LOST (ABC, 2004-2010)
wcale nie takie proste: łódka, w której siedzieli Sojer, Juliet i reszta, nie zniknęła. że wiosła zostały - ok, rozumiem, ale łódki nikt nie trzymał. z kolei kiedy Locke siedział na krześle, to krzesło zniknęło.

wiem, że to wszystko drobiazgi, ale wkurzające, bo oznaczają dowolność w wybieraniu tego, co ma zniknąć, a co nie.

Odpowiedz
Krzesło na którym siedział Locke zniknęło?! Ten serial jest do dupy. :)

Mental napisał(a):znikająca wyspa to już jest dowód na to, że dosłownie wszystko może się wydarzyć i cokolwiek przyjdzie twórcom do łbów, zostanie uzasadnione, choćby nie wiem, jak kuriozalna była treść uzasadnienia.
Zgadza się. Tak działa przecież fantastyka w filmie. :)

Brace for it there, newbie bo będziesz miał więcej "kuriozalnych" uzasadnień. Czy tylko ja od początku wyczuwałem w LOST nie tylko klimaty fantastycznonaukowe, ale też "fantastycznomagiczne" tj. fantasy? I uprzedzając ewentualne dogryzki Mentala, co to nie lubi "magii" bo coś tam, to nie jest "magia" nieograniczona.

Odpowiedz
piąty sezon wyceniam na mocne 9/10 - trzyma dobry poziom i serwuje super intrygę.

z rzeczy wkurzających:

- motywacja Jacka kompletnie z dupy (w piątym sezonie to już nie ten sam Jack, którego polubiłem);
- za mało refleksji na temat: "ok, ale czy jeśli wszystko cofniemy do punktu wyjścia, to będzie dla nas lepiej czy gorzej?";
- postać Jacoba bezsensu - wstawili facia w przedostatnim epizodzie i ja mam niby uwierzyć, że to jakiś super Jacob, żyjący 500 lat? nie wierzę! w ogóle wątek w katakumbach pod posągiem wydał mi się trywialny w stosunku do mitycznej reszty - bo kiedy się tylko gadało o Jacobie, jaki to z niego przekozak, było ok, ale gdy się pojawił z ryja, to natychmiast wydałem z siebie jęk zawodu;
- Jack biegający z głowicą termojądrowa w plecaku podpada pod autoparodię:)

tak czy owak, 9 oczek daję z miejsca. 4 sezon najwyraźniej stanowił celowe potknięcie się twórców, by przetestować wierność i wyrozumiałość widowni.
Jakuz, cwelu, oglądaj!:)

Odpowiedz
Że tak merytorycznie uzupełnię temat:

Mental napisał(a):piąty sezon wyceniam na mocne 9/10 - trzyma dobry poziom i serwuje super intrygę.
Jak zwykle Crov miał rację.

Odpowiedz
Ta, bo pewnie tylko tobie się podobało...:)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
kiedy startuje sezon 6?

Odpowiedz
Tak jak sezon 4 czy 5 będzie to gdzieś koniec stycznia,początek lutego.Dokładna data nie jest chyba jeszcze ustalona
koronex1989

Odpowiedz
przypomniało mi się.

Ben to kolo inteligentny i przewidujący, tak?

Ethan był jedynym chirurgiem na wyspie, tak?

u Bena na kilka dni przed rozbiciem się Oceanic 815 zdiagnozowano guza w okolicy kręgosłupa, tak?

co robi Ben po rozbiciu się samolotu?

wysyła swojego jedynego chirurga na, co tu dużo gadać, ryzykowną misje infiltracyjną.

Ethan ginie.

ale ten serial guuuupi.

;)

Odpowiedz
Benowi był potrzebny taki chirurg od mózgów i kręgosłupów, nie zwykły Ethan :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Jack: Miałbym o was lepsze zdanie, gdybyście mieli tu dobrego chirurga.
Ben: Mieliśmy znakomitego chirurga. Miał na imię Ethan.

to w scenie na sali operacyjnej - Ben leży na boku, do rany wdała się infekcja. być może Ethan rzeczywiście był tylko zwykłym chirurgiem, a Ben potrzebował neurochirurga. tak czy siak, wysyłanie jedynego lekarza na misje zwiadowczą to głupota. serial stracił u mnie 10 pkt szacunku:)

Odpowiedz
Nieuważnie oglądasz.

Zauważ, że Ethan zginął już 'po' akcji. Goodwin powinien zostać dawno 'odwołany' ale Ben wstrzymywał się z wiadomych celów. Ethan uwinął się szybko i zaniósł Claire do bazy. Dopiero potem po uciecze Claire, gdy Ethan wyruszył za nią został zastrzelony. Wszystko się logicznie toczy, man...
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
nieuważnie oglądam?

BEN WYSŁAŁ JEDYNEGO CHIRURGA NA AKCJE ZWIADOWCZĄ. sorry, ale nawet przy najlepszych intencjach nie da się dostrzec w tym zrębów logiki. w dodatku wysłał go tuż po tym, jak zdiagnozowano u niego guza na kręgosłupie (sam mówi w jednym z odcinków, że o guzie dowiedział się na dwa dni PRZED katastrofą samolotu). Ethan zapewne nie był neurochirurgiem i wątpię, żeby mógł pomóc Benowi (tj. zoperować go), ale to i tak nie zmienia faktu, że ETHAN BYŁ PODÓWCZAS JEDYNYM WYSPECJALIZOWANYM MEDYKIEM NA WYSPIE. a Ben lekką ręką wysłał go do rozbitków. jak to się skończyło - wiadomo (no choćby z braku opieki medycznej na poziomie pro wykrwawiła się na śmierć jedna z ichnich kobiet - postrzelona przez Sun na łodzi).

jak na przewidującego z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, wyrachowanego lidera, Ben zachował się tu średnio fajnie.

Odpowiedz
Dla Bena cała ta sytuacja widać też była zaskoczeniem, podjął szybkie decyzje pod presją uciekającego czasu. Pod ręką był Goodwin którego wysłał do jednej części rozbitego samolotu, natomiast zaraz potem nawinął się Ethan - który niejako się zgłosił się do tej misji i pogiegł do drugiej części wraku. Liczył czas.
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL

Odpowiedz
Premiera ostatniego sezonu została oficjalnie potwierdzona na 2 lutego ;)

Odpowiedz
Zwycięskie fan-intro LOST (nagranie z CC, niestety lepszego nie ma :/) - spoilery czwartego i piatego sezonu w sumie sa w tym:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2KQtM03zNAA[/youtube]

Odpowiedz
Rewelacyjne promo 6 sezonu:

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Rewelacyjne promo 6 sezonu:

Potwierdzam... żeby tylko się nie okazało, że lepsze od nadchodzącego sezonu :P

Najmocniejszym powodem, by utrzymać prawo do posiadania i noszenia broni przez ludzi jest to,
że stanowi ono dla nich ostateczny środek do obrony przed tyranią rządu.
-- Thomas Jefferson

Odpowiedz
[Obrazek: pedoalpert.jpg]

Odpowiedz
Obejrzałem sezony 4 i 5. W przypadku sezonu czwartego występuje interesująca zależność: o ile wcześniej akcja na wyspie była wciągająca, a retrospekcje momentami przynudzały, tak tu jest dokładnie na odwrót. Tą całą ucieczkę z wyspy można było skondensować w trzech odcinkach, in plus wypadają jedynie odcinki Desmonda i Bena. Flashforwardy za to rządzą i jak dla mnie stanowią główny atut tej serii.
Piąty sezon za to znakomity, chociaż wygląda to, jakby twórcy nagle się obudzili i spostrzegli, że zostały im jedynie dwa sezony. Stąd też rzecz jest fabularnie niesamowicie intensywna; w poprzednich sezonach na dobrą sprawę można byłoby wywalić w diabły co najmniej połowę materiału, tutaj zaś każda scena jest ważna i ma jakieś znaczenie w kreowaniu mitologii czy charakteru bohaterów. Sporo wyjaśniono, chociaż jest też kilka nowych wielce intrygujacych wątków. mam przeczucie, że ekipa pod wezwaniem "co leży w cieniu posągu" jeszcze namiesza. W sumie do jednej rzeczy bym się przyczepił: to mam być Jacob? To popierdółka jakaś, a nie Jacob :-)
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
A według mnie Jacob był zajebisty, jak lepiej można było go przedstawić?
Demokracja: Bóg, który zawiódł

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon