Harsh Times (David Ayer)
Zachęcony między innymi tym tematem, sięgnąłem po film Ayera. Wrażenia?

Trochę inne kino, niż w "Dniu próby" choćby. Mniej sensacji, więcej emocji. Dużo więcej emocji. Głównie za sprawą świetnej kreacji Bale'a, ale Rodriguez dotrzymuje mu kroku. Praktycznie oni mają tutaj coś do zagrania, inni to tylko parę kwestii. Sama fabuła jednak nie powala: Bale gdzieś idzie, coś odwali, Rodriguez go ratuje itd. Zakończenie też mi nie przypadło do gustu, a ostatnia scena to już normalna kalka z "Dnia próby". Ale ogólnie bawiłem się dobrze.

7/10

Odpowiedz
Po przeczytaniu Waszych komentarzy postanowiłem odkurzyć ,,Harsh Times'' i obejrzeć go jeszcze raz, bo gdy widziałem go po raz pierwszy wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie, ale nie wychwyciłem tylu smaczków co po drugim obejrzeniu! A to jest film, który można oglądać na okrągło! Bo jest doskonały. Każda scena, każda postać, dialog... przekonują do siebie i nie pozwalają zwątpić aż do końca. Człowiek zapomina, że ogląda film na rzecz tego łechcącego wyobraźnię uczucia, że oglądamy sobie z bezpiecznej pozycji coś co się dzieje naprawdę. No kurdę, genialnie mi się oglądało ponownie ,,Harsh Times'' i na pewno postawię ten film na półce obok innych klasyków kina męskiego (jak już będę miał tę półkę i inne filmy na niej).

10/10 - ten film nie ma wad.

Odpowiedz
Oglądałem ten film bardzo niedawno i szczerze nie wywarł na mnie zbyt dużego wrażenia. Film wydawał mi się jakiś taki sztuczny, naiwny.
6/10.
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Dziękujemy za wnikliwą recenzję.

Odpowiedz
No po prostu widywałem na prawde dużo lepsze filmy. Napisałem bardzo krótko i zwięźle co sądze o filmie. Czego tu chcieć więcej ?
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Chyba niczego. Wszyscy powinni pisać takie posty.

Odpowiedz
Zacny film... IMO głównie dzięki temu że Krystian Bale wspina się tu na absolutne wyżyny swojego - niewątpliwego - talentu tworząc postać nad wyraz wiarygodną, której z jednej strony dopingujesz przez cały film, a z drugiej myślisz... co za poyeb.

Jim to szajbus któremu ktoś kiedyś nieopatrznie dał karabin do ręki i kazał strzelać w imię wolności i praw obywateli US&A. O dziwo ! Z tak zrytym beretem okazuje się wciąż przydatny dla swojego kraju, który zamiast litościwie wysłać go na długotrwałe leczenie, chce zafundować mu terapię w kolumbijskiej dżungli. Zresztą wspomniana scenka w której Jim, w otoczeniu sielankowej scenerii ze spokojem opowiada czym będzie się zajmował w Kolumbii zapada głęboko w pamięć... mocne słowa, piękny kontrast.

Bale dzięki tej kreacji, a także popisom z American Psycho, El Maquinisty czy Prestiżu stał się dla mnie najbardziej charakternym na dzień dzisiejszy aktorem Holyłudu. A pamiętna historia z planu Terminatora jeszcze bardziej mnie o tym przekonuje :)

P.S.

dla mnie osobiście film ma jeszcze jednego "pamiętnego" bohatera, czy raczej bohaterkę... czarna, piękna, potężna Crown Victoria z 1999 :cool:

Odpowiedz
[Obrazek: tumblr_mq3aii6_Bb_L1rwetnjo1_500.jpg]

:)

Film ma u mnie ciągle i niezmiennie 10/10 - pierwsza liga. A strzelba, z której typ wygarnia w finale w kierunku auta Jima, to Cobray Street Sweeper --> http://www.imfdb.org/images/thumb/6/6c/CobrayStreetSweeper.jpg/800px-CobrayStreetSweeper.jpg

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon