. Jest kilka dobrych momentów, ciekawe nowe postacie, nawet tajemniczy klimat i intrygująco rozwiązana relacja na linii Hannibal-Clarice. W mojej ocenie film średniawka z plusem. Książki nie czytałem. Niedługo obejrzę trzecią część z Nortonem.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon