LOST (ABC, 2004-2010)
6x01 - LAX

I tyle w tej kwestii :)

Odpowiedz
Dostaniemy flashback lotniska!? ;)

Odpowiedz
http://www.movieweb.com/news/NEjBGkjrrJnXnj

http://www.lostuniversity.org/ - można studiować "Losta", nice :) Tylko niestety za pośrednictwem Blu-Raya z piątym sezonem.

Odpowiedz
Khet napisał(a):6x01 - LAX
Dlaczego mnie to nie dziwi?

Jest ciekawa teoria mówiąca że teraz będziemy mieli dwa przeplatające się główne wątki - teraźniejszość na wyspie + alternatywną linię czasową w której samolot nigdy się nie rozbił. Brzmi ciekawie, tylko nie wiem jaki jest sens pokazywania losów nierozbitków : )

Odpowiedz
Sprostowanie - w oryginale jest LA X, ze spacją. Tak więc może być różnie :)

edit

6x03 What Kate Does :)

Odpowiedz
Khet napisał(a):6x03 What Kate Does

Wyraźnie nawiązanie do 2x09, "What Kate Did". juz wczesniej byla taka sztuczka, "One of them" i "One of us". No cóż, czekamy ;]

Odpowiedz
Tak się zastanawiałem czy scenarzyści w pewnej kwestii nie walnęli babola. Chodzi mi o Desmonda. Jak wiadomo jego wizję dotyczące śmierci Charliego przewijały się przez praktycznie cały 3 sezon a podczas oglądania 4 sezonu odnosi się wrażenie jakby tego wątku w ogóle nie było. Desmond zachowywał się jakby zupełnie nie interesował się losami Claire a to przecież według jego wizji miała odlatywać z synem helikopterem z wyspy. Z początku pomyślałem"Okej nic jej nie mówi bo wierzy że wydarzenia potoczą się własnym torem tak jak w jego wizji" ale tak w istocie nie było.Dowód? Scena bodajże z 12 odcinka 4 sezonu gdy Sun,Jin i Aaron docierają na frachtowiec.Desmond nawet nie zapytał gdzie jest Claire :shock:
Jego zachowanie w ostatnim sezonie też jest zastanawiające. Oburza się że rozbitkowie chcą wrócić na wyspę tak jakby zapomniał kto na tej wyspie został. Twórcy raczej nieświadomie z Desmonda zrobili desperata,który poświęcił Charliego po to aby spotkać się w końcu z Penny :lol:
Jako że Claire wraca na sezon 6 więc coś twórcy powinni w tej kwestii wyjaśnić.Bo jak dotąd pozostaje dziwne niedopowiedzenie. Tak samo dziwna wydaje się sprawa z Waltem. Co w końcu z jego zdolnościami? Odnoszę jakieś dziwne wrażenie że i ten wątek poleci na pysk.

Zresztą plakat promujący ostatni sezon już jest w dobrej jakości:
http://www.4815162342.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1975&Itemid=1
koronex1989

Odpowiedz
Bardzo trafne spostrzeżenie - nie zwróciłem na to uwagi, tyle się działo :)

Odpowiedz
Zastanawia mnie też jaką rolę odegra Desmond w sezonie ostatnim. Pamiętam dobrze epizod jemu poświęcony w 3 serii kiedy to po raz pierwszy spotkał jubilerkę.Otóż według jej słów jego przeznaczeniem było dostanie się na wyspę oraz przekręcenie kluczyka bezpieczeństwa w bunkrze dzięki czemu nikt nie zginie(co zresztą uczynił w finale sezonu 2).I byłbym pewny że jego rola po 5 sezonie jest zakończona(tym bardziej że żyje szczęśliwie z Penny) gdyby nie słowa jubilerki przy drugim spotkaniu "Wyspa z tobą jeszcze nie skończyła" Ciekawe o co tu biega.
koronex1989

Odpowiedz
W 5 sezonie możemy przypuszczać że uratował wszystkich na wyspie odnajdując panią Hawking i tym samym wysyłając O6 z powrotem. Myślę że w 6 sezonie też coś zamąci poza wyspą.

Odpowiedz
Snuffer napisał(a):W 5 sezonie możemy przypuszczać że uratował wszystkich na wyspie odnajdując panią Hawking i tym samym wysyłając O6 z powrotem.

Ale z drugiej strony O6 wróciłoby na wyspę także i bez jego pomocy, w końcu to Ben wyszedł z inicjatywą powrotu na polecenie Hawking i zbierał wszystkich. Wcześniej robił to też Locke, ale z przyczyn niezależnych od niego musiał przerwać :P Desmond co najwyżej utwierdził Jacka i spółę w przekonaniu co trzeba zrobić. Jak dla mnie jego wątek póki co się wyczerpał.

Odpowiedz
Dokładnie Desmond przy drugim spotkaniu przekazał jubilerce wiadomość od jej syna Faradaya i chciał już wychodzić podczas gdy ona powiedziała mu że "wyspa z nim nie skończyła". To nie ma nic wspólnego z powrotem O6 na wyspę. Wydawać by się mogło że Desmond mógłby wrócić ze względu na Claire ale biorąc pod uwagę jego dziwne zachowanie od początku 4 sezonu(naprawdę im dłużej nad tym się zastanawiam tym widzę coraz większą nieścisłość) to naprawdę nie wiem jaką rolę ma on jeszcze do odegrania.
koronex1989

Odpowiedz
Nie zdziwię się jak okaże się, że Desmond nie widział Claire opuszczającej wyspę, ale siebie z Penny. Na dzień dzisiejszy to chyba najbardziej prawdopodobne, chociaż nie wiem czy Desmond byłby do tego zdolny.
Jest też jednak druga możliwość - Desmond nie powinien ani razu ratować Charliego, wtedy dopiero jego wizje z Claire by się ziściły. Zmieniając przeznaczenie Charliego (śmierć przez uderzenie pioruna) doprowadził do tego, że jego flashe nie miały odzwierciedlenia w rzeczywistości. Ale to już przekombinowane i raczej większego sensu nie ma.

Odpowiedz
Cytat:Nie zdziwię się jak okaże się, że Desmond nie widział Claire opuszczającej wyspę, ale siebie z Penny. Na dzień dzisiejszy to chyba najbardziej prawdopodobne, chociaż nie wiem czy Desmond byłby do tego zdolny.

Też Desmonda nie posądzałbym o coś takiego ale niestety z tego co powyżej pisałem wynika że jednak tak jest. I teraz pytanie- czy scenarzyści przez namnożenie tylu wątków sami się nie pogubili. Trzeba przyznać że sytuacja śmieszna się trochę zrobiła :)
koronex1989

Odpowiedz
Podobno w ekipie serialu jest gość, który jest odpowiedzialny za zapamiętywanie wątków serialu i przypominanie scenarzystom to i owo, żeby wszystko było ze sobą spójne. Jeśli to faktycznie prawda - to chyba powinni zatrudnić kogoś nowego : )

Odpowiedz
Bo pewnie scenariusze i gotowe odcinku zostają wessane do czarnej dziury po premierze epizodu...
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:Podobno w ekipie serialu jest gość, który jest odpowiedzialny za zapamiętywanie wątków serialu i przypominanie scenarzystom to i owo, żeby wszystko było ze sobą spójne

No ciekawe tylko że wizje Desmonda pojawiły się w 3 serii i nagle co? Przy pisaniu 4 sezonu panowie doznali amnezji?? :) Zresztą z tego co wiem panowie Damon Lindelof i Carlton Cuse
poza pisaniem scenariusza do serialu za wiele roboty nie mieli :)
koronex1989

Odpowiedz
Ludziska, przed wami jeszcze caluteńki sezon. To że w 4 i 5 jakieś wątki zostały pominięte nie oznacza, że całkowicie o nich zapomniano.
Przypominam chociażby kwestię Rousseau - po jej zejściu niektórzy rozpaczali, że przecież obiecano przedstawić jej historię itd, no i "jak mogli?" i "dupa!".
Okazało się, że scenarzyści o Rousseau nie zapomnieli i ostatni sezon jednak wyjaśnił w jakich okolicznościach trafiła na wyspę i co się działo krótko po tym.

Cierpliwości więc i więcej zaufania do scenarzystów :wink:

Cytat:poza pisaniem scenariusza do serialu za wiele roboty nie mieli :)
Akurat wątpię, żeby pisanie scenariusza do tak wielowątkowego kolosa było banałem :)

Odpowiedz
Ludzie dajcie se siana, obejrzymy 6 sezon to pogadamy co miało sens a co nie.

Odpowiedz
Z ciekawostek - Michael Emerson otrzymał nagrodę Emmy w kategorii aktor drugoplanowy w serialu dramatycznym.
Należało się:)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon