LOST (ABC, 2004-2010)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Oglądając pierwsze odcinki 6 sezonu też momentami czułem zwątpienie i myślałem żeby zrobić sobie przerwę i zobaczyć pakietem cały sezon - kilka rzeczy po prostu drażniło - np. cała ta świątynia. Jednak w odcinku 7, a teraz 8 odczuwalne jest już znacznie szybsze tempo, klimat wcześniejszych sezonów i czuć w powietrzu mega napięcie i akcję towarzyszącą zbliżającemu się finałowi :grin:
http://www.facebook.com/BLUVISIONPL

Odpowiedz
6x07, 6x8

To miło że LOST wciąż stara się rozwijać bohaterów (znowu uwielbiam Bena :) ), ale odcinki które minimalnie lub w ogóle nie posuwają fabuły są niedopuszczalne, litości, to jest ostatni sezon! Na co oni czekają?

Odpowiedz
Dla mnie niepokojące jest to, że w ostatnim odcinku momenty pozawyspowe interesowały mnie bardziej niż to co dzieje się na samej wyspie. Odcinek za bardzo się wlókł.

Dziwi mnie zaledwie niezły/dobry poziom tego sezonu. Porównajcie to chociażby ze świetnymi epizodami na początku serii piątej, który nie nudził ani przez moment.

Czekam na epizod 9, który recenzenci oceniają bardzo wysoko. Jeśli i tu będzie zawód, to dzieje się z serialem coś niedobrego.
koronex1989

Odpowiedz
koronex1989 napisał(a):w ostatnim odcinku momenty pozawyspowe interesowały mnie bardziej niż to co dzieje się na samej wyspie
Mnie nie, bo poza miłym powrotem Charlotte nic ciekawego ani nowego te sceny nie wniosły. Sawyer chce dorwać Coopera. O RLY?

Odcinki jako całość może i rozczarowują, ale za dużo tu świetnych scen i patentów żebym miał narzekać. Chcę tylko żeby w końcu coś zaczęło się dziać i nie mówię o akcji i wyjaśnianiu kolejnych tajemnic.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):poza miłym powrotem Charlotte

Zaprawdę, Charlotte w tym epizodzie wyglądała wyjątkowo bosko. Wcześniej nie wydawała mi się taka śliczna... :)
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Wyglądać wyglądała cudnie - ale nie rozumiem sensu umieszczania jej w alterospekcjach Sawyera zamiast np. Juliet. W ogóle, dziwne jakieś prawidła rządzą tymi interakcjami w alterospekcjach. Ethan, Rose, Desmond, Ostatni Samuraj - jeszcze ok, ale Keamy, Arzt, Charlotte? O co tu chodzi? I jakim cudem wszyscy wyspiarze z różnych stron świata zgrupowali się w LA w tym samym czasie?
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Może takim, że wszyscy oryginalnie leciecli z Sydney do Los Angeles? To nie Polska, można uzbierać do jednego samolotu ludzi, którzy na codzień żyją w LA, pojechali po coś do Australii i wracają. A ich przecinające się losy, to chyba oczywiste, że od początku tak miało być - niezależnie od pobytu na Wyspie. To jeden z fundamentów serialu, że tych wszystkich ludzi *coś* łączy.

Charlotte jest obleśna jak noc listopadowa. Nie wiem, co niektórzy w niej widzą.
--
Laozi

Odpowiedz
A ja nie mogę uwierzyć w to co się dzieje na ekranie. Z Lockiem obcują ludzie którzy wiedzą że Locke nie jest sobą. Darzą go zaufaniem i w ogóle. Na co oni do cholery liczą? Najlepsza była rozmowa Locka z Sawyerem. Jak spokojnie można gadać z czymś co przez 5 sezonów zabijało ludzi? Jak można pertraktować i próbować wykiwać jakąś nadprzyrodzoną siłę? Czy tych ludzi nic już nie zdziwi i są gotowi pertraktować z samym diabłem i maryją zawsze dziewicą? Twórcy jadą po bandzie i to w dość nieporadny sposób. Napompowali balona który mam wrażenie że już nie pęknie. Powoli uchodzi z niego powietrze.

Odpowiedz
A czy mają inny wybór? Sawyer mu nie ufa. Udaje bratanie się, by nie zginąć na Wyspie, tylko uciec w najdogodniejszym momencie. Sam Dymek przybierając ludzką postać i wyciągając pierwszy rękę pokazuje, że sam nie jest już zainteresowany mordowaniem, tylko czymś bardziej rozbudowanym. Nie chcieć bezmyślnie umrzeć, tylko czekać na rozwój sytuacji jest jak najbardziej prawdopodobnym działaniem ze strony "grupy Locke'a".
--
Laozi

Odpowiedz
Dokładnie nexus. Przecież Czarny Dym zabił w pierwszym odcinku pilota, polował na rozbitków w finale pierwszego sezonu, zabił też Eko, w 4 sezonie Ben go nawet wywołał. A jaka reakcja Sawyera? "Fajnie, przyjąłem do wiadomości, że jesteś Dymkiem ale nie zapytam czemu nękałeś nas wcześniej po rozbiciu się samolotu" :lol:
koronex1989

Odpowiedz
Inni zabijali rozbitków i nikomu nie przeszkadzało, że Jack grał z nimi w piłkę na mocy obietnicy opuszczenia Wyspy. Sawyer robi dokładnie to samo. A czemu ich zabijali? Bo ich tam nie chcieli - odpowiedz nasuwa się sama oraz pasuje do obydwu przypadków.
--
Laozi

Odpowiedz
I po części Hitch masz rację ale Czarny Dym to ważny, czy nawet najważniejszy wątek przewijający się przez cały serial. W ostatnim odcinku mieliśmy bezpośrednią rozmowę w której nie-Locke wyjaśnia czym jest i wtedy Sawyer powinien zadać pytanie dlaczego nękał rozbitków.
koronex1989

Odpowiedz
Akurat w przypadku Sawyera brak tego pytania nie zaskakuje jakoś. Gość ma ważniejsze rzeczy na głowie niż to, dlaczego Dym mordował rozbitków i innych. Co innego Kiejt czy ktoś tam...

Odpowiedz
Cytat:Sawyer powinien zadać pytanie dlaczego nękał rozbitków.
Bo jest systemem obronnym Wyspy? To wiadomo od pojawienia się Danielle.
--
Laozi

Odpowiedz
Nie chodzi mi o powód przyczynowo skutkowy, raczej o śmieszność sytuacji w której Sawyer chce wycyckać jakiegoś ducha. Kto będzie następny, kogo jeszcze będzie mógł dopisać do listy oszukanych? :) Gdyby Lost miał 7 sezonów, w owym 7 Sawyer zapewne ubijałby interes z samym bogiem i zapewne znowu miałby coś w zanadrzu. Nudzi, a zarazem śmieszy mnie powielanie tej samej kalki przez ponad 100 odcinków.

Napatoczył się dymek - frajer jak każdy inny, nie pytajmy o szczegóły ubijmy z nim interes :lol:

Odpowiedz
Gadasz jakbyś przespał 5 poprzednich sezonów. Twórcy i tak świetnie sprzedają te wszystkie bzdury i pseudonaukę.
--
Laozi

Odpowiedz
A propos alterspekcji. Wydaje mi się, że pokazują one to co wyspiarze uzyskali od Locke'a. Innymi słowy koniec końców Locke wygra z Widmorem albo jakimś magicznym zrządzeniem losu Jacob ożyje. Cokolwiek się stanie wydarzenia zostaną cofnięte do roku 2004 a życie każdej z osób potoczy się tak jak chcieli by się to wydarzyło, albo tak jak byłoby dla nich najlepiej.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Cytat:To jeden z fundamentów serialu(...)
Yop, ja na razie nie wykluczam celowości niektórych spotkań, po prostu głośno myślę. Zastanawia mnie to, że w początkowych alterospekcjach te spotkania były lustrzanym odbiciem relacji danych postaci na wyspie. Ethan zajmował się ciążą Claire, Rose i Johna łączyła choroba/brak choroby, itp. A co niby wspólnego mieli Charlotte i Sawyer czy Arzt i Ben?
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Gadasz jakbyś przespał 5 poprzednich sezonów. Twórcy i tak świetnie sprzedają te wszystkie bzdury i pseudonaukę.
No napewno, skoro owe bzdury przejadły mi się dopiero w 6 sezonie :wink: I pomyśleć że po pierwszych dwóch odcinkach 6 sezonu nawet pomimo ckliwych scen z Sawyerem i Juliet było mi żal że serial się kończy. Teraz tylko myślę żeby przetrwać jakoś do końca :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon